31 Mayıs 2007

Şeker Hamuru ile Kek Kaplama ve Modelleme

Sevgili Günebakantarlaları Hülya Hanım'ın bloğunda, kek modelleme ile ilgili bir you tube linki gördüm. Görmeyenleriniz varsa diye, sizlerle de paylaşmak istedim.

Şeker hamuru ile modelleme ilginizi çekiyorsa, mutlaka izleyin. 4.38 dakikalık görüntü ingilizce. Ama ingilizce bilmiyorsanız da yapılan işlemleri görmeniz açısından faydalı.

http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

Bu linke tıklayarak şeker hamuruyla kek kaplamanın kısaltılmış halini görebilirsiniz. Ama bu işe merak sarmadan önce, kekini, kremasını ve şeker hamurunu kendinizin yaptığı en basit pasta için 6 saatlik bir uğraşı gerektiğini unutmayın.

Sevgiler...

30 Mayıs 2007

Maket Pasta


Resimde görmüş olduğunuz pasta, Coccolat'ın "Şeker hamuru ile modelleme" kursuna katılmış, her yurdum insanının evinde olan maket pastadır. :))) Birkaç blogda benzer fotoğraflar gördüm, ben de bloğuma ekleyeyim dedim.

Pastanın içinde strafor var. Yani bildiğimiz köpük. Hamurunda da yumurta nevi malzemeler olmadığından, bu şekilde, 2 yıldır vitrinimde duruyor. :)
Tek değişim, çiçeklerin renklerinin biraz açılması oldu. 2 yıllık bir pasta için hiç de fena değil, değil mi?

Arada bir üzerindeki çiçekleri söküp, yaptığım diğer pastalarımda kullanıyorum. (Bkz.doğum günü pastam. :))

İlk fırsatta bol bol çiçek yapıp bir kenarda saklayacağım. Ayrıca birkaç akrabama da sözüm var.

Oğlumla bu tür işleri yapmak pek kolay olmuyor. O uyuyunca da benim halim kalmıyor.
Bakalım ne zaman gelecek o ilk fırsat?

Hepinize kucak dolusu sevgiler...

Etli Biber Dolma



Malzemeler:
15 orta boy dolmalık biber
500 gr kıyma
Yarım su bardağı pirinç
2 soğan
3 domates
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet dereotu
Tuz, sıvı yağ, su

Yapılışı:
-Biberleri yıkayıp, kapaklarını resimdeki gibi kesin. İçlerini temizleyin. En altlarındaki çiçek kalıntısını temizleyin ve ince bir yarık açın.
-Soğanları ince ince doğrayın. 5 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte, kapaklı bir tavaya alın. Kavurun.
-Ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ve 1,5 su bardağı sıcak suyu kavrulan soğanlara ekleyin. Kapağını kapatıp, altını kısın. 7-10 dakika, suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatın.
-Kıymayı ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Karıştırın.
-1,5 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi koyun.
-Kabuklarını soyup, küçük küçük doğradığınız domatesleri de ekleyin. Dolmamızın içi hazır.
-İçi, temizlediğiniz biberlere paylaştırın. Kapaklarını kapatıp, tencerenize dizin. (Dolmalık biberin yanında, dilerseniz içini oyarak temizlediğiniz kabak, domates gibi sebzeleri de kullanabilirsiniz.)
-Kenarından olmak üzere, 2 su bardağı sıcak su, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin.
-Kısık ateşte, biberler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin. (Pişme süresi bibere göre değişebilir.)

Afiyet Olsun.

29 Mayıs 2007

Limonlu Kek



Fotoğrafta gördükleriniz, oğlumun çok sevdiği animasyon filmi karakterlerinin figürleri...

Soldan sağa Victor Quatermaine ve köpeği Philip, Gromit ve Wallace. :)))
Figürlerimizden Bayan Lady Tottingham eksik. Onu da tamamlarsak çok güzel olacak.
Gromit ve Wallace figürlerini, birkaç ay önce, Nişantaşı'ndaki "Gerekli Şeyler" mağazasından, 10'ar Ytl'ye almıştım. Ama eşim Victor'ı, Akmerkezdeki bir kitapçıdan 39.-Ytl'ye aldı. :)) İlgilenenlerin haberi olsun.





Kek olarak, en çok, kendiliğinden nemli kekleri severim.

Bu da, içindeki limon ve hindistan cevizi sayesinde nemli ve enfes aromalı bir kek...

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 su bardağı un

Yapılışı:
-Yumurta ve şekeri 3 dakika kadar çırpın.
-Sütü, sıvı yağı, 1 limonun suyunu ve kabuğunun rendesini, hindistan cevizini ekleyip biraz daha çırpın.
-Ayrı bir kapta elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp, sıvı karışıma ekleyin. Sadece karışacağı kadar, karıştırıcının düşük ayarında çırpın.
-Kalıbınızı margarin ile yağlayıp, un serpin.
-Kek harcınızı kalıba koyup, önceden 180 derecede ısıtılmış fırınınıza verin. 40-50 dakika kadar pişirin. Kürdan provası yaparak fırından çıkarın.
-Bu kek büyük kalıplar içindir. Eğer kalıbınız küçükse, benim yaptığım gibi bir kısmıyla da Cup Cake'ler yapabilirsiniz. (Bu miktarlardaki malzemeden, küçük kekin yanında, 12 adet de minik kekimiz oldu. :))












Afiyet Olsun.

26 Mayıs 2007

Fırında Kabuklu Patates


Bu da, çalışan arkadaşlar için ideal bir garnitür...

Fırında patates, pişmesi uzun sürse de, hazırlığı çok kolay, tadı nefis ve yağda kızartılarak yapılana göre daha hafif bir yardımcı yemek...

Malzemeler:
1 kg kabuklu taze minik patates
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı kekik
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
(Baharatları kendi ağız tadınıza göre değiştirebilir, miktarlarını artırıp, azaltabilirsiniz.)



Yapılışı:
-Patatesleri sıcak suyla yıkayın. Kabuklarıyla pişireceğimizden, üzerlerinde toprak kalmamalı.
-Kabuklarını soymadan, küp küp doğrayıp, tekrar yıkayın. Süzdürün.
-Ayrı bir kapta sıvı yağı, tuzu ve baharatları karıştırın.
-Süzülmüş patateslerle, bir kapta harmanlayın.
-Fırın tepsinize, alüminyum folyo serin.
-Patatesleri tepsinize alıp, 200 derecede, daha önce ısıttığınız fırına verin. Patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu şekilde servis edebileceğiniz gibi, daha kızarmış olsun istiyorsanız, piştikten sonra, varsa fırınınızın ızgarasını açıp, 10 dakika da bu şekilde pişirin. (Pişme süresi patatesin cinsine göre değişecektir, ben 60 dakika normal fırın ayarında, 10 dakika da ızgara ayarında pişirdim.)









Afiyet Olsun.

Mantar Sote


Çalışırken, çabuk pişen ve hazırlanması kısa süren tarifler araştırırdım.

Mantar sote de, eski bir iş arkadaşımdan öğrendiğim ve sık sık yaptığım bir tariftir. Etin yanında servis edebileceğiniz, hem kolay hem de lezzetli bir garnitürdür.

Malzemeler:
400 gr kültür mantarı
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
-Mantarları, akan suyun altında, elinizle ovalayarak temizleyin. Boyuna dilimleyin.
-Soğanı da uzun uzun piyazlık doğrayın.
-Sarımsakları minik minik kesin.
-Dilimlenmiş mantarları, piyazlık soğanı, küçük kesilmiş sarımsağı, sıvı yağı, limon suyunu ve tuzu bir tavaya alıp, orta ateşte mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar, arada karıştırarak, yaklaşık 10-15 dakika pişirin. (Limon suyu eklerseniz, mantarlarınız daha az kararacaktır.)
Hepsi bu! Çok kolay değil mi?

Deneyenlere Afiyet Olsun.

22 Mayıs 2007

Zeytinyağlı Biber Dolması


Bu aralar yeni tarifler denemeye devam ediyorum.

Ama bu konuda çok iddialı olmama, malzemelerden, yemeğin tadını kestirebilmeme rağmen, bazen yanıldığım da oluyor.

Bir blogdaki "pastane açması" ibaresine kanıp, kayınvalideme giderken o tarifi denemeye karar verdim. Hem de daha önce yayınladığım, çok da güzel bir açma tarifim olmasına rağmen! Buna ne demek lazım bilmiyorum. Bulmuş da bunamış mı? Tarif aç gözlüsü mü? Tahmin edeceğiniz gibi hiç güzel olmadı. Yiyenler kibarlıklarından güzel olmuş dediler, ama ben daha iyisini yapabildiğimi bildiğimden, hiç hoşuma gitmedi. Size de tavsiyem, gördüğünüz açma tariflerinde süt yerine su kullanılanları tercih etmeyin. Sütlüsü süper oluyor...



Ben zeytinyağlı dolma içinin çok yumuşak olmasını sevmem aslında. Ama maalesef eşim öyle seviyor.

O yüzden eğer yumuşak dolma içi seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. Eşim çok beğendi.


Malzemeler:

10 orta boy dolmalık biber

1 su bardağı pirinç

3 kuru soğan

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 tatlı kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 çay bardağı zeytinyağı

4 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

2 tatlı kaşığı toz şeker

Yarım çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kuru nane

Tuz, su

Üzerine kapak yapmak için; 1 adet domates


Yapılışı:

-Pirinci bir kaba alın, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpip, üzerini geçecek kadar ılık su koyun. 30 dakika bekletin. Sürenin sonunda yıkayıp, süzün.

-Kuş üzümünün çöplerini temizleyin. Bir bardağa alıp, üzerine ılık su koyun. 10 dakika bekletin ve süzün.

-Zeytinyağınızı genişçe bir tavaya alın, ısıtın.(Kızdırmayın) İnce doğradığınız soğanları ve çam fıstıklarınızı ekleyin. Soğanlar iyice pişinceye kadar kavurun.

-Süzülmüş pirinçlerinizi, soğanlara ekleyin. 10 dakika karıştırarak, kısık ateşte kavurun.

-Kuş üzümü, yenibahar, karabiber, nane, şeker ve yarım tatlı kaşığı kadar da tuz ekleyin. Karıştırın.

-1 su bardağı kaynamış suyu dökün. Kapağını kapatın ve pirinçler suyunu çekene kadar, yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirin. Arada kontrol edin.

-Altını kapatınca maydanozları ekleyin, karıştırın. Kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin.

-Dolmalık biberlerinizi yıkayıp, çekirdeklerini temizleyin. Altlarına, bıçakla minik çizikler atın.

-Hazırladığımız içi paylaştırın. Üzerlerine domatesten kapaklar kesip, kapatın.

-Tencerenize dizin ve kenarından 1 su bardağı kaynamış su ekleyin. Suyuna yarım tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.

-Biberler ve domatesler iyice yumuşayıncaya kadar, kısık ateşte pişirin. Süresi biberinize göre değişir. Ben yaklaşık 50 dakika pişirdim ve 30 dakikanın sonunda suyu azaldığından yarım bardak daha kaynamış su ekledim.

-Pişen dolmalarınızı, tencerenizin kapağını aralayarak soğutun.


Afiyet Olsun.

21 Mayıs 2007

Zeytinyağlı Kereviz


Bu yemeğe "Doğan görünümlü Şahin" diyebiliriz. Görenler enginar zannediyor ama ben kerevizi de böyle seviyorum.

Ayrıca enginarı da aynı yöntemle pişiriyorum. İkisi de çok güzel oluyor.


Malzemeler:

2 büyükçe kereviz

1 soğan

2 patates

2 havuç

1,5 su bardağı taze bezelye

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı un

Yarım demet dereotu

Limon suyu, tuz, su


Yapılışı:

-Kerevizlerin kabuklarını soyun. Yıkayın. Bir kaba su koyun ve içine kerevizlerin kararmaması için, yarım limonun suyunu sıkın. Kerevizleri enine üçe bölüp, limonlu suya atın. (Kerevizleriniz küçükse ikiye de bölebilirsiniz. Ama o zaman kereviz sayısını üçe çıkarmalısınız.) Tabağa koyduğunuzda, üstte kalacak kısımlarının içini hafifçe oyun ki, servis tabağına aldığınızda, diğer sebzeler üzerinde düzgünce durabilsin.

-Tencereye 4 su bardağı su koyun, kaynatın. Tuz ve yarım limonun suyunu ekleyin. Kerevizleri koyun ve 20-25 dakika, yarı pişmiş olacak kadar haşlayın.

-Kerevizleri süzerek bir kaba, haşladığınız suyu ayrı bir kaba alın.

-Soğanı ve zeytinyağını tencereye alıp, kavurun.

-Kabuklarını temizleyip, yıkayıp, küp küp doğradığınız havuçları ve bezelyeleri tencereye alın. 5 dakika kavurun.

-Yine kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, yıkadığınız patatesleri de tencerenize alıp, 3 dakika daha kavurun.

-Kerevizleri haşladığınız suyu sebzelerin üzerine dökün. Yarım su bardağı suda erittiğiniz unu da ekleyin. Suyun tuzunu kontrol edin. Az ise biraz tuz ekleyin. Şekeri koyun. Kaynatın.

-Kaynayınca, kerevizleri, sebzelerin üzerine ters çevirerek kapatın. Bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

-Sonra kerevizleri servis veya saklama kabınıza alın. Diğer sebzeleri süzün ve başka kaba alıp, ince kıydığınız dereotu ile karıştırın. Sebzeli karışımı, kaşıkla ve dikkatlice kerevizlerin üzerine paylaştırın. Tenceredeki suyu da tabağınızın kenarından dökün.

Not: Eğer konserve bezelye kullanacaksanız, yemeği ocaktan almadan 10 dakika kadar önce eklemelisiniz. Konserve bezelye pişmiş olduğundan kavurursanız veya uzun süre haşlarsanız dağılabilir.)


Afiyet Olsun.

17 Mayıs 2007

Sütlü Tel Kadayıf


Bu tarif Annem'e ait.

Ben ilk kez yaptım. Şimdiye kadar, canım istediğinde Annem'den ister, gidip bir dilim yerdim. Çünkü biliyorum ki, kendim bir tepsi yaparsam, oturup yarısını yiyeceğim.


Kadayıf çok güzel oldu, ama ben dirayetli çıktım. Korktuğum gibi olmadı yani. 1,5 dilimle yırttık. Ama resimden göreceğiniz gibi dilim de dilim yani
! Nasıl yakacağım aldığım kalorileri hiç bilmiyorum. Oğlum yüzünden, Sefertası, Belgin Hanım'ın dediği gibi uzun yürüyüşler yapma imkanı da bulamıyorum. Bahane çok anlayacağınız.

Ben bahanelerimi sıralamaya devam etmeden, kilo problemi olmayanlar için tarifimi yazayım. Yani Annecim, Sevgin Hanım'ın tarifini...
Malzemeler:
500 gr tel kadayıf
50 gr tereyağı
100 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ceviz
2 su bardağı süt
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su

Yapılışı:
-Margarini ve tereyağını aynı kapta eritin. Sadece erisin, kaynamasın! (Hepsini tereyağı veya margarin olarak da kullanabilirsiniz.)
-Ilınınca yağ karşımına, sıvı yağı ekleyin. (Sıvı yağ kadayıfınızın daha gevrek olması için gerekli. Tadını değiştirmiyor, merak etmeyin.)
-Tel kadayıfları, çitilercesine hareketlerle iyice açın. Adının layığını bulsun, yani tel tel olsun.
-Yağlı karışımı, genişce bir kaba aldığınız kadayıfların üzerine döküp, iyice karıştırın. Her tarafı yağlansın.
-Daha sonra bir çay fincanı alıp, içine kadayıf doldurun. Ortasını açın ve elinizle irice parçalara ayırdığınız cevizlerden koyun.(Cevizlerin büyüklüğü resimdeki gibi olacak. Veya siz nasıl seviyorsanız!) Altına yine kadayıf koyun, sıkıştırın. Ters çevirerek, az yağladığınız tepsiye koyun. Tüm malzemeye aynı işlemi uygulayın.
-180 dereceye ısıttığınız fırına verin. 1 saate yakın, üzeri kızarana kadar pişirin.
-Fırından çıkarır çıkarmaz, 2 su bardağı soğuk sütü kadayıfların üzerine, kaşık kaşık gezdirin.
-Kadayıfınız soğuyana kadar bekleyin.
-Sonra şerbeti hazırlayın. Ölçtüğünüz su ve şekeri tencerenize alıp, kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha fokurdasın. Şerbetinize limon koymayın. Bir yazıda sütü kestiğini okumuştum.
-Şerbetinizi ocaktan alır almaz, yarısını, soğuk kadayıfınızın üzerine kaşık kaşık gezdirin. 2 saat kadar kadayıfın şerbeti iyice çekmesini bekleyin. Daha sonra şerbetinizin kalan yarısını tekrar kaynatın. Yine kaşık kaşık kadayıfınızın üzerine gezdirin. (Hepinizin bildiği gibi şerbetli tatlılara, şurup verme sırasında birinin sıcak, diğerinin soğuk olması gerekiyor.Yani pişen hamurunuz sıcakken, şurup soğuk olacak veya hamur soğukken, şurup sıcak olacak.)
-Tatlınız artık hazır. Süslemek de hayal gücünüze kalmış.









Afiyet Olsun.

16 Mayıs 2007

Karnıyarık


Ben kendimi bildim bileli parça et ve sakatat yiyemiyorum. Benimkisi tamamen psikolojik bir şey.

Küçükken, kurban bayramlarında görmüş olduğum sahnelerden etkilenmiş olabilirim diye düşünüyorum.

Vejeteryan olmamak için de direniyorum. Bol ekmekli, baharatlı köfte, kafaları tabakta değilse balık ve patlıcanı çok sevdiğimden, karnıyarık yiyebiliyorum! Onun da çoğunlukla kıymalarını ayıklıyorum. Küçükken misafirliğe gittiğimde, eğer yabancı bir yerse, yemekteki etleri ayıklamaktan utanır, yanıma bol su alır, ağzıma, minik parçaladığım, eti koyar suyla yutardım. Nasıl bir işkenceyse?

Onun için çocuklarınıza dikkat edin derim. Özellikle kurban bayramında! Bu yemek problemim hayatımın pek çok yerinde, sorunlu kişilik olmama neden oluyor. Özellikle yemeğe gittiğim arkadaşlarıma da eziyet!

Gelelim yiyebildiğim, nadir etli yemeklerden biri olan karnıyarığın tarifine:

Malzemeler:

6 adet patlıcan

250 gr kıyma

1 adet büyükçe soğan

2 domates

1 çay kaşığı domates salçası (tepeleme)

1 çay kaşığı biber salçası (Eğer yoksa domates salçasını 2 çay kaşığı kullanın.)

4 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz

1 çay kaşığı karabiber

Sıvı yağ, tuz, su

Üzerini süslemek için; 1 domates, büyüklüğüne göre 1 veya 2 çarliston biber


Yapılışı:

-Patlıcanları alacalı soyup, 30 dakika kadar, acı sularının çıkması için, tuzlu suda bekletin.

-Sürenin sonunda, patlıcanların suyunu sıkın. Kızgın yağda kızartın. Biraz kızarmaları yeterlidir. Fazla pişirmeyin. Pişen patlıcanları, birkaç kat kağıt havlunun üzerine koyup, fazla yağlarını alın.

-Diğer bir tavaya, 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Isıtın, kıymaları ekleyin. 3 dakika kadar kavurun.

-Daha sonra 2 yemek kaşığı daha sıvı yağ ekleyip, ince kıydığınız soğanları ekleyin. 2 dakika kavurun.

-Salçaları, tuzu ve karabiberi ekleyin. 2 dakika daha kavurun.

-Kabuklarını çıkarıp, küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin. Domatesler iyice pişip, eriyene kadar, yaklaşık 6-7 dakika daha kısık ateşte kavurmaya devam edin.

-Maydanozu ekleyip. Altını kapatın.

-Bir fırın tepsisine, kızarmış patlıcanlarınızı dizin. Üzerinden hafifçe keserek, içlerini açın. Hazırlamış olduğunuz kıymalı harcı, paylaştırın.

-Patlıcanların üzerini, parmak uzunluğunda kestiğiniz çarliston biber ve yarım domates dilimleriyle süsleyin. (Sivribiber de konulabilir. Evdeki biberler acı-tatlı karışık olduğundan, ben cesaret edemedim.)

-Tepsinin kenarından 1,5 su bardağı sıcak su dökün. Karnıyarıkların üzerine gelmemesine dikkat edin. Yine suyuna 2 çay kaşığı kadar tuz serpin.

-Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verin. 40-50 dakika kadar, üzerlerine koyduğumuz domates ve biberler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.


Afiyet Olsun.

15 Mayıs 2007

Yalancı Su Böreği


Arkadaşlar bu böreği yiyip de tarifini istemeyen olmadı şimdiye kadar.

Hem çok kolay, hem ekonomik, hem bereketli, hem de tadı nefis... Daha ne olsun.
İçinde makarna olduğunu söylemeden, birkaç kişi üzerinde test ettim. Anlamadılar. Koyduğunuz harç sayesinde makarnalar bütünleşip tabakta yufka gibi duruyorlar.


Fırında makarna ve su böreğini seviyorsanız mutlaka deneyin. Servis ederken de ister çayın yanına börek olarak , ister yemeğin yanına makarna olarak kullanın. İnsan bir yemekten daha fazla ne ister?

Bu tarif, Sabah Gazetesinin haftasonu eklerinden birinden alınma...

Malzemeler:
2 adet yufka
1 yumurta
tepsiyi yağlamak için sıvıyağ


İç için

Malzemeler:

1 paket kelebek makarna

Tuz, su

500 gr beyazpeynir (Ben taciroğlu kullandım. Peyniriniz tam yağlı ve sert olmalı.)

50 gr tereyağı

Yarım demet maydanoz

İçin Yapılışı:

-Makarnanızı tuzlu suda, 10-12 dakika kadar haşlayın. Süzün.

-Genişce bir kaba alın. Sıcakken tereyağını koyun karıştırın.

-Peyniri ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin... İç malzememiz hazır!


Harcı İçin

Malzemeler:

3 yumurta

2 su bardağı süt

1 kahve fincanı sıvı yağ

1 çay kaşığı tuz

Harcın Yapılışı:

-Yumurtayı çatalla çırpın.

-Diğer malzemeleri ekleyip, karıştırın...Harç da hazır!




Böreğin Yapılışı:

-Yufkayı, yağladığınız tepsinize, kenarları taşacak şekilde serin.

-Makarnalı, iç karışımınızın yarısını, yufkanızın içine dökün.

-Harcın yarısını makarnaların üzerine, kaşıkla gezdirin.

-Yufkanın kenarlarını, üzerine kapatın.

-Diğer yufkayı da, aynı şekilde alttaki katın üzerine, kenarları taşacak şekilde serin.

-Kalan iç karışımını koyun.

-Kalan harçtan 2 yemek kaşığı kadar ayırıp, onu da 2.kat makarnaların üzerine gezdirin.

-2.yufkanın da kenarlarını üzerine kapatın.

-Ayırdığınız 2 yemek kaşığı harca, 1 yumurta kırın. Çırpın ve böreğinizin üzerine sürün.

-Daha önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verip, üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun.


14 Mayıs 2007

Islak Kek


Hayatın boyunca en çok pişirdiğin şey ne derseniz "Islak Kek" derim.

Aile içinde böyle bir ünüm mevcuttur.


Her isteyene tarifini vermiş olmama rağmen, senin yaptığın gibi olmuyor, dediklerinde gerçekten çok üzülüyordum. Hayatta yapmayacağım şeylerden biri de tarifi yanlış vermektir. Çünkü emeğin ve malzemenin yazık olmasını hiç istemem.


Nesi yanlış oluyor anlamak için bir gün yengemin evinde, ona göstermek amaçlı, kendim yaptım. İnanılmaz ama aynı malzemelerle aynı tadı yakalayamadım. Yine güzel oldu ama benim daha önce yaptıklarım gibi olmadı.


Değişik ne yapmış olabilirim diye düşününce, aradaki tek farkın, evimdeki keki, çeyizimden kalma eski Arzum Mutfak Robotu ile, yengemdekini mikserle yaptığım aklıma geldi. Size de tavsiyem en ideal tadı yakalamak için, evinizde varsa, robotla veya kitchen aid ile tarifi denemeniz. Ama yoksa mikserle de güzel oluyor. Bizimkisi şımarıklık.






Bu seferki keki, yeni doğum yapmış olan kız kardeşim için yaptığımdan, kekin harcından ayrılan sosu üzerine dökmedim. Çünkü harcın içindeki çiğ yumurtadan ona ve bebeğine bakteri geçme ihtimali var.


Ama siz; hamile veya yeni anne değilseniz, ortalıkta kuş gribi vakaları yoksa, aldığınız yumurtanın kalitesine güveniyorsanız, küçük çocuk değilseniz bu keki afiyetle yiyebilirsiniz. Veya böyle kaygılarınız varsa, benim yaptığım gibi, Dr Oetker'in Çikolata Sosunu pişirip üzerine dökersiniz. Ayırdığınız harcı da kaygısı olmayanların tabağına ekstra sos olarak servis edersiniz.


Malzemeler:

4 yumurta (oda sıcaklığında)

2 su bardağı toz şeker

1 paket (250 gr) margarin veya tereyağı

1 su bardağı süt

4 yemek kaşığı (50 gr) kakao (tepeleme)

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 su bardağı un

Kalıbı yağlamak için 2 yemek kaşığı margarin.

Ayrıca, çiğ yumurta yemek istemiyorsanız; 1 paket Dr Oetker Çikolata Sos

2,5 su bardağı süt

Yapılışı:
-Fırını 170 dereceye ısıtın.
-Kek kalıbınızı 2 yemek kaşığı margarinle yağlayıp, boş olarak ısınmakta olan fırınınıza koyun.
-Yumurta ve şekeri 2-3 dakika çırpın. (Bahsettiğim gibi ben robot kullandım.)
-Süt ve erimiş, ılınmış yağı ekleyip karışana kadar çırpın.
-Kakaoyu ekleyip, homojen bir karışım elde edene kadar tekrar çırpın.
-Karışımdan 1 su bardağı kadar kısmını ayırın.
-Kalan harca, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyin. Sadece karışacak kadar çırpın. Kekleri yaparken kuru malzemeyi koyduktan sonra uzun süre çırpmayın.
-Fırında ısınmış olan kalıbınızı çıkarın. Yanmamaya dikkat edin! Kalıbı hareket ettirerek, heryerinin yağlandığına emin olun. Hamuru dökün. Isınmış fırınınıza verin. 30-40 dakika kadar pişirin. Kürdan provası yaparak fırından alın.
-Fırından alır almaz, genişce bir tabağa, kekinizi ters çevirin. (Ben önce tabağı kekin üzerine kapatıp, sonra fırın eldiveniyle ters çeviriyorum.) Ve hemen ayırmış olduğunuz 1 bardak harcı üzerine kaşık kaşık gezdirin. Biraz dinlendirip servis edebilirsiniz. İsterseniz üzerine hindistan cevizi de serpebilirsiniz.
-Eğer çikolata sosla yapmak istiyorsanız; pişen kekinizin soğuması için bekletin. Çikolata sosu üzerindeki tarife göre 2,5 su bardağı sütle pişirin. Pişer pişmez, yani sıcakken, soğumuş kekinizin üzerine dökün. İnanın bol sosla, yaş pasta gibi oluyor.

Afiyet Olsun.

11 Mayıs 2007

Güveçte Pastırmalı Kuru Fasülye



Aklıma güveçte kuru fasülye yapmak geldi. İnternette, tarifin yer aldığı, bayağı bir sayfa gezdim. Yapılan yorumları bile okudum. Bir de Tv'de meşhur kuru fasülyecilerden birinin verdiği tarif de aklımda kalmıştı. Meşhur kuru fasülyecimiz benim koyduğum tereyağının üç katını koymuştu güvece. Ben o kadar cesur olamadım tabii.


Hepsini kendimce bir araya getirdim ve ortaya güzel bir kuru fasülye çıktı. Ve gerçekten kimyon ve kekik sayesinde gaz sıfır. Tavsiye ederim.


Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasülye

1 çay kaşığı kimyon (Yemeğin içine konulmayacak, sadece bekletildiği suya!)

2 çay kaşığı kekik (Yemeğin içine konulmayacak, sadece bekletildiği suya!)

1 adet büyükçe soğan

3 diş sarımsak

1 adet kesme şeker

4 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

5 dilim pastırma

Tuz, su


Yapılışı:

-Fasülyeleri ayıklayın ve yıkayın.

-Üzerini birkaç parmak geçene kadar soğuk su koyun. 8 saat kadar bekletin.

-Sürenin sonunda fasülyelerin suyunu döküp, yeniden üzerini geçecek kadar soğuk su doldurun. Bu suya 1 çay kaşığı kimyon ve 2 çay kaşığı kekik koyun. Bu şekilde de 1 saat bekletin. Kimyon ve kekik gazını alıyormuş.

-Daha sonra suyunu süzün.

-Fasülyelerinizi bir tencereye alıp, yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15 dakika gibi, haşlayın. Haşlama sırasında çıkan köpükleri alın.Sonra süzün.

-Güveç kabınıza, tereyağınızı ve sıvı yağınızı alın. Eritin.

-Küçük küçük doğradığınız soğanları ve sarımsakları ekleyin. Kavurun.

-Salçaları ekleyin. Kokusu çıkana kadar pişirin.

-Güvecinize, 3-4 bardak kadar kaynamış su koyun.

-İyice kaynayınca fasülyeleri ve şekeri ekleyin. Fasülyeler yenilebilir kıvama yakın, pişene kadar kısık ateşte, kaynatın. Köpüğü çıkıyorsa alın. Suyu çok çeken cins fasülyeniz varsa, kaynamış su ekleyin. Ama çok olmamasına özen gösterin. Su seviyesi, sadece fasülyelerin hemen üzerine çıkacak kadar olmalı.

-Fırınınızı 200 derecede ısıtın.

-Güvecinizin üzerini alüminyum folyo ile sıkıca kapatın.

-Isınmış fırınınıza verin. 1 saate yakın pişirin.

-Pişme süresi fasülyeye göre değişeceğinden 30 dakikadan sonra aralıklarla, fasülyenizi kontrol edin.

-Kuru fasülyeniz iyice piştikten sonra fırından çıkarın. Bir tencereye alın. Suyu azsa, kaynamış su ilave edin. Pastırmaları elinizle kopararak üzerine serpin.

-Tencerenizi ocağa alın. Altı kısık olarak 10 dakika daha pişirin.

-Altını kapatıp, biraz dinlendirdikten sonra turşuyla birlikte,ister birer porsiyonluk güveç kaplarında,

















ister tabakta yemeğinizi servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.





Önemli Not: Pastırmalarınızı güvecin içine de koyabilirsiniz. Ancak bir yorumda, güvece pastırma konulduğunda kokusunun sindiği ve çıkmadığı yazıyordu. Bu nedenle ben pişirirken güvece pastırma koymadım. Çünkü aynı güveçleri tatlı yapımında da kullanıyorum. Ayrıca güvecinizi gözden çıkarıyorsanız bile, içine koyduğunuz pastırma, çemenleri yüzünden, fasülyenizin renginin kararmasına neden olacaktır. Bilginize...

Bu arada, fasülyeleri beklettiğimiz suya, kimyon ve kekik katıldığında, gazının alınmış olacağı bilgisini, Portakal Ağacı'nın yorumları arasına yazan, Esra Ank'a çok çok teşekkür ediyorum. Safra kesesi problemi olan birisiyim ve bu nedenle baklagil yediğimde rahatsızlanıyordum. Bu fasülyeden yedim ve hiç sorunum olmadı. Tekrar teşekkürler ve sevgiler...

Tarhana Çorbası


Havalar hala, akşamları da olsa, soğukken, eşimin son Ankara dönüşünde Bolu'daki doğal ürünler satan, Berceste'ten aldığı tarhananın tadına bakmak istedim.


Tabii çorbamıza, 23 Nisan tatilinde gittiğimiz, Devrek'ten aldığımız köy ekmeği eşlik etti. 23 Nisan'dan bu yana o ekmek nasıl öyle duruyor diyorsanız, buzluktaydı!


Aslında tarhana tarifi vermek, hazır çorba tarifi vermek gibi bir şey. Zaten yapılmış bir karışımı, sulandırıp pişiriyorsunuz. Ama yeni evlendiğimde, neyi ne zaman koyup pişireceğimi karıştırdığımdan, belki benim eski halim gibi olanlar vardır diye tarifi yazıyorum.

Malzemeler:

1 su bardağı tarhana

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı salça (tepeleme)

Su, tuz


Yapılışı:

-Tarhanayı, 5 su bardağı soğuk su ile karıştırıp, ocağa alın.

-Sürekli karıştırarak, koyu kıvama gelene ve kaynayana kadar pişirin. Katı olduysa 1 bardak daha kaynamış su ekleyin.

-Tuzunu koyun.

-Kaynamaya başladığında, diğer tarafta bir tavada tereyağını eritin. Salçayı ekleyip, kokusu çıkana kadar pişirin.

-Kaynayan çorbanıza ekleyin. Karıştırın. 2 dakika daha pişirin. Çorbanızda pütürler varsa, mikserle çırpın.


Afiyet Olsun.

9 Mayıs 2007

Kolay Çikolatalı Pasta

Size yazacağım tarif, eskiden annelerimizin yaptığı, en basit, bol kakaolu pasta tarifi...

Eşim, bloğumda gördüğünüz o güzel pastaları değil de, illa bu pastayı yapmamı istiyor ve ben de, mecburen, sık sık yapıyorum.



Eski kitaplarda ölçüsü gram ile verilmiş bir tarif buldum. Ve eski ev yapımı pastaların tadını yakalayabildim. Ölçüleri bardak ölçüsüne çevirip bir iki gün içinde değiştireceğim.


















Malzemeler:
Pandispanya için:
5 adet yumurta
125 gr toz şeker (1 su bardağından, 1 parmak az toz şeker)
125 gr un (2,5 çay bardağı un)
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Pandispanyayı ıslatmak için; şekerli süt veya su
Üzeri için; 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
Kenarları için; 4-5 yemek kaşığı damla çikolata
Çikolatalı Krema için:
3 yumurta
Yarım su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak az toz şeker
1,5 çay bardağı kakao (50 gr)
2,5 bardak süt

Yapılışı:
Pandispanya:
-Yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar karıştırıcı ile çırpın.
-Kuru malzemeleri; yani un, kabarma tozu ve vanilyayı ayrı bir kapta eleyin.
-Kuru karışımı kaşık yardımıyla, şekerli yumurtaya, azar azar, karıştırarak ekleyin.
-Hamuru söndürmeden, kaşığı yukarıya çekerek, havaladırarak karıştırmalısınız. Fazla karıştırmayın. Sadece unun hamurla tamamen karıştığına emin olana kadar.
-Hamuru, altına yağlı kağıt serip, kenarlarını yağladığınız 20cm çaplı kalıba dökün.
-180 derecede ısınmış fırınınıza verin. 40-50 dakika pişirin. Fırından almadan mutlaka kürdan veya bıçakla pişip pişmediğini kontrol edin. Pişme zamanı fırından fırına değişebilir. (Kürdan provası; kürdan veya bıçağı pandispanyanızın ortasına batırın. Temiz çıkıyorsa pişmiş, hamur kalıntılarıyla çıkıyorsa henüz pişmemiştir.)
-Fırından çıkardığınız kekiniz soğuyunca, kalıptan çıkarın. İkiye veya üçe bölün. Şekerli su veya sütle ıslatın. Çikolatalı kremayı, katlarına ve üzerine sürün.
-Üstüne hindistan cevizi, kenarlarına damla çikolata serpin. (Pastanızın ara katlarına sürdüğünüz kremanın içine de damla çikolata koyabilirsiniz.)
Çikolatalı Krema:
-Yumurta, un, şeker ve kakaoyu tencerenizde çırpma teliyle, katı bir krema haline gelene kadar karıştırın.
-Sütü karıştırarak ekleyin.
-Ocağa koyup, sürekli karıştırarak pişirin.
-Sadece bir kere fokurdadığında ocaktan alın. Kakaolu kremaları fazla kaynatırsanız tadı bozulur.
-Ara ara karıştırarak, iyice soğumasını bekleyin.

Afiyet Olsun.

Ispanaklı Börek

Bu tarif Nuran Anne'den...

Malzemeler:

5 adet yufka

İçi İçin:

2 kg ıspanak

1 soğan

4 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yumurta

Tuz, karabiber

Harcı İçin:

2 yumurta

1 su bardağı süt

Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin:

1 yumurta

Çörekotu


Yapılışı:

-Ispanakları iyice yıkayın. Doğrayın.

-Bol su ile renkleri koyulaşana kadar haşlayın.

-Süzün. Suyunu iyice sıkın.

-Tavaya soğanı ve yağı alıp kavurun.

-Yumurtaları ekleyin. Beyaz beyaz topaklar olana kadar karıştırarak pişirin.

-Ispanakları ekleyin.

-Tuzunu ve karabiberini koyup, 5 dakika kavurun. Böreğimizin içi artık hazır.

-Harcı için, yumurtaları çırpın. Karıştırarak yağ ve sütü de ekleyin. Bir kenara ayırın.

-Tepsinizi yağlayın.

-Yufkalardan birini tepsinizin altına, kenarlardan taşacak şekilde yayın. Daha sonra diğer yufkaları, elinizle parçalayarak tepsinize dizin. Her katın arasına, 3 çorba kaşığı kadar harçtan gezdirin.

-En ortasına, iç malzemesini yayın.

-Bütün yufkalar bitince, kenarlarını da üzerine katlayın.

-Verdiğim ölçüye göre, her kata 3 kaşık harç koyarsanız, sonunda 4 kaşık kadar artması gerekir. Bu artan harcın içine 1 yumurta kırın ve çırpın. Böreği T şeklinde keserek harçlı yumurtayı üzerine dökün. Her tarafına yayılsın.

-Çörekotu serpin.

-200 derecede fırına verin ve üzeri kızarana kadar, 30-40 dakika pişirin.

-İçinde bol yumurta olduğundan, böreğiniz çabuk bozulabilir. Bu nedenle buzdolabında muhafaza edin. Servis ederken mutlaka ısıtın.

Semiz Otu


Malzemeler:
1 kg semiz otu
1 soğan
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı salça (tepeleme)
2 kesme şeker
Tuz, su

Yapılışı:
-Semiz otlarını temizleyin ve iyice yıkayın.(Yıkama suyunuza birkaç damla sirke koyarsanız, sirke çamurları ağırlaştırdığından, dibe çökmelerine neden oluyor ve daha kolay temizleyebiliyorsunuz.)
-Semiz otlarını, en son yıkadığınız sirkesiz suyun içinde bırakın.
-Soğanı, sıvı yağ ile birlikte tencerenize alın ve kavurun.
-Salçayı ekleyin. 2 dakika daha kavurun.

-Ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ekleyin.

-Şekerleri koyun.

-Su içindeki semiz otlarını, elinizle sızdırarak (sıkmadan), tencerenize alın. Karıştırın.

-Tuzunu koyun. (Tuzunu koyarken hacmine aldanmayın. Piştiklerinde çok küçüleceklerdir.)

-Yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenizdeki su, sık sık kontrol edilmeli, eğer bitmişse, yarım su bardağı kadar sıcak su eklenmelidir. Yoksa pirinçler tencerenin altına yapışacaktır.

-Pirinçleriniz pişene ve semiz otlarınız iyice yumuşayıp, renkleri değişene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
-Yoğurtla birlikte servis edin.

Afiyet Olsun.

Ispanak


Eşim, ıspanağın ve semizotunun sap kısımlarını yemediği için, yaptığım iki yemeğin de görüntüsü değişik gelebilir.
Size şimdi hem ıspanak hem de semizotu yemeği tarifi yazacağım. Aslında bu iki sebze de aynı şekilde pişer. Ama ben birini salçalı, diğerini salçasız yaptım. Siz hangisini seviyorsanız onu yapın diye de iki tarifi yazmak istedim.
Arka arkaya biraz garip oluyor ama idare edin. Dedik ya bol bol sebze...

Malzemeler:
1 kg ıspanak
1 soğan
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı pirinç
Tuz

Yapılışı:
-Ispanakları temizleyin ve 4-5 su yıkayın. (Çok çamurluysa benim 7 su yıkadığım bile oluyor. Yıkama suyunuza birkaç damla sirke koyarsanız, sirke çamurları ağırlaştırdığından, dibe çökmelerine neden oluyor ve daha kolay temizleyebiliyorsunuz.)
-Ispanakları, en son yıkadığınız sirkesiz suyun içinde bırakın.
-Soğanı, sıvı yağ ile birlikte tencerenize alın ve kavurun.

-Ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ekleyin.

-Su içindeki ıspanaklarınızı, elinizle sızdırarak (sıkmadan), tencerenize alın. Karıştırın.

-Tuzunu koyun. (Tuzunu koyarken hacmine aldanmayın. Piştiklerinde çok küçüleceklerdir.)

-Ispanakları sulu sulu tencereye koyduğumuzdan, ayrıca su eklemeye gerek yoktur. Tencerenizde 2 parmak kadar su olmalıdır. Tencerenizdeki su, sık sık kontrol edilmeli, eğer bitmişse, yarım su bardağı kadar sıcak su eklenmelidir. Tencerede hep 2 parmak su olmalı. Yoksa pirinçler tencerenin altına yapışacaktır.

-Pirinçleriniz pişene ve ıspanaklarınız iyice yumuşayıp, renkleri değişene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
-Yoğurtla birlikte servis edin.

Afiyet Olsun.

Mercimek Çorbası


Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 yemek kaşığı pirinç

1 adet soğan

4 yemek kaşığı sıvı yağ

3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı biber salçası (tepeleme)

1 çay kaşığı domates salçası (tepeleme)

1 yemek kaşığı kuru nane

Tuz, su

Yapılışı:

-Soğanı soyun ve küçük küçük doğrayın.

-Sıvı yağ, soğan ve sarımsağı tencerenize koyun, soğanlar sararana kadar pişirin.

-Unu ekleyin. 1-2 dakika kavurun.

-Salçaları ekleyin. Onları da 1-2 dakika kavurun.

-Topaklanmaması için, karıştırarak ve azar azar 5 bardak sıcak su ekleyin.

-Ayıklanıp yıkanmış pirinç ve kırmızı mercimeği de tencereye koyun.

-30 dakika kadar pişirin. (Pişme esnasında, kıvamına göre, birkaç seferde olmak üzere, 3 bardak kadar daha, sıcak su eklemelisiniz. Suyun miktarına sevdiğiniz kıvama göre siz karar verin.)

-Kuru naneyi ekleyip, 10 dakika daha pişirin.


Afiyet Olsun.

Patates Graten


Malzemeler:
5 adet patates
Tuz, su

Beşamel Sos İçin:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz

Üzeri İçin:
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:
-Patateslerin kabuklarını soyun. Küp küp doğrayın.
-4 su bardağı suyu kaynatın. Tuz ekleyin.
-Kaynamış tuzlu suya patatesleri koyun. 15 dakika kadar haşlayın. Yenebilecek kadar pişmiş olmalı. Sonra süzün.
-Beşamel sos için; tereyağını eritin, unu ekleyin. 2 dakika kadar kavurun. Azar azar sütü ekleyin. Sonra tuzunu ve yarım çay kaşığı kadar karabiberini koyun. Hızlı hızlı karıştırarak yumurta sarısını ekleyin. Kaynayıp, muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. (Beşamel sos, topaklanmaması için, her aşamasında iyice karıştırılmalıdır.)
-Süzülen patatesleri, fırın kabınıza alın.
-Beşamel sosun yarısını üzerlerine dökün ve karıştırın.
-Kalan yarısını üzerine dökün.
-En son olarak da kaşar peyniri rendesini serpiştirin.
-180 derecede ısınmış fırına verin. Üzeri kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

Domatesli Makarna


Bu da oğluma domates yedirmenin tek yolu...


Malzemeler:

Yarım paket makarna (250 gr)

2 adet domates

2 diş sarımsak

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı salça (tepeleme)

Tuz,su


Yapılışı:

-Makarnayı bol tuzlu suda haşlayıp, süzün. (Ben uzun bir süre makarnanın haşlama suyuna bir kaç damla sıvı yağ da koydum. Ancak buna hiç gerek yokmuş. Makarnaları, ilk kaynamış suya attığınızda, otuza sayana kadar karıştırırsanız da yapışmıyorlar. Tabii pişerken arada da karıştırmalısınız.)

-Tencereye sıvı yağı koyun. Kızdırın.

-İyice ezilmiş sarımsağı ekleyin.

-Sonra kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardığınız ve küçük küçük doğradığınız domatesleri ekleyin. 5 dakika pişirin.

-Salçayı ekleyin. 2 dakika da salçayı pişirin. (Bu mevsimde domatesler renk vermediği için salça kullandım. Yazın salça kullanmayabilirsiniz.)

-Sonra, eğer yanmadan yapmayı becerebilirseniz , tencereye bir çay bardağı sıcak su koyun.

-Kaynayınca tuzunu ekleyin.

-Daha sonra da süzülmüş makarnalarınızı tencereye koyun. Karıştırarak 2 dakika daha pişirin.


Afiyet Olsun.

Peynirli Ekmekler



Sizlere, hemen hemen her pazar kahvaltısında yaptığım peynirli ekmeklerin tarifini yazmak istedim.


Tanıdığım çoğu kişi, bu tarifi, fırının ızgarasına koyarak yapıyor. Ancak bu şekilde pişince peynirler kızarıyor, ancak ekmeğin altı pişmiyor ve tadı çok da hoş olmuyor. Size her tarafı pişmiş ancak yumuşak ekmekler yapmanın yolunu yazacağım.


Malzemeler:

2 adet yumurta

6 dilim tost ekmeği

150 gr beyaz peynir (tartınız yoksa, peynir kalıbından başparmağınızdan biraz daha kalınca bir dilim kesmelisiniz)

4-5 dal maydanoz

İsterseniz 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (benim dilimlerimde biber yok)


Yapılışı:

-Fırını 200 derecede ısıtın.

-Yumurtayı çatalla çırpın.

-Peyniri ezerek ekleyin.

-Maydanozu yıkayıp, küçük küçük keserek karışıma ekleyin.

-Harcı ekmek dilimlerine paylaştırın. (Ben bu tarifi, daha çok bayat ekmekleri değerlendirmek için kullanıyorum. Evde bayat ekmek olmadığından, bu sefer tost ekmeği kullandım.)

-Isınmış fırınınıza önce 2 su bardağı kadar su koyduğunuz tepsiyi koyun.

-Daha sonra ızgara teli üzerine dizdiğiniz peynirli ekmekleri su dolu tepsinin hemen üstündeki kata koyun.

-200 derecede 15 dakika pişirin. Daha sonra fırınınızı ızgara ayarına getirin. Ekmeklerin üzerleri kızarıncaya kadar 5 dakika da ızgara ayarında pişirip, fırından alın.


Afiyet Olsun.


Zeytinyağlı Pırasa


Pırasa, soğansı bir sebze olduğundan, diri kalırsa, yenilmesi çok zevkli olmuyor bence. Çok piştiğinde görüntüsü, diğeri kadar güzel olmasa da lezzeti çok güzel oluyor.

Ben de sizlere, İnkılap Kitabevi'nden yayımlanan, Ekrem Muhittin Yeğen'in Yemek Öğretimi kitabındaki tariften yorumlanmış, pırasaların iyice piştiği bir yöntem yazıyorum. Pırasayı belirttiğim nedenden sevmeyenlere duyurulur.



Malzeme:

1 kg pırasa

1 çay bardağı zeytinyağı

3 adet havuç

1 çay bardağı pirinç

1 çorba kaşığı toz şeker

Yarım limonun suyu

Tuz, su


Yapılışı:

-Mümkünse, kapaklı genişçe bir teflon tavaya, zeytinyağını koyup, kızdırın.

-Kabuğunu kazıyıp, halkla halka doğradığınız havuçları, ve temizleyip, verev dilimlediğiniz pırasaları tavaya koyun.

-Kapağını kapatarak ve arada yavaş yavaş karıştırarak, yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Çok sert karıştırırsanız, pırasaların içindeki halkalar dağılır.

-Daha sonra, ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri, toz şekeri,limon suyunu, tuzu ve 2 bardak kaynamış suyu ekleyip, yine kapağını kapatın. Altını kısın. 45-50 dakika kadar pişirin. Arada suyunu mutlaka kontrol edin. Gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin. Kaynama sırasında, kenarlarından içinde su varmış gibi görünüyor. Ancak ortası tutmuş olabiliyor.


Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Taze Fasülye


Malzemeler:

1 kg taze fasülye

1 adet soğan

4 adet domates

3 diş sarımsak

1,5 çay bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı toz şeker

Tuz, su


Yapılışı:

-Fasülyelerin kenar kısımlarını bıçakla, kesin. Bu işlem, her fasülye için yapılmayabilir. Ama ben genellikle her iki kenarını da alıyorum. Çünkü, aralarında tek tük de çıksa, kılçıklı fasülyeyi hiç sevmiyorum.

-Uzun olanları ortadan ikiye kesin.

-Yıkayın ve süzün.

-Soğanı ve sarımsağı ince doğrayarak, yayvan bir tencereye alın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpip, soğanların suları çıkana kadar 1-2 dakika ovun.

-Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Soğanlara ekleyip, hepsini birlikte 1-2 dakika daha ovun.

-Fasülyeleri tencereye ekleyip, soğan ve domatesle karıştırın.

-Zeytinyağını üzerine gezdirin. Su eklemeden, orta ateşte, fasülyeler sararana kadar ve arada karıştırarak, 20 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. (Zeytinyağı ve domateslerin suyu ile pişeceğinden, dibinin tutmamasına özen gösterin. Domatesleriniz az suluysa, bir çay bardağı kadar su ile pişirebilirisiniz.)

-Daha sonra tuzunu, şekerini ve 2 su bardağı kadar sıcak suyu ekleyerek, altını kısın ve kapağını kapatın. Yaklaşık 45 dakika sonra pişmiş olacaktır, ancak fasülyenin cinsine bağlı olarak, sürenin uzayabileceğini unutmayın. (Tuzunu koyarken, en başta soğanları ovmak için kullandığımız 1 tatlı kaşığı tuzun, yemeğinizin içinde olduğunu unutmayın!)

-Pişme sırasında, suyunu kontrol edin ve 1 su bardağı daha sıcak su ekleyin.


Afiyet Olsun.

Sade Pilav


Bildiğim üç çeşit pilav yapma yöntemi var. Yemek hazırlamak için ne kadar zamanınız varsa, ona uygun olanı seçebilirsiniz.


Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı (tepeleme)
2 çorba kaşığı margarin (tepeleme)
Tuz, su, limon

Bütün yöntemlerde yağ ve pirinç ölçüleri aynıdır. Farklılık; hazırlama işlemlerine göre su miktarının değişmesidir. Onun da aklınızda kalması için basit bir formülü var:
Haşlama yönteminde 2 bardak pirince, 4 bardak su (bire iki),
Kavurma yönteminde 2 bardak pirince, 3 bardak su (bire bir buçuk),
Suda Bekletme yönteminde 2 bardak pirince, 2 bardak su (bire bir) konulmalıdır.

Yapılışı:
Haşlama Yöntemi:
-Yağları tencereye alın, kızdırın.
-Kaynamış 4 bardak suyu tencereye ekleyin. Tencerede de kaynamasını bekleyin.
-Ayıklayıp, yıkayıp, süzdüğünüz 2 bardak pirinci ekleyin.
-Tuzunu koyun.
-Pilavınızın daha beyaz olması için, 3-4 damla limon suyu ekleyin.
-Altını kısın ve kapağını kapatarak, suyunu çekene kadar pişirin.
-Daha sonra birkaç kat kağıt havluyu pilav ile kapağı arasına sıkıştırın. Kağıt havlu buharını alacak ve pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.

Kavurma Yöntemi:
-Pirinci ayıklayın.
-Bir kaba alıp, üzerine 2 tatlı kaşığı tuz serpin.
-Üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin ve 30 dakika bekletin.
-Daha sonra, ovalamadan, sadece suyunu akıtarak, beyaz suyu yok olana kadar yıkayın.
-Yağları tencereye alın, kızdırın.
-Yıkanmış pirinci ekleyin. Pirinçler saydam bir görünüme kavuşuncaya kadar, yaklaşık 15-20 dakika kavurun.
-2 bardak pirinç için, 3 bardak kaynamış suyu ekleyin.
-Tuzunu koyun.
-Pilavınızın daha beyaz olması için, 3-4 damla limon suyu ekleyin.
-Altını kısın ve kapağını kapatın. Suyunu çekip, üzeri göz göz oluncaya kadar, yaklaşık 15 dakika pişirin.
-Daha sonra birkaç kat kağıt havluyu pilav ile kapağı arasına sıkıştırın. Kağıt havlu buharını alacak ve pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.

Suda Bekletme Yöntemi:
-Pirinci ayıklayın.
-Bir kaba alıp, üzerine 2 tatlı kaşığı tuz serpin.
-Üzerini 2 parmak geçecek kadar, kaynamış su dökün ve tam 1 saat bekletin.
-Daha sonra, ovalamadan, sadece suyunu akıtarak, beyaz suyu yok olana kadar yıkayın.
-Yağları tencereye alın, kızdırın.
-Yıkanmış pirinci ekleyin. 2 dakika kadar kavurun.
-2 bardak pirinç için, 2 bardak kaynamış suyu ekleyin.
-Tuzunu koyun.
-Pilavınızın daha beyaz olması için, 3-4 damla limon suyu ekleyin.
-Altını kısın ve kapağını kapatarak, suyunu çekene kadar pişirin.
-Daha sonra birkaç kat kağıt havluyu pilav ile kapağı arasına sıkıştırın. Kağıt havlu buharını alacak ve pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.

Afiyet Olsun.

Zeytin Ezmeli Açma


Bu da oğlumun menüsünden.


Açmaları, aynı şekil verme işlemlerini yaparak, ancak zeytin ezmesi sürmeden, sade olarak da yapabilirsiniz.


Malzemeler:

Yarım su bardağı ılık süt (mayayı eritmek için)

Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt

Yarım paket yaşmaya (21 gr)

Yarım su bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı toz şeker

Aldığı kadar un

İçi için: 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi

Üzeri için: 1 yumurtanın sarısı, çörek otu


Yapılışı:

-Ilık sütte mayayı eritin.

-Şekeri de, ılık süte ekleyip onu da eritin.

-Bir miktar unu yoğurma kabınıza koyun. Ortasını açın. Hamur için gerekli malzemelerin hepsini koyup, yoğurun.

-Hamurunuz, toparlanan ancak ele yapışan bir hamur olmalı. Bunun için yeteri kadar un ekleyin.

-Hamurunuzun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde (kış ayları için kalorifer üzeri olabilir) 1 saat kadar mayalandırın. Hamurunuz, 1 saatin sonunda, başlangıcındaki hacminin iki katına çıkmışsa mayalanmış demektir.

-Hamurunuzdan, iki ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

-Elinizi unlayın ve bastırarak hamura dikdörtgen şekili verin.

-Ortasına doğru, çok az zeytin ezmesi sürün.

-Rulo şeklinde sarın.

-Kıvırarak, halka şekli verin.

-Yağlanmış tepsiye dizin.

-Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.

-200 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika, her yeri kızarana kadar pişirin.

-Bütün mayalı hamur işleri gibi, açma da çok kısa sürede bayatlar. Ömrünü uzatmak için, açmalarınız soğuyunca, buzdolabı poşetleri ile birlikte buzdolabına koymalısınız. Servis ederken ısıtabilirsiniz.

Afiyet Olsun.