30 Ocak 2009

Sütlaç ve Fırın Sütlaç



Sütlaç tarifini, Yemekteyiz'in eski bölümlerinden birindeki yarışmacı, Antalya'daki 5 yıldızlı otellerden birinin aşçısından aldığını söylemiş, konuklarından bazıları da çok beğenmişti.

Ben de denemek istedim, tam eşimin ağız tadına göre, koyu kıvamlı, bol pirinçli, az tatlı bir sütlaç oldu. İdeal sütlaç tadını yakalayabilmek için iki kez daha ölçülerini değiştirerek denedim ve sonunda başardım. :)

Siz de benim gibi az pirinçli, tatlı ve yumuşak kıvamlı sütlaç seviyorsanız işte tarifi...



Malzemeler:
1 lt süt
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı pirinç unu
Yarım kahve fincanı nişasta
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Su

Üzeri için; fındık kırığı ve kuru üzüm

Yapılışı:
-Küçük bir tencereye yarım kahve fincanı pirinç ve 1 su bardağı su koyup, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
-Ayrı bir tencereye süt ve toz şekeri koyup, arada karıştırarak kaynatın.
-Bir kasede pirinç unu ve nişastayı, yarım su bardağı su ile homojen bir karışım haline gelinceye kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin.
Kesilmemesi için kaynayan şekerli sütten birkaç kepçe bu karışıma ekleyin ve sonra tamamını sütün bulunduğu tencereye ekleyin.
-Daha sonra haşlanmış pirinçleri, kalan suyu ile birlikte, tencereye ekleyin. Karıştırın. Kaynamaya başladığında vanilyayı ekleyin. Altını kısıp, 5 dakika kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
-Fırınınızın ızgara özelliği varsa onu açın, yoksa 200 derecede ısıtın.
-Pişen sütlaçlarınızı küçük güveç kaplarına paylaştırın. Tepsiye dizin ve yarısına gelecek kadar su ekleyin.
-Isınmış fırınınıza verin, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Hepsi farklı zamanda kızarabileceğinden çok dikkatli olmalısınız. Pişenleri tahta bir spatula ile alabilirsiniz.
-Oda sıcaklığına gelen tatlılarınızı buzdolabına alın ve soğuk servis edin.
-Servis sırasında iri fındık kırıkları ve kuru üzüm kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Not: Kullandığınız fincan ölçüsü küçük türk kahvesi fincanı olmalıdır. Aynı şekilde hazırlayacağınız sütlaçlarınızı fırınlamadan da servis edebilirsiniz.



Kaşarlı Kremalı Patates



Benim çok sevdiğim kremalı patatesi eğer hemen tüketecekseniz kaşarlı olarak da deneyebilirsiniz. Yalnız patatesleri fırına verdikten 10-15 dakika sonra kaşarı serperseniz, benimkiler kadar fazla kızarmadan pişirebilirsiniz.

Kaşar üzerinde kabuk gibi olduğundan ben yine de diğerini tercih ediyorum.

Malzemeler:
500 gr patates (3 orta boy)
200 ml krema (1 küçük kutu)
1 tavuk bulyon (10 gr)
2 yemek kaşığı kaynamış su
Karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:
-Fırınınızı 200 derecede ısıtın.
-Patateslerin kabuklarını soyun ve yarım santim kalınlığında halkalar şeklinde doğrayın. Yıkayın.
-Bir kaba sıcak suyu koyun ve içinde bulyonu eritin. (Tuzla ilgili sorununuz varsa yarım bulyon da kullanabilirsiniz.)
-Kremayı ve az karabiberi ekleyin.
-Patatesleri süzüp, kremalı karışımla harmanlayın. Bir fırın tepsisine alın.
-Isınmış fırına verin. 15 dakika sonra çıkarıp kaşar peynirini üzerine serpip, tekrar fırına verin. 20 dakika daha pişirin. Sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

Kremalı Patates


Etli yemeklerin yanına çok yakışan kremalı patatesi bir de bu şekilde deneyin. Ben bayıldım.

Malzemeler:
500 gr patates (3 orta boy)
200 ml krema (1 küçük kutu)
1 tavuk bulyon (10 gr)
2 yemek kaşığı kaynamış su
Karabiber

Yapılışı:
-Fırınınızı 200 derecede ısıtın.
-Patateslerin kabuklarını soyun ve yarım santim kalınlığında halkalar şeklinde doğrayın. Yıkayın.
-Bir kaba sıcak suyu koyun ve içinde bulyonu eritin. (Tuzla ilgili sorununuz varsa yarım bulyon da kullanabilirsiniz.)
-Kremayı ve az karabiberi ekleyin.
-Patatesleri süzüp, kremalı karışımla harmanlayın. Bir fırın tepsisine alın.
-Isınmış fırına verip, 35 dakika kadar pişirin. Sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

29 Ocak 2009

Karamelli Peksimet Tatlısı (Etimek Tatlısı)


Malzemeler:
1 paket tuzsuz Etimek

Karamel için;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
4 damla limon suyu

Muhallebisi için;
1 lt süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;
1 su bardağı soğuk süt
1 paket krem şanti

Dilerseniz; toz fıstık, hindistan cevizi

Yapılışı:
-Toz şekeri tencereye koyup, su eklemeden, arada karıştırarak karamelize edin. Şeker yarı erimiş, çok koyu olmayan karamel rengine döndüğünde, çok dikkat ederek suyunu ekleyin. (Karamel çok koyulaşırsa tadı acılaşabilir.) Yavaş yavaş karıştırarak, kristalleşen şekerin erimesini sağlayın. Kaynadığı anda 4 damla limon suyunu ekleyin. 2-3 dakika daha kısık ateşte pişirin.
-Bu arada büyükçe bir servis tabağına etimekleri dizin.
-Karamelli şerbetinizi, hemen etimeklerin üzerine kaşıkla gezdirin. Şerbeti iyice çekmeleri için bir kenarda bekletip, muhallebinizi hazırlamaya başlayın.
-Ayrı bir tencereye süt, un, nişasta ve toz şekeri koyun. Tel çırpıcı ile iyice karıştırıp, orta hararetli ocağa alın. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelmesini bekleyin. Kaynamaya başladığı anda vanilya ve tereyağını ekleyip, 2-3 dakika daha pişirin. Muhallebiyi şerbetli etimeklerin üzerine gezdirin. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
-Soğuk süt ile 1 paket krem şantiyi, katılaşana kadar çırpın. Süsleme için birazını ayırıp, kalanını muhallebi katının üzerine dikkatlice sürün. Ayırdığınız kısmı krema pompasına koyup dilediğiniz şekilde süslemeler yapın. Buzdolabına kaldırın. Mümkünse bir gece bekletin. (Ertesi gün tadı çok daha güzel oluyor ve ekmek kadayıfını andırıyor.)
-Servis sırasında dilerseniz toz fıstık veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

25 Ocak 2009

Oğluşun İlk Karnesi





Güneş, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda






















Oğlum, önceki hafta eniştesi ile birlikte Fenerbahçe-Eskişehir maçına gitti.

Burak'cığım götürmek istediğinde, huysuzluk yapacağını düşündüm ama hiç de umduğum gibi olmamış. 90 dakika ve devre arası boyunca tüm statla birlikte bağırıp, zıplamış oğluşum. Çok keyif almış.

Önümüzdeki haftalarda da babasının arkadaşı Cüneyt Amcası, forma alıp yine Fenerbahçe maçına götürme sözü verdi. :)

Babasının en büyük hayallerinden biri oğlunu omuzuna alıp Beşiktaş maçına götürmekti ama hayatını oğlu olmadan sürdürmeye karar verdiğinden bu isteğini gerçekleştiremedi ve oğlumun ilk stat deneyimi Fenerbahçe stadında olmak zorunda kaldı.

Oğlum da eniştesi ve Cüneyt amcasını babasından daha fazla gördüğünden Fenerli olması muhtemel. Ben de bu kararı kendinin vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Bakalım oğlumun tuttuğu takımı seçiminde, ayda bir gördüğü babası mı, her hafta gördüğü eniştesi ve amcası mı galip gelecek...


13 Ocak 2009

Yoğurtlu Kırmızı Lahana Salatası


Bu tarifi sevgili Serap'cığımın bloğunda görmüştüm.

Kırmızı lahanayı sevdiğimden geçenlerde ızgara köfte yanında servis etmek için hazırladım. Harika oldu.

Serap'ın tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Mayonezini azaltarak, benim yaptığım hali ise aşağıda...

Malzemeler:
1 adet küçük boy kırmızı lahana
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sirke
Tuz, su

Yapılışı:
-Kırmızı lahanayı ince ince kıyın. Ortasındaki sert kısmı atın.
-Kıyılmış lahanaları bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su koyup, az tuz ve sirke ekleyin.
-Biraz diri ama kolay yenebilecek kadar yumuşayıncaya kadar haşlayın.
-İyice süzüp, soğutun.
-Ayrı bir yerde yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsağı karıştırın.
-Daha sonra süzülmüş lahanaları da ekleyip iyice karıştırın. Kıvamını, yoğurt veya mayonez miktarını artırıp, azaltarak ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

9 Ocak 2009

Sinem Güven'in Kurabiyeleri






































Bu kurabiyeleri, sevgili Sinem Güven Hanım, benim uydurduğum linzer kurabiye tarifimle hazırlamış.

Fotoğraflarını bloğumda yayınlama isteğimi kabul ettiği ve tarifime gösterdiği ilgi için çok çok teşekkürler ediyorum.

Ellerinize sağlık Sinem Hanım, ilk deneme için çok başarılı olmuşlar. :)

Sizin dediğiniz gibi; 2009 bu güzel kurabiyelerin tadında geçer hepimiz için inşallah.