28 Eylül 2009

Kabak Çekirdeği

Mail ile gelen bir bilgi bu da arkadaşlar. Aklınızda olsun...

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği birçoğumuzun zevkle yediği bir kuruyemiş. Aslında yine bir çoğumuzun da bilmediği bir sağlık kaynağı.

Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklarda 40g büyüklerde 100g tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.

Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Şu an kabak çekirdeğinin BPH'ı azalttığı hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine BPH'la bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı. Bu mekanizma phystosterin denen bir madde sayesinde oluyor.
Kabak çekirdeği karotenoid içeriyor. Yapılan araştırmalar karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH riskinin düşük olduğunu gösteriyor.

Kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği E vitamini ile hücre zarının oxide olarak bozulmasını önlüyor. Sağlıklı hücreler kanserde önemli rol oynuyor. Yine E vitamini geç yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi sağlıyor.
Lif içeriği de kanserle işlikli. Lifli gıdalar kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Su tutup şişerek tokluk hissi veriyor. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışıp sıkıntı yaratmıyor hem de diet yapmış oluyorsunuz. Ama en önemlisi kabızlık önlenince antioksidan yani, kanser yapan maddeler bağırsaklarda daha az kalıyor bu da kanser riskini azaltıyor.

Kabak çekirdeği mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler bakımından zengin. Ayrıca içinde kemikler ve iştah için önemli bir madde çinko var. Bir bardak kabak çekirdeği günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyor..
Omega 3 ve omega 6 içeriği beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Zihinsel gelişimi olumlu yönde etkiliyor. Arjinin adlı amino asit sayesinde nitrit oksik oluşumu ile damarların esnemesi ile ereksiyon ve kalp problemlerinde kullanılma potansiyeli yüksek olduğundan bu alanla ilaç yapım çalışmaları sürüyor.


Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Sağlıklı kemikler kemik kanseri riskinin azalması anlamına geliyor.
Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik erimesini önlüyor yahut azaltıyor.

Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor yani kolesterol sıkıntısının çözülmesine yardımcı oluyor. Yine bu mantıkla ve phystosterin maddesinin de yardımıyla damar kanserine iyi geliyor.

Sağlıklı günler.

23 Eylül 2009

Perfect Party Cakes Made Easy - Carol Deacon



Carol Deacon'ın Perfect Party Cakes Made Easy kitabı, daha önce sizlerle paylaştığım kolay şeker hamuru tarifinin yer aldığı kitap. Hemen tüketilecek pastalar yaptığımda mutlaka onun tarifini kullanıyorum.

Bu kitapta da diğerleri gibi temel tarifler ve değişik modellerin anlatımları var.

Kitap İngilizce ve 192 sayfa...

The Essential Guide to Cake Decorating



The Essential Guide to Cake Decorating'de ders kitabı niteliğinde oldukça açıklayıcı, temel tariflerin yer aldığı, bol fotoğraf ve bol modelli bir kitap.

304 sayfa ve İngilizce...


22 Eylül 2009

Foodie Emel Başdoğan'la Pasta Yapımı



İlk türkçe şeker hamuru ile modelleme kitabı olan "Emel Başdoğan'la Pasta Yapımı" yayımlandığında çok heyecanlanmıştım.

İçinden birkaç pandispanya tarifini de denemiş, çok başarılı bulmuştum. Emel Hanım'ın şeker hamuru tarifini denemedim hiç ama kitaptaki fotoğraflardan bazılarında yüzeyinin pek pürüzsüz olmadığını farkettim. Deneyen arkadaşlar yorum yazarlarsa çok sevinirim.

Kitap 149 sayfa...

Beginner's Guide To Cake Decorating



Beginner's Guide To Cake Decorating pastacılığa yeni başlayanlar için güzel bir kaynak. Bu kitapta şeker hamurlu pastaların yanında kremalı pastalar ve krema ile süsleme teknikleri, temel tariflerle birlikte anlatılmış.

Kitap İngilizce ve 112 sayfa...

Özel Günlere Güzel Pastalar



Coccolat'ın sahipleri Elif Kolankaya ve Tuba Tahtacı'nın hazırladığı "Özel Günlere Güzel Pastalar", bizim kurs notlarımızın bir kitapta toplanmış hali gibi. İçinde, yapılışı fotoğraflarla desteklenmiş 30 pasta modeli ve temel tarifler var.

Şeker hamuru ile pasta yapımı konusunda Türkçe hazırlanmış ikinci kitap olan Özel Günlere Güzel Pastalar 136 sayfa...


The International School of Sugarcraft-Book One-Beginners



Nicholas Lodge, The International School of Sugarcraft-Book One-Beginners kitabının elimdeki en iyi kitap olduğunu söyleyebilirim. Diğer kitaplarda çok sayıda model bulunurken, bunda daha çok teknik öğretiliyor. İçinde pek çok fotoğraf, temel tarif ve şablon var.

Dili İngilizce, 256 sayfa...




50 Easy Party Cakes



İran'dan Ayla Hanım, şeker hamuru ile modelleme anlatımlarımı çok beğenmiş ve insan modelleme ile ilgili bilgi istemişti.

Bu aralar fazla pasta yapamadığımdan kendi yaptığımı fotoğraflamak yerine, elimdeki kitaplardan bazı fotoğraflar eklemeye karar verdim.

Böylece kitapçılarda bulabileceğiniz şeker hamuru ile ilgili kitaplar hakkında da bilgi sahibi olacağınızı düşündüm.

İlk kitabımız ülkemizde de eğitimler vermiş olan Debbie Brown'un "50 Easy Party Cakes" kitabı.

Kitapta 50 kolay pastanın nasıl yapılacağı detay fotoğrafları ile anlatılmış. Dili İngilizce ve 112 Sayfa.

13 Eylül 2009

Güneş'in Sünger Bob Tablosu



Kağıthane'deki Euro Flora'yı biliyor musunuz?

Ben hemen her özel gün öncesinde mutlaka uğrarım. Özellikle yılbaşı öncesi bir katlarının tamamını yılbaşı süslerine ayırıyorlar. İçeri girdiğinizde birkaç saatten önce çıkamıyorsunuz. Mumlar, bebek süsleri, çiçekçi malzemeleri, sepetler, vazolar, canlı ve yapay çiçekler, süsler, kurdeleler, tüller, biblolar, tablolar ve daha pek çok şey.

En son gittiğimizde oğluş bu tabloyu beğendi. Sünger Bob stickerlı duvarına bir de bu tabloyu astık. Fiyatı 12,99 TL.

Yolunuz düşerse uğramadan geçmeyin...

İnternet siteleri; www.euroflora.com.tr

12 Eylül 2009

Kışlık Domates



Domatesin zamanı geçmek üzere arkadaşlar.

Biraz geç kalmış olmakla birlikte, hala pazarlarda ucuz ve doğal yollarla yetişmiş domates bulmak mümkün.

Kışın aldığımız domatesleri yemeklerimize eklediğimizde ne tad veriyor, ne de renk. O yüzden derin dondurucunuz varsa, pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz kışlık domateslerinizi acilen alın ve dondurun derim.

Ziraat mühendisi olan kayınvalidem Nuran Hanım'ın tavsiyesiyle, fotoğrafta da gördüğünüz uzun domatesleri tercih ettim dondurmak için. Renk ve tat konusunda en ideali onlar...

Yapılışı:
-Aldığınız domatesleri iyice yıkayın. Genişçe bir kaba alıp, üzerlerini geçecek kadar kaynar su dökün, bekletin. Domatesleriniz olgun ise kabukları zar gibi kolayca soyulacaktır. Domatesinizin cinsine göre soymanız gerekebilir. Bunun için de "Bir Milyoncu" diye tabir edilen çin malı dükkanlarında bulabileceğiniz fotoğraftaki bıçaklardan almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Uzun süre kullandığınızda elinizi biraz acıtıyorlar ama onlardan keskin bir bıçağa rastlamadım şimdiye kadar. :)



-Daha sonra domateslerinizi rondodan geçirin.
-Plastik kaselere, her yemekte kullandığınız ortalama domates miktarı kadar, paylaştırın.



-Buzlukta bu şekilde dondurun. Donduktan sonra kaselerden çıkarıp buzdolabı poşetine koyup, ağzını iyice kapatarak, kullanıncaya kadar derin dondurucuda saklayın.



-Yemek yapmak için kullanırken de; soğanı yağla birlikte kavurduktan sonra donuk domatesinizi tencerenize koyun. Karıştırarak erimesini sağlayın. Ve domatesler iyice piştiklerinde dilediğiniz sebzeleri veya çorba yapıyorsanız suyu ekleyin. Donuk domatesleri kullanmak için çözdürmenize gerek yoktur. Sadece soğuk olduklarından yemeğinizi pişirme süreniz biraz uzar. (Kayınvalidem donmuş domatesler daha kolay çözülsünler diye minik buzluk kalıplarında donduruyor. Benim domateslerim fazla olduğundan kolayına kaçtım.)

Kolay gelsin...

Peynirli, Taze Fesleğenli Yeşil Salata



Malzemeler:
1 küçük demet kıvırcık marul
2-3 dal taze fesleğen
150 gr küp küp doğranmış eski kaşar
5 dal taze soğan
Balzamik sirke veya limon suyu
Zeytinyağı, tuz
Dilerseniz; cherry domates

Fırında Çipura



Oğlum balığı çok seviyor ama ben çiğ balığa dokunamadığımdan hep dışarda yiyebiliyordu. Kızkardeşimde gördüğüm bu pişirme şekliyle oğluş artık evde de balık yiyebiliyor. :)

Siz de benim gibi çiğ balığa dokunmakta zorlanıyorsanız, tavsiyelerim işinize yarayabilir diye bu tarifi ekledim.

Bu şekilde hazırladığınız balığınız ızgara tadında, hem hafif, hem de çok lezzetli oluyor...

Malzemeler:
1 adet çipura
1 tane defne yaprağı
Tuz
Yağlı kağıt

Yapılışı:
-Balığı, balıkçıda iyice temizletin. Benim gibi görüntüsüne dayanamıyorsanız kafasını da almasını isteyin. Eve geldiğinizde, elinize muayene eldiveni geçirip suyun altında bir kez daha yıkayın.
-Fırınınızı 230 derecede ısıtın.

-Balığınızı yağlı kağıt üzerine alıp, içini ve her iki yanını tuzlayın. Üzerine bir defne yaprağı yerleştirip, yağlı kağıdı katlayarak paketleyin. Tepsiye yerleştirin.

-Isınmış fırınınıza verip 20-25 dakika kadar pişirin. Kenarından pişip, pişmediğini kontrol ederek fırından alın. Yeşil salata ile servis edin.



Afiyet Olsun.

Mantarlı Vejetaryen Beğendi



Bu tarif tamamen evdeki malzemeleri birleştirip değerlendirme çabamdan ortaya çıktı.

Daha önce denenmiş midir bilmiyorum ama benim gibi et yiyemiyorsanız değişik bir alternatif olabilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi adı da benim uydurmam. :)

Malzemeler:
400 gr kültür mantarı
3 adet domates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Çeyrek limonun suyu
Tuz, karabiber, kekik, kırmızı pul biber
Su

Beğendisi için;
2 adet bostan patlıcan
2 dolu dolu yemek kaşığı un
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
Çeyrek limonun suyu
Süt, karabiber, tuz
100 gr rendelenmiş taze kaşar

Yapılışı:
Beğendi için;
-Patlıcanları, fotoğraftaki gibi alüminyum folyo ile sarıp ocakta veya fırında közleyin.

-Sonra patlıcanların ortasını boydan boya kesip, limon suyunu serpin, kaşıkla içini sıyırıp, kesme tahtasına alın ve ince ince kesin.
-Bir tavaya tereyağını alıp eritin. Erir erimez unu koyup, biraz kavurun. Sürekli karıştırarak koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar süt ekleyin.
-Sonra kıydığınız patlıcanları, tuzunu, karabiberini ve rendelenmiş kaşarları ekleyin. 2-3 dakika karıştırarak pişirip, blenderdan geçirin, bir kenarda bekletin.

Mantar Sote için;
-Mantarları parmaklarınızla ovalayarak temizleyin. (Ben bu işlemi suyun altında yapıyorum. Ama bazı aşçılar mantarın yıkanmaması gerektiğini söylüyor. Siz içinize siniyorsa yıkamadan dış yüzeyini soyarak da temizleyebilirsiniz.)
-Mantarlarınızı kuş başı büyüklüğünde küplere ayırın. Limonlu suda bekletin. Veya ıslatmayayım diyorsanız üzerine limon suyunu serpin.
-Tavanıza sıvı yağ, ince doğranmış soğan, sarımsak ve mantarları alın. Mantarlar su salıp, tekrar çekinceye kadar pişirin.
-Daha sonra mümkünse çekirdeklerini çıkardığınız ve rendeleyip kabuklarını attığınız domatesleri ekleyin. Tuzunu ve ağız tadınıza göre dilediğiniz baharatları koyun. Domatesleriniz iyice pişinceye kadar, çok az sıcak su ekleyerek kavurmaya devam edin.

Son olarak da tabaklara beğendiyi koyup, üzerinde mantar sote ile sıcak sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

Şakşuka



Bu tarifi büfesi olan bir arkadaşımdan aldım.

Ben de, kızkardeşim de bayıldık...

Malzemeler:
5 adet patlıcan
10 adet çarliston biber
4 adet domates
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sirke
1 küp şeker
Tuz, su
Patlıcanları kızartmak için ayrıca sıvı yağ

Yapılışı:
-Patlıcanları alacalı soyup, iri küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda 30 dakika bekletin. Sürenin sonunda avucunuzun içinde iyice sıkarak sularını alın.
-Tavanıza 2 parmak kadar sıvı yağ koyun, kızdırın. Patlıcanları yakmadan, biraz kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp, bekletin.
-Ayrı bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvıyağ, çekirdeklerini çıkarıp irice doğradığınız çarliston biberler, ince doğradığınız soğan ve sarımsağı alın, kavurun.
-Sonra rendeleyip, kabuklarını attığınız domatesleri, sirkeyi, tuzu ve küp şekeri ekleyip, domatesler iyice eriyene kadar pişirin.
-Yarım su bardağı sıcak su ekleyin. Kaynayınca kızarmış patlıcanları ekleyip, 2-3 dakika hepsini birlikte pişirin. Soğutup servis edin.

Afiyet Olsun.

Muhallebi (Unu Kavrularak)



Bu da piştikten sonra çok az su katarak çırptığım tariflerimden biri. :)

Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağı un
3 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı toz şeker

Piştikten sonra eklemek üzere; Çeyrek su bardağı su

Yapılışı:
-Sütü bir tencerede kaynatın.
-Diğer bir tencereye tereyağını koyup eritin. (Yakmamaya dikkat edin.)
-Unu ekleyip, hafif kavrulmuş un kokusu duyulana kadar 1-2 dakika kavurun.
-Sonra yavaş yavaş sıcak sütü ve şekeri ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha ocakta tutup kıvam almasını sağlayın ve ocaktan alın.
-Daha sonra mikser ile sürekli çırparak suyu ekleyin. 5 dakika çırpın. Kaselere paylaştırıp, oda sıcaklığına geldiklerinde buzdolabına kaldırın. Soğutup, dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.

Not: Ben muhallebiyi sıcakken de çok seviyorum. Bebekliğimi mi hatırlatıyor nedir? :)))

Afiyet Olsun.

Güneş ile Konsere Gitmek




Güneş ile ilk konser denememiz Ferhat Göçer'in konseriydi ve çoğunda kucağımda uyuduğu için pek sorun olmamıştı.

Geçenlerde bir de halk konserine gidelim dedik. Via/Port'taki Bengü, Murat Boz, Nil Karaibrahimgil'in konser verdiği 1.yıl kutlamalarına gittik. Tam anlamıyla burnumdan getirdiğini söyleyebilirim. Asıl dinlemek istediğim sanatçı Nil Karaibrahimgil idi ve onun sadece 1 şarkısını dinleyebildim. Diğerleri sahnedeyken de biz etrafta, biraz lunaparkta, biraz yemek yiyerek, biraz çocuk parkında Güneş Bey'in gönlünü hoşetmeye çalışıyorduk. Yani öncesini de dinledim sayılmaz.

Çoluk-çocuk konser izleyebilenlere çok gıpta ediyorum. Dilerim Güneş biraz daha büyüdüğünde ben de yapabileceğim...

Keşkül-ü Fukara ve Keşkül-ü Şahane



Bloğuma eklediğim sütlü tatlıların çokluğundan tatlı tercihimin ne yönde olduğunu çok belli ediyorum sanırım. :)

Geçenlerde Derya Baykal'ın programında Cemal Türkan Ustanın keşkül yapacağını görünce işi gücü bırakıp sonuna kadar seyrettim. Sonra da hemen denedim. Tarifte sadece şeker miktarını artırdım. Bu haliyle de aşağıya ekledim. Orijinal tarifi Cemal Usta'nın www.cemalturkan.com adresindeki Show TV Tarifleri başlığının altında 24 Ağustos Tarifleri başlığında bulabilirsiniz.

Sitesinde belirtmemiş ama programda söylediğine göre; süt, şeker ve pirinç unu ile yapılan keşküle Keşkül-ü Fukara, terbiye eklendiğindeki haline de Keşkül-ü Şahane dendiğini kendisinden öğrendim.

Malzemeler:
1 lt süt
1,5 su bardağı toz şeker (Cemal Usta 1 bardak kullanmış)
4,5 yemek kaşığı pirinç unu

Terbiyesi için;
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı ince çekilmiş badem içi
3 yumurta sarısı
1 su bardağı süt

Süslemek için dilerseniz; tarçın, hindistan cevizi, toz fıstık, toz badem

Yapılışı:
-1 lt süt, toz şeker ve pirinç ununu tencerenize alıp, sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirin. (Bu hali ile Keşkül-ü Fukara oluyormuş tatlınızın adı.)
-Kaynamaya başladığında ayrı bir kasede iyice karıştırdığınız terbiye malzemelerini, yavaşça muhallebiye dökün. Bu sırada çok hızlı karıştırmaya dikkat edin. Keşkülünüz tekrar kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika daha ocakta tutun. Sonra da biraz yüksekten akıtarak kaselerinize paylaştırın. (Yüksekten akıtmak sonrasında üzerinin çukur çukur olmasını sağlıyor.)

Not: Eğer toz badem bulamazsanız, kuruyemişçilerde satılan kabuklu tuzlu bademi alın, bir tencere koyup üzerini birkaç parmak geçecek kadar su koyun, kaynatın. Kabuklarının kolay soyulduğunu gördüğünüz ana kadar kaynatmaya devam edin. Sonra süzüp sıcakken kabuklarını soyun. Rondodan geçirin.

Ekrem Muhittin Yeğen'in kitabına göre de bu bademleri önce inceltip, sonra havanda macun haline gelene kadar dövmeniz çok daha iyi sonuç verirmiş. Bilginize...

Afiyet Olsun.

Teşekkürler Cemal Usta...

10 Eylül 2009

Kakaolu Puding



Bu tarifin deneme yanılma yoluyla çıktığını söyleyebilirim.

Nilay Hanım'ın supanglesi tarifini denedikten sonra, pudingleri pişirdikten sonra su ekleyerek çırpmanın çok değişik bir kıvam verdiğini öğrendim ve malzemelerin miktarlarını değiştirerek çok kez puding yaptım. Sonunda karar verdiğim şekli aşağıdaki gibi. Mutlaka deneyin.

Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker (çok tatlı seviyorsanız yarım bardak daha artırabilirsiniz)
50 gr kakao
2 yumurta

Sonradan eklemek üzere;
Yarım su bardağı su
2 dolu dolu yemek kaşığı nutella veya herhangi bir krem çikolata
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
-Süt, un, toz şeker, kakao ve yumurtaları tencerenize alıp iyice karıştırın.
-Orta hararetteki ocağınıza alıp, tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika daha ocakta tutup, alın.
-Mikser ile pudinginizi çırpmaya başlayın. Sırasıyla su ve nutellayı ekleyip 5 dakika kadar çırpın. Bu aşamada tadına bakarak ağız tadınıza göre daha fazla nutella ekleyerek tadını artırabilirsiniz.
-En son sıvıyağı ekleyip biraz daha karıştırın ve kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına geldiklerinde de buzdolabına alıp soğutun. Hindistan cevizi, toz fıstık, dondurma vs. ile süsleyerek servis edin.

Afiyet Olsun.

Biber Kavurması



Biber kavurması da kızkardeşimin kayınvalidesinden öğrendiğim bir tarif. Sadece biberi kavurup yemek, onlarda görmesem hayatta aklıma gelmezdi. Bu şekilde yapınca az yağlı oluyor, kızartma gibi ağır olmuyor.

Bu pratik tarifi sahur veya kahvaltılarınızda denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
250 gr çarliston biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı:
-Sıvı yağı teflon tavaya alıp hafif ısıtın. Yıkayıp, kurulayıp, çekirdeklerini çıkardığınız biberleri, fotoğraftaki büyüklükte doğrayıp tavaya ekleyin. Sürekli karıştırarak iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu ekleyin.

Bu tarife domates ekleyerek de deneyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Teşekkürler Emel ve Hamide Teyze...

Soğansız Menemen



Bu menemende kullandığım domatesler kızkardeşimin yazlığının bahçesindendi ve ne kadar lezzetli olduklarını anlatamam. :)

Siz de benim gibi bir menemen severseniz, domatesin vakti geçmeden bol bol yemek lazım derim. Ben bu sene 6 kg domates alıp kışın da aynı lezzette menemen yemek için dondurdum...

Malzemeler:
4 adet domates
2 adet çarliston biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1 adet küp şeker
Tuz
Dilerseniz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:
-Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
-Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp, yine küp halinde doğrayın.
-Sıvı yağı tavanıza alıp, ısıtın. Biberleri ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Domatesleri, tuzu ve şekeri ekleyip, domatesler biraz eriyine kadar karıştırarak pişirin.
-En son yumurtayı ekleyip, karıştırın. (Ben biraz sulu seviyorum, siz daha kuru olsun diyorsanız yumurta sayısını ikiye çıkarabilirsiniz.)

Afiyet Olsun.

6 Eylül 2009

Hamur Kızartması


Bu aralar Facebook oyunlarından Farm Ville'e fena takmış durumdayım arkadaşlar.

Önce oğlum oynasın diye başlamıştık, sonra akrabalarımın da ilgisini çekince yarış haline geldi. Şimdilik birinciyim listemdekilerin arasında ama rakiplerim hızlı çıktı. :)))

Oruçluyken vakit geçirmekte zorlanıyorsanız, mutlaka tavsiye ediyorum...

Bu arada denediğim tariflerin fotoğraflarını çekiyorum ama bir türlü bloğuma eklemek kısmet olmuyor. Yeni denediklerimin tariflerini daha detaylı yazıyorum normalde ama bu tariflerin üzerinden zaman geçtiğinden, herzamankinden daha kısa yazacağım.

Gelelim tarife.

Ben şimdiye kadar karbonatlı tarifler denemiştim. Hatta bir kere bloğa da ekledim ama sonra içime sinmedi, sildim. Çünkü karbonatın garip kokusu çok hissediliyordu. Daha sonra kız kardeşim Emel'in kayınvalidesi Hamide Tayze'nin yaptığı kabartma tozlu tarifi görüp tadınca bayıldım ve artık bu şekilde yapıyorum.

Kahvaltı veya sahurlarda muhakkak deneyin derim. Hem çok kolay, hem büyük-küçük herkesin sevebileceği bir lezzet...



Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Kızartmak için; sıvı yağ

Yapılışı:
-Tüm malzemeyi karıştırıp, azar azar un ekleyerek toparlanan, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerine nemli bez örtüp 15 dakika dinlendirin.
-Sonra un serptiğiniz tezgah üzerinde hamurunuzu merdane ile 1 cm kalınlığında açın. İster kalıp ile ister bıçakla keserek küçük parçalar hazırlayın.
-Tavanıza 1 parmak kalınlığında sıvı yağ koyup, çok fazla olmamak üzere kızdırın. Hamurlarınızın iki tarafını kızgın yağda yakmadan pişirin. Yağınızın sıcaklığını arada ocak ısısını azaltarak kontrol edin. Çok kızgın yağda hamurlarınız kabaramadan yanabilirler. Buna dikkat ederseniz puf puf kabaran nefis hamurlarınız olur.

Afiyet Olsun.