4 Kasım 2007

Nil Karaibrahimgil Keki


Daha önce Nil Karaibrahimgil'in Kek adlı şarkısının klibinde ekranda beliren tarifi sizinle paylaşmış en kısa zamanda deneyip, sonucu bloğuma yazacağımı söylemiştim.

Bu yazım için buraya tıklayabilirsiniz.

O kısa zaman biraz uzun sürse de, dün tarifi denedim. Aslında tarifin bir şakadan ibaret olduğunu da düşünmedim değil. Ama sonra klibin sponsorunun Hüner Margarin olduğunu gördüm ve denemeye karar verdim. Bildiğimiz keklerden farklı, bol krem şanti sayesinde benim çok sevdiğim nemli keklerden oldu. Tek sorun içindeki kuruyemişler. Aslında kuruyemişli kek sevenler için çok güzel, ama ben meyvelileri tercih ediyorum. Bir dahaki sefere mutlaka kuru meyveli olarak deneyeceğim.

Klipteki tarif sadece malzeme listesinden ibaret. Ben 'engin kek tecrübeme :P' dayanarak, tarifi sizin için detaylandırdım.

Şaka bir yana birkaç ay önce bir hanım dergisinde Demet Akbağ'ın kız kardeşi Sedef İybar'ın, mükemmel kek yapmanın sırrının, yumurtanın sarısı ve beyazının ayrı ayrı çırpılması olduğunu söylediğini okumuştum. (Sedef Hanım, yurtdışında davet ve organizasyon konusunda eğitim almış, bir süre sahibi olduğu yemek okulunda öğretmenlik yapmış bir hanım imiş.)

Bu bilgiden hareketle işte Nil'in Keki;
(Annelerimizin tarif defterlerindeki yemek isimleri; Eser Hanım'ın Poğaçası, Sevil'in Keki şeklindedir ya, bu da öyle bir isim olsun istedim.)
Ekranda Görünen Malzeme Listesi:
1 adet portakal
50 gr iç badem
50 gr tuzsuz antep fıstığı
1 kutu (2 paket) krem şanti
3 yumurta
1 paket hüner margarin
2 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Tarafımdan Düzeltilmiş Malzeme Listesi:
1 adet portakal
50 gr iç badem (Yarım su bardağından 1 parmak fazla)
50 gr tuzsuz antep fıstığı (Yarım su bardağı)
1 kutu (2 paket) krem şanti + 2 su bardağı soğuk süt
3 yumurta (Oda sıcaklığında)
1 paket hüner margarin veya tereyağı (Eritilmiş)
2 su bardağı pudra şekeri (Elenmiş)
2 su bardağı un (Elenmiş)
1 paket kabartma kabartma tozu

Yapılışı:
-Fırınınızı 180 dereceye ısıtın.
-Margarininizi eritin ve ılıtın. (Tereyağı da kullanılabilir.)
-Soyulmuş bademiniz yoksa, bir tencereye 2 bardak kadar su koyun kaynatın. Kaynamaya başlayınca kabuklu bademlerinizi içine atıp, 10 dakika haşlayın. Sürenin sonunda bademleri süzüp, kabuklarını soyun. Bademleri bıçakla dörde bölün. Bir kenarda bekletin.
-Krem şantilerin kutularının içinde 2 paket şanti bulunur. Çırpma kabınıza 2 su bardağı soğuk süt koyun. Üzerine şantileri boşaltıp, 3 dakika kadar, önce mikserin düşük hızı ile, sonra yüksek hızı ile çırpın.
-Ayrı bir yerde, yumurtalarınızın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazının içinde sarısından bir damla bile olmaması çok önemlidir. Sarısına beyazından bulaşmasında bir mahsur yoktur.
-Çırpma kabınıza yumurta aklarını koyun. 1-2 dakika, köpürene kadar çırpın. Elenmiş pudra şekerini ekleyip, iyice kabarana kadar çırpmaya devam edin. Hazırlamış olduğunuz şantiyi, yumurta aklarına ilave edin.
-Daha sonra, eritilip, ılıtılmış margarininizi ekleyin. Çırpın.
-Portakalın kabuğunu rendenin ince kısmı ile rendeleyip, suyunu sıkın. Kabuk rendesi ve portakal suyunu da karışıma ekleyin. Karıştırın.
-Unu ve kabartma tozunu da harcımıza eleyip, iyice karıştırın.
-Kuruyemişleri 1 yemek kaşığı un ile karıştırıp hamura ekledim, ancak hamurun kıvamı ve kuruyemişlerin ağırlığı nedeniyle homojen bir dağılım sağlayamadım. (Eğer kuru meyveli deneyecekseniz, meyvelerin dibe çökmemesi için bu yöntemi uygulayabilirsiniz.) Siz un eklemeden doğrudan kuruyemişleri hamura ekleyebilirsiniz.
-26 cm çaplı kelepçeli kalıbın tabanının çapında yağlı kağıt kesip, altına koyun. Kenarlarını margarin ile iyice yağlayın ve kek harcını koyun.
-180 dereceye daha önce ısıttığınız fırına verip, 50-60 dakika kadar pişirin. Kürdan provası ile fırından alın. Kalıpta iyice ılınmasını bekleyip, bir bıçakla kalıbın kenarından geçip, ayrılmasını sağlayın. Servis tabağınıza keki ters çevirip, altındaki yağlı kağıdı çıkarın. (Minik muffin kalıplarında pişirmek isterseniz, pişme süresi 30 dakika kadar olacaktır.)
-Üzerine pudra şekeri serpip servis edin.





Afiyet Olsun.

2 yorum:

MAVİ VE PORTAKAL dedi ki...

arkadaşım süpersin.yazını dikkatle okudum.kırk yıl düşünsen böyle bir tarif denemek aklıma gelmezdi.tebrik ederim.

ebruakin dedi ki...

Selam Mavi ve Portakal'cım,
Çok teşekkür ederim. :)
Eğlenceli bir deneyimdi.
Öpüyorum canım.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...