2 Kasım 2007

Yemek Yapmaya Yeni Başlayanlar İçin Bezelye :)


Bir araştırma yapsalar, ilk yaptığınız yemekleri sıralayın deseler sanırım çoğu kişi; yumurta, tost, makarna, menemen ve patates yemeği der.

Evlenmeden önce pek yemek yaptığımı söyleyemeyeceğim. Hala daha çok da sevmem zaten. (itiraf.com)

Kız kardeşimle birlikte kek, kurabiye, börek çok yapardık ama yemek işi hep Annem'in idi. Yemeklere hazırlık aşamasında yardım etsek de, tamamını bizim yaptığımız yemek yok denecek kadar azdı.

Annem yanımda yokken ilk yaptığım yemek patates yemeğidir. Bu en basit yemeği bile yapmak dert olmuştu o zaman. Soğanı kavruluyo muydu, çiğ mi konuluyordu, salça ne kadar eklesem, suyu çok mu acaba gibi gereksiz bir sürü soru ile, sonuçta ne çıkacağını bilmeden yapmıştım ilk seferinde. Bu tarif çok kolay olsa da, benim gibi ilk kez yemek yapacak bir arkadaşımız olabilir düşüncesiyle bloğuma ekleyeyim dedim.

İlk yapacaklar için bu yemeği sadece patatesle pişirmek daha kolay olabilir. Sonra sırasıyla, havuçlusunu ve bezelyelisini deneyebilirsiniz. Hatta belki etlisini bile yaparsınız, kim bilir? :)
(Gülmeyin gerçekten yapamıyordum.)

Malzemeler:
1 adet orta boy kuru soğan
6 adet orta boy patates
3 adet büyük boy havuç
2 su bardağı donmuş taze bezelye tanesi (veya bezelye konservesi)
3 adet domates
1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, su

Yapılışı:
-Hazırlık olarak;
Soğanı soyup, çok ince doğrayın.
Patatesi soyup, 2 kesme şeker büyüklüğünde küpler şeklinde doğrayın. Yıkayın.
Havucun kabuklarını kazıyıp, 1 kesme şeker büyüklüğündeki küpler şeklinde doğrayın.Yıkayın.
Domatesleri yıkayıp rendeleyin ve kabuklarını atın.
-Tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve doğranmış soğanı koyup, soğanlar iyice yumuşayıp, sararana kadar kavurun. (Pembeleşene kadar diyenlere kulak asmayın, ben pembeleşen soğan görmedim şimdiye kadar. :))
-Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ekleyip 5 dakika orta hararetteki ateşte, arada karıştırarak pişirin.
-Taze bezelye kullanıyorsanız, yıkayıp, süzün ve tencerenize ekleyin. (Konserve kullanıyorsanız bu aşamada eklemeyin, daha sonra eklenecek.) 10 dakika, yine arada karıştırarak pişirin.
-Küp doğranmış havuçları ekleyin, 5 dakika daha pişirin.
-En son patatesleri ekleyin ve yine 5 dakika daha pişirin. (Sebzeleri kısa sürelerde de olsa kavurmak, lezzetlerini artıracaktır.)
-Sürenin sonunda tencerenize, 4 su bardağı kaynamış su ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 60 dakika kadar, yani bütün sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 30 dakika sonrasında tuzunu ve suyunu kontrol edin. Ben yemeğime pişme esnasında, birkaç seferde olmak üzere, 3 su bardağı daha kaynamış su ekledim. Unutmamanız gereken yemeğinize pişme esnasında kesinlikle soğuk su koymamanızdır. Çok bilinen deyişle "pişmiş aşa 'soğuk' su katılmaz".
Konserve bezelye kullanıyorsanız 40.dakikada yemeğinize eklemelisiniz. Konserve sebzeler zaten haşlanmış olduklarından, yemeklere pişmelerine yakın eklenirler.
-Ve artık yemeğiniz hazır. Gururla sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ben 16 yaşındayım ve ilk kez bu tarifle yemek yaptım ve gerçekten benim bile inanamadığım şekilde güzel olmuş.yemeği yapmaya başladığımda kimse inanmıyordu yapabilceğime ama sonuç mükemmel oldu öncelikle size çok teşekkür ederim çünkü tarifi dakikası dakikasına en ince ayrıntısına kadar yazmanız benim gibi acemiler için çok iyi oldu tabi sonrada kendi marifitemi gözardı edemicem ilk deneyimde ve kimsenin yardımı olmadan böle lezzetli yemek yapmak her baba yiğidin harcı deildir :)

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Mesajınıza ne kadar sevindim anlatamam.
İlk denemenizdeki başarınız için biraz da olsa katkım olduysa ne mutlu bana.
Mutlaka ki asıl önemli olan sizin beceriniz ve el tadınız.
Herkesin elinin tadının farklı olduğuna inanıyorum.
Ellerinize sağlık.
Kucak dolusu sevgiler...

Adsız dedi ki...

Supersin, yeni evlendim ve halen yemek yapmasini bilmiorum ama bu site sayesinde yavas yavas ogrenmeye basliorum :)

Adsız dedi ki...

valla benn öğrenciyim doğal olarak yemek hiç yapmadım ama il dışından üniversite kazanınca bi bakim yemeklere dedim ve manyak derece açıklayıcı buldum :D tam bana göre çok saolun :D

ebruakin dedi ki...

Okulunuzda başarılar dilerim. Denerseniz nasıl bulduğunuzu da yazın lütfen.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...