22 Eylül 2008

Ispanaklı Kiş



















Malzemeler:
150 gr margarin
3 yumurta sarısı
1 silme tatlı kaşığı tuz
2/3 çay bardağı soğuk su (bir çay bardağından 2 parmak kadar az da diyebiliriz)
Aldığı kadar un (250 gr kadar)

İçi İçin:
600 gr ıspanak
1 adet küçük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber, tuz

200 ml krema (1 küçük kutu)
3 yumurta sarısı

Üzeri İçin:
60 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yapılışı:
İç İçin;
-Ispanakların yapraklarını ayıklayıp iyice yıkayın. İri doğrayın.
-Az su ile haşlayın. Süzün. Soğuduğunda iki elinizle sıkarak, fazla suyunu atın.
-Soğanı küp şeklinde doğrayıp, bir tavada 2 kaşık sıvı yağ ile kavurun.
-Sonra haşlanmış, suyu sıkılmış ıspanakları, tuz ve karabiberi ekleyin, hepsini birlikte iyice pişirin.
-Daha sonra da soğuması için bir kenarda bekletin.

-Soğuyan ıspanaklı içe, krema ve yumurta sarılarını ekleyin.
İç malzememiz hazır.

Hamur için;
-Hamur yoğurma kabına 200 gr kadar un koyup, oda sıcaklığındaki margarini ekleyin, karıştırın.
-Ortasını açıp su, yumurta sarıları ve tuzu ekleyip, karıştırın. Yoğurun. Toparlanan ama biraz da ele yapışan bir hamur elde edene kadar un ekleyin. (Eklediğimiz un yaklaşık 50 gr daha olacak)
-Hamuru streç film ile sarıp 10-15 dakika buzdolabının alt kısmında dinlendirin.

Kişi hazırlamak için;
Not:Kiş kalıbınız fotoğraftaki gibi altı çıkabilen bir kalıp olursa, kişinizi dağıtmadan kalıptan çıkarma konusunda çok rahat edersiniz.




































-Dinlenen hamurunuzu margarin ile yağlanmış kiş kalıbınızın içine yerleştirip, bastırarak kalıba yayın. Kenarlarını yükseltin. Tabanına çatalla çentikler atın. Kalıbı bu haliyle buzlukta 10 dakika bekletin.


















-Kişinizin içine alüminyum folyo veya tercihen yağlı kağıt yayın. Kenarlarını düzeltip, içine ağırlık yapması için nohut veya kuru fasülye gibi bir kuru baklagil doldurun. (Alüminyum folyo kullanmanızı çok tavsiye etmiyorum aslında, evde yağlı kağıt olmadığından kullandım. Alüminyum folyo pişirme işlemi sırasında kullanılırsa, yiyeceğe alüminyum geçebileceğine dair bir yazı okumuştum.)


















-Kiş hamurunuzu bu şekilde önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verin. Kalıbın kenarından görünen hamur çok az pembeleşinceye kadar pişirin.
-Fırından çıkarın, kalıbın içindeki alüminyum folyoyu dikkatlice çıkarın. Kalıbı tekrar fırına verip, tartın alt kısmı da hafif kızarana kadar pişirmeye devam edin.
-Tabanı da piştiğinde içi için hazırladığımız ıspanaklı karışımı içine yayıp, üzerine kaşar peyniri serpin.
-Daha sonra kişinizin üzeri kızarıncaya kadar tekrar fırına verin.

Afiyet Olsun.

3 yorum:

pelince dedi ki...

Nefis bir görüntü,ellerine sağlık..Oğluşunun okuluda hayırlı olsun..Okul hayatı hep başarı dolu olur inşallah..

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Ebru cuğum,
Kiş nefis görünüyor gerçekten ellerine sağlık canım...Oğluşuna da başarılı bir okul hayatı diliyorum ama önce sağlık ve huzur:))İnşallah en güzel günlerinde hep yanında olursunuz:)) sevgilirimi bıraktım canım iyi geceler öpüyorum seni..

sefertasi.blogcu.com

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pekçok kez bloglarda tarifini gördüm ama bir türlü yapmak kısmet olmadı kişten.. Ellerine sağlık, çok güzel bir görüntü..

Karbonhidrat Diyeti (Ye+İç=Zayıfla)

Karbonhidrat diyeti listesinin oldukça silik bir kopyasını yaklaşık 8 yıl önce canım ablam Sevil Üstündağ'dan almıştım. Kuzenlerle birli...