14 Mayıs 2009

Hamsili Pilav



Malzemeler:
1 kg hamsi
Kalıpları yağlamak için çok az margarin veya sıvı yağ

İç pilav için;
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı (25 gr) çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
Yarım tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı sıcak su
Tuz

Yapılışı:
-Hamsilerinizi temizleyip, kılçıklarını çıkarın, iyice yıkayın. Üzerlerine biraz tuz serpip, süzgeçte bekletin.
-Pirince 1 tatlı kaşığı tuz serpip, üzerini kapatacak kadar ılık su ekleyin. 20 dakika bekletip, pirinçleri iyice yıkayıp, süzün.
-Kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız soğanları, çam fıstıklarını tencerenize alın, sıvı yağ ile kavurun.
-Pirinçleri ekleyip 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Sıcak suyu ve tuzunu ekleyip, kapağını kapatın, altını kısın. Pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin.
-Daha sonra ocaktan alıp, tüm baharatları ekleyin. Benim yazdığım baharatlara, ağız tadınıza göre eklemeler ve çıkarmalar da yapabilirsiniz tabii.
-Hamsili pilav için uygun yayvan güveç kaplarını yağlayın. (Benim gibi porsiyonluk güveç kapları yerine yuvarlak bir fırın tepsisinde de yapabilirsiniz.) Hamsileri çıkardığınız kılçıklı kısımları kabın içine gelecek çekilde dizin. Kalıbınızın dışına da sarkacak şekilde fotoğraftaki gibi dizin. Hamsiler piştiklerinde biraz küçüldüklerinden hafif üzerlerine bindirerek dizmeye dikkat edin.
-Dizme işlemi bittikten sonra içlerini iç pilav ile doldurup, kenarlarını içe kapatıp, üzerine de hamsi dizin.
-Güveç kaplarınızı önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında hamsiler kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin. (Benim ölçülerimle 3 güveç kabı pilavım oldu.)

Afiyet Olsun.

1 yorum:

ayliz dedi ki...

çok muntazam dizilmiş harika görünüyor.eşim çok sever ayıklanmış hamsialırsam muhakkak yaparım