13 Şubat 2008

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı


Aşağıdaki ölçüleri kalabalık misafiriniz gelecekse kullanın. Yok, ev ahali için pişiriyorum diyorsanız, her malzemeyi yarı ölçüsünde kullanmanızı tavsiye ederim. :)

Malzemeler:
3 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı yeşil mercimek
4 adet domates
2 adet kuru soğan
3 adet çarliston veya 4 adet yeşil sivri biber
50 gr tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
Tuz, su

Yapılışı:
-Yeşil mercimekleri ayıklayıp, yıkayın. Daha sonra tencereye alıp, üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyun, haşlayın. Mercimekler yenebilecek kadar yumuşadığında ocaktan alıp, süzün. (Mercimekleri dağılacakları kadar çok haşlamamaya özen gösterin.)
-Soğanı ve yeşil biberleri ince ince doğrayın.
-Tereyağını, sıvı yağı, soğan ve biberleri tencereye alıp, soğanlar ve biberler iyice yumuşayıncaya kadar, arada karıştırarak, yaklaşık 15 dakika soteleyin.
-Salçaları ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
-Rendeleyip, kabuklarını attığınız domatesleri ekleyin ve 10 dakika kadar pişirin.
-6 su bardağı sıcak su, 2 silme tatlı kaşığı tuz ekleyin. Su kaynayınca, ayıklayıp, yıkadığınız bulgurları tencerenize ekleyin.
-Altını kısın, suyunu çekmeye başlayıp, üstünden bulgurlar görününce, haşladığınız mercimekleri ekleyin. Bir kere karıştırıp, kapağını kapatın. Suyunu tamamen çekince ocaktan alın.
-Daha sonra, kapağının arasına kağıt havlu sıkıştırıp, 10 dakika kadar dinlendirin. Sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

10 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Ellerine saglik Ebru, cok guzel gorunuyor pilavin. Bende de ayni yemekten var tarifini kac zamandir veremeidm. Tarifini biraz en son ne zaman pisirdigimi hatirlamiyorum. Iyi oldu hatirlattin, en iyisi yakin zamanda ben yin ebu pilavdan yapayim. Bu arada guzel yorumun icin tesekkurler. Etkinlige de bekliyorum. Optum :)

Kevser dedi ki...

Canim,
harikasin, ben bu pilavi cok severim, seninkisi de tam benim sevdigim renge sahip, ellerine saglik diyorum.

Selam ve sevgilerimle..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Ebrucuğum.
Eminim çok lezzetlidir.
Sevgiler,

SOFRAM dedi ki...

Canım ellerine sağlık, en sevdiğimiz pilavı yapmışsın, çok güzel görünüyor, sunumun da harika. Canım bizde hiç farketmez, ne kadar çok olursa olsun, mercimekli bulgur pilavı yapıldığında eşim onu gece yatana kadar bitirir..:))
Yapımında biraz farklılıklar olsa da çok güzel bir lezzet, afiyetler olsun canım, sevgilerimle...

kizilciksurubu dedi ki...

Canim cok severim mercimekli bulgur pilavini.Sahane olmus,ellerine saglik.

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

YANINA BİR TABAKDA TURŞU :) NEFİS OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK... SEVGİLER...

yeşim dedi ki...

ebrucum bulgur pilavının en sevdiğim hali yanında da ayran yada turşu ikiside olur
ellerine sağlık
kocaman sevgilerr

Ayla dedi ki...

Sevgili ebru ellerine sağlık pilavın çok güzel görünüyor.Bu arada seni sobelediğimi bildirmek isterim:)

ebruakin dedi ki...

Canım Kuşummm,
Çok teşekkür ederim. Senin tarifini de bekliyorum.
Öptüm ben de kocaman.
Sevgiler...

Sevgili Kevser'cim,
Çok teşekkür ederim canım.
Sevgiler, selamlar...

Canım Burçin'cim,
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler...

Canım Fatma Hanım'cım,
Çok teşekkür ederim.
Sizin ellerinizden daha bir harika olduğuna eminim. Eşinizin dayanamaması da çok normal tabii. :)
Öpüyorum sizi.
Sevgiler...

Canım Kızılcık Şurubummm,
Teşekkürler ediyorum.
Sevgiler...

Sevgili Aysel,
Turşu ve ayran süper olur.
Çok teşekkürler ederim. :)
Sevgiler...

Canım Yeşim'cim,
Kesinlikle katılıyorum.
Çok teşekkürler.
Sevgiler...

Canım Ayla'cım,
Çok teşekkür ederim.
Soben için de ayrıca teşekkürler ediyorum.
Hatırlanmak çok güzel. En kısa zamanda cevap vereceğim.
Bebeğini sağlıkla kucağına alırsın inşallah.
Kucak dolusu sevgiler...

Adsız dedi ki...

akşam yemeginde yaptım gerçekten nefis oldu. :) çok teşekkürler