28 Mayıs 2009

Beşamelli Sebzeli Tavuk



Malzemeler:
6 adet tavuk but (kalçasız)
1 adet orta boy kuru soğan (yarısını butları haşlarken, yarısını sebzeleri pişirirken kullanacağız)
2 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
1 su bardağı taze iç bezelye (konserve kullanacaksanız, sebzeler piştikten sonra eklemelisiniz)
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Beşamel için;
4 tepeleme yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı sıvı yağ
4 su bardağı süt
Tuz, karabiber

Üzeri için; 100 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yapılışı:
-Derince bir tencereye yıkadığınız tavuk butlarını, üzerini geçecek kadar suyu, kabuklarını soyduğunuz yarım soğanı, sarımsakları, defne yapraklarını koyup, tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pişme sırasında suya çok az tuz ekleyin. Çıkan köpükleri atın.
-Haşlanan tavuk butlarını elinizle iri parçalar halinde bölüp bir tabağa alın, kemiklerini atın. Suyunu da tel süzgeç ile süzüp bir kenarda bekletin.
-Genişçe bir tavaya küp küp doğradığınız soğanları koyup, 4 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. İç bezelyeleri ekleyip, arada karıştırarak 5 dakika, kabuklarını kazıyıp küp küp doğradığınız havuçları ekleyip 5 dakika, yine kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız patatesleri ekleyerek 6-7 dakika daha, bezelyeler biraz büzüşüp, patatesler hafif saydamlaşana kadar kavurun. Sonra üzerlerine 2 su bardağı ayırdığınız tavuk suyundan ve biraz tuz ekleyip, altını kısarak sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. En son parçaladığınız etleri ekleyip, bir kenarda bekletin. (Konserve bezelye kullanacaksanız bu aşamada eklemelisiniz.)
-Beşamel için ayrı bir tencereye un ve sıvı yağı koyun, hafif kavrulmuş un kokusu duyana kadar 2-3 dakika kavurun. Azar azar ve sürekli karıştırarak sütü ekleyin. Koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Altını kapatın. Etli sebze karışımını beşamel ile karıştırıp, bir fırın kabına alın. Üzerine rendelediğiniz kaşarları serpip, önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

1 yorum:

yalınayakgezerken dedi ki...

bir öğrenci evine yakışmayacak bi yemek olsada en kısa zamanda denicem :D

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...