3 Aralık 2007

Adım Adım Kurabiye Yapımı ve Süslemesi


Kurabiye süsleme merakım 1988 yılında, bir margarin firmasının promosyon olarak verdiği tarif kitapçığı ile başladı. O tarihe kadar bizim evde birkaç çeşit ve sıradan kurabiyeler pişerdi. Kitapçığı kız kardeşimle birlikte yıllarca elimizden düşürmedik. İçindeki tariflerin hemen hepsini denedik.

O yıllarda yemek tariflerine ulaşmak şimdiki kadar kolay değildi malesef.

Tatlı kitaplarının sayısı da çok azdı. En popüler olanları Ekrem Muhittin Yeğen’in Tatlı Pasta Öğretimi ve Leman Cılızoğlu Eryılmaz’ın Pasta Bisküvi kitaplarıydı. Onların da tariflerinin neredeyse tamamı fotoğrafsızdı. Şimdilerde komik geliyor değil mi?

Annelerimiz genelde, kendi annelerinden öğrendiklerini veya arkadaşlarında gördüklerini pişirirlerdi.

Eksikliği hissedilen şeylerin kıymeti daha çok bilindiğinden, genç kızlığımdan beri, elime geçen ve hoşuma giden bütün tarifleri biriktiririm. Çoğunu deneyemesem de, bu durum yeni kitaplar ve dergiler almama hiç engel olmadı. Fırsat buldukça da pasta ve kurabiye süsleme kurslarına katılırım. Sizinle paylaşacağım tarifim ve süsleme bilgilerimin ilginizi çekeceğini, kolaylıkla da deneyebileceğinizi umuyorum. Ortaya çıkan görüntünün, büyük-küçük herkesin ilgisini çekeceğini, yaparken de hamurlarla, kremalarla boğuşurken günlük dertlerinizi unutacağınızı size garanti ediyorum.



Linzer Kurabiye:

Malzemeler:

2 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
250 gr eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı süt
1,5 su bardağı toz fındık
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pirinç unu
2,5 su bardağı un

Yapılışı:

-Tereyağı eritin ve ılıtın.
-Yumurtayı toz şekerle birlikte mikserle çırpın.
-Tereyağını ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
-Bütün kuru malzemeleri bir kaba eleyin.
-Kuru karışımı, elinizle yumurtalı karışıma yedirerek yoğurun.
-Hamuru iki eşit parçaya bölüp, streç filmle sarıp, 30 dakika buzlukta dinlendirin.

Şekil Verme:
-Kurabiyelerinizin üzerine süsleme yapmayacaksanız, hamurunuzu yumuşamasını beklemeden, unladığınız tezgah üzerinde, merdane ile 3mm kalınlığında açın. Dilediğiniz şekildeki kalıplarla kesip, yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize yerleştirin. Önceden 160 dereceye ısıttığınız fırına verip, 15-20 dakika kadar pişirin. Kurabiyeler fırından çıktıklarında yumuşak olacaklardır. Bekledikçe katılaşırlar.
-Ancak, eğer üzerine süsleme yapacaksanız, kalıpla kestiğiniz kurabiyelerin tepsiye alınması esnasında olabilecek şekil ve yüzey deformasyonları işinizi zorlaştırabileceğinden, başka bir yol izlemeniz gerekir. Bu yol, detaylı fotoğraflarla aşağıda anlatılmıştır.

1-Yağlı kağıdınızı tepsinizin ebatlarına göre kesin.

2-Hamurunuzu dolaptan çıkardığınız hali ile yani çözülmesini beklemeden, kestiğiniz yağlı kağıdın üzerine alın.


3-Merdaneyi ve hamurunuzun üzerini çok hafif unlayarak, 3mm kalınlığında açın.


4-Kalıplarınızı hafifçe una bulayıp, küçük aralıklarla kurabiyelerinizi kesin.


5-Surat kurabiyeler için boy boy olan kupatlardan istediğinizi kullanabilirsiniz. Ben 4.boyunu kullandım.

6-Sapatula veya bıçak yardımıyla kurabiyelerin çevresindeki hamuru temizleyin.


7-Tepsinizi tezgahınızın kenarına dayayıp, yağlı kağıdın kenarlarından tutarak şeklini bozmadan tepsinize kaydırın


8-160 dereceye önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Kurabiyelerin fırından çıktıklarında yumuşak olduklarını, soğudukça katılaşacaklarını unutmayın.

Süsleme:


Surat kurabiyeleri süslemek için,
Royal kremaya, jel gıda boyalarına, az miktarda beyaz, siyah ve turuncu şeker hamuruna,


yağlı kağıttan yapılmış küçük külahlara ve


ince uçlara ihtiyacınız olacaktır. (Suratların saçlarını uçlar olmadan da yapabilirsiniz. Ancak saçların heryerinin aynı kalınlıkta olması mümkün olmayabilir.)

Royal Krema Yapımı;


Malzemeler:


1 adet yumurtanın akı
Yarım tatlı kaşığı taze sıkılmış ve tel süzgeç ile süzülmüş limon suyu
1,5 su bardağı ince çekilmiş pudra şekeri

Yapılışı:



1-Yumurta akı ve limon suyunu, köpürene kadar mikserin yüksek ayarı ile cam veya porselen bir kasede çırpın.


2-Pasta malzemeleri satan yerlerden alabileceğiniz ince çekilmiş pudra şekerini eleyin. Azar azar ve mikserin düşük hızı ile yumurta akına karıştırın. Fotoğraftaki kıvama geldiğinde, üzerini streç film ile kaplayın.
(Pudra şekerinin ince çekilmiş olması çok önemlidir. Diğer pudra şekerlerinin taneleri süsleme sırasında sorunlara yol açabilir.)


3-Streç filmi, kremanın yüzeyine yapışacak şekilde koymalısınız. Çünkü krema, hava ile temas ettiği anda donacak ve kullanılmaz hale gelecektir.


4-Kremadan 2 tatlı kaşığı dolusu alıp, bir kaseye koyun. Kürdanın ucu ile çok az turuncu ve sarı renkli gıda boyası katın. Karıştırın. Sadece sarı da konulabilir, ancak turuncu renk de eklenirse daha sıcak bir renk elde edebilirsiniz


5-Aşağıda yapımının fotoğraflarını göreceğiniz 2 numaralı uç takılmış veya ucu çok minik kesilmiş yağlı kağıt külahlarına renklendirdiğiniz kremayı, bekletmeden doldurun. Geniş kısmını katlayın.


6-İster kıvırcık, ister dalgalı, isterseniz de düz saç yapmak için, en üst kısmından yavaşça bastırarak, kurabiyelerinizi süsleyin.




7-Ağız kısımlarını da royal krema sıkarak yapabilirsiniz


8-Veya kırmızı şeker hamuruna ağız şekli verebilirsiniz. Daha sonra küçük beyaz ve siyah parçalarla gözlerini tamamlayabilirsiniz. Şeker hamurunu kurabiyeye yapıştırmak için, temiz resim fırçasıyla su sürebileceğiniz gibi, daha sağlam yapışması için bal da kullanabilirsiniz.



Külah Yapımı:


1-Yağlı kağıdınızdan tam kare bir parça kesin.



2-Sonra onu fotoğraftaki gibi, ortadan çapraz keserek iki ikizkenar üçgen elde edin.


3-Küçük külah için, bu üçgeni de ortadan ikiye bölün.


4-Üçgenin tepe noktasından kağıdı elinize alın.Sağ ucunu fotoğraftaki gibi kıvırarak, tepe noktası ile birleştirin


5-Sol ucunu da diğerinin etrafından dolaştırarak, arkadan tepe noktası ile birleştirin.


6-İçe doğru kat yerlerini tırnağınız ile belirginleştirerek katlayın.


7-Bant ile içten ve dıştan bantlayarak sabitleyin.


8-Bu külahı, kağıdın ucunu çok az keserek kullanabileceğiniz gibi,


9-Yine ucunu biraz keserek, içine ince uçlardan koyup, bantlarla sabitleyerek de kullanabilirsiniz.


10-Benim surat kurabiyelerimin saçları 2 numaralı uçla yapılmıştır.
Külahların yapımını, uygulamalı olarak,
http://www.youtube.com/watch?v=45X8FnXBhPw
bu linkten de görebilirsiniz.

Not: Sanal dergi Kevgir'in geçen sayısında yer alan bol fotoğraflı yazımı, kendi arşivimde de bulunması açısından, bloğuma da ekledim.

34 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Yine kurs niteliğinde harika bir anlatım ve fotoğraflar. Ellerine sağlık Ebru'cuğum. Eminim bu bilgiler hepimizin çok işine yaracak.
Sevgiler,

serinmavi dedi ki...

Tebrik ediyorum canım,çok açıklayıcı anlatmışsın,eline sağlık.Çok şeker görünüyor kurabiyeler.Ben de en son buna benzer çocuk kurabiyeleri ekledim.Renkli olması yetiyor çocuklar için :)

Sevgiler.....

inci dedi ki...

canım arkadaşım ne güzel anlatmışsın..emeğin için ellerine sağlık diyorum....kurabiyeleri ise yemek istiyorum...sevgiyle kal canımcım....

Baharcicegi dedi ki...

ebrucum nerelerdeydin,özlettin kendini.
kurabiyeleri detaylariyla aciklamssin,biraz ugrastirmis ama cok srin olmuslar emegine saglik canim

Kevser dedi ki...

Canim ya, kurabiyeler de asamali anlatiminda harika olmus, ellerine saglik diyorum. Böyle detayli anlatman cok iyi olmus gercekten, benim cok hosuma gitti. Biraz zahmetli olmustur ama degmis sonunda.

Selam ve sevgilerimle..

yemegim dedi ki...

Ebru'cum bir ögretmen edasiyla ve tüm ayrintilariyla harika bir sekilde anlatmissin yapimini bu hos kurabiyelerin ellerine ve emegine saglik canim sevgiler...

yemedeyanindayat dedi ki...

ellerine emeğine sağlık..ayrıntılı anlatım ve bu surat kurabiyeler muhteşem olmuş...sevgilerimle..

ebruakin dedi ki...

Canım Burçin'ciğim,
Çok incesin. Senin yaptıklarının yanında, benimkiler çok amatör kalıyor. :)
Teşekkürler canım.
Sevgiler...

Sevgili Oya'cığım,
Senin de ellerine sağlık canım.
Çok teşekkür ederim.
Öpücükler...

Canım İncimmm,
Bloğumu ziyaret eden tüm arkadaşlarıma keşke yaptıklarımdan ikram edebilsem. :(
Çok teşekkür ediyorum şekerim.
Sana da kucak dolusu sevgiler...

Canım Bahar Çiçeğimmm, çok teşekkür ederim.
Bu aralar genellikle evde olamıyorum.
Dilerim bundan sonra buralarda olacağım.
Öptüm canım.
Sevgiler...

Canım Kevser'ciğim, evde yalnız olduğumdan, hem yapıp, hem fotoğraflamak çok kolay olmadı, ama dilerim denemek isteyenlerin işine yarar. Bir de dergi için olduğundan aceleye geldi. :)
Teşekküler ederim canımcım.
Sevgiler...

Canım Seval'ciğim,
Çok teşekkürler.
Öptüm şeker.
Sevgiler...

Sevgili Yeme De Yanında Yat,
Çok teşekkür ederim. :)
Sevgiler...

nalan dedi ki...

slm blogcu da rahat takip ediyordum ama şimdi zevkle dolaştığım arkadaşlarımın siteleri tek tek taşınmış aslında bi üzüldüm bi de sevindim.sizin için hayırlısı olsun ben yinede takip ederim.kurabiyelerden denemek istiyorum bugün elimde gıda boyaları yok gerçi muğlada nerde satılır bilmem ama uğraşmaya değer kolaylıklar idlerim
www.mugla48.blogcu.com

Adsız dedi ki...

vermiş olduğunuz kurabiyede maliyeti aşağı çekmek için fındık tozu kotmasak nasıl bir sonuç ortaya çıkar acaba?ölçüden fındık tozunu çıkarınca o kuru malzemenin eksiğini neyle telafi edebiliriz..çünkü bu tarif çok güzel kabarmıyor... şeker hamuru için ideal..

ebruakin dedi ki...

Selamlar Nalan'cığım,
Denediysen inşallah beğenmişsindir. :)
Gıda boyası Muğla'da da vardır mutlaka. Ama pek çok malzeme için
www.pastamalzemeleri.com sitesi işine yarayacaktır.
Bulamadığın sıkıntı duyduğun bir şey olursa yaz lütfen. Ben yardımcı olmaya çalışırım.
Öpüyorum canım.
Sevgiler...

Sevgili Adsız,
Fındık tozu yerine un miktarını artırabilirsiniz. Ama azar azar kıvamını bozmadan eklemek gerek.
Bana mail adresinizi yazarsanız size yine kabarmayan daha ucuz bir kurabiye tarifi gönderebilirim.
Kursun tarifi olduğundan bloğumda yayınlayamıyorum.
Kolaylıklar dilerim.
Saygılar...

Ozlem dedi ki...

Sevgili Ebru,

Çok teşekkür ederim. Tarifin sayesinde biricik yeğenimle çok güzel ve eğlenceli bir akşamüstü geçirdik. Yeğenim kurabiyelere bayıldı :)

Emeğine sağlık

Sevgilerimle
Özlem

ebruakin dedi ki...

Selamlar Özlem Hanım,
Sizin ve yeğeninizin beğenmesine çok sevindim. Afiyetler olsun. :)
Paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
Kucak dolusu sevgiler...

Nurten dedi ki...

kabarmayan daha ucuz bir kurabiye tarifi ile ilgili bana da yardımcı olursanız çok sevinirim

ebruakin dedi ki...

Selamlar Nurten Hanım,
Fındıksız şeklini koruyabilen kurabiye tarifi aşağıda.
Kolay gelsin.
Sevgiler...

210 gr tereyağı
125 gr toz şeker
1 yumurta
380 gr un
1 paket vanilya

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri mikser ile çırpın.
Yumurtayı ekleyin. Tekrar çırpın.
Elenmiş un ve vanilyayı de ekleyip elle yoğurun.
Streç film ile sarıp, 4 saat buzdolabında bekletin.
Daha sonra un elediğiniz tezgahta veya yağlı kağıt üzerinde merdane ile açarak istediğiniz kalıplarla kesin.

Yağlı kağıt serilmiş tepsinize yerleştirip 180 dereceye daha önce ısıttığınız fırında fazla karartmadan pişirin. Fırından çıkardığınızda yumuşak olacak, kurudukça sertleşecekler. O yüzden kenarları hafif pembeleşince fırından çıkarın.

eylulbahcesi dedi ki...

royal krema çok ilgimi çekti en kısa zamanda denemek istiyorum harika olmuş eline sağlık

ebruakin dedi ki...

Selamlar Eylül Bahçesi,
Çok teşekküler. :)

zeynep dedi ki...

ebru hanım güzel emeğiniz ve fotograflarınız için çok teşekkürler.inanın çok işime yarayacak..bu blogu keşfettiğim için çok şanslıyım..tekrar teşekkürler

kalpkurabiye dedi ki...

1988 yılında başladım dediniz benim neredeyse ömrüm kadar yıldır uğraşıyorsunuz bu işle ne kadar güzell bende 1987 doğumluyumm..:)bana gerçekten çok yardımcı oldunuz çok soru soruyorum ama ince çekilmiş pudra şekeri bulamazsam royal kremam olmazmıı bulacağımı hiç sanmıyorum çünkü burası küçücük bir yer..:(

ebruakin dedi ki...

Selamlar Zeynep Hanım,
Çok teşekkür ederim.
Beğenmenize çok sevindim.

Sevgili Deniz,
Pudra şekeri için bize kursta Arifoğlu markayı da kullanabileceğimizi söylemişlerdi. O diğerlerine göre daha ince çekilmiş imiş. Bulamazsan bende bol bol var sana gönderebilirim. :)

Kalın çekilmiş olanlarla da olur ama krema pompasına çok ince uç takmamalısın.

Gerçi çok ince süsleme yapmayacağına göre pudra şekerine çok takılma. :)
Kolay gelsin.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

mükemmel bir anlatım. teşekkürler

ratatoule dedi ki...

ellerine sağlık harikasın ya iyiki bunları paylaşmışsın nasıl dua ediyorum sana anlatamam,kaç tane pastacılıkla uğraşan blog hanımana sordum ama geri dönme zahmetinde bile bulunmadılar,siz her şeyi detayıyla anlatmışsınız teşekkür ederim şahsım adına

Zerrin dedi ki...

Merhaba Ebru Hanım,
Oğlumun doğumgünü için bu sevimli yüzlere ilave çocuk, araba,ev, köpek kalıplarıyla tarifinizi denedim. Ancak hamur çok dağılan ve açması zor bir hamur oldu. Beni neredeyse yarım gün uğraştırdı. Ama sonuç harika. Kurabiyeler oğlumun arkadaşlarına dağıtıldı ve adeta kapışıldı. Tarif ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Bu tarifin gr. olarak ölçüsü mevcut mu? Belki bir kere daha denerim.

Zerrin dedi ki...

Merhaba,
Detaylı anlatımlarınız çok işime yaradı ve oğlumun doğumgünü için bu tarifle yaptığım ve ek olarak araba, çocuk, ev , köpek şeklindeki kalıplarla kestiğim kurabiyeler ilgi odağı oldu. Ancak hamur dağılan bir hamur ve beni neredeyse yarım gün uğraştırdı. Bu tarifin gr. versiyonu var mı acaba? Detaylı fotoğraflar tam bir profesyonel işi. Elinize sağlık.

ebruakin dedi ki...

210 gr tereyağı
125 gr toz şeker
1 yumurta
380 gr un
1 paket vanilya

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri mikser ile çırpın.
Yumurtayı ekleyin. Tekrar çırpın.
Elenmiş un ve vanilyayı de ekleyip elle yoğurun.
Streç film ile sarıp, 4 saat buzdolabında bekletin.
Daha sonra un elediğiniz tezgahta veya yağlı kağıt üzerinde merdane ile açarak istediğiniz kalıplarla kesin.

Yağlı kağıt serilmiş tepsinize yerleştirip 180 dereceye daha önce ısıttığınız fırında fazla karartmadan pişirin. Fırından çıkardığınızda yumuşak olacak, kurudukça sertleşecekler. O yüzden kenarları hafif pembeleşince fırından çıkarın.

Bu tarifi deneyebilirsiniz.
Bardakta standart tutturmak zor olduğundan bu tür sıkıntılar yaşanabilir. Keşke un miktarını artırsaymışsınız.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

ben 12 yaşındayım 6.sınıf öğrencisiyim ödevim için adım adım lazımdı sonundada burda buldum çok teşekkürler.bu arada annemle yaptık çok lezzetli ve çok şeker oluyor...:)

Adsız dedi ki...

Ebru Hanım. Sanırım ilk yazdığım yorumu göndermeyi beceremedim. Tekrar yazıyorum inşallah bu sefer olur. Maliyeti düşük kabarmayan kurabiye tarifiniz varsa bana mail atabilirmisiniz? Ben Trabzon'da yaşıyorum. Yeni yeni bu işe başladım. Evde çevreme şeker hamuru kurabiyeler yapıp ufakta olsa eve katkı sağlamaya çalışıyorum. En büyük sıkıntım kabaran kurabiyeler. Süslemekte zorluk çekiyorum. Eşim çalışmıyor ve benim 7 aylık bir bebeğim, 8. sınıfta okuyan bir kızım, askerde de bir oğlum var. Bu işi geliştirmek istiyorum. İşimi kolaylaştıracak her türlü tarife, öneriye ihtiyacım var. Şimdilik aldığım küçük çaplı malzemelerle çalışıyorum. Onların masrafını çıkardıktan sonra yavaş yavaş kalıp vs eklemeleri yapacağım. Sizin öneri ve tariflerinizi bekliyorum. İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum. Sevgiler.

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Daha önce yorumlarda da paylaştığım aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz. Un az gelirse az daha ekleyin.
210 gr tereyağı
125 gr toz şeker
1 yumurta
380 gr un
1 paket vanilya

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri mikser ile çırpın.
Yumurtayı ekleyin. Tekrar çırpın.
Elenmiş un ve vanilyayı de ekleyip elle yoğurun.
Streç film ile sarıp, 4 saat buzdolabında bekletin.
Daha sonra un elediğiniz tezgahta veya yağlı kağıt üzerinde merdane ile açarak istediğiniz kalıplarla kesin.

Yağlı kağıt serilmiş tepsinize yerleştirip 180 dereceye daha önce ısıttığınız fırında fazla karartmadan pişirin. Fırından çıkardığınızda yumuşak olacak, kurudukça sertleşecekler. O yüzden kenarları hafif pembeleşince fırından çıkarın.

Kolaylıklar dilerim.
Saygılar...

EDA DEDE dedi ki...

merhaba susleme hazır kurabiye süsleri ile nasıl olur??

EDA DEDE dedi ki...

merhaba, kurabiyeyi yapacagim ancak susleme için hazır kurabiye süsü kullansam nasıl olur? Dr oetker mesela? ?

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Onlar bu tarifteki krema gibi çok sertleşmiyor. Üzerini bir yere değdirmeden servis etmeniz gerekiyor...

ÖZLEM SEZEN YILMAZ dedi ki...

Ebru Hanım öncelikle bu kadar lezzetli bir kurabiye verdiğiniz için size minnettarım. Çok uzun zamandır böyle lezzetli bir kurabiye tarifi arıyordum ki süsleyip herkese tattırayım, kusursuz ölçüler, kusursuz lezzet.
Ben de bu akşam yapıp blogumda yayınladım, bakarsanız çok memnun olurum ilk denemem daha,zamanla daha da yaratıcı süslemelerim olacak..
Blog yazmaya yeni başladım, deneyip çok beğendiğim tarifleri yazıyorum, belki blogumla ilgili tavsiyelerde bulunmak istersiniz.
Şididen herşey için çok teşekkür ederim.

ayse kavalı dedi ki...

çok güzel anlatmışsınız,
teşekkürler

ÖZLEM SEZEN YILMAZ dedi ki...

Ebru Hanım , kurabiye tarifinizle süper bir lezzet buldum. Fakat bunu şeker hamuru ile süslemek istemekteyim, pişince kalıptan daha büyük oluyor. Sanırım kabartma tozundan. Bu tariften sadece kabartma tozunu çıkarsam , büyüme sorununa çözüm olur mu?
Tadında ve kıvamında fark olur mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler