18 Şubat 2008

Buzluk Böreği


Bu börek, her yurdum hanımının buzluğunda her zaman bulunması gereken bir börek bence. :)

Buzlukta bekletilebilen çoğu böreği, önce oda sıcaklığına getirmek ve daha sonra pişirmek gerekiyor. Buzluk böreğinin en büyük avantajı, buzluktan çıkardığınız gibi ısınmış fırına koyabilmeniz.

Bu da ani misafirleriniz için size oldukça zaman kazandıran bir özellik. Kolaylığının yanında tadı da çıtır çıtır ve harika.

Malzemeler:
4 adet yufka
150 gr margarin
Su veya süt
Üzeri için; haşhaş tohumu veya çörek otu
1 adet yumurta sarısı

Patatesli iç için;
5 adet küçük boy patates
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası (isterseniz)
Tuz, su, karabiber, kırmızı pul biber

Veya Peynir

Patatesli İçin Yapılışı:
-Patatesleri yıkayıp, kabuklarıyla birlikte iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzün. Elinizin dayanabileceği kadar sıcakken, kabuklarını soyun. Patates ezicisi veya çatal yardımı ile ezin. Bir kenarda bekletin.
-Soğanların kabuklarını soyup, minik küpler halinde doğrayın. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte tavaya alıp, iyice yumuşayıp sararıncaya kadar kavurun.
-Sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 çay kaşığı biber salçası ekleyin. 2 dakika daha kavurun.
-Ezilmiş patatesleri ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip, 2-3 dakika hepsini birlikte kavurmaya devam edin. Ocaktan alın. İç hazır...

Böreğin Yapılışı:
-Margarininizi eritin ve ılıtın.
-Yufkalarınızdan birini tezgahınıza yayın. Bir kaşık veya silikon yumurta fırçası yardımı ile yufkanın her yanını yağlayın. (Yağınız biraz sıcaksa plastik yumurta fırçanız eriyebilir, o yüzden kullanmamaya dikkat edin.)
-İkinci yufkayı yağlanmış diğer yufkanın üzerine yerleştirin ve onu da aynı şekilde yağlayın.
-İki kat yufkanızı 12 eşit üçgen parçaya kesin.
-Parçaların yuvarlak kenarlarına bolca içten koyun. Kenarlarını içe katlayıp, sigara böreği gibi sarın. Diğer 2 yufkaya da aynı işlemi uygulayın.
-Sarılmış börekleri derince bir tepsiye yerleştirin ve üzerlerini geçecek kadar su veya süt ile doldurun. 2 dakika bu şekilde bekletin. Sürenin sonunda, böreklerin suyunu sızdırarak, içine yağlı kağıt serdiğiniz başka bir tepsiye alın. Birbirlerine değmemelerine dikkat ederek, suda beklemiş tüm börekleri yerleştirin. Buzlukta dondurun. Hemen kullanmayacaksanız, donmuş böreklerinizi tepsiden alıp, buzdolabı poşetlerine yerleştirebilir, buzlukta daha az yer kaplamalarını sağlayabilirsiniz.
-Pişirmek için ise; fırınınızı 200 dereceye ısıtın. Buzluktan aldığınız börekleri, yağlı kağıt serilmiş tepsinize aralıklarla yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. İster haşhaş tohumu, ister çörek otu serpin. Çözülmelerini beklemeden fırına verin ve iyice kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Börekleri içinde beklettiğiniz sıvı süt olursa daha lezzetli oluyorlar aslında. Ama çok miktarda süte ihtiyaç olduğundan, su ile de yapabilirsiniz. Ama ben süt kullanır, daha sonra onu süzer başka birşeyde kullanırım diyorsanız süt kullanın. Maksat yazık olmasın. Benden söylemesi. :)

Bir de, iç için soğan ile kavrulmuş kıyma veya maydanozsuz peynir de kullanabilirsiniz. Maydanoz ve ıspanağı, dondurmaya pek elverişli olmadıklarından önermiyorum.

Afiyet Olsun.

7 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Canım ellerine sağlık, böreğin çok güzel olmuş, ben de yaparım bu börekten ama bu şekilde dondurmayı hiç denemedim,ama güzel bir fikir, ben piştikten sonra atıyordum dondurucuya,çok sevdiğim bir börektir çıtır çıtır, afiyetler olsun canım...
Sevgilerimle...

ebruakin dedi ki...

Canım Fatma Hanım'cım,
Çok teşekkür ederim. Bu hali ile de deneyin mutlaka. Hem taze taze daha güzel oluyor. Hamurunu milföy zanneden bile oldu.
Öpüyorum sizi.
Sevgiler...

egemen dedi ki...

bende yaptım bu aksam tarifin icin tesekkurler cnm

Adsız dedi ki...

Ebru hanim, 1 hafta sonra misafir akinina ugrayacagimizdan simdiden boyle tarifler arayip yapmak istiyorum. bu boregi dondurulmus yufka ile yapsamda olur mu? cunku yurtdisinda taze yufka bulamiyoruz. Turkiyeden gelen dondurulmus yufkalari kullaniyoruz. 5çokta lezzetli olmuyor ama idare ediyoruz iste) Ne tavsiye edersiniz?

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Dondurulmuş yufka nasıl oluyor bilmiyorum maalesef. :(

Doğuda ekmek olarak yapılan, kalın, saclanan yufka gibiyse çok başarılı sonuç alamazsınız sanırım.

İsterseniz konuklarınız gelmeden önce birkaç tane yapıp deneyin. Beğenirseniz saha fazla miktarlarda yapıp dondurursunuz.

Kolay gelsin.
Sevgiler...

sanem dedi ki...

slm bende yurt disinda yasiyorum ve boregi yapmak istiyorum ama evt burdaki yufkalar kalin birascik ben yinede cok lezzetli olacagini dusunuyorum resimdeki borekler super gorunuo tesekkurler paylastiginiz icin sevgiler

MAZES dedi ki...

bu sıralarda buzluk için börekler arıyorum ,ellerinize sağılık,bunu da not ettim.

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...