10 Şubat 2008

İrmik Helvası - Selvalı Ürünler Etkinliği


Sevgili Melissa2 arkadaşımız beni Selvalı Ürünler Etkinliği'ne davet etmişti. Bir süre bloğuna tarif eklemeyince bir sorun var sandım. Meğer tatil yüzündenmiş. :)

Her zamanki gibi geç kalmış olmakla birlikte, yine de tarifimi eklemek istedim. Dilerim beğenir ve tariflerin arasına eklersin Melisa'cığım.

Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1 paket (25 gr) dolmalık fıstık
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için dilerseniz; toz şam fıstığı

Yapılışı:
-Derince bir kaba süt, su ve toz şekeri koyarak karıştırın. Bir kenarda bekletin.
-Tereyağını ve sıvı yağı tencerenize koyun eritin. Fıstıklarınızı ekleyip 1 dakika karıştırarak, hafif renk değiştirene kadar kavurun.
-İrmikleri ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırarak 10 dakika, kısık ateşte, irmikler altın sarısı hal alıncaya kadar kavurmaya devam edin.
-İrmikler yeterince kavrulunca bir kenarda beklettiğiniz şekerli sütlü karışımı, elinize sıçramamasına dikkat ederek tencerenize dökün. Kapağını kapatın ve yine kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Helvanızın altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Birer porsiyonluk küçük kaselere, helvanızı bastırarak koyup, servis tabağınıza ters çevirin. Üzerini toz şam fıstığı ile süsleyin.

Not: Sıcak veya ılık helvanızı dondurma veya kaymak ile servis edebilirsiniz. Ayrıca daha nemli bir helva istiyorsanız da su ve şeker miktarını artırabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Canım merhaba, irmik helvan da padişah tatlın da çok güzel görünüyor, irmik tatlılarını bizde çok sever ve sıkça yaparız,ellerine sağlık güzelim, sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Canım Fatma Hanım'cığım,
Çok teşekkür ederim.
Sizin gibi yapamam tabii, ama deniyorum işte. :)
Öptüm sizi.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...