26 Mayıs 2008

#34 Bulgur Ye - Kısır



Sevgili Derya'nın ev sahipliğini yaptığı #34 Bulgur Ye Etkinliği'ne, en iddialı olduğum bulgur yemeği olan "Kısır" ile katılmak istedim.

Derya arkadaşımıza kolaylıklar ve başarılar diliyorum...



















Malzemeler:
2 su bardağı köftelik ince bulgur
2 su bardağı kaynamış su
2 adet kuru soğan
2 tepeleme yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
4 dal yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
6 yaprak taze nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber (acı sevmiyorsanız eklemeyin)
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet domates
1 adet salatalık
Dilerseniz servis için; marul yaprakları

Yapılışı:
-2 su bardağı bulguru genişçe bir kaba koyun. Taşlarını ayıklayın.
-2 su bardağı kaynamış suyu üzerine dökün, kabınızın üzerine, hava almayacak şekilde, bir kapak kapatın ve 15 dakika bu şekilde bekletin.
-Bu arada ince doğradığınız kuru soğanları ve 4 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya alın. Soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, karıştırarak kavurun.
-Daha sonra tepeleme dolu 2 yemek kaşığı salçayı ekleyin. Salçanın çiğ kokusu geçinceye kadar 2-3 dakika pişirin.
-Sıcak sıcak, ocaktan aldığınız gibi, 15 dakika suda şişmiş bulgurların üzerine dökün. Bulgurların heryeri salça ile kırmızılaşana kadar karıştırın.
-Kırmızı biber, karabiber, nar ekşisi, limon suyu, tuz ve zeytinyağını ekleyin. İyice karıştırın. (Bu aşamada tadına bakın. Ağız tadınıza göre istediğiniz baharatları ekleyin.)
-İnce ince doğradığınız, yeşil soğan, maydanoz ve taze naneleri ekleyin. Karıştırın.
-En son olarak, küçük küpler halinde doğradığınız domatesleri ve salatalıkları ekleyin. Kısaca karıştırın. (Domatesleri ve salatalıkları, beklediklerinde su salıp kısırınızın kıvamını değiştireceklerinden, en son ekleyin.)
-Servis ederken, içine marul yaprakları döşediğiniz servis kasenizi de kullanabilirsiniz, küçük bir kaseye kısırınızı sıkıştırarak koyup, tabaklara ters de çevirebilirsiniz veya göbek marulun içine koyupta da sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: