30 Ocak 2009

Sütlaç ve Fırın Sütlaç



Sütlaç tarifini, Yemekteyiz'in eski bölümlerinden birindeki yarışmacı, Antalya'daki 5 yıldızlı otellerden birinin aşçısından aldığını söylemiş, konuklarından bazıları da çok beğenmişti.

Ben de denemek istedim, tam eşimin ağız tadına göre, koyu kıvamlı, bol pirinçli, az tatlı bir sütlaç oldu. İdeal sütlaç tadını yakalayabilmek için iki kez daha ölçülerini değiştirerek denedim ve sonunda başardım. :)

Siz de benim gibi az pirinçli, tatlı ve yumuşak kıvamlı sütlaç seviyorsanız işte tarifi...



Malzemeler:
1 lt süt
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı pirinç unu
Yarım kahve fincanı nişasta
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Su

Üzeri için; fındık kırığı ve kuru üzüm

Yapılışı:
-Küçük bir tencereye yarım kahve fincanı pirinç ve 1 su bardağı su koyup, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
-Ayrı bir tencereye süt ve toz şekeri koyup, arada karıştırarak kaynatın.
-Bir kasede pirinç unu ve nişastayı, yarım su bardağı su ile homojen bir karışım haline gelinceye kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin.
Kesilmemesi için kaynayan şekerli sütten birkaç kepçe bu karışıma ekleyin ve sonra tamamını sütün bulunduğu tencereye ekleyin.
-Daha sonra haşlanmış pirinçleri, kalan suyu ile birlikte, tencereye ekleyin. Karıştırın. Kaynamaya başladığında vanilyayı ekleyin. Altını kısıp, 5 dakika kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
-Fırınınızın ızgara özelliği varsa onu açın, yoksa 200 derecede ısıtın.
-Pişen sütlaçlarınızı küçük güveç kaplarına paylaştırın. Tepsiye dizin ve yarısına gelecek kadar su ekleyin.
-Isınmış fırınınıza verin, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Hepsi farklı zamanda kızarabileceğinden çok dikkatli olmalısınız. Pişenleri tahta bir spatula ile alabilirsiniz.
-Oda sıcaklığına gelen tatlılarınızı buzdolabına alın ve soğuk servis edin.
-Servis sırasında iri fındık kırıkları ve kuru üzüm kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Not: Kullandığınız fincan ölçüsü küçük türk kahvesi fincanı olmalıdır. Aynı şekilde hazırlayacağınız sütlaçlarınızı fırınlamadan da servis edebilirsiniz.



6 yorum:

yaban mersini dedi ki...

hımmmm..sütlaca bayılırım ama ben de senin gibi daha şekerli ve daha az kıvamlı seviyorum galiba..ellerine sağlık.nefisss

TATESAL dedi ki...

selam seni izlemeye alamadımibu blogu izle yazısı yok.Sütlaç harika eline sağlık....

Adsız dedi ki...

Ebru Hanım,

Yemek tariflerinizi her denemem de başarılı sonuçlar alıyorum. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

japonya sendaiden sevgilerimizi iletiyor. bu tam kıvamında ve yapımı gayet anlaşılır uygulaması da kolay sonuç veren tarif için sizi kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum.
arigato gozaimasu:)

Adsız dedi ki...

japonya sendaiden sevgilerimizi iletiyor. bu tam kıvamında ve yapımı gayet anlaşılır uygulaması da kolay sonuç veren tarif için sizi kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum.
arigato gozaimasu:)

Adsız dedi ki...

Japonya Sendai den sevgiler, tam kıvamında, anlaşılır ve uygulaması kolay bu tarif için teşekkürler.

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...