21 Nisan 2007

İrmikli Tatlı

İrmikli tatlı, pek çoğumuzun bildiği bir tatlı. Eminim ki ne kadar çok yapan varsa, o kadar da çok çeşidi vardır. Çünkü bir şeyler eklemeye çok müsait bir tarifi var. Ben de kendimce eklediklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler:

1 lt süt

9 çorba kaşığı irmik

13 çorba kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

2 çay bardağı hindistan cevizi

Üzerine: Her porsiyon için 15 gr (3 parça) bitter cikolata, 1 çorba kaşığı krema

Yapılışı:

-Süt, irmik ve toz şekeri bir tencereye alın.

-Kaynayıp, kıvamı koyulaşıncaya kadar, orta ateşte pişirin.

-Kaynayınca, altını kısıp, margarin ve vanilyayı ekleyin. Yaklaşık 5 dakika daha, yeniden fokurdayana kadar, karıştırarak pişirmeye devam edin. Sonra ocaktan alın.

-Hindistan cevizini ekleyerek, karıştırın.

-20x30 ebatlarında servise uygun cam veya porselen kabınızı ıslatın. Bu sayede kestiğiniz dilimler, kalıptan daha düzgün ayrılacak, yapışmayacaktır.

-Tatlınız sıcakken servis kabınıza dökün. Üzerini düzeltin.

-Soğuyunca, üzerini streç film ile kaplayıp, buzdolabında en az 2 saat bekletin.

Servis Ederken:

-Kurabiye kalıplarınızla veya bardakla tatlınızdan birer porsiyonluk parçalar kesin.

-Her porsiyon için, 15 gr (3 parça) bitter cikolatayı benmari usulü eritip, 1 çorba kaşığı krema ile karıştırın. Kalıplarla kestiğiniz tatlınızın üzerine dökün. Özellikle servis edeceğiniz kadar sos hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Eğer tamamına sos dökecek olursanız, bekletildiğinde, çikolata donacak ve tadı bozulacaktır.

(Benmari usulü; çikolatanın bulunduğu kabın, içinde kaynayan su olan diğer bir kabın üzerine konularak eritilmesi işlemidir. Amaç çikolatayı kıvamını bozmadan, buharda eritmektir. Eğer evinizde mikrodalga fırın varsa, su dolu kaba gerek kalmaksızın, çikolatayı, içinde bulunduğu, mikrodalgaya girebilecek türden bir kap ile birlikte fırına koyup, miktarına göre, yaklaşık 1 dakika kadar ısıtarak da eritebilirisiniz.)

Afiyet Olsun.


2 yorum:

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

güzel bir tatlı olmuş ...ellerinize sağlık...

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

güzel bir tatlı olmuş ellerinize sağlık..

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...