22 Eylül 2007

Ezogelin Çorbası

RAMAZAN

Sevgili Diyalogyemekleri Süheyla'nın ev sahipliğini yaptığı Ramazan etkinliğine, iftar ve sahur sofralarımızın olmazsa olmazları, çorba ve börekle katılmak istedim.

Herkese başarılar dilerim. Sevgiler...


Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı köftelik ince bulgur
1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
1 tepeleme tatlı kaşığı biber salçası
1 silme çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kuru nane
2 adet kuru soğan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
Su

Yapılışı:
-2 adet soğanı ince ince doğrayın. 4 yemek kaşığı sıvı yağ ile iyice yumuşayıp, sararıncaya kadar kavurun.
-Salçaları ekleyip 1-2 dakika, salçaların çiğ kokusu yok olana kadar karıştırın. 1 yemek kaşığı unu da ekleyip, 30 saniye daha karıştırmaya devam ederek pişirin.
-Azar azar ve karıştırarak 6 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Kaynatın. 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin.
-Kırmızı mercimeği ve pirinci ayıklayıp, yıkayın.
-Kaynayan suya karabiberi, mercimeği ve pirinci ekleyin. Orta ateşte, mercimekler iyice yumuşayıp dağılıncaya kadar pişirin.
-Daha sonra ayıkladığınız köftelik bulguru da kaynayan çorbaya ekleyin. 5 dakika kaynatın.
-Ayrı bir tavada, 2 yemek kaşığı tereyağını eritin, pul biber ve naneyi ekleyip, 30 saniye karıştırın. Sonra hemen çorbanın üzerine dökün. İyice karıştırın. Kıvamı koyuysa, kaynar su ekleyin. (Ben koyu kıvamlı sevdiğimden, sadece 1 su bardağı daha su ekledim.) Tuzunu kontrol edin. Gerekiyorsa ekleyin. 2-3 dakika daha pişirin. Çorbanız hazır.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: