22 Eylül 2007

Galeta Unlu Paçanga Böreği

RAMAZAN

Bu tarif de etkinlikteki ikinci tarifim.

Böreğimin adına yalancı paçanga böreği de diyebiliriz. Gerçek paçanga böreğinin nasıl yapıldığını ve hikayesini merak ediyorsanız, bu linke tıklayarak, Erkan Bey'in bloğundan öğrenebilirsiniz.

Gerçi, pek et yiyemediğimden ben pastırmasını ayıklayarak yiyorum ama ikram ettiğim misafirlerimden hepsi bu böreğe bayıldı. Eğer denemediyseniz kesinlikle tavsiye ederim. Pastırma oruçluyken susatır mı bilmiyorum, eğer öyleyse bu tarifimi iftarlık kabul edin lütfen.

Ayrıca belirteyim, bu böreği hazırlayıp, buzlukta da bir süre bekletebilirsiniz. Ani misafirleriniz için can kurtarıcınız olabilir. Tabii yumurta ve galeta ununa bulanmamış hali ile dondurmalısınız.
Buzluktan çıkardıktan sonra da oda sıcaklığına gelmesini beklemeli veya mikrodalgada çözdürmelisiniz. Buzlu buzlu kızartırsanız içindeki kaşar erimeyeceğinden, ideal tadını yakalayamazsınız.



Malzemeler:
2 adet yufka
8 dilim çemeni ayıklanmış pastırma
8 ince dilim kaşar peyniri
Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
2 dolu dolu yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı tuz
Kızartmadan önce bulamak için;
Yumurta
Galeta Unu
Kızartmak için;
Sıvı yağ

Yapılışı:
-Tencereye margarin ve unu koyup, 3 dakika kadar kavurun. Tuzu ekleyin.
-Azar azar ve sürekli karıştırarak sütü ekleyin.
-Sahlep kıvamında bir beşamel sos elde etmelisiniz. Fokurdadığında altını kapatın. Ilıtın.
-Yufkalarınızdan birini tezgaha yayın, kaşıkla ılınmış beşamel sosunuzdan üzerine gezdirin. Kaşığın tersi ile iyice yayılmasını sağlayın.
-Diğer yufkayı da üzerine koyup, kalan beşamel sosu aynı şekilde üzerine dağıtın.
-Yufkanızı 8 eşit üçgen parçaya bölün. Geniş kenarlarına birer dilim pastırma ve kaşar koyun. Kenarlarını içe kıvırıp, sigara böreği gibi sarın.
-Bekletecekseniz bu şekilde dondurabilirsiniz. Bu börek pişer pişmez tüketilmelidir. Bu şekilde garantili ve harika bir tadı vardır. Beşamel sos sayesinde, çoğu kişi içinde yufka olduğunu bile anlamaz. :)
-Hemen tüketecekseniz, bir tabağa, bütün yumurtaları kırıp, çatalla çırpın. (Tamamını pişirecekseniz, 3 yumurta yetecektir.) Diğer tabağa da galeta ununu koyun. Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp, orta kızgın 2 parmak kalınlığındaki yağda, iki tarafını da kızartın. Çok fazla kızgın olursa hemen pişecekler, az kızgın olursa da yağ çekecektir.
-Böreklerinizi kağıt havlu üzerine alıp, sıcak sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

4 yorum:

lavantin dedi ki...

Hiç yemedim ama güzel oluğunu tahmin ediyorum.
Ellerine sağlık.
Selamlar...

Tijen dedi ki...

Yaşasın börek! Ben de geçen gün börek yapıp on tane falan yedim (benimki patatesli kaşarlı)

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

pidenin içine pastırma ve peynir koyup yemeği çok severim bu böreğin tadı eminim ki çok çok daha güzeldir ellerine sağlık bir ara denemeliyim.

ebruakin dedi ki...

Selamlar Lavantin,
Kesinlikle denemeni tavsiye ederim. Nefis oluyor. :)
Teşekkür ederim.
Sevgiler...

Selamlar Tijen Hanım,
Ellerinize sağlık. Sizin yaptığınız börek eminim daha da güzel olmuştur.
Sevgiler...

Selam Yeşim'cim,
Mutlaka dene şekercim. Pastırma seviyorsan bayılacağına eminim. :)
Öpüyorum kocaman.
Sevgiler...