Bu yıl ilk kez aşure pişirdim.
Siz de benim gibi yapamayacağınız endişesi taşıyorsanız, kendimce püf noktalarını uzun uzun anlattığım tarifime bir göz atmanızı tavsiye ederim. İlk seferde bu kadar güzel bir sonuç alacağımı düşünmüyordum ne yalan söyleyeyim. Tek kelimeyle mükemmel oldu. (Tabii benim ağız tadıma göre.)
Meşhur tatlıcıların aşurelerini beğeniyorsanız, bu tarif tam size göre demektir. :)
Deneyenlere afiyet olsun...
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasülye
Yarım çay bardağı pirinç
2 tutam tuz
15 adet kuru kayısı
Yarım su bardağı kuru üzüm
8 adet kuru incir
6 su bardağı toz şeker
6 adet karanfil
2 yemek kaşığı portakal şekerlemesi veya 1 adet portakal kabuğu rendesi
Su
Koyu kıvamlı aşure seviyorsanız, yarım su bardağı oda sıcaklığında suda eritilmiş, 1 yemek kaşığı nişasta
Dilerseniz, 1 yemek kaşığı gülsuyu (ben kullanmadım)
Üzeri için;
Tarçın, toz şamfıstığı, fındık, dolmalık çam fıstığı, kuş üzümü, nar ve dilediğiniz diğer kuruyemişler
Yapılışı:
-Buğdayı, nohutu ve kuru fasülyeyi ayıklayıp ayrı kaplara alın. Üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar, oda sıcaklığında su ekleyin. Bir gece bu şekilde bekletin.
-Ertesi gün bakliyatların sularını süzün ve iyice yıkayın. Nohutu ve kuru fasülyeyi ayrı tencerelerde, yine üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar su koymak suretiyle, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanırken çıkan köpükleri kevgir yardımı ile alıp atın. Haşlanan nohut ve kuru fasülyeyi süzün. Kabuklarını elinizle ayıklayın. Bir kenarda bekletin. (Ayrı tencerelerde haşlamamızın nedeni, farklı sürelerde pişmeleri.)
-Büyükçe bir tencereye buğdayları koyup, 10 su bardağı sıcak su ekleyin. Bir an kaynadıktan sonra altını kısıp, bir buçuk saat, altının tutmaması için tahta kaşıkla arada karıştırarak, buğdaylar açılana kadar haşlayın. Buğdayların suyu azaldıkça, birer birer olmak üzere 3 su bardağı daha sıcak su ekleyin.
(Aşurenizi hazırlarken bir kenarda sürekli sıcak su bulundurun. Pişirirken kesinlikle soğuk su eklemeyin.)
-Sürenin sonunda haşlanmış nohut ve fasülyeleri, pirinci, iki tutam tuzu buğdaylara ekleyin. Suyu azaldıkça, birer bardak olmak üzere ara ara sıcak su eklemeye devam edin. Bu şekilde de 45 dakika, yine zaman zaman karıştırarak aşurenizi pişirmeye devam edin.
-Kayısılarınız ve kuru üzümlerinizin çöplerini ayıklayıp, iyice yıkayın. Kayısıları tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Ayrı bir tencereye, üzerlerini 3 parmak geçecek kadar sıcak su koyup, doğranmış kayısıları ve üzümleri koyun. 15 dakika haşlayın. Süzün.
-Bakliyatlarla birlikte 45 dakika daha pişen aşurenize üzüm ve kayısıları ekleyin, 30 dakika daha pişirin. (Suyu bittikçe eklemeye devam...)
-Bu arada incirlerinizi 10 dakika sıcak su içinde bekletin. Sonra süzüp, küp küp doğrayın. Bir kenarda bekletin. (İncirleri, aşurenizin kararmaması için en son olarak eklemeniz gerekiyor.)
-30 dakika da dolunca, aşurenizin şekerini, karanfilleri ve portakal şekerlemelerini ekleyin. Bu aşamada aşurenize son kez su eklemeniz gerekiyor. Daha sonra ekleyeceğiniz sular, renginin kararmasına neden olurmuş. Ben koyu kıvamlı aşure sevdiğimden son suyunu eklerken 1 yemek kaşığı nişastayı, yarım su bardağı oda sıcaklığındaki suda eritip, içine ekledim. Ama bu şart değil, ağır pişen buğday zaten kıvam veriyor aşureye.
Son suyunu eklerken, aşurenizin kıvamını eriyen şekerin biraz daha sulandıracağını da dikkate alın. Sevdiğiniz kıvamdan biraz daha sulu olmasına dikkat edin. Oda sıcaklığında beklediğinde pelte gibi koyulaşacağını unutmayın. Bu şekilde de 45 dakika aşurenizi pişirin. Sürenin sonunda doğradığınız kuru incirleri ve eklemek istiyorsanız gülsuyunu koyup bir kere karıştırıp, ocağınızı kapatın. İçinden karanfilleri çıkarıp atın. 5 dakika bekleyip, kaselere paylaştırın. Üzeri kabuk tutacak kadar ılındığında, tarçın, toz şamfıstığı, fındık, dolmalık çam fıstığı, kuş üzümü, nar ve dilediğiniz diğer kuruyemişlerle süsleyerek komşularınıza dağıtabilirsiniz. Eğer buzdolabına kaldıracaksanız, oda sıcaklığına gelmelerini bekleyip, üzerilerini streç film ile kaplamalısınız.
Not: Süslerken ceviz kullanacaksanız da aşurenin iyice soğumuş olduğundan emin olun. Yoksa o da aşurenizi karartacaktır.
Afiyet Olsun.
9 yorum:
mmmmm çok severim harika görünüyor canım ellerine sağlık...sevgiler
Ebru'cum bende ilk kez gecen sene denemistim asureyi bu sene pisirmek kismet olmadi bu senede sizlerin asure görüntüsüyle yetiniyorum canim:))ellerine saglik enfes gözüküyor gercektende,sevgiler...
canim en sevdigim seylerdendir asure harika olmus Allah kabul etsin
Blogunuzdaki diğer tüm tarifler gibi aşure de çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık...
nasıl güzel olmuş ve nasıl güzel süslenmiş bu aşure böyle,elllerine sağlık.slmlar.
selam...yorumum aşureyle ilgili değil gerçi çok güzel görünüyor ama sana tesekkür için yazıyorum...aylardır şeker hamuruyla ilgili araştırma yapıyorum...herkesin verdiği tarif tylose'lu yada kaplanırken zorluk çıkaran az gliserin ve glikozluydu...tesadüfen senin tarifini denedim acaip memnun kaldım...sen kursta mı öğrendin?mailim sende var artık,bu konuda bana biraz daha yardımcı olursan sevinirim...sevgilerrr
Selamlar Remka,
Tarifimin işine yaramasına çok sevindim. Mesajında veya adına tıkladığımda mail adresine ulaşamadım.
Benim mail adresim n.ebru.akin@gmail.com
Sormak istediğin neyse, mail atar mısın lütfen.
Ben Coccolat'ın pek çok kursuna katıldım. Şeker hamuru ile modelleme de bunlardan biriydi. :)
Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler...
Canım ellerine sağlık Allah kabul etsin.
Selam Serap'cım,
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler...
Canım Seval'cim,
Çok teşekküler şeker.
Sevgiler...
Canım Nino'cum,
Amin, inşallah. Çok teşekkürler.
Öpüyorum.
Sevgiler...
Sevgili Elif Hanım,
Çok incesiniz. Teşekkür ederim.
Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler...
Sevgili Süheyla'cım,
Çok teşekkürler.
Sevgiler...
Amin Lulummm,
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, öpücükler...
Yorum Gönder