20 Nisan 2008

Türlü


Türlüyü çok severim ama iki şartım var. Birincisi etsiz olacak, ikincisi patlıcanlar önceden kızartılmış olacak. :)

Yemeğin içindeki haşlanmış patlıcan, pek tahammül edebileceğim bir tat değil.

Siz de türlüyü bu şekilde seviyorsanız buyrun tarifine...

Malzemeler:
2 adet kuru soğan
4 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 adet patlıcan
4 adet patates
4 adet havuç
4 adet çarliston biber
4 adet kabak
6 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, su
Ayrıca patlıcanları kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
-Soğanı soyun, yıkayın ve ince ince doğrayın.
-Patlıcanları alacalı soyup, iri küpler halinde doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Sürenin sonunda avucunuzun içinde sıkarak suyunu akıtın. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları yarı pişmiş bir hal alıncaya kadar kızartın. Kağıt havlu üzerine alın ve bekletin.
-Çarliston biberleri yıkayın, çekirdeklerini temizleyin ve küp küp doğrayın.
-Patatesleri soyun, yıkayın ve iri küpler halinde doğrayın.
-Havuçların kabuklarını kazıyın, yıkayın ve patateslerden biraz daha küçük küpler halinde doğrayın.
-Kabakların kabuklarını kazıyın, yıkayın ve iri küpler halinde doğrayın.
-Domatesleri yıkayıp, rendenin ince kısmı ile rendeleyin. Kabuklarını atın.

-İnce kıydığınız soğanları tencereye alıp, 6 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. 2 dakika sonra küp doğradığınız çarliston biberleri ekleyin. Soğanlar sararıp, yumuşayıncaya kadar kavurun.
-Salçaları ekleyip, iyice karıştırarak 2 dakika pişirin.
-Rendelenmiş domatesleri ekleyin. 2 dakika daha pişirin.
-Küp doğranmış havuçları ekleyip, ara ara karıştırarak, 6 dakika kavurun.
-Sonra yine küp doğranmış patatesleri ekleyip 5 dakika arada karıştırarak kavurmaya devam edin.
-Sürenin sonunda iri küpler halinde doğranmış kabakları ekleyin. Yine karıştırarak 3 dakika kavurun.
-Daha sonra 5 su bardağı sıcak su, 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Kaynayınca ocağın altını kısıp, kızarmış patlıcanları ekleyin.
-Tüm sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada suyunu ve tuzunu kontrol edin.

Afiyet Olsun.

7 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

ebrucum ellerine sağlık bende türlüyü çok severim çok lezzetli görünüyor ..iyi pazarlar

cincinsfikirli dedi ki...

ilginç, patlıcan kızartmak ha!bunu da ilk sende duydum,süper oluyordur kesin! şaşıracaksın ama ben de türlüde et aramam, yalnız türlüde sevmediğim şey salça..en üste bol domates koyacaksın, kendi suyuyla pişecek..ben bile sebze yerim!!!ellerine sağlık, sevgiler..

Adsız dedi ki...

Kıymasız ve etsiz türlü mü...yok şekercim şimdi yollarımız ayrıldı seninle :))
neyse ben sevmesem de ellerine sağlık şekercim.

Tuğba dedi ki...

ebrucum verdigin bilgiler icin ve ilgin icin gercekten cok cok tesekkür ediyorum. İnan cok yardımcı oldun. Bende bugün itibariyle basladım ama calısıyor olmam isimi biraz zorlastırıyor. ama etin serbest olmasıda benim acımdan güzel cünkü rahatlıkla bulabiliyorum. Cok özel olmazsa ben birde ne kadar sürede kac kg verdigini ögrenmek isterim. Cok tesekkürler :)

Tuğba dedi ki...

ebrucum cok sagol msj beni ümitlendirdi. İnsallah bende senin kadar verebilirim. Ayrıca tebrik ediyorum istikrarlı devam etmissin ve kurtulmussun kilolarından. bu konu hakkında seninle ne kadar konussam azdır benim icin, ben ne kadar bilgisizsem sende o kadar bilgilisin :)))

Adsız dedi ki...

Bol sebzeli ve bir o kadar da bol vitaminli bir yemek. Sahane olmus,ellerine saglik canim.

sadiye dedi ki...

Kocaman bir merhaba
türlü gerçekten iyi gelir bundan böyle. Malum yaz ve bol bol yenir. Dikkatimi çekti. Türlüde patlıcan kızartmak. Biz hiç kızartmayız normalde. Bana çok değişik geldi. Ve inan bunu deneyeceğim çünkü merak ettim. Eline sağlık. Tam bir bahar türlüsü olmuş inan. Yeşil bir alan bulursan al türlünü alim battaniyeyi serim yeşilliğe hem sohbet hem türlü. :) birlikte sevgiler:)

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...