29 Eylül 2007

Etli Yaprak Sarma


Etli sarmanın içini ne kadar güzel hazırlarsanız hazırlayın, yaprağınız ince ve lezzetli değilse, yemeğiniz hiçbir şeye benzemeyecektir.

Bu sarmada kullandığım yapraklar Eşimin, rahmetli Babannesinin bahçesinden toplanmış ve salamura yapılmış yapraklar. Nur içinde yatsın inşallah. Sağlığında her yıl bu yaprakları toplar, salamura yapıp, evlatlarına dağıtırmış. Herbiri küçücük ve incecikler.

Eğer sizin asma yaprağı toplayabileceğiniz bir bahçeniz yoksa ve İstanbul'daysanız, Beşiktaş Çarşı'nın içindeki tuşucudan alabilirsiniz. Onların yaprakları da çok güzel oluyor. O da mümkün değilse Tokat'a gideceksiniz artık. :)

Malzemeler:
300 gr salamura asma yaprağı
500 gr kıyma
Yarım su bardağı pirinç
2 soğan
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet dereotu
Tuz, sıvı yağ, su
Ayrıca isterseniz tencereye eklemek üzere; 3 rendelenmiş domates

Yapılışı:
-Salamura asma yapraklarını ılık suda bekletip, tuzunun azalmasını sağlayın. Bir kaç kez suyunu değiştirip, yaprakları yırtmadan dikkatlice sıkın. Bir kenarda bekletin.
-Soğanları ince ince doğrayın. 5 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte, kapaklı bir tavaya alın. Kavurun.
-Ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ve 1,5 su bardağı sıcak suyu kavrulan soğanlara ekleyin. Kapağını kapatıp, altını kısın. 7-10 dakika arası, suyunu çekene kadar pişirin. (Altının tutmamasına dikkat edin.) Ocağı kapatın.
-1,5 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, kıyma ve ince kıyılmış dereotu ekleyin. Karıştırın. Dolmamızın içi hazır.
-Yayvanca bir tencerenin altına, nispeten kalın ve büyük olan asma yapraklarını 1 veya 2 sıra dizin. Bu dolmanızın dibinin tutmaması için gerekli.
-Yapraklarınızın saplarını koparın, teker teker küçük bir tepsi veya düz bir tabağınızın içine, parlak yüzleri altta kalacak şekilde, koyun. Geniş kenarlarına içten, birer tatlı kaşığı kadar koyup, önce kenarlarını içine katlayıp, yuvarlayarak sıkıca sarın. Yapraklarınız büyükse, tam kalın damarının olduğu yerden, ortadan ikiye kesipte de kullanabilirsiniz. Bu şekilde kullanıyorsanız kalın damarını da koparıp atın.
-Bu şekilde, yapraklarınızın tamamını sarıp, tencerenize aralık bırakmayacak şekilde dizin.
-Sarmanızın suyu daha lezzetli olsun isterseniz, 3 domatesi rendeleyip, kabuklarını atarak, sarmalarınızın üzerine gezdirebilirseniz. Suyunu süzüp yemeyi seviyorsanız, domatese gerek yoktur.
-Tencerenizin içine oturacak şekilde, ısıya dayanıklı bir tabağınızı ters çevirerek kapatın. Bu da kaynayan su içinde sarmalarınızın dağılmamasını sağlayacaktır. Kenarından 2 su bardağı su ve 3 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Yapraklarınızın tuzunu iyice çıkardığınızdan eminseniz çok az tuz ekleyebilirsiniz. Ama bu pek mümkün olmadığından ben yaprakların tuzuyla pişirmenizi tavsiye ederim.
-Tencerenizi ocağa koyun, kaynayınca altını kısın. Yapraklarınız iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 20 dakika sonra, 1 su bardağı daha sıcak su ekleyin. Benim sarmamın pişmesi yaklaşık 60 dakika sürdü. Siz 40 dakikadan sonra kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Çünkü yaprağın cinsine göre pişme süresi değişecektir. Üzerine kapattığınız tabağın kenarlarında suyun kaynadığını görmek, suyunu çekmediğini düşündürmemelidir. Arada mutlaka, tabağı maşa ile kaldırıp suyunu kontrol edin.
-Sarmanız sıcakken, yoğurt ile servis edin.

Afiyet Olsun.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba Ebrucum,yaprak sarma harika olmuş canım,ellerine sağlık.Nasılda canım çekti şimdi :)En çok sevdiğim yemeklerdendir.
Sizlere afiyet olsun canım.
Sevgiler..

ebruakin dedi ki...

Selam Nazlı'cım,
Çok teşekkür ederim şekercim. :)
Öpüyorum.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ebru'cun bayılırım yaprak sarmasına. Çok gzel görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler, iyi ramazanlar..

Serpil dedi ki...

Ebrucum ban indirmeden 15 dakika önce sarımsak ve limon döküyorum dolmanın üstüne çok ama çok tat veriyor. Ellerine sağlık. Bu şekildede denemeni tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Nur içinde yatsın inşallah
dolma çok üzel olmuş biz etli dolmayı daha küçük yaparız böyleside çok güzel olmuş ellerine sağlıkkkk

inci dedi ki...

canım nefis bir sarma yapmışsın eline sağlık....ben de o turşucudan alışveriş yapıyorum:))))çok şaşırdım??..

ebruakin dedi ki...

Selam Ebru'cum,
Çok teşekkür ederim canım. Sana ve ailene de iyi ramazanlar dilerim.
Sevgiler...

Selam Serpil'cim, bir dahaki sefere tavsiyene uyacağım. Çok teşekkürler.
Öpüyorum.
Sevgiler...

Selam Yeşim'cim, inşallah canım. Çok teşekkür ederim. Daha küçüğü de bana yaprak yaprak yiyormuşum gibi geliyor. :)
Öptüm şeker.
Sevgiler...

Selam İnci'cim, çok teşekkür ederim. Çok ilginç gerçekten. Ama oradan aldığım herşey çok güzel oluyor. Ürünleri kaliteli olunca da, dükkanlar arada köşede de olsa. Çok kişi biliyor oluyor. Belki bir gün birlikte alışveriş etmişizdir ordan, haberimiz yoktur. Kim bilir! :)
Öptüm canım.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...