13 Eylül 2007

Kaşarlı Menemen


Bu yemeğin adının melemen olduğunu sanıyordum. Bloglara baktım pek çoğu da bu şekilde yazmış adını. Sonradan Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne bakmak aklıma geldi. Doğrusu menemenmiş arkadaşlar. :)

Bugün de, bloğuma, sahurluk birşeyler ekleyeyim istedim. Bu sene iftarlar, yakın yıllara göre, geç olduğu için, sahurda daha tok tutan yiyecekler tüketmek gerekli.

Beni tok tutan yiyeceklerin başında da yumurta geliyor.

Menemeni çok severim. Görüntüsü pek hoşuma gitmese de, tadı çok güzeldir.

Beyoğlu'nda çalışırken bazı öğle yemeklerinde Sadri Alışık Sokak'taki Lades2'de menemen yerdik arkadaşlarımla. Orada tek kişilik sahanlarda, istediğiniz malzemeleri ekleyerek pişirirler. Yanında da kocaman bir sepet ekmek verirler. Müşterileri de çoğunlukla öğrencilerdir. :)

Ama belirteyim hemen karşısında Lades Restaurant vardır ki, oradaki fiyatlar oldukça pahalıdır. Benim tavsiyeme uyup menemen yemeye gitmek isterseniz, sokağa girdiğinizde solunuzda kalan lokantaya girdiğinizden emin olun. :)

Ama maddi sıkıntınız yok ve usulüne göre pişirilmiş harika ev yemekleri yemek istiyorsanız, mutlaka Lades'e uğramalısınız. Ayrıca Anadolu Pasajı içindeki Hacı Salih de, Ağa Camii'nin sokağındaki Hacı Abdullah ve Ağa da, Beyoğlu'nun en eski ve güzel lokantalarındandır.

Eşim bu aralar sık sık, şantiyesinde yetiştirilen sebzelerden getiriyor bize. Özellikle de domates... Şimdiye kadar, buzluğa, kışın kullanmak için tek koyduğum sebze bezelyeydi. Ama bu sene mecburen domates de olacak.

Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp, plastik kaselerde donduruyorum. Daha sonra onları buzdolabı poşetlerine koyup saklıyorum. Ancak duyduğum kadarıyla, kullanırken tencereye buzlu buzlu koyup pişirmek gerekiyormuş. Dışarda çözülmesini beklerseniz tadı değişiyormuş.

Eğer siz doğramaya uğraşmayayım diyorsanız, kabuklarını soyup, rondodan geçirebilir, daha sonrada buzluk kalıplarında dondurabilirsiniz. Kayınvalideciğim Nuran Hanım bu şekilde yapıyor. :)

Malzemeler:
10 adet domates
3 adet yeşil biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
4 adet yumurta
150 gr kaşar peyniri

Yapılışı:
-Domatesleri yıkayın, kabuklarını kolay soymak için 10 dakika kadar kaynamış suyun içinde bekletin. Sonrasında kabuklarını soyup, minik küpler halinde doğrayın.
-Yeşil biberleri yıkayın. Çekirdeklerini temizleyip, küçük küçük doğrayın.
-Sıvı yağı ve biberleri tencerenize alın. 1 dakika kavurun.
-Domatesleri ekleyip, iyice eriyinceye kadar pişirin.
-Domatesler pişince, ayrı bir kasede çırptığınız yumurtaları ekleyin. Karıştırın. (Ben biraz sulu seviyorum. Siz daha katı olsun diyorsanız, yumurta sayısını artırmalısınız.) 2 dakika pişirip, rendelediğiniz kaşar peynirlerini üzerine serpin. 2 dakika daha pişirip, altını kapatın.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

eburucum gerçekten tam sahurluk olmuş melemen bende çok severim yumurtanın her halini ellerine sağlık

ebruakin dedi ki...

Canım Yeşim'cim,
Çok teşekkür ederim canım.
Öpüyorum.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...