17 Eylül 2007

Kısır


Kısırı çok severim.

Sevdiğimiz yemekleri daha sık yaptığımızdan, her yapışımızda tarifimizi biraz daha geliştiririz.

Ben kendime göre ideal tadı yakaladığım için, artık arayışımı bitirdim. :)

Sizlere de tavsiye ederim.

Malzemeler:
2 su bardağı köftelik ince bulgur
2 su bardağı kaynamış su
2 adet kuru soğan
2 tepeleme yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
4 dal yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
6 yaprak taze nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber (acı sevmiyorsanız eklemeyin)
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet domates
1 adet salatalık
Dilerseniz servis için; marul yaprakları



Yapılışı:
-2 su bardağı bulguru genişçe bir kaba koyun. Taşlarını ayıklayın.
-2 su bardağı kaynamış suyu üzerine dökün, kabınızın üzerine, hava almayacak şekilde, bir kapak kapatın ve 15 dakika bu şekilde bekletin.
-Bu arada ince doğradığınız kuru soğanları ve 4 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya alın. Soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, karıştırarak kavurun.
-Daha sonra tepeleme dolu 2 yemek kaşığı salçayı ekleyin. Salçanın çiğ kokusu geçinceye kadar 2-3 dakika pişirin.
-Sıcak sıcak, ocaktan aldığınız gibi, 15 dakika suda şişmiş bulgurların üzerine dökün. Bulgurların heryeri salça ile kırmızılaşana kadar karıştırın.
-Kırmızı biber, karabiber, nar ekşisi, limon suyu, tuz ve zeytinyağını ekleyin. İyice karıştırın. (Bu aşamada tadına bakın. Ağız tadınıza göre istediğiniz baharatları ekleyin.)
-İnce ince doğradığınız, yeşil soğan, maydanoz ve taze naneleri ekleyin. Karıştırın.
-En son olarak, küçük küpler halinde doğradığınız domatesleri ve salatalıkları ekleyin. Kısaca karıştırın. (Domatesleri ve salatalıkları, beklediklerinde su salıp kısırınızın kıvamını değiştireceklerinden, en son ekleyin.)
-Servis ederken, içine marul yaprakları döşediğiniz servis kasenizi de kullanabilirsiniz, küçük bir kaseye kısırınızı sıkıştırarak koyup, tabaklara ters de çevirebilirsiniz veya göbek marulun içine koyupta da sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

7 yorum:

Nalan Ünal dedi ki...

E be Ebru'cum, gecenin bu saatinde kalkıp kısır yaptırtacaksın bana canım çekti şimdi. Zaten bu blog gezmeleri bana pek yaramıyor, artık kararlıyım blog ziyaretlerim hemen yemek sonrası yapılacak ki sulanıp durmayayım ekran karşısında:) Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Nalan

ebruakin dedi ki...

Selam Nalan'cım,
:) Ben de bloglar sayesinde diyet yapamıyorum. Mutlaka denemek istediğim bir tarif oluyor.
Karın tokken ziyaret etme fikri çok yerinde. :) Ben de öyle yapayım.
Öpüyorum canım. Teşekkür ederim.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ebru'cum kısır nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler..

ebruakin dedi ki...

Selam Ebru'cum,
Çok teşekkür ederim canım.
Sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba,

Kısırı kim sevmez..hele bir de tadı yerinde olunca..
Elinize sağlık.

Müge

Serpil dedi ki...

Ellerine sağlık canım kısıra bende bayılırım:))Banada gelll...

ebruakin dedi ki...

Selamlar Müge,
En sevdiğim yemeklerden biri kısır gerçekten.
Ağız tadıma göre kıvamını yakalayana kadar da çok tarif denedim.
Sonunda buna karar kıldım. :)
Ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.
Sevgiler...

Selam Serpil'cim,
Çok teşekkür ederim.
Görüşmek üzere.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...