10 Şubat 2008

Padişah Tatlısı


Bu tatlıyı, bir şenlikte Osmanlı Mutfağı standında yemiştik ve eşimle birlikte çok beğenmiştik.

Ama tatlıyı satan Beyefendi, ortasındaki beyaz şeyin sürpriz olduğunu söyledi. Ne yaptıysak, öğrenemedik. Ama biz tadını kaymağa benzettik. :)

Canım Papatya Prenses'ciğim de, ortasındakinin kaymaklı dondurma olabileceğini söyledi.

Aslında adı padişah tatlısı olan, hurmalı başka bir tatlı var. Bu lokantanın kendi verdiği ad sanırım. Eğer orijinalinin tadına bakmak ve beyaz kısmın ne olduğunu kendiniz tahmin etmek isterseniz Hasanpaşa/Kadıköy'deki Güler Osmanlı Mutfağına gidip tatmanızı tavsiye ederim. (Lokanta, ana cadde üzerinde, Hasanpaşa Polis Karakolu'nun karşısında.)

Değişik tatlardan hoşlanan sevgili arkadaşlarım için de kendi denememi bloğuma eklemek istedim. Şekli padişah kavuğuna benzemedi mi, ne dersiniz? :)))))

Yapılışı:
-Bugün eklediğim irmik helvası tarifimi kullanarak veya bildiğiniz şekilde, helvanızı hazırlayın. Ilıkken birer porsiyonluk kapların yarısına kadar helvanızdan koyun ve bastırın. Ortasına 2 yemek kaşığı kadar kaymak koyup, kaşık yardımı ile düzeltin. Üzerine tekrar irmik helvası koyun ve sıkıştırın. Servis tabağınıza ters çevirerek servis edin. (Kullandığınız kalıbın esneyebilen bir maddeden yapılmış olmasına dikkat edin. Ben porselen sufle kabı kullandım ama kalıptan zor çıkardım.)
-Eğer evinizde kaymak yoksa, her porsiyon için, 2 yemek kaşığı labne peyniri ve 2 tatlı kaşığı pudra şekerini, mikser yardımı ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. (Bu da benim uydurmam.)

Afiyet Olsun.

7 yorum:

Naşide Dönmez dedi ki...

bu padişahlar ağzının tadını biliyormuş ne diyeyim:))mükemmel ötesi bir tarif bu bence ve mutlaka denenecek.ellerine sağlık arkadaşım.valla şu ana gidip yapabilirim canım o kadar istediki:)))

Eya dedi ki...

Ebrucuğum...

Sunum ve fikir çok değişik.Ellerine sağlık.

Zehra

Adsız dedi ki...

güzel olur gerçekten denemek lazım fikir için teşekkürler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Aradaki süprizin kaymaklı dondurma olması gerekiyor bildiğim kadarıyla.

Şahane görünüyor,ellerine sağlık canım.
Sevgilerr

ebruakin dedi ki...

Canım Lulummm,
Tatlıyı yediğimiz şenlik alanında buzdolabı yoktu. Gölgede bir tepsinin içinde saklıyorlardı beyaz karışımı. Tabii orijinali öyle olabilir. Yazdığın için çok teşekkür ederim. Tarife bu bilgiyi de ekliyorum.
Öpüyorum canımcım.
Sevgiler...

cincinsfikirli dedi ki...

of Ebru bu tatlı var ya kardeşimin bana 6 aydır anlata anlata bitiremediği tatlı...ama o da arasında ne olduğuna karar verememiş, kaymak mı kremamı dondurma mı ne desem diyordu..en sonunda beni götürmeye karar verdi..kısmet olmadı, en kısa zamanda yemeliyim..var ya seninki de ye beni diye bağırıyoooooor.ellerine sağlık.

ebruakin dedi ki...

Canım Naşide'cim,
Çok teşekkür ederim.
Denersen şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler...

Sevgili Zehra,
Çok teşekkürler.
Sevgiler...

Sevgili Yurtdışı Eğitim,
İlginiz için ben teşekkür ederim.
Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler...

Canım Banummm,
Kardeşinle ağız tatlarımız benziyormuş demek ki. :)
Çok teşekkür ederim.
İnşallah en kısa zamanda sana da tatmak nasip olur.
Öpüyorum canım.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...