10 Mayıs 2008

Patlıcanlı Kiş (Quiche) - PDÇS 22 Etkinliği



Canım arkadaşım Fatoş'cuğumun ev sahipliğini yaptığı Porselen Demlik Çay Saati 22 Etkinliği'ne Patlıcanlı Kiş ile katılmak istedim.

Kendisine daveti için çok teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.













Malzemeler:
150 gr margarin
3 yumurta sarısı
1 silme tatlı kaşığı tuz
2/3 çay bardağı soğuk su (bir çay bardağından 2 parmak kadar az da diyebiliriz)
Aldığı kadar un (250 gr kadar)

İçi İçin:
2 adet orta boy bostan patlıcanı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 dolu dolu yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı süt
Karabiber, tuz

Üzeri İçin:
60 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yapılışı:
İç İçin;
-2 adet bostan patlıcanını ister fırında, ister ocak üstünde, isterseniz de benim gibi yine ocakta közlemeç ile közleyin.



















-Elinizin dayanabileceği kadar sıcakken kabuklarını soyun. Suyunu elinizle sıkıp, bıçakla doğrayın.
-Tencereye 1 yemek kaşığı unu ve tereyağını koyun. 1-2 dakika un kokusu duyulana kadar kavurun.
-Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak sütü ekleyin.
-Koyu muhallebi kıvamına gelince doğradığınız közlenmiş patlıcanları son kez suyunu sıkıp tencereye ekleyin. Az tuz ve karabiber de ekleyip, 1-2 dakika daha pişirin. İç harcımız hazır.

Hamur için;
-Hamur yoğurma kabına 200 gr kadar un koyup, oda sıcaklığındaki margarini ekleyin, karıştırın.
-Ortasını açıp su, yumurta sarıları ve tuzu ekleyip, karıştırın. Yoğurun. Toparlanan ama biraz da ele yapışan bir hamur elde edene kadar un ekleyin. (Eklediğimiz un yaklaşık 50 gr daha olacak)
-Hamuru streç film ile sarıp 10-15 dakika buzdolabının alt kısmında dinlendirin.

Kişi hazırlamak için;
Not:Kiş kalıbınız fotoğraftaki gibi altı çıkabilen bir kalıp olursa, kişinizi dağıtmadan kalıptan çıkarma konusunda çok rahat edersiniz.




































-Dinlenen hamurunuzu margarin ile yağlanmış kiş kalıbınızın içine yerleştirip, bastırarak kalıba yayın. Kenarlarını yükseltin. Tabanına çatalla çentikler atın. Kalıbı bu haliyle buzlukta 10 dakika bekletin.


















-Kişinizin içine alüminyum folyo veya tercihen yağlı kağıt yayın. Kenarlarını düzeltip, içine ağırlık yapması için nohut veya kuru fasülye gibi bir kuru baklagil doldurun. (Alüminyum folyo kullanmanızı çok tavsiye etmiyorum aslında, evde yağlı kağıt olmadığından kullandım. Alüminyum folyo pişirme işlemi sırasında kullanılırsa, yiyeceğe alüminyum geçebileceğine dair bir yazı okumuştum.)


















-Kiş hamurunuzu bu şekilde önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verin. Kalıbın kenarından görünen hamur çok az pembeleşinceye kadar pişirin.
-Fırından çıkarın, kalıbın içindeki alüminyum folyoyu dikkatlice çıkarın. Kalıbı tekrar fırına verip, tartın alt kısmı da hafif kızarana kadar pişirmeye devam edin.
-Tabanı da piştiğinde içi için hazırladığımız patlıcanlı karışımı içine yayıp, üzerine kaşar peyniri serpin.
-Daha sonra kişinizin üzeri kızarıncaya kadar tekrar fırına verin.
Biraz uğraştırıcı da olsa, eğer lezzetini seviyorsanız eziyetine değer kişiniz hazır.
Afiyet Olsun.

10 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

ebrucum ellerine sağlık..patlıcan a bayılırım..eminim çok lezzetli olmuştur..sevgiler

Baharcicegi dedi ki...

patlicanli kis cok degisik nefis olmus eline saglik canim.
Anneler günün kutlu olsun bu özel günü yuvanda hep kutlarsin insallah

banu kırmızıgül dedi ki...

canım benim nefis görunuyor patlıcanı çok severim.
anneler gununu kutlarım sevgilerimle..

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Anneler gününü en içten dileklerimle kutluyorum.
Sonrasında ise uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü vakit bulupta hayata geçiremediğim KAHVALTI ŞENLİĞİ etkinliğimi başlatmak istiyorum. Artık yaz yavaş yavaş gelirken, güneş o güzel yüzünü bize göstermeye başladı. Güneşi görüpte pazar kahvaltılarını bir şölen haline getirmezmiyiz ?? Tabiki getiririz. İşte bu etkinliğin amacı da bu. Çiçeklerle dolu bahçe ve balkonlarımızda bütün aile bireylerinin toplandığı bir günde kahvaltı masalarımızı şenlendirecek alternatifleri bu sayfada paylaşmak istiyorum. Dilediğin herşey örneğin; Omlet çeşitleri, şarküteri çeşitlerinin sunum ve hazırlanışı, kolay börekler, kanepeler, kahvaltı tabakları aklınıza gelebilecek herşeyi benimle paylaşabilirsin. Etkinliğim 14 mayıs ta başlıyor bitiş tarihi ise 8 haziran. Bugün den itibaren mail adresime tarifini gönderebilirsin. Bu aralıkta mutfaktayim10@hotmail.com adresime göndereceğin mailine isim, blog ismi, şehir/Ülke ve tarif adıyla birlikte mail atmanı rica ediyorum. Atacağın mail o güzel sayfana uğrayıp harika tarif ve resmini alıp kendi sayfamda yayınlamama sebep olacak. Katılımını bekliyor ve kolaylıklar diliyorum :)

Bu arada sayfamın sağ üst köşesinde göreceğin KAHVALTI ŞENLİĞİ isimli bannerı da sayfanda görmek beni onurlandıracaktır.

Sevgiler...

cincinsfikirli dedi ki...

of dürtükleyici laflarını aldım,,yemek yaptım da fotoları aktaramıyorum:(((senden naber??saat 11 de insanın canı kiş çeker mi, eevvveeett..harika görünüyor, ellerine sağlık..seni çok öptüm, anneler günün kutlu olsun, Güneşle nice mutlu anneler gününe..çok öptüm.

sadiye dedi ki...

ilkdefa duydum patlıcanlı kiş i.
ben patlıcanı çok severim. patlıcan dendimi direk aklıma şey gelir. Annem patlıcanları boylu boyuna şişe dizer, Tandırda közler kabuklarını soyar suyunu sıkar ve yumurtada pişirir oiyyyyyyyyy canım çekti yahu. Merak ettim gerçekten senin pişirdiğini ellerine sağlık. eminim ki güzeldir. çokta güzel görünüyor
ellerine sağlık

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ebru'cum hiç kiş denemedim, ama patlıcanı çok sevdiğim için ilk denemem patlıcanlı olacak.. Ellerine sağlık.. Közlemeçten anneannemde de var :)

Adsız dedi ki...

Sahane olmus canim, ellerine saglik. Sevgiler.

Lady Koşan İstiridye dedi ki...

Patlıcanı kişi çok beğendim, kesinlikle deniycem! Siteni inceledim, çok faydalı şeyler var, gerçekten eline sağlık. Yalnız uğurböceği pastayı bulamadım, acaba ben mi bulamadım yoksa o fotoğrafı başka bir yerden mi aldın ? Görüşmek üzere.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Tart kalıbın çok kullanışlıymış,gördüğüm yerde alıcam inşallah:)

Tabiki kişinde enfes görünüyoR:) Ellerine sağlık canım..

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...