14 Haziran 2009

Vişneli Damla Çikolatalı Pasta



Sade Pandispanya için;
Malzemeler:
4 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı kaynar su
Yarım su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Pandispanyanın Yapılışı:
-Yumurta aklarını ve sarıları ayırıp, ayrı kaplara koyun.
-Aklarını mikserin yüksek hızıyla köpük köpük, krem şanti kıvamına gelinceye kadar 4-5 dakika çırpın. Yeterince çırptığınızı anlamak için, kabınızı ters çevirdiğinizde malzemenin dökülmüyor olması yeterlidir. Yumurta aklarını bir kenarda bekletin.
-Yumurta sarılarını derince bir kaba kırıp, üzerlerine vanilyayı dökün, hafifçe çırpın. Toz şekeri de ekleyip biraz daha çırpın. Daha sonra yine çırpmaya devam ederek kaynar suyu yavaş yavaş yumurta sarılarına ekleyin. 5 dakika kadar çırpın. (Yumurta sarılarını yeterince çırptığınızı anlamanız için de, içindeki şekerlerin erimiş olması ve malzemenin hafif köpürüp kabarması yeterlidir.)
-Ayrı bir kaba un, nişasta ve kabartma tozunu eleyip karıştırın. Sonra yumurta sarılı karışıma, kuru karışımı ekleyip, kısaca, sadece özdeşleşene kadar mikserin düşük hızında çırpın.
-Son olarak da yumurta aklarını, yumurta sarılı karışıma kaşık kaşık, aklarını söndürmeden ekleyin. Sönmemesi için çok dikkat etmeniz gereken nokta, karıştırma sırasında tahta kaşık kullanmanız ve katlama veya havalandırma yöntemi denen yöntemle aşağıdan yukarıya doğru ağır ağır karıştırmanız. Bu aşamada yumurta aklarının hacmi küçülmeden, köpükler hamura karışana kadar çok sabırlı olmanız kaşığı kasenizin kenarına vurmamanız, çorba gibi asla karıştırmamanız gerekiyor.
-Harcı, tabanı boyutunda yağlı kağıt kesip, altına yerleştirdiğiniz, 24 cm çapındaki kelepçeli kalıba dökün. Önceden 170 dereceye ısıttığınız fırına verin, 35-40 dakika kadar pişirin. Kürdan provası yaparak fırından çıkarın.
-Pişen kekinizi, vaktiniz varsa, oda sıcaklığına geldikten sonra, buzdolabına koyup bir gece dinlendirin. Bu şekilde pandispanyanız hem daha nemlenecek, hem de katlandırırken daha rahat kesilebilecektir. Eğer vaktiniz yoksa buzdolabında bekletmeden de kullanabilirsiniz.

Pastacı Kreması için;
Malzemeler:
250 ml süt
1 yumurta
40 gr un
75 gr toz şeker
1 paket vanilya
Sonradan eklemek üzere; 1 poşet krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt

Pastacı Kremasının Yapılışı:
-Bir tencerede sütü kaynatın.
-Ayrı bir tencerede ise yumurta, vanilya ve toz şekeri tel çırpıcı ile karıştırın.
-Sıcak sütün yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
-Unu azar azar ekleyip, topaklanmadan karıştırın.
-Daha sonra sütün kalanını da ekleyin. Ocağa alıp koyu bir muhallebi elde edene kadar karıştırarak pişirin. Birkaç kez fokurdadığında altını kapatın. Tencerenizin kapağını da kapatarak kremanın ılınmasını bekleyin.
-Ayrı bir kasede süt ve krem şantiyi iyice çırpın. Pastacı kremanıza ekleyin. Mikser ile çırpın. Buzdolabında soğutun.

Pastanın Hazırlanması için gerekli diğer malzemeler:
450 gr donmuş vişne
1 su bardağı Vişne Suyu
Damla çikolata
Arjantin şekerleri
Kenarlarını süslemek için ufalanmış dondurma külahları

Pastanın Hazırlanışı:
-Üçe böldüğünüz pandispanyanızın en alt katını servis tabağınıza koyun. Vişne suyu ile ıslatın. (Şekerli sütle de ıslatabilirsiniz.) Üzerine krem şantili pasta kremanızın dörtte birini yayın. Vişne taneleri ve damla çikolata serpin.
-Pandispanyanın ikinci katını üzerine yerleştirip aynı işlemleri tekrarlayın.
-En üst katı ekleyin, kalan vişne suyu ile ıslatın. Sona kalan dörtte iki krem şantili kremanız ile bütün pastayı kaplayın, krema pompası ile süsler yapın. Üzerini damla çikolata, arjantin şekerleri ve külah kırıkları ile süsleyin.
-Kenarları için de elinizle ufaladığınız dondurma külahlarını kullanabilirsiniz.(Külah kullanmak tamamen benim uydurmamdır. :) Siz rende fındık, badem vs kullanabilirsiniz.)
Pastanızı soğutup servis edin.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: