22 Haziran 2009

COCCOLAT, İLK PASTA DEKORASYONU KİTABINI ÇIKARDI: “ÖZEL GÜNLERE GÜZEL PASTALAR”













Pek çok kurslarına katıldığım Coccolat "Özel Günlere, Güzel Pastalar" isimli bir kitap çıkarmış.

Şimdiye kadar şeker hamuru ile pasta dekorasyonu konusunda tek türkçe kaynak Emel Başdoğan'a ait idi. Artık ikinci kitabımızda oldu.

Kitabı en kısa zamanda edineceğim. Coccolat'tan kitap ile ilgili gelen maildeki bilgileri aşağıya kopyalıyorum.

İLK PASTA DEKORASYONU KİTABINI ÇIKARDI:

“ÖZEL GÜNLERE GÜZEL PASTALAR”

(Örnek sayfalar ekli dosyalarda)

Türkiye’nin ilk pasta tasarımcılarından, yıllardır verdiği eğitimlerle sektöre birçok yeni yer ve yetişmiş eleman kazandıran, bunun yanında birçok ev hanımının sevdikleri için özel pastalar hazırlayabilmesine de olanak sağlayan ELİF KOLANKAYA, COCCOLAT’taki ortağı TUBA TAHTACI ile birlikte ilk Pasta Dekorasyonu kitabını çıkardı.

Unilever’in Profesyonel Ürünler Servisi UNIPRO sponsorluğunda hazırlanan kitap, her şeyden önce kendi dilimizde oluşuyla, bu işe gönül vermiş herkese “ÖZEL GÜNLERE GÜZEL PASTALAR” hazırlama şansı veriyor.

Kitapta, kutlanmaya değer her güzel güne uygun 30 çarpıcı tasarım yer alıyor. Başlangıçtaki ekipman tanıtımı ve her pastanın modelleme aşamalarının el kareleri eşliğindeki çok detaylı anlatımı sayesinde, okuyucu tüm pastaları arzu ederse bire bir aynı görsellikte hazırlayabiliyor, daha da önemlisi bu yeni dünyayı ve sınırsız olanaklarını etraflıca tanımış ve bunları kendi tasarlayacağı birçok pastada nasıl kullanabileceğini öğrenmiş oluyor.

Geleneksel Avrupa pastacılığından çok farklı bir yaklaşım gerektiren şeker hamuru kaplamalı pastaları,Türk ağız tadına uygun malzemelerle hazırlamak konusuna da, kitaptaki lezzetli Coccolat tarifleri çözüm oluyor.

Pastacılık ve pasta dekorasyonuna yönelik ihtiyaç duyulabilecek her türlü malzeme ve ekipman, Coccolat’ın Kızıltoprak’taki Showroom ve eğitim merkezinden temin edilebilir.

55 TL bedelindeki kitap, telefonla (0126 449 95 90) ya da mail yoluyla (coccolat@coccolat.com) sipariş verdiğiniz takdirde Coccolat tarafından adresinize gönderilebildiği gibi, başlıca kitabevleri ve sektörel mağazalarda da satışa sunuldu.

COCCOLAT

PASTA TASARIM ATÖLYESİ VE LEZZET OKULU

Bağdat Cad. Rüştiye Sok. No:8 Kızıltoprak–K.köy -İstanbul

Tel : 0216 – 449 95 90-91 Fax: 0216 – 449 95 93

www.coccolat.com

coccolat@coccolat.com


20 Haziran 2009

Hindistan Cevizli Kup


Bu tarifi Dr.Oetker Krem Şanti kutusunda görmüş ve ilk fırsatta denenecekler listeme almıştım. Tarifte yaptığım tek değişiklik, hazır puding yerine kendi yaptığım muhallebiyi kullanmak oldu.

Önce puding pişirilip, sonra krem şanti ile karıştırılıyor olması dikkatimi çekmişti. Puding tadının baskın olmasını beklerken, krem şanti tadı ağır basan, tam yazlık bir tarif oldu.

Malzemeler:
Muhallebi için;
2,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker

Krem Şanti İçin;
1 poşet krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Yarım su bardağı hindistan cevizi
Süt ile ıslatılmış bisküvi veya kek parçaları
Üzerini süslemek için; çikolata parçaları, gofret veya meyveler kullanabilirsiniz.

Yapılışı:
-Muhallebi malzemelerini tencereye alıp, sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Arada karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Daha sonra iyice soğuyana kadar buzdolabında bekletin.
-1 poşet krem şantiyi, 1 su bardağı süt ile iyice katılaşıncaya kadar mikser ile çırpın. Daha sonra soğuyan muhallebiyi ve hindistan cevizini ekleyip 1-2 dakika çırpmaya devam edin.
-Kuplarınızın altına süt ile ıslatılmış bisküvi veya kek parçaları yerleştirip, üzerine karışımı paylaştırın. Buzdolabında iyice soğutup, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edin.

Afiyet Olsun.

19 Haziran 2009

Pesto Soslu Makarna



Pesto soslu makarnaları çok severim. Hazır satılanların pek güzel olmayacağını düşünüp, denememiştim de. Kız kardeşim Emel'in tavsiyesiyle Barilla marka hazır pesto sosu kullandım ve gerçekten süperdi.

Bugün evde taze fesleğen olduğu aklıma gelip bir de kendim denemek istedim ki, iyi ki de denemişim, hazır sosları aratmayan harika bir sos oldu. Siz de fesleğen tadını seviyorsanız mutlaka deneyin.

Malzemeler:
1 paket (500 gr) fiyonk makarna
Su, tuz, 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Pesto Sos İçin;
80 gr çam fıstığı
1 demet taze fesleğen
200 gr eski kaşar peyniri veya parmesan
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 diş dövülmüş sarımsak (isterseniz ekleyin, ben eklemedim)

Yapılışı:
-Makarnanızı tuzlu ve yağlı, bol suda haşlayın süzün. Bir kenarda bekletin.
-Çam fıstıklarını yağsız teflon tavada 1-2 dakika hafif renkleri değişene kadar kavurun.
-Taze fesleğenlerin yapraklarını ayırıp, akan suyun altında yıkayıp, hemen kağıt havlu ile kurulayın.
-Çam fıstıklarını, fesleğenleri, peyniri ve zeytinyağını blendera koyup, püre haline getirin.
-Sosu ve süzülen makarnayı tencerenize alıp, bir kaç dakika ısınana kadar karıştırın. Sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun.

17 Haziran 2009

Muzlu, Hindistan Cevizli Muffin



Evdeki 2 yumuşamış muzu ne yapayım diye düşünürken, sevgili Yeşil Kivi'nin bloğuna eklediği, Martha Stewart'ın tarifi aklıma geldi, hemen denedim.

Muz biraz değişik bir tad verse de, nemli kıvamı çok hoşuma gitti. Kekleri akşam üzeri oğlumu parka çıkarırken yanımıza aldık, arkadaşlarına ve annelerine ikram ettik. :)



Malzemeler:
2 adet olgun muz
1 yumurta
2/3 cup toz şeker (2/3 su bardağı)
1/2 cup sıvı yağ (Yarım su bardağı)
1 paket vanilya
1/4 tsp tuz (1 silme çay kaşığı)
1 tsp kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)
1+1/4 cup un (1 + çeyrek su bardağı)
3/4 cup hindistan cevizi (3/4 su bardağı)
(Ölçü olarak su bardağı kullanacaksanız, bardağınızın 200 ml hacmi olduğuna emin olmalısınız.)



Yapılışı:
-Muzu soyup, çatalla ezin.
-Üzerine yumurta, toz şeker ve vanilyayı ekleyip, 3-4 dakika mikser ile iyice çırpın.
-Sıvı yağı ekleyip biraz daha çırpın.
-Hindistan cevizinden çok az, üzerine serpmek için ayırıp kalanını harca ekleyin.
-En son olarak da tuz, un ve kabartma tozunu ekleyip, sadece karışıncaya kadar kısaca çırpın.
-Yağlı kağıttan kapsüller yerleştirdiğiniz 12'li muffin kalıbınıza harcınızı paylaştırıp, üzerine hindistan cevizi serpin.
-Önceden 175 dereceye ısıttığınız fırına verip 20-25 dakika kadar pişirin.

Tarif için teşekkürler Seçil Hanım...

Cevizli, Kuru Domatesli Kuskus Salatası


Kuskus salatasına asıl tat veren dereotu olsa da, bugün buluştuğumuz arkadaşlarımızdan biri dereotundan nefret ediyordu. Ben de evdeki malzemelerle değişik bir kuskus salatası hazırladım. Bu hali de çok beğenildi. :)

Malzemeler:
Yarım paket (250 gr) kuskus
7 adet kurutulmuş domates
4 dal ince kıyılmış taze soğan
3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
3 yemek kaşığı ince kıyılmış fesleğen
2 yemek kaşığı taze nane
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Yarım su bardağı konserve mısır
Zeytinyağı, tuz, limon suyu
Kuskusu haşlamak için; su, tuz, 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
-Kuskusu tuzlu, 1 yemek kaşığı sıvı yağlı, bol suda haşlayın. Süzün, soğutun.
-Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Zeytinyağı, tuz ve limonla tatlandırın.

Afiyet Olsun.

Hardal Soslu Patates Salatası


Hardal soslu patates salatasını çok severim. Salata büfelerinde ne zaman görsem alırım ama evde yapmak hiç aklıma gelmemişti. Papatya Prensesimde görünce denemek istedim, kesinlikle süper oldu. Bu akşam yemeğinde bir arkadaşımızda buluştuk kızlarla ve onlar da çok beğendiler.

Teşekkürler Papatyammm. :)))
Orijinal tarif burada, benim yaptığım azaltılmış miktarları da aşağıda...

Malzemeler:
5 adet orta boy patates
1,5 yemek kaşığı hardal
3 yemek kaşığı mayonez
Yarım limonun suyu
4 dal taze soğan
3 yemek kaşığı kadar ince doğranmış maydanoz
Yarım su bardağı mısır konservesi (Fotoğraf çektikten sonra ekledim. :))
Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane

Yapılışı:
-Patatesleri kabuklarıyla, tuzlu suda, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzün ve iyice soğutun.
-Bir kasede hardal, mayonez, limon suyu, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, çok az tuzu karıştırın.
-Pateteslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Ezmeden, yavaşça sosla karıştırın. En son olarak da mısır, ince doğradığınız maydanoz ve taze soğanı ekleyin. Tuzunu kontrol edin, gerekiyorsa ekleyin.

Afiyet Olsun.

15 Haziran 2009

Pizza



Canım Chaplincafe Burcu'cuğumun bloğunda gördüğüm ve ne zamandır denemek istediğim pizza tarifini iki gün önce denedim ve iki gün içinde 3 kez pişirdim. :)

Oğlum da, ikram ettiğim konuklarım da çok çok beğendiler. Tarif için teşekkürler ediyorum şekercim. Arşivimde bulunması için yaptığım ufak değişikliklerle, tarifi kopyalıyorum. Orijinal tarif için buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler:
500 gr un
40 gr irmik
2,5 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket (10 gr) dr.oetker kuru maya
300 ml elin dayanacağı sıcaklıkta sıcak su

Sos için malzemeler:
4 domates (çekirdekleri çıkarılmış, rendelenip kabukları atılmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber, tuz

Üzeri için malzemeler:
Tamamen zevkinize kalmış. Oğlum pek sebze yemediğinden, ben sadece 10 adet kokteyl sosis, 20 dilim sucuk kullandım.
200 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yapılışı:
-Hamuru hazırlamak için; unu genişçe bir kaba eleyin, irmiği ekleyin, ortasını açın, kuru maya, pudra şekeri ve sıcak suyun yarısını ortasında biraz karıştırıp, 5 dakika bekletin. (Mayalı hamurlarda suyun sıcaklığı çok önemlidir. Ilık kullanmak yeterli olmayacaktır. Elin dayanacağı kadar sıcak olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.)
Daha sonra tuzu unun üzerine serpip, sıvı yağı ekleyin. Yavaş yavaş su ilavesiyle, ele yapışmayan sertçe bir hamur elde edin. İyice yoğurup, üzerine nemli bir bez örtüp, sıcak bir yerde, hamur iki katına çıkana kadar, yaklaşık 45 dakika mayalandırın.

Sos için; çekirdekleri çıkarılmış, rendelenmiş ve kabukları atılmış domatesleri, sıvı yağı, salçayı, karabiberi ve çok az tuzu bir tavaya alıp, 2-3 dakika pişirin. Ocaktan alın.

Mayalanmış hamurunuzu unlanmış tezgah üzerinde merdane ile kalıbınızın ölçüsünde açın. (Bu ölçülerdeki hamurdan, fotoğrafta gördüğünüz tepsiden iki adet çıktı.)
Hamurunuzu yağlanmış kalıbınıza bastırarak yerleştirin.
Sosu üzerine gezdirin. Çok az rendelenmiş kaşar serpin.


Dilediğiniz malzemeyi tepsinize dizip, en üstüne tekrar kaşar peyniri serpin.
Bu sırada fırınınızı 230 dereceye ısıtın. Fırınınız ısınan kadar tepsinizde bekleyen hamurunuzun tepsi mayasının gelmesini de sağlamış olursunuz.
Daha sonra pizzanızı ısınmış fırınınıza verip, 15-20 dakika pişirin.



Afiyet Olsun.

14 Haziran 2009

Vişneli Damla Çikolatalı Pasta



Sade Pandispanya için;
Malzemeler:
4 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı kaynar su
Yarım su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Pandispanyanın Yapılışı:
-Yumurta aklarını ve sarıları ayırıp, ayrı kaplara koyun.
-Aklarını mikserin yüksek hızıyla köpük köpük, krem şanti kıvamına gelinceye kadar 4-5 dakika çırpın. Yeterince çırptığınızı anlamak için, kabınızı ters çevirdiğinizde malzemenin dökülmüyor olması yeterlidir. Yumurta aklarını bir kenarda bekletin.
-Yumurta sarılarını derince bir kaba kırıp, üzerlerine vanilyayı dökün, hafifçe çırpın. Toz şekeri de ekleyip biraz daha çırpın. Daha sonra yine çırpmaya devam ederek kaynar suyu yavaş yavaş yumurta sarılarına ekleyin. 5 dakika kadar çırpın. (Yumurta sarılarını yeterince çırptığınızı anlamanız için de, içindeki şekerlerin erimiş olması ve malzemenin hafif köpürüp kabarması yeterlidir.)
-Ayrı bir kaba un, nişasta ve kabartma tozunu eleyip karıştırın. Sonra yumurta sarılı karışıma, kuru karışımı ekleyip, kısaca, sadece özdeşleşene kadar mikserin düşük hızında çırpın.
-Son olarak da yumurta aklarını, yumurta sarılı karışıma kaşık kaşık, aklarını söndürmeden ekleyin. Sönmemesi için çok dikkat etmeniz gereken nokta, karıştırma sırasında tahta kaşık kullanmanız ve katlama veya havalandırma yöntemi denen yöntemle aşağıdan yukarıya doğru ağır ağır karıştırmanız. Bu aşamada yumurta aklarının hacmi küçülmeden, köpükler hamura karışana kadar çok sabırlı olmanız kaşığı kasenizin kenarına vurmamanız, çorba gibi asla karıştırmamanız gerekiyor.
-Harcı, tabanı boyutunda yağlı kağıt kesip, altına yerleştirdiğiniz, 24 cm çapındaki kelepçeli kalıba dökün. Önceden 170 dereceye ısıttığınız fırına verin, 35-40 dakika kadar pişirin. Kürdan provası yaparak fırından çıkarın.
-Pişen kekinizi, vaktiniz varsa, oda sıcaklığına geldikten sonra, buzdolabına koyup bir gece dinlendirin. Bu şekilde pandispanyanız hem daha nemlenecek, hem de katlandırırken daha rahat kesilebilecektir. Eğer vaktiniz yoksa buzdolabında bekletmeden de kullanabilirsiniz.

Pastacı Kreması için;
Malzemeler:
250 ml süt
1 yumurta
40 gr un
75 gr toz şeker
1 paket vanilya
Sonradan eklemek üzere; 1 poşet krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt

Pastacı Kremasının Yapılışı:
-Bir tencerede sütü kaynatın.
-Ayrı bir tencerede ise yumurta, vanilya ve toz şekeri tel çırpıcı ile karıştırın.
-Sıcak sütün yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
-Unu azar azar ekleyip, topaklanmadan karıştırın.
-Daha sonra sütün kalanını da ekleyin. Ocağa alıp koyu bir muhallebi elde edene kadar karıştırarak pişirin. Birkaç kez fokurdadığında altını kapatın. Tencerenizin kapağını da kapatarak kremanın ılınmasını bekleyin.
-Ayrı bir kasede süt ve krem şantiyi iyice çırpın. Pastacı kremanıza ekleyin. Mikser ile çırpın. Buzdolabında soğutun.

Pastanın Hazırlanması için gerekli diğer malzemeler:
450 gr donmuş vişne
1 su bardağı Vişne Suyu
Damla çikolata
Arjantin şekerleri
Kenarlarını süslemek için ufalanmış dondurma külahları

Pastanın Hazırlanışı:
-Üçe böldüğünüz pandispanyanızın en alt katını servis tabağınıza koyun. Vişne suyu ile ıslatın. (Şekerli sütle de ıslatabilirsiniz.) Üzerine krem şantili pasta kremanızın dörtte birini yayın. Vişne taneleri ve damla çikolata serpin.
-Pandispanyanın ikinci katını üzerine yerleştirip aynı işlemleri tekrarlayın.
-En üst katı ekleyin, kalan vişne suyu ile ıslatın. Sona kalan dörtte iki krem şantili kremanız ile bütün pastayı kaplayın, krema pompası ile süsler yapın. Üzerini damla çikolata, arjantin şekerleri ve külah kırıkları ile süsleyin.
-Kenarları için de elinizle ufaladığınız dondurma külahlarını kullanabilirsiniz.(Külah kullanmak tamamen benim uydurmamdır. :) Siz rende fındık, badem vs kullanabilirsiniz.)
Pastanızı soğutup servis edin.

Afiyet Olsun.

GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)

Bu gece Okan Bayülgen'in programına katılan Prof.Dr.Kenan Demirkol'un bir röportajını sevgili Zuhal Yalçın'ın bloğunda okumuştum.

Son yıllarda sağlığımız üzerinde oynandığını duyduğumuz tüm oyunlar gibi bu bilgiler de insanın kanını donduracak cinsten. İlk olarak Prof.Dr.Erkan Topuz'un dediklerine inanamamıştım, sonra arkası geldi ve ne yiyeceğime, oğluma ne yedireceğime şaşırmış durumdayım. Bir ara isyan etmiştim. Benim sağlığımı korumak, bu konuda üreticileri denetlemek, zararlı şeyleri yasaklamak, bizi yönetenlerin işi değil mi? Neden ben herşeyi araştırmak zorundayım? Neden pek çok yakınımı kanserden kaybediyorum?

Duyduklarımın komplo teorisi olmasını ne kadar istediğimi bilemezsiniz. Ama zaman hep uyaranları haklı çıkarıyor.

Ne uğruna, nelerin savunulduğunun en somut örneğini "margarin" reklamında görmüştüm. Profesör, iki beslenme uzmanı, eski türkiye güzeli çıkmış, nerdeyse margarinin şifa olduğunu anlatıyorlar. Onlara en güzel cevabı yine 'Babam Yarı Ömrünü Margarine Hediye Etti! diyen Prof.Dr.Kenan Demirkol vermiş. Aktüel'deki konu ile ilgili yazının bir kısmına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Şu anda mecliste komisyonda görüşüldüğü söylenen, genetiği değiştirilmiş organizmaların ülkemizde rahatça kullanılmasını sağlayacak yasa tasarısı da meclise gelir ve kabul edilirse artık nereye kaçmamız lazım bilemiyorum. Sadece el insaf demek istiyorum...

Zuhal Hanım'ın bloğundaki yazıyı lütfen okuyun.

Ayrıca GDO'ya Hayır Platformu'nun sitesinde de konu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
http://www.gdoyahayir.org/

Patlıcanlı Penne Makarna



Bugün de en sevdiğim makarna çeşitlerinden birini paylaşacağım sizlerle.

Her ne kadar patlıcan yediğimde ağzım burnum acısa da vazgeçemeyeceğim lezzetlerden biri patlıcanlı makarna. Siz de seviyorsanız bu tarifimi mutlaka deneyin. Süper süper süper oluyor. :)))

Tarifimle ayrıca sevgili Yeşil Kivi Seçil Hanım'ın ev sahipliği yaptığı #46 Makarna Ye Etkinliği'ne katılmak istedim. Kendisine başarılar dilerim.

etkinlik

Malzemeler:
1 paket (500 gr) Penne (Kalem) Makarna
1 adet küçük boy kuru soğan
3 diş bütün sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet büyük boy patlıcan
5 adet büyük boy domates
Yarım tatlı kaşığı biber salçası (isterseniz)
1 su bardağı kadar ince rendelenmiş eski kaşar peyniri veya parmesan
Su, tuz, karabiber, sıvı yağ

Yapılışı:
-Patlıcanları önce alacalı soyup, sonra küçük küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda, acı suyu çıkıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika bekletin. İki elinizin içinde suyunu sıkarak, kızgın yağda kızartın. Daha sonra kağıt havlu üzerine çıkarıp, fazla yağını süzdürün.
-Derin bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayınca içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuzunu ekleyin. Daha sonra makarnaları ekleyip, istediğiniz dirilikte haşlayın, süzün ve bir kenarda bekletin.
-Derin bir tavaya ince ince doğradığınız soğanları, 3 yemek kaşığı sıvı yağı ve bütün halinde 3 diş sarımsağı koyup, kavurun.
-Domateslerinizin çekirdeklerini çıkarıp, rendeleyin. Kabuklarını atın. Kavrulan soğana, salça ile birlikte ekleyin. 4-5 yemek kaşığı kadar su, tuz, karabiber de ekleyip, domatesler eriyene kadar pişirin. Kızarmış patlıcanları ekleyip, 1 dakika daha pişirin. (Bütün sarımsakları bu aşamada çıkarıp atabilirsiniz.)
-Süzülmüş makarnalarınızı tavanıza ekleyip, her tarafları soslanıncaya kadar 1-2 dakika karıştırarak pişirin.
-Tabaklara servis edip, ince rendelenmiş eski kaşar peyniri serperek servis edin.

Afiyet Olsun.

13 Haziran 2009

İkea'dan Aldığım Pasta Şablonları



Bu şablonları İkea'dan 4,95 TL'ye aldım arkadaşlar...

12 Haziran 2009

Serkan'ın İki Katlı Çilekli Doğum Günü Pastası



Geçen ay Serkan'ın doğum günü için yaptığım bu pastanın tarifini artık yazmazsam içinde ne olduğunu unutacağım. :)





Sade Pandispanya için;
Malzemeler:
12 yumurta
3 paket vanilya
3 su bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı kaynar su
1,5 su bardağı mısır nişastası
3 su bardağı un
3 paket kabartma tozu

Pandispanyanın Yapılışı:
-Yumurta aklarını ve sarıları ayırıp, ayrı kaplara koyun.
-Aklarını mikserin yüksek hızıyla köpük köpük, krem şanti kıvamına gelinceye kadar 4-5 dakika çırpın. Yeterince çırptığınızı anlamak için, kabınızı ters çevirdiğinizde malzemenin dökülmüyor olması yeterlidir. Yumurta aklarını bir kenarda bekletin.
-Yumurta sarılarını derince bir kaba kırıp, üzerlerine vanilyaları dökün, hafifçe çırpın. Toz şekeri de ekleyip biraz daha çırpın. Daha sonra yine çırpmaya devam ederek kaynar suyu yavaş yavaş yumurta sarılarına ekleyin. 5 dakika kadar çırpın. (Yumurta sarılarını yeterince çırptığınızı anlamanız için de, içindeki şekerlerin erimiş olması ve malzemenin hafif köpürüp kabarması yeterlidir.)
-Ayrı bir kaba un, nişasta ve kabartma tozunu eleyip karıştırın. Sonra yumurta sarılı karışıma, kuru karışımı ekleyip, kısaca, sadece özdeşleşene kadar mikserin düşük hızında çırpın.
-Son olarak da yumurta aklarını, yumurta sarılı karışıma kaşık kaşık, aklarını söndürmeden ekleyin. Sönmemesi için çok dikkat etmeniz gereken nokta, karıştırma sırasında tahta kaşık kullanmanız ve katlama veya havalandırma yöntemi denen yöntemle aşağıdan yukarıya doğru ağır ağır karıştırmanız. Bu aşamada yumurta aklarının hacmi küçülmeden, köpükler hamura karışana kadar çok sabırlı olmanız kaşığı kasenizin kenarına vurmamanız, çorba gibi asla karıştırmamanız gerekiyor.

Biraz fazla uzun anlattığımın farkındayım. Ama pandispanyam neden kabarmadı dememeniz için bütün püf noktalarını yazmaya çalıştım.

-Yağlı kağıttan kare kalıplarınızın her bir kenarının genişliğinde uzun şeritler kesin ve birbirine dik olacak şekilde kalıbınızın içine, fotoğraftaki gibi yerleştirin.

-Hamurunuzun 3'te 1'ini küçük kalıba, 3'te ikisini büyük kalıba döküp, önceden 170 dereceye ısıttığınız fırına verin, pişirin. Küçük kalıptaki kekiniz erken pişebileceğinden 30-35. dakikada kürdan provası yapabilirsiniz. Ama yarım saatten önce fırınınızın kapağını açmamaya dikkat etmelisiniz.
-Pişen keklerinizi fırından çıkarıp, oda sıcaklığına geldiklerinde buzdolabında bir gece dinlendirin. Bu şekilde pandispanyanız hem daha nemlenecek, hem de katlandırırken daha rahat kesilebilecektir. Eğer vaktiniz yoksa buzdolabında bekletmeden de kullanabilirsiniz.

Pastacı Kreması için;
Malzemeler:
500 ml süt
2 yumurta
80 gr un
150 gr toz şeker
1 paket vanilya
Sonradan eklemek üzere; 1 poşet krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt

Pastacı Kremasının Yapılışı:
-Bir tencerede sütü kaynatın.
-Ayrı bir tencerede ise yumurta, vanilya ve toz şekeri tel çırpıcı ile karıştırın.
-Sıcak sütün yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
-Unu azar azar ekleyip, topaklanmadan karıştırın.
-Daha sonra sütün kalanını da ekleyin. Ocağa alıp koyu bir muhallebi elde edene kadar karıştırarak pişirin. Birkaç kez fokurdadığında altını kapatın. Tencerenizin kapağını da kapatarak kremanın ılınmasını bekleyin.
-Ayrı bir kasede süt ve krem şantiyi iyice çırpın. Pastacı kremanıza ekleyin. Mikser ile çırpın. Buzdolabında soğutun.

Pastanın Hazırlanması için gerekli diğer malzemeler:
Yarım Kg taze çilek
2x200 ml çilekli süt
Kek parçaları
300 ml Krema
2 Kg Beyaz Şeker Hamuru
Sarı yazılar için küçük bir parça sarı şeker hamuru
Royal Krema

Pastanın Hazırlanması:
(Yazacaklarımı her iki pandispanya için ayrı ayrı yapmanız gerekiyor.)
-Dinlenmiş kekinizin altında bombe varsa onu bıçakla düzeltin. Keki ters çevirin. Uzun bir bıçak veya misina ile üç kata ayırın.
-En alt katı pandispanyanızı pişirdiğiniz kare kalıbın içine yerleştirin. Kenarlarına çerçeve olacak şekilde ince uzun kek şeritleri yerleştirin.
-Çilekli süt ile pandispanyanızı ıslatıp, içine küp küp çilek eklediğiniz pastacı kremanızı çerçevenin içine dikkatlice yayın. İkinci kat pandispanyayı üzerine yerleştirin, çerçeve kek parçalarını koyun ve onu da çilekli süt ile ıslatın. Çilekli kremanızı yayın. Son pandispanya katını üzerine kapatıp, yine çilekli sütle ıslatın. Kare çemberinizi dikkatlice çıkarın.
(Benim buzluğumda, eski pastalardan kalma pandispanya parçaları herzaman oluyor. Sizin elinizde yoksa, üçe böldüğünüz pandispanyanın bir katını bu işlem için kullanıp, iki kat kek, bir kat kremalı bir pasta yapabilirsiniz.)
-Soğuk çiğ kremanızı mikser ile çırparak krem şanti kıvamına gelmesini sağlayın.
-Pastalarınızın dışını krema ile sıvayıp, burada anlattığım şekilde hazırlanmış şeker hamurunu, burada anlattığım şekilde pastanıza kaplayın.
-Küçük pastanızı rahatça diğer katın üzerine koyabilmek için tam tabanı kadar kestiğiniz bir kartonun üzerine oturtun. Ben katlı pasta taşınırken problem olabileceğini düşünerek üzerine koymadan parti yapılacak yere götürdüm ve tam servisten hemen önce diğerinin üzerine koydum. Bu sayede katlı pasta düzeneği hazırlamak zorunda kalmadım.

Şimdi iki pastamız da hazır, sıra süslemeye geldi.

Tezgaha hafif pudra şekeri serperek merdane ile açtığınız sarı şeker hamurundan dilediğiniz mesajın harflerini kalıplarla kesin, altlarını hafif ıslatarak ister pastanızı sunacağınız tepsiye, ister en üst kat pastanıza yapıştırın.

Royal Krema için;
Malzemeler:
2 yumurta akı
1 tatlı kaşığı süzülmüş limon suyu
3,5 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
-Yumurta akları ve limon suyunu mikserle çırpın.
-Elenmiş pudra şekerini azar azar, çırpmaya devam ederek ekleyin.
-Koyu bir krema kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
-İkiye ayırıp, yarısına sarı, yarısına lacivert (mavi-siyah) jel boya ekleyin.
-Krema pomasına koyup, fotoğraftaki gibi, pastanın kenarlarına sıkın.
(Royal kremanın hava ile temas ettiğinde, içindeki yumurta akı yüzünden, hemen katılaştığını unutmayın. Beklediğiniz anlarda kremanızın üzerini mutlaka streç film ile sarın.)

İşte bitti! Sırf okumak bile zor geldi değil mi? Şeker hamurlu pasta yapmak hiç de kolay bir şey değil!

Geçmiş Olsun. :)

11 Haziran 2009

Börekitas


Tarif Beyaz Fırın'ın, Beyaz Mutfak kitabından...

Malzemeler:
Börekitas Hamuru için:
560 gr un (Ben daha fazla kullandım. Aldığı kadar demek daha doğru sanırım.)
200 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
200 ml sıvı yağ
100 ml su
1 yumurta
1 silme yemek kaşığı tuz
240 gr ince rendelenmiş eski kaşar peyniri

Üzeri için; 2 yumurta sarısı, çörek otu

İçi için;
1 adet közlenip kabukları soyulmuş ve minik doğranmış bostan patlıcanı
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
50 gr ufalanmış beyaz peynir

Yapılışı:
-Hamur yoğurma kabınızda, börekitas için gerekli malzemelerden kaşar peyniri hariç, diğer malzemeleri yoğurun.
-En son kaşar peynirini ilave edip, 5 dakika kadar yoğurun.
-Hamuru streç film ile sarıp buzdolabında 2 saat dinlendirin.
-İç için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın. Bir kenarda bekletin.
-Dinlenmiş hamurunuzu, unladığınız tezgahınızda merdane ile yarım santimetre kalınlığında açın. İsterseniz kalıp, isterseniz benim gibi aida çay bardağı ile yuvarlak parçalar kesip, içine harçtan koyup, kapatın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu serpin. (Kaşar da serpebilirsiniz.)
-Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında, 35 dakika pişirin.

Afiyet Olsun.

Nişastalı Mantar Kurabiye


Bizim marka mısır nişasta kutularında gördüğüm mantar kurabiye tarifini denemek isterken sevgili Eylem'de toz şekerli halini görüp onu yapmaya karar verdim.

Bugün Soframdan Fatma Hanım'cığımın da aynı kurabiyelerden yapmış. Tek farkı un miktarının biraz daha fazla olması.

Tarif sanırım Oktay Usta'ya aitmiş. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben çok beğendim.

Oktay Usta'ya, Eylem'e, Fatma Hanım'cığıma çok teşekkürler... :)

Malzemeler:
2 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket (250 gr) oda sıcaklığında margarin
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı un
500 gr mısır nişastası

Üzerine şekil verirken kullanmak üzere; 1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:
-Yoğurma kabınıza yumurta, margarin ve toz şekeri koyup iyice karıştırın.
-Un, nişasta ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 1 saat kadar dinlendirin.
-Fırınınızı 180 dereceye ısıtın.
-Dinlenmiş hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsinize sizin.
-Daha sonra gazoz kapağı veya benim kullandığım gibi tuzluk kapağını, önce kakaoya bulayıp, sonra kurabiyelerinizin üzerine hafifçe bastırın.
-Kurabiyelerinizi önceden ısınmış fırına verip 15-20 dakika, rengi kararmadan hafif çatlaklar oluşuncaya kadar pişirin. Piştiğini, altlarının hafif pembeleşmiş olmasından da anlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

9 Haziran 2009

Sütlü İrmik Helvası


Bloğumda bir irmik helvası tarifi daha var. O biraz daha kuru bir tarifti. Bu sefer miktarlarını değiştirerek daha tatlı ve nemli bir helva yaptım...

Malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Dilerseniz ayrıca; Tarçın, toz şeker, toz şam fıstığı

Yapılışı:
-Derince bir kaba süt, su ve toz şekeri koyarak karıştırın. Bir kenarda bekletin.
-Tereyağını ve sıvı yağı tencerenize koyun eritin. Fıstıklarınızı ekleyip 1 dakika karıştırarak, hafif renk değiştirene kadar kavurun.
-İrmikleri ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırarak 15 dakika, kısık ateşte, irmikler altın sarısı hal alıncaya kadar kavurmaya devam edin.
-İrmikler yeterince kavrulunca bir kenarda beklettiğiniz şekerli sütlü karışımı, elinize sıçramamasına dikkat ederek tencerenize dökün. Kapağını kapatın ve yine kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin. Helvanızın altını kapatın, dilediğiniz kadar tarçın serpin, çatalla karıştırın. (Ben 3 tutam kadar ekledim) Tadına bakıp dilerseniz toz şeker ekleyebilirsiniz. (Ben 3 yemek kaşığı kadar toz şeker ekledim. Helva sıcak olduğundan şeker eriyor. İçinde kıtır kıtır hissedilmiyor merak etmeyin :) )
-Birer porsiyonluk küçük kaselere, helvanızı bastırarak koyup, servis tabağınıza ters çevirin. Üzerini toz şam fıstığı ile süsleyin.

Afiyet Olsun.

Patates Nişastalı Portakallı Kurabiye



Süslemeye uygun, az şekerli kurabiye kategorisinden olan bu tarif sevgili Hanimiş Işıl Hanım'a ait.

Patates nişastalı bir kurabiye tarifi daha önce denememiştim. Kıvamını çok beğendiğimi söylemeliyim.

İçinde kabartma tozu olan tarifler piştiklerinde mutlaka şekil değişikliğine uğrarlar, ancak bu kurabiyeleler ilginç bir şekilde çapları değişmeden sadece yukarıya doğru kabarıyorlar. Üst yüzeylerinde hafif bozukluk oldu ama bu benim kurabiyeleri acele ile yapmamdan da kaynaklanmış olabilir. :)

Orijinal tarif için buraya tıklayabilirsiniz. Benim ufak eklemelerimle yaptığım hali ise aşağıda...



Patates Nişastalı Portakallı Kurabiye:
250 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyagi
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket (200 gr) patates nişastası
1 adet yumurta
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Yarım çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yapılışı:
-Bir kapta yağ, yumurta, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve vanilyayı karıştırın.
-Pudra şekerini eleyerek ekleyip tekrar karıştırın.
-En son olarak patates nişastası, un ve kabartma tozunu da eleyerek ekleyin. Ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
-Streç film ile sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
-Fırınınızı 175 dereceye ısıtın.
-Buzdolabınızdan çıkardığınız hamurunuzu yağlı kağıt üzerinde 3 mm kalınlığında açarak, dilediğiniz kurabiye kalıplarıyla kesip, spatula yardımı ile yine yağlı kağıt serili tepsinize aktarın. Isınmış fırınınızda 20 dakika kadar, fazla karartmadan pişirin.

Not: Süslemede kullanabileceğiniz royal krema ve şeker hamuru çok tatlı malzemeler olduğundan, tadı dengelemek için, süslemeye uygun kurabiyeler hep az şekerli olurlar. Bu kurabiyeleri süslemeden servis etmek istiyorsanız şeker miktarını artırmalısınız.

Afiyet Olsun.

4 Haziran 2009

Mehmet'in Doğum Günü Pastaları






















Bu güzel iki pastayı Mehmet'in annesi Gülin Hanım ve sevgili kızkardeşim Emel yaptı. Demiştim size boynuz kulağı geçecek diye. :))) Ellerinize sağlık kızlar.

Mehmet'e nice mutlu yaşlar diliyorum. Annesi ve Babası hep mutlu günlerini görsün inşallah...