22 Haziran 2007

Tekirdağ Köftesi


Daha önce de bahsettiğim gibi boğazına düşkün bir aileyiz.

Aklımıza estiği için, İstanbul'dan kalkıp, Tekirdağ'a köfte, Bursa'ya iskender, Adapazarı'na ıslama köfte, Amasra'ya balık yemeye gittiğimiz çok olmuştur.

Ben etli tatları çok sevmesem de sırf gezmeyi sevdiğimden, bu yörelerine has yemekleri evde yapmayı hiç denememiştim.

Geçenlerde, CNN Türk'teydi sanırım, Tekirdağ'ın meşhur köftecisi Özcanlar'ın, tekirdağ köftesini nasıl yaptığı anlatılıyordu. İzlerken tarifi not almadım, çünkü asıl sırrının et, ekmek, soğan ve sarımsağın, kıyma makinesinde birlikte çekilmesi olduğunu söylüyorlardı. Benim de kıyma makinem yok. Ama uzun süre yoğurursam belki aynı tadı yakalayabilirim umuduyla dün denedim. Gerçekten de çok başarılı oldu bence. :)

Siz gidebiliyorsanız yine Tekirdağ'da yiyin. Çünkü her yörenin özel etli yemeği, kendi hayvanlarının etinden yapılmış olunca daha güzel. Ama gidemiyorsanız da bu tarifi deneyin.

Malzemeler:
400 gr köftelik kıyma
1 su bardağı rendelenmiş bayat ekmek içi
1 soğan
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 silme tatlı kaşığı karbonat

Yapılışı:
-Eğer kıyma makineniz varsa, kıyma (veya aynı miktarda parça et), ekmek içi, soğan ve sarımsağı 2-3 kez makinenizde çekin.
Kıyma makineniz yoksa, soğanı ve sarımsağı rendenin en ince tarafıyla rendeleyin. Kıyma, rendelenmiş ekmek içi, soğan ve sarımsağı 5 dakika yoğurun.
-Kıyma makinesiyle yapıyorsanız, daha sonra baharatları ekleyip, yoğurup, tekrar makineden geçirin.
Elde yapıyorsanız, yine baharatları ekleyip, üşenmeden 10 dakika daha bütün kuvvetinizle yoğurun.
-Kapalı bir kaba koyup, 4-5 saat buzdolabında bekletin. (Beklemeden de kullanabilirsiniz, ama beklerse daha güzel oluyor.)
-Sonra köfte hamurunuzdan parçalar koparıp, küçük parmağınız boyutlarında, şekli verin
-Televizyonda gördüğüm ustalar, köfteleri, ızgaranın sızan yağına batırıp öyle ızgaranın üzerine koyuyorlardı. Siz de tabanı düz olmayan bir teflon tavaya az sıvı yağ dökün. Yağ ya ortasına, ya kenarlarına toplanacaktır. Sonra tavayı ısıtın. Köftelerinizi tavanın içindeki yağa bulayıp, tavanın yağsız kısmında pişirin.
Karışık anlatmadığımı umuyorum. Bu kendi kendime uydurduğum bir yöntem. Sevgili Tekirdağlı arkadaşım Soframdakiler, tabağa sıvı yağ koyup, ona bulayıp, ısınmış tavada pişirin diye tarif etmişti. Siz de öyle yapabilirsiniz pek tabii. Ama belki yağ çeker diye ben öyle yapmadım. :)))
-Daha sonra da pilav, biberli acı sos ve kornişonla birlikte servis edin. Tabii dilerseniz patates kızartması da yanına çok yakışacaktır. :)

Afiyet Olsun.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bir Tekirdağlı olarak sizi tebrik ediyorum. Gerçekten ellerinize sağlık. Ben asla Özcanların köftesinin yerini tutmaz diye Tekirdağ Köftesi bile yapmıyorum:)Ama çok özlüyorum gurbette yaşayan bir Tekirdağlı olarak.
Görüşmek üzere...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...