15 Haziran 2007

Torbada Zencefilli Limonlu Tavuk


Sevgili Arkadaşlarım, benim eşim inşaat mühendisi ve yaz aylarında işleri yoğunlaştığından, uzun tatiller yapamıyoruz.

En büyük lüksümüz haftasonu kaçamakları...

Bugün de Assos'a gidiyoruz. Eşimin de benim de en sevdiğimiz tatil yöresi Assos ve çevresi.

Aslında, daha çok yer gezebilmek için, gördüğüm yerlere tekrar gitmem pek. Ama bunun tek istisnası Assos. Tam sayısını bilmiyorum ama, son on yılda en az 10 kez gitmişizdir. :)))
Orada ne bulduğumuzu dönünce uzun uzun anlatacağım size. :)

Gitmeden önce, bir diyet yemeği yazayım istedim. Diyette olan arkadaşlar bile pizza, kurabiye tarifi verirken, ben bari diyette olanları üzmeyeyim dedim. Bu laf kime gidiyor, kendini biliyor tabii. :))

Bu tarif tamamen kendi uydurmamdır. Baharat miktarlarını kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Çalışırken fırın torbalarını çok sık kullanırdım. Dilerim sağlık açısından bir mahsuru yoktur. Çünkü bu şekilde, yiyecekler kendi yağı ve suyu ile piştiğinden, diğer yöntemlere göre çok daha lezzetli ve hafif oluyorlar. Hem de hazırlığı çok kolay.


Malzemeler:
2 adet kalçalı tavuk but
3 adet patates
2 adet büyük havuç
4 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı su
1 çay kaşığı köri
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı zencefil
Pişirirken kullanmak için; 1 adet fırın torbası ve klipsi









Yapılışı:
-Bir kaba, limon suyu, su, tuz ve tüm baharatları koyun. Karıştırın. Yıkadığınız tavuk butlarını, bu karışıma bulayıp, sıvının içinde 10 dakika bekletin. Sarımsakları temizleyip, butların değişik kısımlarına sıkıştırın veya kesikler açıp batırın. Daha sonra tavukları fırın torbasına koyun. Fırına dayanıklı kaba alın.
-Patatesleri, havuçları soyup, iri küpler halinde doğrayın ve yıkayın. Sularını süzdürüp, tavukları beklettiğiniz sıvının içine koyun. İyiyce karıştırıp, sıvıyla beraber torbadaki tavukların üzerine yayın. Torbanın klipsini kapatın. Torbanın üzerinde bıçakla ikişer santimetrelik kesikler açın. (Sebze olarak, taze bezelye, mantar da ekleyebilirsiniz. Ben tatile gitmeden önce evdeki malzemeleri bitirebilmek için olanları kullandım.)
-200 dereceye önceden ısıttığınız fırınınıza verin. 70-80 dakika kadar pişirin. Tavuğunuza göre pişme süresi değişebileceğinden, fırından almadan önce, yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin.









Afiyet Olsun.

2 yorum:

Nalan Ünal dedi ki...

Hamileyken gitmiştim Assos'a, yani tam 13 yıl olmuş. Senin mesajınla birlikte taa o yıllara döndüm. Deniz kenarında salaş bir kır lokantasında balık yemiştik. Sanki şimdi kokusu burnuma geldi. Hadii git ve anlat bize, sabırsızlıla bekliyorum.

ebruakin dedi ki...

Selam Nalan'cım.
En kısa zamanda yazacağım. :)
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...