24 Ekim 2007

Kadınbudu Köfte


Kadınbudu köfte deyince aklıma cuma günleri gelir.

Çalıştığı şirketlere, catering şirketlerinden yemek gelen arkadaşlar varsa ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. :)

Bir de bu şirketlerin, hafta içinden kalma pilavları değerlendirmek için kadınbudu köfte yaptıkları ile ilgili bir şehir efsanesi vardır ki, tadını sevsem de, yerken köftelere hep şüphe ile bakmama neden olmuştur.

Aklımdaki bir diğer efsane de, ay çöreklerinin içindeki karışıma, bayatlamış pastane mamüllerinin konulduğu. Doğruluğu konusunda bilgisi olan varsa, bana mesaj yazarsa çok sevinirim. :)

Ben de kalmış pilavımı değerlendirmek için geçenlerde kadınbudu köfte yaptım!

Tarifi;
Malzemeler:
500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 su bardağı pilav :)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Bulamak için;
3 adet yumurta
1 su bardağı kadar un

Kızartmak için;
Sıvıyağ

Yapılışı:
-Kuru soğanı, rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Bir tavaya kıymanızın yarısını, rendelenmiş soğanı ve sıvı yağı koyup, kavurun.
-Hemen yoğurma kabınıza alın, sıcakken kıymanın kalanını ekleyin, kaşıkla karıştırın, ılınmasını bekleyin.
-Ilınınca pilav, yumurta, tuz ve karabiberi ekleyin. İyice yoğurun. (Pilav yoksa, aynı miktarda haşlanmış pirinç de ekleyebilirsiniz.)
-Vaktiniz varsa, köftenizi bu şekilde birkaç saat buzdolabında bekletin. Çıkarın ve ince ince kıydığınız maydanozu ekleyip, tekrar yoğurun. (Buzdolabında bekletmeniz şart değildir. Bekletirseniz daha lezzetli olur ve de soğuk hamura daha kolay şekil verebilirsiniz.)
-Hamurunuzdan fotoğraftaki büyüklükte parçalar koparıp, oval şekil verin. İçinin yeterince pişebilmesi için çok kalın olmamasına dikkat edin.
-Köftelerinizi önce una, sonra yumurtaya bulayın. Orta hararetteki ocakta, orta kızgın, bol yağda altın sarısı olana kadar , iki tarafını da kızartın. Çok kararmalarını beklemeyin. Bildiğimiz rengini bekleyince alıyorlar. Tavada o renk olana kadar bekletmeye çalışmayın. :)
(Çok kızgın yağda kızartırsanız aniden kızarıp, içlerinin pişmemesine neden olursunuz.)
-Kızaran köftelerinizi kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağını süzdürün ve servis tabağınıza alın. Ilık servis edin.

Afiyet Olsun.

11 yorum:

nino dedi ki...

canim en sevdigim sey kadinbudu bayildimmmmmmmmmm bayilirim :) ellerinesaglik tatlim bu arada bir sorum olacak hani suratli kurbislerin varya onlarin uzerini seker hamuru ilemi suslicez ??? sevgiler

ebruakin dedi ki...

Selam Nihan'cım,
Çok teşekkür ederim.
Kurabiyelerin üzerindeki royal krema.
Bu eski bir tarif olduğundan yine yazmadım.
http://ebruakin.blogspot.com/2007/05/berkerin-kurabiyeleri.html
bu linkten tam tarifini görebilirsin canım.
Öpüyorum.
Sevgiler...

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

slm Ebrucum:)
mmm kadınbudu köfte nefis görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

M.AKIN dedi ki...

selamlar sitenizi yeni keşfetmiş biri olarak incelerken özellikle aşağıdaki puding hakkındaki yazdıklarınıza katılıyorum benimde 2 yaşında bir oğlum var elimden geldiğince uzak tutmaya çalışıyorum otür hazır gıdalardan bende bu tarife benzer muhallebi tarzı birşey yapıyordum ama içine hiç çikolata koymadım birde öyle deniyeyim
saygı ve muhabbetlerimle

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

oh süperler ama bunlar ince butlu hatınlar galiba
benim gibi olsa oooo
ellerine sağlık

elmaşekeri dedi ki...

hmm nefis görünüyorlar..ellerine saglik.

ebruakin dedi ki...

Canım Serap'cım, çok teşekkür ederim hayatım.
Sevgiler...

Selamlar Melek Hanım,
Çok teşekkür ederim. Oğlunuzu güle güle ve sağlıkla büyütün inşallah. Bu şekilde de nefis oluyor, emin olun. Deneyin derim.
Sevgiler...

Canım Yeşim'cim, çok şekersin. :)
Teşekkür ederim canımcım.
Öpüyorum.
Sevgiler...

Canım Elma Şekerim, çok teşekkürler.
Sevgiler...

AYSEL dedi ki...

Merhabalar,
Ayçöreği hakkında duyduklarınızı ben de duymuştum ve maalesef bir pastanede çalışan tanıdığımız da bunu doğruladı. Ayçöreğini çok seven biri olarak ben hep evde yapmayı tercih ediyorum. Kadınbudu köfte için duymamıştım ama mümkündür niye yapmasınlar. Ama evde yapılaan gibisi varmı... Elinize sağlık sevgiyle... http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

ebruakin dedi ki...

Selamlar Aysel,
Zaten nasıl şartlarda yapıldıkları hakkında hiç fikrimiz olmuyor pastane mamüllerinin, bir de başından içinde bayat hamur işlerinin olduğunu bilmek daha sinir. :(
Dediğin gibi en güzeli kendi yaptıklarımız.
Eskiden olduğu gibi tariflere ulaşma sıkıntısı da yok artık.
İnternet sağolsun. :)
Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.
Sevgiler...

inci dedi ki...

canım ebrum,bayılırım kadınbudu köfteye:)ama annem yaparsa! çünkü senin duydukların bir şehir efsanesi değil ,gerçeğin ta kendisi:))) hele ay çörekleri ile yaşadığım kötü tecrübeler*? ben ay çöreğini çok severim....ama maalesef ünlü pastanelerde bile çok hayal kırıklıklarım oldu...

ebruakin dedi ki...

Canım İncimmm,
Çok teşekkür ederim şekerim.
Zaten dışardan aldığım herşey için durup bir düşünüyorum, ama herzaman da kendimizin yapması mümkün olmuyor malesef. :(
Öpüyorum canımcım.
Sevgiler...