24 Ekim 2007
Kadınbudu Köfte
Kadınbudu köfte deyince aklıma cuma günleri gelir.
Çalıştığı şirketlere, catering şirketlerinden yemek gelen arkadaşlar varsa ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. :)
Bir de bu şirketlerin, hafta içinden kalma pilavları değerlendirmek için kadınbudu köfte yaptıkları ile ilgili bir şehir efsanesi vardır ki, tadını sevsem de, yerken köftelere hep şüphe ile bakmama neden olmuştur.
Aklımdaki bir diğer efsane de, ay çöreklerinin içindeki karışıma, bayatlamış pastane mamüllerinin konulduğu. Doğruluğu konusunda bilgisi olan varsa, bana mesaj yazarsa çok sevinirim. :)
Ben de kalmış pilavımı değerlendirmek için geçenlerde kadınbudu köfte yaptım!
Tarifi;
Malzemeler:
500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 su bardağı pilav :)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bulamak için;
3 adet yumurta
1 su bardağı kadar un
Kızartmak için;
Sıvıyağ
Yapılışı:
-Kuru soğanı, rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Bir tavaya kıymanızın yarısını, rendelenmiş soğanı ve sıvı yağı koyup, kavurun.
-Hemen yoğurma kabınıza alın, sıcakken kıymanın kalanını ekleyin, kaşıkla karıştırın, ılınmasını bekleyin.
-Ilınınca pilav, yumurta, tuz ve karabiberi ekleyin. İyice yoğurun. (Pilav yoksa, aynı miktarda haşlanmış pirinç de ekleyebilirsiniz.)
-Vaktiniz varsa, köftenizi bu şekilde birkaç saat buzdolabında bekletin. Çıkarın ve ince ince kıydığınız maydanozu ekleyip, tekrar yoğurun. (Buzdolabında bekletmeniz şart değildir. Bekletirseniz daha lezzetli olur ve de soğuk hamura daha kolay şekil verebilirsiniz.)
-Hamurunuzdan fotoğraftaki büyüklükte parçalar koparıp, oval şekil verin. İçinin yeterince pişebilmesi için çok kalın olmamasına dikkat edin.
-Köftelerinizi önce una, sonra yumurtaya bulayın. Orta hararetteki ocakta, orta kızgın, bol yağda altın sarısı olana kadar , iki tarafını da kızartın. Çok kararmalarını beklemeyin. Bildiğimiz rengini bekleyince alıyorlar. Tavada o renk olana kadar bekletmeye çalışmayın. :)
(Çok kızgın yağda kızartırsanız aniden kızarıp, içlerinin pişmemesine neden olursunuz.)
-Kızaran köftelerinizi kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağını süzdürün ve servis tabağınıza alın. Ilık servis edin.
Afiyet Olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Karbonhidrat Diyeti (Ye+İç=Zayıfla)
Karbonhidrat diyeti listesinin oldukça silik bir kopyasını yaklaşık 8 yıl önce canım ablam Sevil Üstündağ'dan almıştım. Kuzenlerle birli...
-
Karbonhidrat diyeti listesinin oldukça silik bir kopyasını yaklaşık 8 yıl önce canım ablam Sevil Üstündağ'dan almıştım. Kuzenlerle birli...
-
Bu tarifimin çok kolay ve lezzetli olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Tadı profiterolü de andırıyor, Saray Muhallebicileri'nin,...
11 yorum:
canim en sevdigim sey kadinbudu bayildimmmmmmmmmm bayilirim :) ellerinesaglik tatlim bu arada bir sorum olacak hani suratli kurbislerin varya onlarin uzerini seker hamuru ilemi suslicez ??? sevgiler
Selam Nihan'cım,
Çok teşekkür ederim.
Kurabiyelerin üzerindeki royal krema.
Bu eski bir tarif olduğundan yine yazmadım.
http://ebruakin.blogspot.com/2007/05/berkerin-kurabiyeleri.html
bu linkten tam tarifini görebilirsin canım.
Öpüyorum.
Sevgiler...
slm Ebrucum:)
mmm kadınbudu köfte nefis görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler
selamlar sitenizi yeni keşfetmiş biri olarak incelerken özellikle aşağıdaki puding hakkındaki yazdıklarınıza katılıyorum benimde 2 yaşında bir oğlum var elimden geldiğince uzak tutmaya çalışıyorum otür hazır gıdalardan bende bu tarife benzer muhallebi tarzı birşey yapıyordum ama içine hiç çikolata koymadım birde öyle deniyeyim
saygı ve muhabbetlerimle
oh süperler ama bunlar ince butlu hatınlar galiba
benim gibi olsa oooo
ellerine sağlık
hmm nefis görünüyorlar..ellerine saglik.
Canım Serap'cım, çok teşekkür ederim hayatım.
Sevgiler...
Selamlar Melek Hanım,
Çok teşekkür ederim. Oğlunuzu güle güle ve sağlıkla büyütün inşallah. Bu şekilde de nefis oluyor, emin olun. Deneyin derim.
Sevgiler...
Canım Yeşim'cim, çok şekersin. :)
Teşekkür ederim canımcım.
Öpüyorum.
Sevgiler...
Canım Elma Şekerim, çok teşekkürler.
Sevgiler...
Merhabalar,
Ayçöreği hakkında duyduklarınızı ben de duymuştum ve maalesef bir pastanede çalışan tanıdığımız da bunu doğruladı. Ayçöreğini çok seven biri olarak ben hep evde yapmayı tercih ediyorum. Kadınbudu köfte için duymamıştım ama mümkündür niye yapmasınlar. Ama evde yapılaan gibisi varmı... Elinize sağlık sevgiyle... http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/
Selamlar Aysel,
Zaten nasıl şartlarda yapıldıkları hakkında hiç fikrimiz olmuyor pastane mamüllerinin, bir de başından içinde bayat hamur işlerinin olduğunu bilmek daha sinir. :(
Dediğin gibi en güzeli kendi yaptıklarımız.
Eskiden olduğu gibi tariflere ulaşma sıkıntısı da yok artık.
İnternet sağolsun. :)
Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.
Sevgiler...
canım ebrum,bayılırım kadınbudu köfteye:)ama annem yaparsa! çünkü senin duydukların bir şehir efsanesi değil ,gerçeğin ta kendisi:))) hele ay çörekleri ile yaşadığım kötü tecrübeler*? ben ay çöreğini çok severim....ama maalesef ünlü pastanelerde bile çok hayal kırıklıklarım oldu...
Canım İncimmm,
Çok teşekkür ederim şekerim.
Zaten dışardan aldığım herşey için durup bir düşünüyorum, ama herzaman da kendimizin yapması mümkün olmuyor malesef. :(
Öpüyorum canımcım.
Sevgiler...
Yorum Gönder