Bu tarifi yeni evlendiğim yıllarda bir tv programında görmüştüm.
Yapımı çok kolay değil ama, o dönemde çok sayıda misafir ağırladığımdan sık sık pişirmişimdir. Günlük yemeklerinizde değil de özel bir misafiriniz geleceği zaman denemenizi tavsiye ederim.
Parça et yiyemediğimden tadı hakkında bir fikrim yok ama her ikram ettiğim misafirim çok beğendiğinden rahatlıkla tavsiye edebiliyorum.
Malzemeler:
500 gr biftek
Kızartmak için sıvı yağ
3 adet patlıcan
Kızartmak için; bol sıvı yağ
Domates Sos;
3 adet domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet sivri biber
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı şarap (veya yarım çay bardağı sirke)
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1 su bardağı et suyu
Et Suyuna Beşamel Sos;
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
İsterseniz 1 bütün küçük boy kuru soğan (Piştikten sonra içinden alınacak)
Yapılışı:
-Bifteklerin her iki yanını kızgın, az yağda kızartın. Etleri fırın tepsinizin tabanına dizin.
-Patlıcanları alacalı soyun, küp küp doğrayıp, 30 dakika tuzlu suda bekletin. Sürenin sonunda iki elinizin arasında sıkarak fazla sularını alın.
-Kızgın bol yağda, çok karartmadan kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağlarını da süzdürün. Daha sonra patlıcanları tepsideki etlerin üzerine yayın.
-Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı (etleri kızarttığınız yağı da kullanabilirsiniz), minik doğradığınız sivri biberleri ve sarımsakları alın. Sarımsağın kokusu duyulana kadar kavurun.
-Şarabı veya sirkeyi ekleyin, karıştırın.
-Kabukları soyulup, küp doğranmış domatesleri, baharatlarını ve tuzu ekleyin.
-Domateslerin rengi değişince et suyunu ekleyin. Domatesler iyice pişinceye kadar kaynatın.
-Tepsideki et ve patlıcanların üzerine gezdirin.
-4 tepeleme kaşık tereyağı ve unu tencereye alın. Kavrulmuş un kokusu duyuncaya kadar kavurun.
-Et suyunu, baharatları, tuzunu ve isterseniz 1 bütün soğanı ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Soğanı atın.
-Son olarak da bu beşameli tepsinizin en üstüne kaşık kaşık gezdirin.
-Tepsinizi 200 dereceye daha önceden ısıttığınız fırına verip, 20 dakika pişirin, servis edin.
Afiyet Olsun.
Yapımı çok kolay değil ama, o dönemde çok sayıda misafir ağırladığımdan sık sık pişirmişimdir. Günlük yemeklerinizde değil de özel bir misafiriniz geleceği zaman denemenizi tavsiye ederim.
Parça et yiyemediğimden tadı hakkında bir fikrim yok ama her ikram ettiğim misafirim çok beğendiğinden rahatlıkla tavsiye edebiliyorum.
Malzemeler:
500 gr biftek
Kızartmak için sıvı yağ
3 adet patlıcan
Kızartmak için; bol sıvı yağ
Domates Sos;
3 adet domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet sivri biber
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı şarap (veya yarım çay bardağı sirke)
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1 su bardağı et suyu
Et Suyuna Beşamel Sos;
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
İsterseniz 1 bütün küçük boy kuru soğan (Piştikten sonra içinden alınacak)
Yapılışı:
-Bifteklerin her iki yanını kızgın, az yağda kızartın. Etleri fırın tepsinizin tabanına dizin.
-Patlıcanları alacalı soyun, küp küp doğrayıp, 30 dakika tuzlu suda bekletin. Sürenin sonunda iki elinizin arasında sıkarak fazla sularını alın.
-Kızgın bol yağda, çok karartmadan kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağlarını da süzdürün. Daha sonra patlıcanları tepsideki etlerin üzerine yayın.
-Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı (etleri kızarttığınız yağı da kullanabilirsiniz), minik doğradığınız sivri biberleri ve sarımsakları alın. Sarımsağın kokusu duyulana kadar kavurun.
-Şarabı veya sirkeyi ekleyin, karıştırın.
-Kabukları soyulup, küp doğranmış domatesleri, baharatlarını ve tuzu ekleyin.
-Domateslerin rengi değişince et suyunu ekleyin. Domatesler iyice pişinceye kadar kaynatın.
-Tepsideki et ve patlıcanların üzerine gezdirin.
-4 tepeleme kaşık tereyağı ve unu tencereye alın. Kavrulmuş un kokusu duyuncaya kadar kavurun.
-Et suyunu, baharatları, tuzunu ve isterseniz 1 bütün soğanı ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Soğanı atın.
-Son olarak da bu beşameli tepsinizin en üstüne kaşık kaşık gezdirin.
-Tepsinizi 200 dereceye daha önceden ısıttığınız fırına verip, 20 dakika pişirin, servis edin.
Afiyet Olsun.
3 yorum:
Ebrucum,patlıcan ve biftek ikilisini hiç denemedim/yemedim.Senin bu güzel tarifinle,misafir geldiğinde denemeli...
Misafir geldiğinde yapılan değişik sunumlar beni çok mutlu ediyor...Bu da öyle bişi..
sevgiler ebrucumm...
Çok nefis bir yemek ve sunum olmuş Ebru'cuğum..Misafirler birebir bence..))
Sevgiler..
Not:Bakım yağından memnun musun?
çok güzel görünüyor...ellerinize sağlık...
Yorum Gönder