12 Haziran 2009

Serkan'ın İki Katlı Çilekli Doğum Günü Pastası



Geçen ay Serkan'ın doğum günü için yaptığım bu pastanın tarifini artık yazmazsam içinde ne olduğunu unutacağım. :)





Sade Pandispanya için;
Malzemeler:
12 yumurta
3 paket vanilya
3 su bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı kaynar su
1,5 su bardağı mısır nişastası
3 su bardağı un
3 paket kabartma tozu

Pandispanyanın Yapılışı:
-Yumurta aklarını ve sarıları ayırıp, ayrı kaplara koyun.
-Aklarını mikserin yüksek hızıyla köpük köpük, krem şanti kıvamına gelinceye kadar 4-5 dakika çırpın. Yeterince çırptığınızı anlamak için, kabınızı ters çevirdiğinizde malzemenin dökülmüyor olması yeterlidir. Yumurta aklarını bir kenarda bekletin.
-Yumurta sarılarını derince bir kaba kırıp, üzerlerine vanilyaları dökün, hafifçe çırpın. Toz şekeri de ekleyip biraz daha çırpın. Daha sonra yine çırpmaya devam ederek kaynar suyu yavaş yavaş yumurta sarılarına ekleyin. 5 dakika kadar çırpın. (Yumurta sarılarını yeterince çırptığınızı anlamanız için de, içindeki şekerlerin erimiş olması ve malzemenin hafif köpürüp kabarması yeterlidir.)
-Ayrı bir kaba un, nişasta ve kabartma tozunu eleyip karıştırın. Sonra yumurta sarılı karışıma, kuru karışımı ekleyip, kısaca, sadece özdeşleşene kadar mikserin düşük hızında çırpın.
-Son olarak da yumurta aklarını, yumurta sarılı karışıma kaşık kaşık, aklarını söndürmeden ekleyin. Sönmemesi için çok dikkat etmeniz gereken nokta, karıştırma sırasında tahta kaşık kullanmanız ve katlama veya havalandırma yöntemi denen yöntemle aşağıdan yukarıya doğru ağır ağır karıştırmanız. Bu aşamada yumurta aklarının hacmi küçülmeden, köpükler hamura karışana kadar çok sabırlı olmanız kaşığı kasenizin kenarına vurmamanız, çorba gibi asla karıştırmamanız gerekiyor.

Biraz fazla uzun anlattığımın farkındayım. Ama pandispanyam neden kabarmadı dememeniz için bütün püf noktalarını yazmaya çalıştım.

-Yağlı kağıttan kare kalıplarınızın her bir kenarının genişliğinde uzun şeritler kesin ve birbirine dik olacak şekilde kalıbınızın içine, fotoğraftaki gibi yerleştirin.

-Hamurunuzun 3'te 1'ini küçük kalıba, 3'te ikisini büyük kalıba döküp, önceden 170 dereceye ısıttığınız fırına verin, pişirin. Küçük kalıptaki kekiniz erken pişebileceğinden 30-35. dakikada kürdan provası yapabilirsiniz. Ama yarım saatten önce fırınınızın kapağını açmamaya dikkat etmelisiniz.
-Pişen keklerinizi fırından çıkarıp, oda sıcaklığına geldiklerinde buzdolabında bir gece dinlendirin. Bu şekilde pandispanyanız hem daha nemlenecek, hem de katlandırırken daha rahat kesilebilecektir. Eğer vaktiniz yoksa buzdolabında bekletmeden de kullanabilirsiniz.

Pastacı Kreması için;
Malzemeler:
500 ml süt
2 yumurta
80 gr un
150 gr toz şeker
1 paket vanilya
Sonradan eklemek üzere; 1 poşet krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt

Pastacı Kremasının Yapılışı:
-Bir tencerede sütü kaynatın.
-Ayrı bir tencerede ise yumurta, vanilya ve toz şekeri tel çırpıcı ile karıştırın.
-Sıcak sütün yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
-Unu azar azar ekleyip, topaklanmadan karıştırın.
-Daha sonra sütün kalanını da ekleyin. Ocağa alıp koyu bir muhallebi elde edene kadar karıştırarak pişirin. Birkaç kez fokurdadığında altını kapatın. Tencerenizin kapağını da kapatarak kremanın ılınmasını bekleyin.
-Ayrı bir kasede süt ve krem şantiyi iyice çırpın. Pastacı kremanıza ekleyin. Mikser ile çırpın. Buzdolabında soğutun.

Pastanın Hazırlanması için gerekli diğer malzemeler:
Yarım Kg taze çilek
2x200 ml çilekli süt
Kek parçaları
300 ml Krema
2 Kg Beyaz Şeker Hamuru
Sarı yazılar için küçük bir parça sarı şeker hamuru
Royal Krema

Pastanın Hazırlanması:
(Yazacaklarımı her iki pandispanya için ayrı ayrı yapmanız gerekiyor.)
-Dinlenmiş kekinizin altında bombe varsa onu bıçakla düzeltin. Keki ters çevirin. Uzun bir bıçak veya misina ile üç kata ayırın.
-En alt katı pandispanyanızı pişirdiğiniz kare kalıbın içine yerleştirin. Kenarlarına çerçeve olacak şekilde ince uzun kek şeritleri yerleştirin.
-Çilekli süt ile pandispanyanızı ıslatıp, içine küp küp çilek eklediğiniz pastacı kremanızı çerçevenin içine dikkatlice yayın. İkinci kat pandispanyayı üzerine yerleştirin, çerçeve kek parçalarını koyun ve onu da çilekli süt ile ıslatın. Çilekli kremanızı yayın. Son pandispanya katını üzerine kapatıp, yine çilekli sütle ıslatın. Kare çemberinizi dikkatlice çıkarın.
(Benim buzluğumda, eski pastalardan kalma pandispanya parçaları herzaman oluyor. Sizin elinizde yoksa, üçe böldüğünüz pandispanyanın bir katını bu işlem için kullanıp, iki kat kek, bir kat kremalı bir pasta yapabilirsiniz.)
-Soğuk çiğ kremanızı mikser ile çırparak krem şanti kıvamına gelmesini sağlayın.
-Pastalarınızın dışını krema ile sıvayıp, burada anlattığım şekilde hazırlanmış şeker hamurunu, burada anlattığım şekilde pastanıza kaplayın.
-Küçük pastanızı rahatça diğer katın üzerine koyabilmek için tam tabanı kadar kestiğiniz bir kartonun üzerine oturtun. Ben katlı pasta taşınırken problem olabileceğini düşünerek üzerine koymadan parti yapılacak yere götürdüm ve tam servisten hemen önce diğerinin üzerine koydum. Bu sayede katlı pasta düzeneği hazırlamak zorunda kalmadım.

Şimdi iki pastamız da hazır, sıra süslemeye geldi.

Tezgaha hafif pudra şekeri serperek merdane ile açtığınız sarı şeker hamurundan dilediğiniz mesajın harflerini kalıplarla kesin, altlarını hafif ıslatarak ister pastanızı sunacağınız tepsiye, ister en üst kat pastanıza yapıştırın.

Royal Krema için;
Malzemeler:
2 yumurta akı
1 tatlı kaşığı süzülmüş limon suyu
3,5 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
-Yumurta akları ve limon suyunu mikserle çırpın.
-Elenmiş pudra şekerini azar azar, çırpmaya devam ederek ekleyin.
-Koyu bir krema kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
-İkiye ayırıp, yarısına sarı, yarısına lacivert (mavi-siyah) jel boya ekleyin.
-Krema pomasına koyup, fotoğraftaki gibi, pastanın kenarlarına sıkın.
(Royal kremanın hava ile temas ettiğinde, içindeki yumurta akı yüzünden, hemen katılaştığını unutmayın. Beklediğiniz anlarda kremanızın üzerini mutlaka streç film ile sarın.)

İşte bitti! Sırf okumak bile zor geldi değil mi? Şeker hamurlu pasta yapmak hiç de kolay bir şey değil!

Geçmiş Olsun. :)

5 yorum:

fatoş dedi ki...

merhaba, benden bıkarsanız söyleyin olur mu :) bir soru daha. bu tarifte verdiğiniz pandispanyayı yapmak istiyorum, paşabahçenin dikdörtgen, kenarı çizgili gibi bir borcamı var, acaba ona uyar mı. sizin kalıbınıza baktığımda uygun gibi görünüyor ama yine de emin olmak istedim. lütfeeen cevaaap

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Lütfen rahatça sorun. Siz sıkıldığımı düşündükçe üzülüyorum inanın. Bu bloğun amacı zaten yaptıklarımı herkesin yapabileceği gibi anlatabilmek.

Ben bir tarif aradığımda, o tarife yapılan yorumları da mutlaka okuyorum. Onlardan da çok şey öğreniliyor. Sizin sorduklarınız başkalarının da soruları olabiliyor. :)

Paşabahçenin kalıbına sığar. Ama alanı çok geniş olduğu için kenarları çok pişmiş ve kuru ortası az pişmiş olabilir. Bunu engellemek için işimi sağlama alayım diyorsanız, kekin harcını 2 seferde pişirebilirsiniz. Bu sayede keki ikiye bölmeden sadece çıkıntılarını traşlayarak kullanabilirsiniz.

Feyhan Hanım'ın tarifine bir göz atın. Onun anlatımları da yardımcı olur mutlaka.
http://leziztarifler.blogspot.com/2008/01/doum-gn-pastas-kaan-arslan.html

Yeterince açık anlatamadıysam tekrar yazın lütfen, daha uzun anlatayım.

Sevgiler...

fatoş dedi ki...

çok teşekkürler, harika bir pasta ve muhteşem bir doğumgünü oldu. bunda sizin de payınız var :) güzel günler...

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Sizin de ellerinize sağlık. Asıl başarı sizin. Ufak da olsa bir payım olmasına çok sevindim. :)
Kızınızın doğum günü kutlu olsun.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Ebru Hanimcim,
yazilarinizi merakla takip ediyorum.Benim ogrenmek istedigim bu pasta kac kisilik ve royal icing kisa sure icinde kuruyorsa , pastayi yerken pastanin kenarlarini kestigimizde kitir kitir mi oluyor? ? gul suslemeleride yapabilirmiyim bu tarifle ?

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...