20 Şubat 2008

Çikolatalı İrmikli Tatlı - Aşık Eden Tarifler Etkinliği

logo_Asik_Eden_Tarifler


Sevgili Kuş'un Mutfağı arkadaşımızın ev sahipliğini yaptığı "Aşık Eden Tarifler" Etkinliği'ne eski bir tarifimle katılmak istedim.

Kuşuma başarılar diliyorum...



















Malzemeler:

1 lt süt

9 çorba kaşığı irmik

13 çorba kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

2 çay bardağı hindistan cevizi

Üzerine: Her porsiyon için 15 gr (3 parça) bitter cikolata, 1 çorba kaşığı krema

Yapılışı:

-Süt, irmik ve toz şekeri bir tencereye alın.

-Kaynayıp, kıvamı koyulaşıncaya kadar, orta ateşte pişirin.

-Kaynayınca, altını kısıp, margarin ve vanilyayı ekleyin. Yaklaşık 5 dakika daha, yeniden fokurdayana kadar, karıştırarak pişirmeye devam edin. Sonra ocaktan alın.

-Hindistan cevizini ekleyerek, karıştırın.

-20x30 ebatlarında servise uygun cam veya porselen kabınızı ıslatın. Bu sayede kestiğiniz dilimler, kalıptan daha düzgün ayrılacak, yapışmayacaktır.

-Tatlınız sıcakken servis kabınıza dökün. Üzerini düzeltin.

-Soğuyunca, üzerini streç film ile kaplayıp, buzdolabında en az 2 saat bekletin.

Servis Ederken:

-Kurabiye kalıplarınızla veya bardakla tatlınızdan birer porsiyonluk parçalar kesin.

-Her porsiyon için, 15 gr (3 parça) bitter cikolatayı benmari usulü eritip, 1 çorba kaşığı krema ile karıştırın. Kalıplarla kestiğiniz tatlınızın üzerine dökün. Özellikle servis edeceğiniz kadar sos hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Eğer tamamına sos dökecek olursanız, bekletildiğinde, çikolata donacak ve tadı bozulacaktır.

(Benmari usulü; çikolatanın bulunduğu kabın, içinde kaynayan su olan diğer bir kabın üzerine konularak eritilmesi işlemidir. Amaç çikolatayı kıvamını bozmadan, buharda eritmektir. Eğer evinizde mikrodalga fırın varsa, su dolu kaba gerek kalmaksızın, çikolatayı, içinde bulunduğu, mikrodalgaya girebilecek türden bir kap ile birlikte fırına koyup, miktarına göre, yaklaşık 1 dakika kadar ısıtarak da eritebilirisiniz.)


Afiyet Olsun.


18 Şubat 2008

Aşure

Bu yıl ilk kez aşure pişirdim.

Siz de benim gibi yapamayacağınız endişesi taşıyorsanız, kendimce püf noktalarını uzun uzun anlattığım tarifime bir göz atmanızı tavsiye ederim. İlk seferde bu kadar güzel bir sonuç alacağımı düşünmüyordum ne yalan söyleyeyim. Tek kelimeyle mükemmel oldu. (Tabii benim ağız tadıma göre.)

Meşhur tatlıcıların aşurelerini beğeniyorsanız, bu tarif tam size göre demektir. :)

Deneyenlere afiyet olsun...



















Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasülye
Yarım çay bardağı pirinç
2 tutam tuz
15 adet kuru kayısı
Yarım su bardağı kuru üzüm
8 adet kuru incir
6 su bardağı toz şeker
6 adet karanfil
2 yemek kaşığı portakal şekerlemesi veya 1 adet portakal kabuğu rendesi
Su
Koyu kıvamlı aşure seviyorsanız, yarım su bardağı oda sıcaklığında suda eritilmiş, 1 yemek kaşığı nişasta

Dilerseniz, 1 yemek kaşığı gülsuyu (ben kullanmadım)

Üzeri için;
Tarçın, toz şamfıstığı, fındık, dolmalık çam fıstığı, kuş üzümü, nar ve dilediğiniz diğer kuruyemişler

Yapılışı:
-Buğdayı, nohutu ve kuru fasülyeyi ayıklayıp ayrı kaplara alın. Üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar, oda sıcaklığında su ekleyin. Bir gece bu şekilde bekletin.
-Ertesi gün bakliyatların sularını süzün ve iyice yıkayın. Nohutu ve kuru fasülyeyi ayrı tencerelerde, yine üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar su koymak suretiyle, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanırken çıkan köpükleri kevgir yardımı ile alıp atın. Haşlanan nohut ve kuru fasülyeyi süzün. Kabuklarını elinizle ayıklayın. Bir kenarda bekletin. (Ayrı tencerelerde haşlamamızın nedeni, farklı sürelerde pişmeleri.)
-Büyükçe bir tencereye buğdayları koyup, 10 su bardağı sıcak su ekleyin. Bir an kaynadıktan sonra altını kısıp, bir buçuk saat, altının tutmaması için tahta kaşıkla arada karıştırarak, buğdaylar açılana kadar haşlayın. Buğdayların suyu azaldıkça, birer birer olmak üzere 3 su bardağı daha sıcak su ekleyin.
(Aşurenizi hazırlarken bir kenarda sürekli sıcak su bulundurun. Pişirirken kesinlikle soğuk su eklemeyin.)
-Sürenin sonunda haşlanmış nohut ve fasülyeleri, pirinci, iki tutam tuzu buğdaylara ekleyin. Suyu azaldıkça, birer bardak olmak üzere ara ara sıcak su eklemeye devam edin. Bu şekilde de 45 dakika, yine zaman zaman karıştırarak aşurenizi pişirmeye devam edin.
-Kayısılarınız ve kuru üzümlerinizin çöplerini ayıklayıp, iyice yıkayın. Kayısıları tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Ayrı bir tencereye, üzerlerini 3 parmak geçecek kadar sıcak su koyup, doğranmış kayısıları ve üzümleri koyun. 15 dakika haşlayın. Süzün.
-Bakliyatlarla birlikte 45 dakika daha pişen aşurenize üzüm ve kayısıları ekleyin, 30 dakika daha pişirin. (Suyu bittikçe eklemeye devam...)
-Bu arada incirlerinizi 10 dakika sıcak su içinde bekletin. Sonra süzüp, küp küp doğrayın. Bir kenarda bekletin. (İncirleri, aşurenizin kararmaması için en son olarak eklemeniz gerekiyor.)
-30 dakika da dolunca, aşurenizin şekerini, karanfilleri ve portakal şekerlemelerini ekleyin. Bu aşamada aşurenize son kez su eklemeniz gerekiyor. Daha sonra ekleyeceğiniz sular, renginin kararmasına neden olurmuş. Ben koyu kıvamlı aşure sevdiğimden son suyunu eklerken 1 yemek kaşığı nişastayı, yarım su bardağı oda sıcaklığındaki suda eritip, içine ekledim. Ama bu şart değil, ağır pişen buğday zaten kıvam veriyor aşureye.
Son suyunu eklerken, aşurenizin kıvamını eriyen şekerin biraz daha sulandıracağını da dikkate alın. Sevdiğiniz kıvamdan biraz daha sulu olmasına dikkat edin. Oda sıcaklığında beklediğinde pelte gibi koyulaşacağını unutmayın. Bu şekilde de 45 dakika aşurenizi pişirin. Sürenin sonunda doğradığınız kuru incirleri ve eklemek istiyorsanız gülsuyunu koyup bir kere karıştırıp, ocağınızı kapatın. İçinden karanfilleri çıkarıp atın. 5 dakika bekleyip, kaselere paylaştırın. Üzeri kabuk tutacak kadar ılındığında, tarçın, toz şamfıstığı, fındık, dolmalık çam fıstığı, kuş üzümü, nar ve dilediğiniz diğer kuruyemişlerle süsleyerek komşularınıza dağıtabilirsiniz. Eğer buzdolabına kaldıracaksanız, oda sıcaklığına gelmelerini bekleyip, üzerilerini streç film ile kaplamalısınız.



















Not: Süslerken ceviz kullanacaksanız da aşurenin iyice soğumuş olduğundan emin olun. Yoksa o da aşurenizi karartacaktır.

Afiyet Olsun.

Buzluk Böreği


Bu börek, her yurdum hanımının buzluğunda her zaman bulunması gereken bir börek bence. :)

Buzlukta bekletilebilen çoğu böreği, önce oda sıcaklığına getirmek ve daha sonra pişirmek gerekiyor. Buzluk böreğinin en büyük avantajı, buzluktan çıkardığınız gibi ısınmış fırına koyabilmeniz.

Bu da ani misafirleriniz için size oldukça zaman kazandıran bir özellik. Kolaylığının yanında tadı da çıtır çıtır ve harika.

Malzemeler:
4 adet yufka
150 gr margarin
Su veya süt
Üzeri için; haşhaş tohumu veya çörek otu
1 adet yumurta sarısı

Patatesli iç için;
5 adet küçük boy patates
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası (isterseniz)
Tuz, su, karabiber, kırmızı pul biber

Veya Peynir

Patatesli İçin Yapılışı:
-Patatesleri yıkayıp, kabuklarıyla birlikte iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzün. Elinizin dayanabileceği kadar sıcakken, kabuklarını soyun. Patates ezicisi veya çatal yardımı ile ezin. Bir kenarda bekletin.
-Soğanların kabuklarını soyup, minik küpler halinde doğrayın. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte tavaya alıp, iyice yumuşayıp sararıncaya kadar kavurun.
-Sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 çay kaşığı biber salçası ekleyin. 2 dakika daha kavurun.
-Ezilmiş patatesleri ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip, 2-3 dakika hepsini birlikte kavurmaya devam edin. Ocaktan alın. İç hazır...

Böreğin Yapılışı:
-Margarininizi eritin ve ılıtın.
-Yufkalarınızdan birini tezgahınıza yayın. Bir kaşık veya silikon yumurta fırçası yardımı ile yufkanın her yanını yağlayın. (Yağınız biraz sıcaksa plastik yumurta fırçanız eriyebilir, o yüzden kullanmamaya dikkat edin.)
-İkinci yufkayı yağlanmış diğer yufkanın üzerine yerleştirin ve onu da aynı şekilde yağlayın.
-İki kat yufkanızı 12 eşit üçgen parçaya kesin.
-Parçaların yuvarlak kenarlarına bolca içten koyun. Kenarlarını içe katlayıp, sigara böreği gibi sarın. Diğer 2 yufkaya da aynı işlemi uygulayın.
-Sarılmış börekleri derince bir tepsiye yerleştirin ve üzerlerini geçecek kadar su veya süt ile doldurun. 2 dakika bu şekilde bekletin. Sürenin sonunda, böreklerin suyunu sızdırarak, içine yağlı kağıt serdiğiniz başka bir tepsiye alın. Birbirlerine değmemelerine dikkat ederek, suda beklemiş tüm börekleri yerleştirin. Buzlukta dondurun. Hemen kullanmayacaksanız, donmuş böreklerinizi tepsiden alıp, buzdolabı poşetlerine yerleştirebilir, buzlukta daha az yer kaplamalarını sağlayabilirsiniz.
-Pişirmek için ise; fırınınızı 200 dereceye ısıtın. Buzluktan aldığınız börekleri, yağlı kağıt serilmiş tepsinize aralıklarla yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. İster haşhaş tohumu, ister çörek otu serpin. Çözülmelerini beklemeden fırına verin ve iyice kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Börekleri içinde beklettiğiniz sıvı süt olursa daha lezzetli oluyorlar aslında. Ama çok miktarda süte ihtiyaç olduğundan, su ile de yapabilirsiniz. Ama ben süt kullanır, daha sonra onu süzer başka birşeyde kullanırım diyorsanız süt kullanın. Maksat yazık olmasın. Benden söylemesi. :)

Bir de, iç için soğan ile kavrulmuş kıyma veya maydanozsuz peynir de kullanabilirsiniz. Maydanoz ve ıspanağı, dondurmaya pek elverişli olmadıklarından önermiyorum.

Afiyet Olsun.

#31 Bayat Ekmekler Etkinliği


Şimdi aynı yöndeyiz.....
#31 etkinlik
Çoğumuz gibi ben de, Annemin, aman yere kırıntı dökülmesin günah, aman ekmeği yere düşürme nimet (düşürürsen 3 kere öpüp başına koy), ekmeği çöpe atma onu bulamayanları düşün uyarılarıyla büyüdüğümden, ekmeği ziyan etmekten çok korkarım. Küflenmediği sürece de kesinlikle yapacak birşeyler bulurum.

Ekmekler biraz fazla alınmış ve yenilmemişse, ya rondodan geçirip, köftelerde kullanılmak üzere buzluğa atarım, ya da küp küp doğrayıp, fırında veya tavada kızartıp, çorbaların üzerinde servis edilmek üzere kruton olarak saklarım.

www.soframiz.com Hale Hanım'ın ev sahipliğini yaptığı #31 Bayat Ekmekler Etkinliği'ne tarifini daha önce eklediğim, bayat ekmekli tariflerimle katılmak istedim. (Tarifin ismine tıklayarak, nasıl hazırlandığını görebilirsiniz.)

Kendisine başarılar dilerim.

Bruschetta Tost



















Ekmek İçinde Yumurta




















Patatesli Ekmek Dilimleri



















Yumurtalı Ekmek



















Sucuklu ve Kaşarlı Ekmekler



















Sosisli Sandviç



















Peynirli Ekmekler



















Ekmek ve Tereyağı Pudingi

17 Şubat 2008

Bruschetta Tost


Bu tarif kuzenim Zeynep'e ait.

Aslında, İtalyanların en meşhur aperatiflerinden olan Bruschetta; Kızarmış ekmeğin üzerine sarımsak ve zeytinyağı sürüp, üzerine mozarella peyniri, küp küp doğranmış domates ve taze fesleğen yaprakları ile hazırlanıyor. (Tabii başka çeşitleri de var.)

Ama bu şekilde hazırlanmış tost da en az orijinali kadar lezzetli oluyor. Tavsiye ederim.

Biri fesleğenli, diğeri kekikli 2 tost için;
Malzemeler:
4 dilim kepekli tost ekmeği
2 ince dilim sert yağlı beyaz peynir veya mozarella peyniri
2 adet küçük domates
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 tutam kuru fesleğen
2 tutam kekik

Yapılışı:
-Tost makinenizi ısıtın.
-Domateslerinizin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın, atın. Çekirdeksiz kısımlarını küp küp doğrayın.
-Ekmek dilimlerinizden iki tanesini kesme tahtanızın üzerine koyun. Peynir dilimlerini ve sonra da doğradığınız domatesleri yerleştirin.
-Ekmeklerden birine fesleğen, diğerine kekikleri serpin. (İki baharatı aynı tostta kullanmayın.)
-Birer tatlı kaşığı zeytinyağını domateslerin üzerine gezdirin. Diğer ekmek dilimlerini de üzerlerine kapatın.
-Isınmış olan tost makinenizi, 1-2 damla zeytin yağı ile yağlayın. Tostlarınızı dikkatlice yerleştirin. Makinenizin üst kısmını sadece kapatın. Bastırmayın.
-Üzeri çok hafif kızarınca çıkarın. Sıcak sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

Ekmek içinde Yumurta


Bu tarifi Baby TV'deki Baby Chef programında görmüş ve çok beğenmiştim. :)

Malzemeler:
1 büyük dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
4 çay kaşığı tereyağı
Tuz

Yapılışı:
-Büyük ekmek diliminizin bir kenarını, yuvarlak kurabiye kalıbı veya bardak yardımı ile fotoğraftaki gibi kesin. Ekmeğin kabuğunun sağlam kalmasına dikkat edin.
-Ekmeğinizin her iki tarafını da birer çay kaşığı tereyağı ile yağlayın.
-Tabanı düz büyükçe bir teflon tavayı ocağına alıp, 1 çay kaşığı tereyağı ile hafifçe yağlayın. Isıtın.
-Ekmeğinizi dikkatlice tavaya yerleştirip, bir yüzünü kızartın. Diğer yüzünü çevirip, boş olan yere kalan 1 çay kaşığı tereyağını koyun. Eriyince ortasına yumurtanızı kırın. Üzerine 1 tutam tuz serpin. Tavanıza uygun bir kapağı üzerine kapatıp, altını kısın ve yumurtanız istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirin. Bir spatula yardımı ile dikkatlice tavadan alıp, servis tabağınıza koyun. Hemen sıcak sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

Patatesli Ekmek Dilimleri


Malzemeler:
8 dilim bayat ekmek
5 adet küçük boy patates
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası (isterseniz)
Tuz, su, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı:
-Patatesleri yıkayıp, kabuklarıyla birlikte iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzün. Elinizin dayanabileceği kadar sıcakken, kabuklarını soyun. Patates ezicisi veya çatal yardımı ile ezin. Bir kenarda bekletin.
-Soğanların kabuklarını soyup, minik küpler halinde doğrayın. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte tavaya alıp, iyice yumuşayıp sararıncaya kadar kavurun.
-Sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 çay kaşığı biber salçası ekleyin. 2 dakika daha kavurun.
-Ezilmiş patatesleri ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip, 2-3 dakika hepsini birlikte kavurmaya devam edin. Ocaktan alın.
-Dilimlenmiş bayat ekmeklerinizi, ister yağsız teflon tavada, ister tost makinesinde, isterseniz de fırınınızın ızgara ayarında kızartın. Üzerlerine patatesli iç malzememizden sürün. Kırmızı pul biber serpin. Sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

13 Şubat 2008

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı


Aşağıdaki ölçüleri kalabalık misafiriniz gelecekse kullanın. Yok, ev ahali için pişiriyorum diyorsanız, her malzemeyi yarı ölçüsünde kullanmanızı tavsiye ederim. :)

Malzemeler:
3 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı yeşil mercimek
4 adet domates
2 adet kuru soğan
3 adet çarliston veya 4 adet yeşil sivri biber
50 gr tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
Tuz, su

Yapılışı:
-Yeşil mercimekleri ayıklayıp, yıkayın. Daha sonra tencereye alıp, üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyun, haşlayın. Mercimekler yenebilecek kadar yumuşadığında ocaktan alıp, süzün. (Mercimekleri dağılacakları kadar çok haşlamamaya özen gösterin.)
-Soğanı ve yeşil biberleri ince ince doğrayın.
-Tereyağını, sıvı yağı, soğan ve biberleri tencereye alıp, soğanlar ve biberler iyice yumuşayıncaya kadar, arada karıştırarak, yaklaşık 15 dakika soteleyin.
-Salçaları ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
-Rendeleyip, kabuklarını attığınız domatesleri ekleyin ve 10 dakika kadar pişirin.
-6 su bardağı sıcak su, 2 silme tatlı kaşığı tuz ekleyin. Su kaynayınca, ayıklayıp, yıkadığınız bulgurları tencerenize ekleyin.
-Altını kısın, suyunu çekmeye başlayıp, üstünden bulgurlar görününce, haşladığınız mercimekleri ekleyin. Bir kere karıştırıp, kapağını kapatın. Suyunu tamamen çekince ocaktan alın.
-Daha sonra, kapağının arasına kağıt havlu sıkıştırıp, 10 dakika kadar dinlendirin. Sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

11 Şubat 2008

Mozaik Piramit Pasta - PDÇS-14 Etkinliği






















Sevgili, Defneylebirlikte Funda arkadaşımız beni Porselen Demlik Çay Saati 14 Etkinliği'ne davet etmiş.

Çok teşekkür ederim Funda'cığım. Başarılar diliyorum...


Bu tarif, sevgili Kayınvalidem Nuran Anne'ye ait.

Yeni evlendiğimde, benim çiğden yaptığım mozaik pastaları beğenmeyen eşimin ısrarları sonucunda kendisinden tarifini almıştım. İyi ki de almışım, bu haliyle çok daha lezzetli oluyor. Hem de çiğ yumurta yememiş oluyorsunuz.

Bir tarifi ne kadar çok yaparsanız da püf noktalarını daha iyi bilirsiniz. Yapılışı kısmının uzun olması gözünüzü korkutmasın. Bildiğiniz gibi en kolay pastalardan biri mozaik pasta. Ben uzun uzun püf noktalarını anlattım...

Malzemeler:
3 paket (600 gr) sade petit beurre bisküvi
1 su bardağı toz şeker
50 gr (6 dolu dolu yemek kaşığı) kakao
2 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
100 gr margarin veya tereyağı

Yapılışı:
-Bisküvileri başparmağınızın tırnağı büyüklüğünde parçalara kırın. Bir kenarda bekletin.
-Büyükçe bir tencereye, süt, kakao, toz şeker ve yumurta sarılarını koyup, kaşık veya varsa balon çırpıcı ile iyice karıştırın. Orta hararetteki ocağa koyup, kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra bir dakika daha ocakta tutun. Daha fazla olmamasına dikkat edin. Kakaolu karışımları fazla kaynatırsanız tadı bozulur unutmayın.
-Ocağınızı söndürdükten sonra, margarini veya tereyağını ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın. Daha sonra 10 dakika kadar karışımınızın biraz ılınmasını bekleyin. Bu sıcaklık pastanızın kıvamı için önemlidir. Çok sıcak olursa bisküviler şişip, hem tadını, hem görüntüsünü bozar, çok soğuk olursa da, bisküviler karışımla bütünleşmez sonuç yine kötü olur.
Sıcaklığını elinizin dayanabileceği kadar sıcak olarak tanımlamak mümkün sanırım. :)
-Karışım istediğiniz ısıya indiğinde, kırılmış bisküvilerinizden avuç avuç alarak tencerenize ekleyin. Diğer elinizle de karıştırın. Tüm bisküviler bittiğinde, bisküvili karışımınızı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. (Sıcak paketlerseniz de tadı bozulacaktır.)
-Sonra, ister dikdörtgen kestiğiniz temiz ve kalın bir poşet, isterseniz de yağlı kağıt ile pasta harcınıza piramit şekli verin. Şekil verme işlemi sırasında harcınızın iyice sıkıştığına emin olun. Kenarlarındaki fazlalıkları bonbon şeker kenarları gibi kıvırın. Yağlı kağıt için gerek olmayacaktır ama poşet kullandıysanız bir iplikle kulaklarını bağlayın.
-Daha sonra pastanızı buzluğunuza koyun ve dondurun.
-Donduktan sonra da dilimleyerek servis edin.

Not: Dilimlerin üzerine, Dr Oetker'in çikolata sosunu hazırlayıp, 1-2 yemek kaşığı gezdirerek de servis edebilirsiniz. Tavsiye ederim...

Afiyet Olsun.

10 Şubat 2008

Padişah Tatlısı


Bu tatlıyı, bir şenlikte Osmanlı Mutfağı standında yemiştik ve eşimle birlikte çok beğenmiştik.

Ama tatlıyı satan Beyefendi, ortasındaki beyaz şeyin sürpriz olduğunu söyledi. Ne yaptıysak, öğrenemedik. Ama biz tadını kaymağa benzettik. :)

Canım Papatya Prenses'ciğim de, ortasındakinin kaymaklı dondurma olabileceğini söyledi.

Aslında adı padişah tatlısı olan, hurmalı başka bir tatlı var. Bu lokantanın kendi verdiği ad sanırım. Eğer orijinalinin tadına bakmak ve beyaz kısmın ne olduğunu kendiniz tahmin etmek isterseniz Hasanpaşa/Kadıköy'deki Güler Osmanlı Mutfağına gidip tatmanızı tavsiye ederim. (Lokanta, ana cadde üzerinde, Hasanpaşa Polis Karakolu'nun karşısında.)

Değişik tatlardan hoşlanan sevgili arkadaşlarım için de kendi denememi bloğuma eklemek istedim. Şekli padişah kavuğuna benzemedi mi, ne dersiniz? :)))))

Yapılışı:
-Bugün eklediğim irmik helvası tarifimi kullanarak veya bildiğiniz şekilde, helvanızı hazırlayın. Ilıkken birer porsiyonluk kapların yarısına kadar helvanızdan koyun ve bastırın. Ortasına 2 yemek kaşığı kadar kaymak koyup, kaşık yardımı ile düzeltin. Üzerine tekrar irmik helvası koyun ve sıkıştırın. Servis tabağınıza ters çevirerek servis edin. (Kullandığınız kalıbın esneyebilen bir maddeden yapılmış olmasına dikkat edin. Ben porselen sufle kabı kullandım ama kalıptan zor çıkardım.)
-Eğer evinizde kaymak yoksa, her porsiyon için, 2 yemek kaşığı labne peyniri ve 2 tatlı kaşığı pudra şekerini, mikser yardımı ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. (Bu da benim uydurmam.)

Afiyet Olsun.

İrmik Helvası - Selvalı Ürünler Etkinliği


Sevgili Melissa2 arkadaşımız beni Selvalı Ürünler Etkinliği'ne davet etmişti. Bir süre bloğuna tarif eklemeyince bir sorun var sandım. Meğer tatil yüzündenmiş. :)

Her zamanki gibi geç kalmış olmakla birlikte, yine de tarifimi eklemek istedim. Dilerim beğenir ve tariflerin arasına eklersin Melisa'cığım.

Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1 paket (25 gr) dolmalık fıstık
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için dilerseniz; toz şam fıstığı

Yapılışı:
-Derince bir kaba süt, su ve toz şekeri koyarak karıştırın. Bir kenarda bekletin.
-Tereyağını ve sıvı yağı tencerenize koyun eritin. Fıstıklarınızı ekleyip 1 dakika karıştırarak, hafif renk değiştirene kadar kavurun.
-İrmikleri ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırarak 10 dakika, kısık ateşte, irmikler altın sarısı hal alıncaya kadar kavurmaya devam edin.
-İrmikler yeterince kavrulunca bir kenarda beklettiğiniz şekerli sütlü karışımı, elinize sıçramamasına dikkat ederek tencerenize dökün. Kapağını kapatın ve yine kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Helvanızın altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Birer porsiyonluk küçük kaselere, helvanızı bastırarak koyup, servis tabağınıza ters çevirin. Üzerini toz şam fıstığı ile süsleyin.

Not: Sıcak veya ılık helvanızı dondurma veya kaymak ile servis edebilirsiniz. Ayrıca daha nemli bir helva istiyorsanız da su ve şeker miktarını artırabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

3 Şubat 2008

Açma - PDCS-12 Etkinliği


Sevgili Tarif Dünyası arkadaşım, beni Porselen Demlik Çay Saati 12 Etkinliğine davet etmiş. İcabet etmeden olmaz tabii.

Dilerim beğenirsin canım. Sana da başarılar dilerim...

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt (mayayı eritmek için)

1 su bardağı oda sıcaklığında süt

1 paket yaş maya (42 gr)

1 su bardağı sıvı yağ

2 tatlı kaşığı tuz

4 çorba kaşığı toz şeker

3 yemek kaşığı margarin

Aldığı kadar un

Üzeri için: 2 yumurtanın sarısı, çörek otu ve susam


Yapılışı:
-Bir kaseye, elinizin dayanacağı kadar sıcak sütü koyun. Mayayı içine ufalayın. Toz şekeri de ekleyip, karıştırın. 10 dakika bekletin.
-2 su bardağı kadar unu, eleyerek yoğurma kabınıza koyun. Ortasını açın. İçine mayalı, şekerli sütü, diğer 1 bardak daha oda sıcaklığındaki sütü, sıvıyağı ve tuzu ekleyin. Yoğurun.
-Toparlanan, ancak ele yapışan bir hamur elde edene kadar elenmiş un ekleyin.
-Daha sonra hamurunuzun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde (kış ayları için kalorifer üzeri olabilir) 1 saat kadar mayalandırın. Hamurunuz, 1 saatin sonunda, başlangıcındaki hacminin iki katına çıkmışsa mayalanmış demektir.
-Hamurunuzdan, mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Hepsini unlanmış bir tepsinin veya tezgahın üzerine dizin. Üstlerine oda sıcaklığında yumuşamış margarinden birer çay kaşığı kadar sürün ve 15 dakika bekletin.









-Elinizi unlayın ve bastırarak hamur parçalarına dikdörtgen şekili verin.
-Rulo şeklinde sarın.
-Kıvırarak, halka şekli verin. (Şekil verme işlemi için buraya tıklayarak, daha önceki fotoğraflı tarifimden yardım alabilirsiniz.)
-Yağlanmış tepsiye dizin.
-Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susam serpin.
-200 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika, her yeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

Kurabiye Şekerpare

Geçtiğimiz Ramazan ayında, bir arkadaşımı iftara davet etmiştim.

Kendisi yemek konusunda çok problemlidir. Çorba olarak sadece ezogelin çorba, tatlı olarak da sadece şekerpare yer. Aslında ne yapacağım derdi olmadığından bir açıdan da kolay bir misafir. :)

O sıralarda Chaplincafe Burcu'cuğum bir şekerpare tarifi eklemişti bloğuna. Ben de tarifini denemeyi düşünüp, kendisine tavsiye edip etmediğini sormuştum. Ancak daha sonra arkadaşımın işi çıktı ve iftarı iptal ettik. Ben de Burcu'nun tarifini deneyemedim.

Geçenlerde Geleneksel Tatlılar Etkinliği için başka bir tarifi deneyince canım arkadaşım bana kırılmış. Ben de bunu öğrenir öğrenmez onun tarifini denedim. O da ağızda dağılan harika bir şekerpare oldu. Ellerine sağlık hayatım. Gecikme için özür...

Tarif için buraya tıklayabilirsiniz.