9 Mayıs 2007

Zeytin Ezmeli Açma


Bu da oğlumun menüsünden.


Açmaları, aynı şekil verme işlemlerini yaparak, ancak zeytin ezmesi sürmeden, sade olarak da yapabilirsiniz.


Malzemeler:

Yarım su bardağı ılık süt (mayayı eritmek için)

Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt

Yarım paket yaşmaya (21 gr)

Yarım su bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı toz şeker

Aldığı kadar un

İçi için: 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi

Üzeri için: 1 yumurtanın sarısı, çörek otu


Yapılışı:

-Ilık sütte mayayı eritin.

-Şekeri de, ılık süte ekleyip onu da eritin.

-Bir miktar unu yoğurma kabınıza koyun. Ortasını açın. Hamur için gerekli malzemelerin hepsini koyup, yoğurun.

-Hamurunuz, toparlanan ancak ele yapışan bir hamur olmalı. Bunun için yeteri kadar un ekleyin.

-Hamurunuzun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde (kış ayları için kalorifer üzeri olabilir) 1 saat kadar mayalandırın. Hamurunuz, 1 saatin sonunda, başlangıcındaki hacminin iki katına çıkmışsa mayalanmış demektir.

-Hamurunuzdan, iki ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

-Elinizi unlayın ve bastırarak hamura dikdörtgen şekili verin.

-Ortasına doğru, çok az zeytin ezmesi sürün.

-Rulo şeklinde sarın.

-Kıvırarak, halka şekli verin.

-Yağlanmış tepsiye dizin.

-Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.

-200 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika, her yeri kızarana kadar pişirin.

-Bütün mayalı hamur işleri gibi, açma da çok kısa sürede bayatlar. Ömrünü uzatmak için, açmalarınız soğuyunca, buzdolabı poşetleri ile birlikte buzdolabına koymalısınız. Servis ederken ısıtabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: