Bu da oğlumun menüsünden.
Açmaları, aynı şekil verme işlemlerini yaparak, ancak zeytin ezmesi sürmeden, sade olarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Yarım su bardağı ılık süt (mayayı eritmek için)
Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt
Yarım paket yaşmaya (21 gr)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
İçi için: 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
Üzeri için: 1 yumurtanın sarısı, çörek otu
Yapılışı:
-Ilık sütte mayayı eritin.
-Şekeri de, ılık süte ekleyip onu da eritin.
-Bir miktar unu yoğurma kabınıza koyun. Ortasını açın. Hamur için gerekli malzemelerin hepsini koyup, yoğurun.
-Hamurunuz, toparlanan ancak ele yapışan bir hamur olmalı. Bunun için yeteri kadar un ekleyin.
-Hamurunuzun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde (kış ayları için kalorifer üzeri olabilir) 1 saat kadar mayalandırın. Hamurunuz, 1 saatin sonunda, başlangıcındaki hacminin iki katına çıkmışsa mayalanmış demektir.
-Hamurunuzdan, iki ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
-Elinizi unlayın ve bastırarak hamura dikdörtgen şekili verin.
-Ortasına doğru, çok az zeytin ezmesi sürün.
-Rulo şeklinde sarın.
-Kıvırarak, halka şekli verin.
-Yağlanmış tepsiye dizin.
-Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
-200 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika, her yeri kızarana kadar pişirin.
-Bütün mayalı hamur işleri gibi, açma da çok kısa sürede bayatlar. Ömrünü uzatmak için, açmalarınız soğuyunca, buzdolabı poşetleri ile birlikte buzdolabına koymalısınız. Servis ederken ısıtabilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder