18 Nisan 2009

Katmer Poğaça



Sevgili Mutfak Güncesi'nin yemek bloğu alemine kazandırdığı ve hemen her arkadaşımın denediğini gördüğüm katmer poğaçaları bir de ben denemek istedim. Şaziye Hanım'a çok teşekkürler ediyorum. Ben de, ikram ettiklerim de çok beğendik.

Orijinal tarife ve hamuru açma aşamalarının fotoğraflarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Aşağıda da benim yaptığım sade halinin tarifi var.

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (yarım paket)
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

Arası için; 100 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin

Yapılışı:
-Sütü elinizin dayanacağı kadar ısıtın. Sütü cam bardakla birlikte yoğurma kabınıza koyup, yaşmayayı içine ufalayın ve toz şekeri ekleyin, karıştırın. 10 dakika bekletin. Eğer mayalı süt köpürmüyorsa ya mayanız bayattır, ya da sütün sıcaklığı doğru ısı değildir, poğaçanız istediğiniz gibi kabarmayacaktır.
-Sürenin sonunda bardaktaki sıvıyı kaba boşaltıp, hamur için gerekli diğer malzemeleri ekleyin. Tuzu una karıştırarak ekleyin. Doğrudan mayalı karışıma katmayın. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
-Mayalanmasını beklemeden 8 eşit bezeye ayırın. Bezeleri unladığınız tezgahınızda tabak büyüklüğünde açın. Aralarına oda sıcaklığındaki margarin veya tereyağını elinizle sürüp,üst üste koyun. En üste yağ sürmeyin. Araları yağlı 8 katlı hamuru, tekrar unladığınız tezgahta, oklavayla 50-60 cm çapında açın. Açtığınız hamuru + şeklinde önce dörde, sonra eşit toplam 16 parçaya bölün. Üçgenleri geniş kenarından başlayarak sigara böreği sarar gibi sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. 30 dakika tepsi mayası için bu şekilde bekletin. Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında, kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Bir sitede bezeleri açarken un yerine nişasta kullanmanın, tadını daha da güzelleştirdiği yazıyordu. Bir dahaki sefere öyle deneyeceğim.

Afiyet Olsun.

5 yorum:

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ebrucuğum göbişim ne kadar katmer katmer olsa da , senin katmerleri büyük bir keyifle yiyip sonra da vicdan azabı çekmeye razıyım yani:))))
nefissss görünüyor,
ellerine kollarına sağlık
çok öptüm canım

Adsız dedi ki...

merhaba ebru hanım
şeker hamurundan sonra sırada katmer poğaça var.sabahın ilk ışıklarıyla büyük bir keyifle mutfaktayım :)
tarif sizden olunca,eh bende de iistek olunca :)iftara yakışan bir poğaça olacak.
sevgiyle kalın.
güneş

Adsız dedi ki...

Merhaba Ebru Hanim, cok guzel bir tarifiniz yine tessekurler :) Siz ortalama kac dakkada pisiriyorsunuz? Uzeri kizarana kadar yapim derken ici ciy kalmasindan korkuyorum acaba ortalama kac dakka gerekir.

Adsız dedi ki...

Merhaba Ebru Hanim, cok guzel bir tarifiniz yine tessekurler :) Siz ortalama kac dakkada pisiriyorsunuz? Uzeri kizarana kadar yapim derken ici ciy kalmasindan korkuyorum acaba ortalama kac dakka gerekir.

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Diyet yüzünden 1-2 kez yaptığım bir tarifti bu. Fotoğraftaki renge gelince alsanız sorun olmayacaktır. Yaparken süre tutmamışım kusura bakmayın ne olur.
Saygılar...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...