12 Eylül 2009

Keşkül-ü Fukara ve Keşkül-ü Şahane



Bloğuma eklediğim sütlü tatlıların çokluğundan tatlı tercihimin ne yönde olduğunu çok belli ediyorum sanırım. :)

Geçenlerde Derya Baykal'ın programında Cemal Türkan Ustanın keşkül yapacağını görünce işi gücü bırakıp sonuna kadar seyrettim. Sonra da hemen denedim. Tarifte sadece şeker miktarını artırdım. Bu haliyle de aşağıya ekledim. Orijinal tarifi Cemal Usta'nın www.cemalturkan.com adresindeki Show TV Tarifleri başlığının altında 24 Ağustos Tarifleri başlığında bulabilirsiniz.

Sitesinde belirtmemiş ama programda söylediğine göre; süt, şeker ve pirinç unu ile yapılan keşküle Keşkül-ü Fukara, terbiye eklendiğindeki haline de Keşkül-ü Şahane dendiğini kendisinden öğrendim.

Malzemeler:
1 lt süt
1,5 su bardağı toz şeker (Cemal Usta 1 bardak kullanmış)
4,5 yemek kaşığı pirinç unu

Terbiyesi için;
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı ince çekilmiş badem içi
3 yumurta sarısı
1 su bardağı süt

Süslemek için dilerseniz; tarçın, hindistan cevizi, toz fıstık, toz badem

Yapılışı:
-1 lt süt, toz şeker ve pirinç ununu tencerenize alıp, sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirin. (Bu hali ile Keşkül-ü Fukara oluyormuş tatlınızın adı.)
-Kaynamaya başladığında ayrı bir kasede iyice karıştırdığınız terbiye malzemelerini, yavaşça muhallebiye dökün. Bu sırada çok hızlı karıştırmaya dikkat edin. Keşkülünüz tekrar kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika daha ocakta tutun. Sonra da biraz yüksekten akıtarak kaselerinize paylaştırın. (Yüksekten akıtmak sonrasında üzerinin çukur çukur olmasını sağlıyor.)

Not: Eğer toz badem bulamazsanız, kuruyemişçilerde satılan kabuklu tuzlu bademi alın, bir tencere koyup üzerini birkaç parmak geçecek kadar su koyun, kaynatın. Kabuklarının kolay soyulduğunu gördüğünüz ana kadar kaynatmaya devam edin. Sonra süzüp sıcakken kabuklarını soyun. Rondodan geçirin.

Ekrem Muhittin Yeğen'in kitabına göre de bu bademleri önce inceltip, sonra havanda macun haline gelene kadar dövmeniz çok daha iyi sonuç verirmiş. Bilginize...

Afiyet Olsun.

Teşekkürler Cemal Usta...

7 yorum:

medura dedi ki...

Pirinç ununu ölçerken kaşığı tepeleme doldurmuyoruz değil mi?

ebruakin dedi ki...

Selamlar,

Silme değil, dolu dolu diye tabir edilen şekilde ölçmüştüm...

medura dedi ki...

Tarifinizi denedim, sitemde yayınlayacağım inşallah, teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Pirinç unu yerine nişasta ile yapilabilirmi acaba acil cevap verirmisiniz aksama misafirim var yapicamda

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Kullanmamanızı tavsiye ederim.
Sırf nişasta kullanılan muhallebilerde kimyasal bir tat oluyor.
Saygılar...

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim acil cevap için p.ununu komşudan aldım suan yapıyorum aksama tekrar yazarim

Adsız dedi ki...

Aksama yazmayı unutmusum cevap veriyorum tatlı çok güzeldi tarif için teşekkürler....ELİF