29 Nisan 2009

Salçalı Bulgur Pilavı


Malzemeler:
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 paket tavuk bulyon (isterseniz)
3 su bardağı sıcak su
Tuz

Yapılışı:
-Bulgurları ayıklayın, yıkayın ve süzün.
-Soğanları ve biberleri ince doğrayıp, yağlarla birlikte tencerenize alın. Yumuşayıncaya kadar kavurun.
-Salçaları ekleyip, 2 dakika karıştırarak pişirin.
-Süzülmüş bulgurları ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
-3 su bardağı sıcak su, tuz ve dilerseniz bulyon ekleyin, karıştırın. (Bulyonu, içine eklediğiniz sıcak suyun içinde eritebilirsiniz.) Kaynayınca altını kısıp, suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra, kapağının arasına birkaç kat kağıt havlu sıkıştırıp, dinlendirip sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

Patates Köftesi


Malzemeler:
1 Kg Patates (8 adet küçük boy)
100 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri
2 adet yumurta (sarısı içi, beyazı dışı için)
3 dolu dolu yemek kaşığı nişasta
Karabiber, tuz

Bulamak için; 1 su bardağı kadar galeta unu
Kızartmak için; sıvı yağ

Yapılışı:
-Patatesleri yıkayıp, kabukları ile birlikte yumuşayıncaya kadar haşlayın. (Dağılacak kadar haşlamamaya özen gösterin. Çatalın rahatça girebildiği kıvam idealdir.) Süzüp iyice soğumasını bekleyin.
-Patateslerin kabuklarını soyup, rendeleyin. Rendelenmiş kaşar, 2 yumurtanın sarıları, nişasta, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. (Yumurtaların akını atmayın. Kızartırken bulayacağız.)
-Tavanıza 2 parmak kadar sıvı yağ koyun, kızdırın.
-Bir tabağa yumurta aklarını, bir tabağa da galeta ununu koyun. Fotoğraftaki büyüklükte şekil verdiğiniz köfteleri önce yumurta akına, sonra galeta ununa bulayıp, kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın. (Şekil verirken zorluk çekerseniz elinizi hafif yağlayabilirsiniz.)
Sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

28 Nisan 2009

Kakaolu Islak Kurabiye



Bu aralar denemek istediğim tarifleri tek tek deniyorum.

Bunlardan biri de sevgili Nino'cuğumun bloğunda gördüğüm "Kakaolu Islak Kurabiyeler" idi.

Bugün denedim ve bayıldım. Tarif için çok teşekkürler Nino'cuğum. Her tarifin gibi bunlar da harika...



Nihan'ın anlatımıyla tarifi buraya kopyalıyorum.

MALZEMELER
1 Paket (25 gr) Ulker Kakao
1/2 Paket (125 gr) Oda Sicakliginda Margarin
1 Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
1 Cay Bardagi Sivi Yag
1 Cay Bardagi Seker
Aldigi Kadar Un
Cekilmis Antep Fistigi (Uzerini Suslemek Icin)


SURUBU ICIN
3 Cay Bardagi Seker
3 Cay Bardagi Su


YAPILISI
Surup malzemelerini kucuk bir tencereye koyup, pisirin. Yogunlasan surubunuzu iyice sogutun. Surup soguduktan sonra 1 saat kadar buzdolabinda bekletin. Hamur malzemelerini karistirip, aldigi kadar unla yumusak bir hamur elde edin. Istediginiz buyuklukte toplar yapip, uzerine hafifce bastirarak, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizip, 200 derecede uzeri catlayana kadar pisirin. Sicak kurabiyeleri, soguk surubun icine, hizlica batirip, cikartin ve servis tabagina alip, antep fistigiyla susledikten sonra, bir gece dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

Ebru'nun Notu: Ben 2 + 1/4 su bardağı un kullandım. Şerbetine 2-3 damla limon suyu ekledim. 10 dakika kadar kısık ateşte kaynattım. Kalan şerbeti de kaşık kaşık kurabiyelerin üzerine gezdirdim. Kurabiyeleri 20-25 dakika kadar pişirdim. Enfes olduuu... :)

"Çocuklara Özel Cicili Bicili Sunumlar" Etkinliği

>cicili bicili sunumlar..son katılım 30Nisan

Yeğenim Barış Kaan için yaptığım kurabiyelerle bu etkinliğe katılmak istedim.

Nilay Hanım'a başarılar diliyorum.



Ebru'nun Linzer Kurabiyeleri:
Malzemeler:
2 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
250 gr eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı süt
1,5 su bardağı toz fındık
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pirinç unu
2,5 su bardağı un



Yapılışı:
-Tereyağı eritin ve ılıtın.
-Yumurtayı toz şekerle birlikte mikserle çırpın.
-Tereyağını ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
-Bütün kuru malzemeleri bir kaba eleyin.
-Kuru karışımı, elinizle yumurtalı karışıma yedirerek yoğurun.
-Streç filme sarıp, 30 dakika buzlukta dinlendirin.
-Sertleşen hamurunuzu, unladığınız tezgahınızda merdaneyle açın. Dilediğiniz kalıplarla kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsinize dizin.
-160 dereceye ısıtılmış fırınınızda 15-20 dakika pişirin. Kurabiyeleriniz fırından çıktıklarında yumuşak olacaklardır. Kurudukça sertleşirler.

Royal Krema:
Malzemeler:
2 yumurta akı
1 tatlı kaşığı süzülmüş limon suyu
3,5 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
-Yumurta akları ve limon suyunu mikserle çırpın.
-Elenmiş pudra şekerini azar azar, çırpmaya devam ederek ekleyin.
-Koyu bir krema kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
-Kullanıncaya kadar, kurumaması için, kremanızın yüzeyine yapışacak şekilde streç filmle kaplayın.

Kurabiyelerin Süslenmesi:
-Royal kremanızı kaselere bölün. Kırmızı, mavi ve sarı renkli jel boyalarla kremanızı renklendirin. Buraya tıklayarak yapımını görebileceğiniz yağlı kağıttan yapılmış külahlarınıza küçük krema sıkma ucu yerleştirin. Fotoğraftaki gibi süsleyin.
-Burunları için bonibonları bal ile kurabiyelere yapıştırabileceğiniz gibi, royal krema ile de şekil verebilirsiniz.

Süslemeye Uygun Kurabiye Tarifi


Yaptığım şeker hamuru veya royal krema süslü kurabiyelerde, hep kendi uydurduğum linzer kurabiye tarifimi kullanıyordum.

Birkaç arkadaşım, pişince şekli fazla değişmeyen daha ekonomik malzemelerle hazırlanabilecek kurabiye tarifi istemişlerdi.

İşte kıtır kıtır süslemeye uygun kurabiye tarifi...

Malzemeler:
250 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
1 adet limonun kabuğunun rendesi (rendenin en ince kısmıyla)
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (Ben 3,5 su bardağı kullandım)

Yapılışı:
-Tereyağını veya margarini mikser ile çırparak krema kıvamına getirin. Yumurtayı, vanilyayı, limon kabuğu rendesini ve pudra şekerini de ekleyip çırpmaya devam edin.
-Daha sonra elediğiniz ununuzu elinizle bu karışıma yedirerek yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan, toparlanan bir hamur elde edin.
-Hamuru istenilen kıvama geldiğinde bir streç film ile sarıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Sürenin sonunda hamurunuzu merdane ile yağlı kağıt üzerinde veya tezgahı hafif unlayarak yarım santimetre kalınlığında açın. Dilediğiniz kalıpla parçalar kesip, bir spatula yardımı ile yağlı kağıt serili tepsinize alın.
-Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verip 20 dakika kadar fazla karartmadan pişirin.

Afiyet Olsun.

6.McDonald's Çocuk Şenliği











24 Nisan 2009

Peynirli Katmer Poğaça



Bu aralar favorim katmer poğaça. Hem oğlum çok seviyor, hem ben de hamuru ile uğraşmayı çok seviyorum.

Bu sefer değişiklik olarak, içine peynir koyup üzerine çörek otu serptim ve hamurları nişasta ile açtım. Süper oldu...

Tarif için buraya tıklayabilirsiniz.

Cevizli Kakaolu Kurabiye



Kakaolu kurabiye çok sevmem ama bu kurabiyeler süper oldular. Oğluşum bile çok beğendi. Tarif Nestle Kakao paketinden...

Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 tatlı kaşığı tarçın
2 dolu dolu yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 tutam tuz
1/2 su bardağı ceviz
1+1/4 su bardağı un

Yapılışı:
-Yağı ve pudra şekerini hamur yoğurma kabınıza alıp, mikser ile çırpın.
-Tarçın, kakao, vanilya, tuz ve çok ince öğütülmüş cevizi ekleyip çırpmaya devam edin.
-Daha sonra elediğiniz unu ilave edip, elinizle yoğurmaya devam edin.
-Hamuru streç film ile sarıp, 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
-Fırınınızı 170 dereceye ısıtın.
-Dinlenmiş hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, iki elinizin içinde, ince uzun ortası tombik şekilde yuvarlayın. Kıvırıp, fotoğraftaki gibi şekil verin.
-Kurabiyelerinizi yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizip, önceden 170 dereceye ısınmış fırınınızda 20 dakika pişirin. Ben gerek görmedim ama isterseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Beginner's Guide To Cake Decorating



Canım Papatya Prenses'im pastaların kenarlarının file fındık veya bademle süslenmesinin kolay bir yolu olup olmadığını sormuş.

Ben elime bolca alıp, kremaya değmeden yapıştırmaya çalışıyorum.

Remzi Kitabevi'nden aldığım "Beginner's Guide To Cake Decorating" isimli kitapta, fotoğrafta da görebileceğiniz şekilde pastayı iki elinizin arasına alıp, fındığa bulayabiliyorsunuz. Ancak çok nemli pastalar için bunu uygulamak pek mümkün değil.

Dilerim bu bilgi işine yarar Prenses'ciğim. :)

Sevgiler...

Muzlu Pasta



Muzlu pastada kullandığım pandispanya tarifi, canım Chaplincafe Burcu'cuğuma ait.

Tarif için teşekkürler Burcu'cuğum...

Burcu'nun yazdığı şekliyle;
Pandispanya için:
6 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı un(badem tozu kullanmayacaksanız 1.5 su bardağı un)
1/2 su bardağı badem tozu
1/4 çay bardağı riviera zeytinyağı(ayçiçek de olur)
1 poşet hamur kabartma tozu
1 poşet şekerli vanilin

Yumurtaları kırıp derin bir kaba koyun.Toz şekeri ekleyip mikserle köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
İçine kabartma tozu hariç tüm malzemeleri ekleyip tekrar çırpın.
En son kabartma tozunu da ekleyin ve çırpın.
Hamuru yağlanmış 24 cm.lik yuvarlak kelepçeli kalıba koyup önceden 180 dereceye ısıtılmış fırın'ın orta katında yaklaşık 1 saat-1 saat 10 dakika kadar pişirin.(Kürdan testini geçene kadar)
Pişen pandispanyanızı soğuduktan sonra hava almayacak bir şekilde buz dolabında en az yarım gün bekletin.(Vaktiniz yoksa bu aşamayı geçebilirsiniz.
Pandispanyayı isteğe göre iki,üç veya dört parçaya bölün.(ben üçe böldüm)

Pastacı Kreması:
250 ml süt
1 yumurta
40 gr un
75 gr toz şeker
1 paket vanilya
Sonradan eklemek üzere; 1 poşet krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt

Ayrıca;
Arası ve üzeri için; 3 adet muz
1 su bardağı muzlu süt
Çikolata şekerlemeler
4-5 dondurma külahı
İsterseniz; tart jöle

Pastacı Kremasının Yapılışı:
-Bir cezvede sütü kaynatın.
-Ayrı bir tencerede ise yumurta, vanilya ve toz şekeri tel çırpıcı ile karıştırın.
-Sıcak sütün yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
-Unu azar azar ekleyip, topaklanmadan karıştırın.
-Daha sonra sütün kalanını da ekleyin. Ocağa alıp koyu bir muhallebi elde edene kadar karıştırarak pişirin. Birkaç kez fokurdadığında altını kapatın. Tencerenizin kapağını da kapatarak kremanın ılınmasını bekleyin.
-Ayrı bir kasede süt ve krem şantiyi iyice çırpın. Pastacı kremanıza ekleyin. Mikser ile çırpın.

Pastanın Hazırlanışı:
-Üçe böldüğünüz pandispanyanızın en alt katını servis tabağınıza koyun. Muzlu sütünüzün üçte biri ile ıslatın. Üzerine krem şantili pasta kremanızın dörtte birini yayın ve çok ince dilimlediğiniz muzları yerleştirin.
-Pandispanyanın ikinci katını üzerine yerleştirip aynı işlemleri tekrarlayın.
-En üst katı ekleyin, kalan muzlu süt ile ıslatın. Sona kalan dörtte iki krem şantili kremanız ile bütün pastayı kaplayın. Üzerine yine ince dilimlediğiniz muzları dizin. Dilerseniz tart jöle ile daha parlak görünmelerini sağlayın ve çikolata ile süsleyin.
-Kenarları için elinizle ufaladığınız dondurma külahlarını kullanabilirsiniz. Evde 1 adet külah kaldığından ben külah kırığına bebe bisküvisi kırığı ekleyerek kullandım. (Külah kullanmak tamamen benim uydurmamdır. :) Siz rende fındık, badem vs kullanabilirsiniz.)
Pastanızı soğutup servis edin.

Afiyet Olsun.

Raffaello



Orijinalinde süttozu bulunan bu tarifi ne zamandır denemek istiyordum ancak alışveriş ettiğim marketlerde süttozu bulamadım.

Ben de ufak bazı değişikliklerle ve Coffee-Mate ile denedim. Sonuç gayet başarılı oldu.

Malzemeler:
1 su bardağı krema
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı Coffee-Mate veya Süttozu
4 su bardağı hindistan cevizi
Bütün fındık
Üzerini bulamak için ayrıca hindistan cevizi

Yapılışı:
-Bir tencereye 4 parmak kadar su koyup, kaynatın. Üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun. Ama suya değmemesine özen gösterin. Kasenin içine krema ve toz şekeri koyup, buharda toz şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. (Kremanın kesilmemesi için fazla ısınmamasına özen gösterin.)
-Sonra kaseyi tencerenin üzerinden alıp, coffee mate ve hindistan cevizini ekleyip yoğurun. Buzdolabında soğutun. (Hindistan cevizinin miktarı kremanızın kıvamına göre değişebilir. O yüzden kontrollü eklemekte fayda var. Tikveşli'nin kremaları katı, İçim'inkiler ise sıvı oluyor. Ben genelde Tikveşli kullanıyorum.)
-Daha sonra hamurunuzdan kopardığınız küçük parçaları elinizde yuvarlayıp, tam ortalarına birer adet, bütün kavrulmuş fındık yerleştirin. Hindistan cevizine bulayın.
-Elinizde varsa minik kapsüllere yerleştirip, servis edene kadar buzdolabında saklayın.

Afiyet Olsun.




Benmari usulü toz şeker eritmekle uğraşamam diyorsanız, miktarları azaltılmış ve pudra şekerli raffaello tarifi de aşağıda...

Kolay Raffaello

Malzemeler:
1 çay bardağı krema
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı Coffee-Mate veya Süttozu
4 çay bardağı hindistan cevizi
Bütün fındık
Üzerini bulamak için ayrıca hindistan cevizi

Yapılışı:
-Oda sıcaklığındaki krema ve pudra şekerini iyice karıştırın.
-Coffee Mate ve hindistan cevizini ekleyip yoğurun. Buzdolabında soğutun.
-Daha sonra hamurunuzdan kopardığınız küçük parçaları elinizde yuvarlayıp, tam ortalarına birer adet, bütün kavrulmuş fındık yerleştirin. Hindistan cevizine bulayın.
-Elinizde varsa minik kapsüllere yerleştirip, servis edene kadar buzdolabında saklayın.

Afiyet Olsun.

Sütlaç (Annemin Yöntemi İle)



Daha önce yayınladığım sütlaç tarifi az pirinçli bir tarif idi. Bu da Annemin yaptığı şekliyle, çok pirinçli ve yumuşak kıvamlı hali.

Malzemeler:
2 lt süt
3 su bardağı toz şeker (az şekerli istiyorsanız 2 su bardağı)
1 su bardağı kırık pirinç (normal pirinç de kullanabilirsiniz)
1 tutam tuz
1 paket vanilya
1,5 su bardağı su

Yapılışı:
-Küçük bir tencereye ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri ve 1,5 su bardağı kadar suyu koyup, pirinçlerin nişastası çıkıp, suyunu çekene kadar pişirin.
-Bu arada ayrı bir tencereye sütü ve toz şekeri koyup kaynatın. Pişen pirinçleri, tuzu ve vanilyayı süte ekleyip, 30 dakika kadar kısık ateşte, arada karıştırarak pişirmeye devam edin.
-Sıcak sıcak kaselere paylaştırın ve oda sıcaklığına geldiklerinde buzdolabına kaldırıp, soğutup servis edin.

Not: Ben bu şekilde hazırlanan sütlaçın kıvamını çok sulu bulduğumdan, pişmesine yakın, 4 yemek kaşığı suda erittiğim, 2 yemek kaşığı pirinç ununu da ekleyerek, kıvamı istediğim gibi olduğunda tencereyi ocaktan alıyorum. Ama Annem pirinç unu eklemiyor.

Afiyet Olsun.

22 Nisan 2009

23 Nisan Gösterileri Hazırlığı






















Ana sınıfına giden canım oğlumun 22 Nisan'daki gösterileri öncesi sınıflarında çektiğim fotoğraflar... :)

18 Nisan 2009

Katmer Poğaça



Sevgili Mutfak Güncesi'nin yemek bloğu alemine kazandırdığı ve hemen her arkadaşımın denediğini gördüğüm katmer poğaçaları bir de ben denemek istedim. Şaziye Hanım'a çok teşekkürler ediyorum. Ben de, ikram ettiklerim de çok beğendik.

Orijinal tarife ve hamuru açma aşamalarının fotoğraflarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Aşağıda da benim yaptığım sade halinin tarifi var.

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (yarım paket)
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

Arası için; 100 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin

Yapılışı:
-Sütü elinizin dayanacağı kadar ısıtın. Sütü cam bardakla birlikte yoğurma kabınıza koyup, yaşmayayı içine ufalayın ve toz şekeri ekleyin, karıştırın. 10 dakika bekletin. Eğer mayalı süt köpürmüyorsa ya mayanız bayattır, ya da sütün sıcaklığı doğru ısı değildir, poğaçanız istediğiniz gibi kabarmayacaktır.
-Sürenin sonunda bardaktaki sıvıyı kaba boşaltıp, hamur için gerekli diğer malzemeleri ekleyin. Tuzu una karıştırarak ekleyin. Doğrudan mayalı karışıma katmayın. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
-Mayalanmasını beklemeden 8 eşit bezeye ayırın. Bezeleri unladığınız tezgahınızda tabak büyüklüğünde açın. Aralarına oda sıcaklığındaki margarin veya tereyağını elinizle sürüp,üst üste koyun. En üste yağ sürmeyin. Araları yağlı 8 katlı hamuru, tekrar unladığınız tezgahta, oklavayla 50-60 cm çapında açın. Açtığınız hamuru + şeklinde önce dörde, sonra eşit toplam 16 parçaya bölün. Üçgenleri geniş kenarından başlayarak sigara böreği sarar gibi sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. 30 dakika tepsi mayası için bu şekilde bekletin. Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında, kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Bir sitede bezeleri açarken un yerine nişasta kullanmanın, tadını daha da güzelleştirdiği yazıyordu. Bir dahaki sefere öyle deneyeceğim.

Afiyet Olsun.

17 Nisan 2009

Fındıklı Kurabiye


Uzak bir akrabamızda yediğimiz ve çok beğendiğimiz kurabiyeleri bugün annemde denedim. Tarif sanırım Oktay Usta'ya aitmiş.

Malzemeler:
2 adet oda sıcaklığında yumurta (birinin sarısı üzeri için kullanılacak)
1 su bardağı iri çekilmiş fındık içi (yarısı içine, yarısı dışına kullanılacak)
1 paket (250 gr) oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
-Oda sıcaklığındaki margarin, yumurtalar (birinin sarısı ayrılmış), vanilya ve toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın.
-1 su bardağı fındık içinin yarısını ekleyin.
-Kabartma tozu ve elenmiş unu azar azar ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edin.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, iki elinizle yuvarlayın, önce yumurta sarısına sonra fındık kırığına batırın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı yerleştirin.
-Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırına verip, fazla karartmadan pişirin. Kurabiyelerinizin pişip pişmediğini kontrol etmek için altlarının kızarmış olmasına dikkat etmeniz yeterlidir.

Afiyet Olsun.

16 Nisan 2009

Kullanmadığınız veya Bozuk Dijital Fotoğraf Makinelerinizi, İhtiyacı Olan Okullara Bağışlamak İster Misiniz?





















http://www.tocev.org.tr/

Paylaşmayı Seven Parmak Kaldırsın Projesi












Cartoon Network, TOÇEV ve Milli Eğitim Bakanlığı 'Paylaşma’nın zevkini' çocuklara hatırlatıyor

'Paylaşmayı Seven Parmak Kaldırsın' projesi tüm çocukları paylaşmaya davet ediyor...

Cartoon Network, TOÇEV ve Milli Eğitim Bakanlığı "Paylaşma " konusunun temel alındığı yeni bir sosyal sorumluluk projesine ortaklaşa imza atıyor.

Türkiye genelindeki çocuk dostu sosyal sorumluluk çalışmaları ile öne çıkan TOÇEV ve MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) işbirliğiyle hayata geçirilen proje; minik kardeşlerimize “paylaşmanın zevkini” eğlenceli bir yöntemle aşılamayı amaçlıyor.

İlköğretim öğrencilerinin, kendi hikaye kitaplarını onları hiç okuma fırsatı bulamamış kardeşlerine göndermesini hedefleyen " Paylaşmayı Seven Parmak Kaldırsın" projesinin misyonu toplumsal değerleri hatırlatmak, kitap okuma alışkanlığını geliştirmek ve paylaşma bilincini oluşturmak başlıkları ile 3 ana temada toplanıyor.
Kampanya hedeflerinden biri de, çocukların aktif katılımı…

Kitapların seçiminden, paketlenmesine, kargoya ya da postaya verilmesine kadar her aşamada çocukların aktif olarak rol oynaması, belki de harçlığından posta ücretini ödemesi onlar için değerli bir deneyim olacak.

Türkiye’de Türkçe yayın yapan, tüm dünyada 160 ülkede yaklaşık 200 milyon evde, 21 lisana tercüme edilen Cartoon Network bugün Türkiye’deki birinci yaşında, tüm çocukları bir araya getiriyor.

"Paylaşmayı Seven Parmak Kaldırsın" Cartoon Network’ün ilk kurumsal sosyal sorumluluk projesi. Cartoon Network, Türkiye’de bu tip bir sosyal sorumluluk projesine imza atan ilk çocuk kanalı olarak da, örnek olmayı hedefliyor.

Paylaşmanın keyfini, 23 Nisan coşkusuyla da birleştiren kampanyanın, işleyiş mekanizmasının detaylı anlatıldığı internet adresleri:
www.paylasmayisevenparmakkaldirsin.com ve www.cartoonnetwork.com.tr

Sevgili öğrenciler, anneler-babalar, eğitimciler; kısaca paylaşmayı seven herkes… Gelin, kampanya kapsamındaki 81 ilde, 281 ilköğretim okulunda kitaplarımızla olalım.

http://www.cartoonnetwork.com.tr/paylasmayisevenparmakkaldirsin/
http://www.cartoonnetwork.com.tr/
http://www.tocev.org.tr/

Kitap Gönderim Adresi:
TOÇEV
Sanayi Mahallesi Atlas Sokak
No:3 Kağıthane - İstanbul

14 Nisan 2009

Bugün Benim Doğum Günüm






















Bugün doğum günüm ama sabahını eşim sayesinde adliyede geçirmek zorunda kaldığım bir doğum günü oldu.

Herşeye rağmen hiç moralimi bozmadım ve çok çok çok güzel bir akşam geçirdim. Bugünümü güzelleştiren Ailem, Özlem'ciğim, Hale'ciğim ve Burçin'ciğime çok teşekkürler ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki benimlesiniz. Hepinizi çok seviyorum.

Yolun yarısına geldiğim bu yaşımın, önceki yaşlarımdan çok daha güzel olacağına inancım sonsuz.

Bu da, pek özel olmasa da, nedenini bilmediğim bir şekilde en çok sevdiğim fotoğrafım... :)

8 Nisan 2009

Ebru Beğendi :)



Bu tarifin hikayesi biraz değişik. :)

Geçtiğimiz haftalardaki Yemekteyiz programlarından birinde Zeynep Hanım'ın menüsünde "Herkes Beğendi" diye bir isim görünce çok ilgimi çekmişti. Çok iddialı bir ismi vardı çünkü. Ama Zeynep Hanım'ın başına gelen aksilikler ve benim programı tam olarak izleyememem yüzünden tarifini anlayamadım. Görebildiklerim küp doğranmış kızarmış ekmek, patates ve patlıcan, üzerine dökülmüş yoğurt sos idi. İnternette rastladığım herkes beğendi tariflerinde ise kızarmış patlıcan ve patates bulunmuyordu.

Ben de elimdeki bilgilerden yola çıkarak bir meze hazırladım ve çok beğendim. Orijinal tariften emin olmadığımdan da adına Ebru Beğendi dedim. :)))

Yazın vazgeçilmezi kızartmalarınızı bir de bu şekilde deneyin. İçindeki ekmek sayesinde, 4 patates, 4 patlıcandan koca bir servis kasesi kızartma elde ediyorsunuz.



Malzemeler:
4 adet büyük boy patlıcan
4 adet büyük boy patates
1 paket Etimek
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz

Üzeri için;
750 gr yoğurt
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:
-Patlıcanları alacalı soyun, küçük küpler halinde doğrayıp, tuzlu suda yarım saat bekletin. Suyunu elinizle sıkın.
-Patatesleri soyup, yine küp küp doğrayın. Süzün.
-Etimekleri elinizle diğer sebzelerin büyüklüğünde ufalayın.
-Kızgın sıvıyağda önce patatesleri, sonra patlıcanları kızartın. Büyükçe bir servis tabağına alıp, biraz tuz serpin.
-Üzerine ufalanmış ekmekleri dökün. (Etimek yerine evde kalmış bayat ekmekleri kızartarak da kullanabilirsiniz.)
-Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp ekmeklerin üzerine gezdirin. (Yoğurt miktarı tabağınızın büyüklüğüne göre değişebilir. Üzerini kaplayacak kadar olması yeterlidir.)
-Bir tavada tereyağını eritin. Kırmızı pul biberi ekleyin, karıştırıp altını kapatın. Servis tabağınızın üzerine gezdirin.

Not: Ekmekler yumuşasın istiyorsanız, tereyağlı sosu dökmeden önce yoğurtlu kızartmanızı yarım saat kadar bekletmelisiniz.

Afiyet Olsun.

Terbiyeli Arpa Şehriye Çorbası



Malzemeler:
Yarım su bardağı arpa şehriye
3 adet büyük boy olgun domates
2 diş sarımsak
1 adet tavuk bulyon
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Su

Terbiyesi için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:
-Domatesleri rendeleyip, kabuklarını atın.
-Tencerenize rendelenmiş domates, ezilmiş sarımsak ve sıvı yağı alıp, 5 dakika arada karıştırarak pişirin.
-Üzerine 4 su bardağı kadar sıcak su ve sıcak suda erittiğiniz bulyonu ekleyin. Kaynadığında arpa şehriyeleri de katın. Altını kısıp şehriyeler yumuşayıncaya kadar, arada karıştırarak, yaklaşık 20 dakika pişirin. Suyunu ayarlayın. (Bulyonda tuz olduğu için ayrıca tuz eklemenize gerek olmayabilir. Tadına bakıp gerekiyorsa tuz ekleyin.)
-Bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çatalla çırpın. Azar azar sürekli karıştırarak çorbaya ekleyin. Birkaç kez fokurdadıktan sonra altını kapatın. Sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.