2 Ağustos 2007

Adım Adım Modelleme Hamuru Yapımı (Gumpaste)

Bu hamur pasta üstü süsleri için kullanılır. İçine konulan Tylose-C sayesinde, şeker hamuruna göre, daha çabuk sertleşen ve daha elastik bir hamurdur.

Bu hamur kuruduğunda sertleşip, kırılganlaştığından, pasta kaplamasında kullanılmaz.

Bütün bir hamuru bu tarif ile yapabileceğiniz gibi, daha az hamura ihtiyacınız olduğunda, şeker hamurunu, modelleme hamuruna dönüştürme yöntemini kullanmanız daha pratik olacaktır.


Malzemeler:

7,5 su bardağı ince çekilmiş ve elenmiş pudra şekeri
1 yemek kaşığı toz jelatin (silme)
Çeyrek su bardağı oda sıcaklığında su
Yarım su bardağı glikoz
4 tatlı kaşığı tylose-c (silme)
Yarım tatlı kaşığı oda sıcaklığında margarin (tercihen yayla marka)

Yapılışı:
1-Pudra şekerinizi eleyin. 5 su bardağı kadar kısmını yoğurma kabınıza koyun. Üzerine tylose-c'yi de eleyip karıştırın.



















2-Mikrodalgaya dayanıklı bir tabağınıza toz jelatini koyun.



















3-Toz jelatinin üzerine, çeyrek su bardağı suyu serpin.



















4- 1 dakika kadar bekleyin, jelatin suyu çekip, şişsin.



















5-Şişen jelatini, mikrodalganın ısıtma ayarında 10 saniye ısıtın. Çok ısınmaması önemli. Sadece eriyecek kadar mikrodalgada kalmalı.



















6-Daha sonra eriyen, toz jelatinli suya, 20 saniye mikrodalgada ısıttığınız glikozu da ekleyin. İyice karıştırın. Glikozun tam dağılmadığını düşünüyorsanız 5 saniye kadar daha, karışımın tamamını mikrodalgaya koyun, ısıtın.



















7-Bu karşımı, yoğurma kabınızdaki pudra şekerinin ortasına döküp, yoğurmaya başlayın.



















8-Bir süre sonra kabın içinde yoğurmak zorlaşacaktır. Ayırdığınız 2,5 bardak pudra şekerinden bir miktar tezgaha döküp, hamurunuzu tezgahta yoğurmaya devam edin. Çok sert bir hamur olduğundan, oldukça kol kuvvetine ihtiyacınız olacak.
Azar azar ayırdığınız pudra şekerinden ekleyip, elastik ama sertçe bir hamur yoğurun. Pudra şekerinin miktarını kesin söylemek mümkün değildir. Ortamın, hatta elinizin sıcaklığı bile miktarı değiştirecektir. Benim, 7,5 bardak pudra şekerinin tamamını kullandığım hiç olmadı, ama siz bu miktarı hazır bulundurun.



















9-Fotoğraftaki kıvama gelince, margarini hamura yedirerek kısa bir süre daha yoğurun.



















10-Hamurunuz hazır olduktan sonra, kullanıncaya kadar, streç filme sarıp, hava almayan bir kapta ve buzdolabında dinlendirin. Hava ile temas ettiğinde hamurunuz kuruyacaktır. Gumpaste buzdolabına konulabilir ancak şeker hamuru konulmamalıdır.

Bir süre beklemiş hamurunuzu kullanmadan önce, tekrardan iyice yoğurmanız ve katılaşmışsa birkaç saniye mikrodalgada ısıtmanız gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...