22 Ağustos 2007

Bayatlamayan Poğaça


Ben de, oğlum da poğaçayı çok severiz. Sık sık da elime geçen tarifleri denerim. Özellikle mayalı olanlar, piştiklerinde çok güzel olurlar da, ertesi güne bayatlarlar. Sevgili Nurcan, Naşide ve Karolin Hanım'ın bloğunda bayatlamayan poğaça ibaresini görünce, mutlaka denemeliyim dedim. :)

Ve 1 hafta içinde iki kez yaptım. En çok üç gün beklediler, ama üçüncü günde de yumuşacıklardı. Ama ben alışkanlıkla, hep buzdolabında saklayıp, çıkarınca hafif ısıtıp servis ettim.

Asıl tarif Nurcan'cığıma ait. Tarife buradan da ulaşabilirsiniz. Ben peyniri dışına değil, yuvarlak olanların içine koydum. Sade olanlara da açma şekli verdim.

Çok çok teşekürler şekercim. Sayende pişirip, birkaç günde tüketebileceğim poğaça tarifim olmuş oldu. :)

İste arkadaşımın tarifinin benim yaptığım hali...
Malzemeler:
1 su bardağı elin dayanacağı kadar sıcak süt
1 su bardağı maden suyu
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket (42 gr) yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un (4,5 - 5 su bardağı kadar)

Üzeri için; 1 yumurta sarısı
Susam, çörek otu

Yapılışı:
-Mayayı elin dayanacağı sıcaklıktaki sütte eritin. Üzerine toz şekeri döküp karıştırın ve bu şekilde 10 dakika köpürmesi için bekletin.
-Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıp ele hafif yapışan ama toparlanan bir hamur elde edin.
-1 saat kadar sıcak bir yerde, üzerine nemli bir bez kapatarak mayalandırın.
-Sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp istediğiniz şekli verin. Dilerseniz içlerine peynir v.s. koyun. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepsi mayası için de 10 dakika dinlendirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam veya çörekotu serpin.
-Poğaçalarınızı 200 dereceye daha önceden ısıttığınız fırına verip, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

11 yorum:

YESIMIN TARIFLERI dedi ki...

Mrb evet kesinlikle sabaha bayatlayan poğaçalr beni çok mutsuz ediyor bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim gerçi mayalı tariflerle aram pek de iyi değil ama bakalım
ellerine sağlık

ebruakin dedi ki...

Selam Yeşim'cim.
İnan ben de yıllarca mayalı tarifleri tutturamadım. Özellikle kuru mayaları eritemiyordum.
İşin püf noktasını sonradan öğrendim. Seninle de paylaşmak isterim. :)

Tariflerde hep ılık su veya sütte eritin denir biliyorsun. Sıvının ısısının ılık değil, elinin dayanacağı kadar sıcak olması gerekiyor. Daha düşük ısılarda maya erimiyor. Yüksek ısılarda da sorun çıkıyor. O yüzden tek ölçü parmağını içinde tutabileceğin kadar sıcak olması.
Bir de mayayı sıvının içine koyduktan sonra içine tarifte varsa tarifteki kadar, yoksa 1 kesme şeker kadar şeker koyup 10 dakika köpürmesini beklemek gerekiyor.

Nurcan'ın tarifinde miktarları belirtilmemiş olan malzemeler var. Onlardan benim kullandıklarım, 1 paket yaş maya, 1 yemek kaşığı tuz ve 4,5 veya 5 su bardağı un.

Denersen afiyet olsun. :)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

bayatlamayan pogacanin tarifini nasil bulabilirim

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Blogcuda bakım çalışması varmış ve tüm blogcu sitelerine şu anda erişilemiyor.

Normale döner dönmez Nurcan'ın sitesinden tarifi alarak buraya mesaj olarak kopyalayacağım.

Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Nurcan'ın yaptığı peynirli haliyle, tarifi aynen buraya kopyalıyorum.
Sevgiler...

MALZEMELER:

1s.b.-ilik sut

1s.b.-maden suyu (soda )

1s.b.-sivi yag

1-maya ( yas kuru fark etmez:))

2y.k.-seker

tuz

un

YAPILISI:

TUM MALZEMELERI GUZEL YOGUR HAMUR COK SERT OLMIYCAK

MAYALANDIR

HAMUR MAYALANDIKTAN SONRA LIMON BUGUKLUGUNDE BEZELERE AYIR

YAGLI TEZGAHIN UZERINDE ELINLEN UZETARAK RULO YAP VE DUGUM AT TUM HAMURU BOYLE YAPTIKAT SONRA TAM DUGUMUN ORTASINA PEYNIR KOY VE TEKRAR MAYALANDIR

EN SON UZERINE YUMURTA SARISI SURUP DOGURU 200 DERECELIK FIRINA PISMEYE

AFIYET OLSUN:)))))))))))))))

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

sevgili ebru,bugune dek blogundan hangi tarifi denediysem beni sulaleye meshur edecek kadar guzel seyler oldu,umarim bu da guzel olur.Ben biraz mayali ozurluyum yemeyi cok seviyorum ama beceremiyorum iste.Ama azimle bu aksam bunu deneyecegim.Cok tesekkurler sicacik tariflarin icin,sevgiler.

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Mesajınız beni ne kadar mutlu etti anlatamam.
Tariflerimi denemenize, beğenmenize ve de beğendirmenize çok sevindim. :)

Mayalı tarifler konusunda ben de çok başarısızdım inanın.

O yüzden maya gördüğüm tariflere bakmazdım bile.

Ama bunun tek püf noktası, elin dayanacağı kadar sıcak sıvı içinde mayayı bekletmek. Bunu yanlış mı anlatıyorum bilmiyorum ama aslında sıvı ılık değil sıcak olacak. Sadece parmağınızı içine soktuğunuzda elinizi çekmek zorunda hissetmeyeceksiniz.

Bir de mayaya tarifte yoksa bile çok az şeker ekleyin bekletirken. Çok daha güzel mayalanıyor o zaman.

Mayayı su veya süt, şeker ile birlikte 10 dakika kadar bekletin. Köpürüp kabarmıyorsa ya mayanız bozuktur, ya da kullandığınız sıcaklık doğru değildir. Diğer malzemeleri eklemeden o karışımı atın. En azından malzeme yazık olmamış olur.

Dilerim siz de, yakınlarınız da bu tarifle de beğenirsiniz.

Kolay gelsin.
Kucak dolusu sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Bir de son bir not:
Poğaça türü hamurişlerinizin üzerine yumurta sarısı ile birlikte karıştıracağınız biraz maya sürerseniz, pastanelerdeki gibi pırıl pırıl olurlar.
Bu tariften sonra pastane poğaçası tarifimi de deneyin derim.
O tarif Pastahane kitabından...

Aysu dedi ki...

Bayatlamayan Poaça tarifinizden yaptım biraz önce, harika oldu..Çok teşekkür ediyorum..:))

Adsız dedi ki...

Selam ebru ablacigim, ben almanyadan emine 25 yasinda, evli ve iki cocuklu bir ev hanimiyim. Hergün esim icin yeni bir seyler ögrenmek, degisik tarifler denemekteyim. Bizim burda kermes var ve bende ne yapsam diye öyle arayis icindeydim taki bugün senin sayfani kesfedinceye dek. 1 tane birsey düsünürken 3 degisik pogaca birden yaptim ve sonuc...muhtesem bir lezzet, ellerine saglik. Tabiki hemen defterime gecirdim ebru ablanin pogacasi diye. Artik misafirlerime de yaparim. Ama daha cok seyler ögrenmek istiyorum, esime degisik, degisik yapayim diye! bana ne önerebilirsin?

ebruakin dedi ki...

Selamlar Aysu Hanım,
Afiyetler olsun. Beğenmenize çok sevindim. Sevgiler...

Selamlar Emine'ciğim,

Abla dediğin için adınla hitap etmek istedim. Dilerim sorun olmaz. :)

Beğenilerini paylaştığın için çok çok teşekkür ederim. Böylelikle çabalarımın yerine ulaştığını hissetmek büyük mutluluk.

Bloğumda mutfağımda pişen hemen her şeyin tarifi var.
Yemek zevki çok göreceli bir şey olduğundan tavsiye etmem zor ama bloğumdaki her tarif benim beğendiğim tariler. En sevdiklerimi sorarsan ilk aklıma gelenler; çikolata soslu muhallebi, nemli meyveli kek, ıslak kakaolu kurabiye, kısır, beşamel soslu paçanga böreği.

Eşinle ve çocuklarınla birlikte çok mutlu bir ömür dilerim. Ağız tadınız hiç bozulmasın.

Kocaman öpücükler ve kucak dolusu sevgiler...