1 Ağustos 2007

Meyveli Kek

Görümcem Aybike'ye yaptığım pastanın detaylarını yazmadan önce Nagork , Nagehan'cığıma söz verdiğim kekin tarifini eklemek istedim.

Bu tarif kız kardeşim, Emel'e ait. Teşekkür ederim canımcım. :)















Malzemeler:
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 1 parmak az mısırözü yağı
1 orta boy yeşil elma
1 avuç kuru kayısı (10 adet)
1 avuç çeviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Ayrıca 1 tatlı kaşığı un
3 yumurta
Yarım paket kabartma tozu




















Yapılışı:
-Elmaların kabuklarını soyun ve minik küpler halinde doğrayın.
-Bir kasede 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tarçın ve bıçakla iri iri doğradığınız cevizleri karıştırın ve bekletin.
-Diğer bir kaseye kuru kayısıları koyup, üzerine sıcak su dökün. 10 dakika bekletin. Sürenin sonunda kayısıları süzüp, yine küp küp doğrayın.
-Çırpma kabında yumurta ve şekeri 5 dakika çırpın. Sıvı yağı ekleyip, biraz daha çırpın.
-Sonra küçük doğradığınız elmaları ve kuru kayısıları ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın.
-Unu ayrı bir kaba eleyin ve kabartma tozu ile karıştırın. Daha sonra yumurtalı karışıma yine tahta kaşıkla karıştırarak ekleyin.
-En son tarçınlı cevizi karışıma ekleyin. Kısaca karıştırın.
-22 cm kelepçeli kalıbınızın kenarlarını margarin ile yağlayın, altının büyüklüğünde kestiğiniz yağlı kağıdı, tabanına yayın.
Silikon kalıp da kullanabilirsiniz. Bu tarifin orjinalinde kabartma tozu yokmuş. Siz de daha yoğun bir kek isterseniz, malzemelerden kabartma tozunu çıkarabilirsiniz. Ama kabartma tozu kullanırsanız da, içindeki ağır malzemeler yüzünden, kekiniz pişince kolay dağılabilen bir kıvamda olacaktır. Bu yüzden ya kelepçeli kalıbı benim tarif ettiğim gibi kullanmalısınız, ya da silikon kalıp ile pişirmelisiniz.
-Harcınızı kalıba dökün.
-180 dereceye daha önce ısıttığınız fırına verin. 40-50 dakika kadar pişirin. Fırından almadan önce bıçağı kekin ortasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Bıçak temiz çıkıyorsa pişmiştir. Kek harcı bulaşmış çıkıyorsa biraz daha pişirilmelidir. (Kardeşimin turbo fırını 40 dakikada pişiriyormuş, benimki 50 dakikada pişirdi.)

Afiyet Olsun.

2 yorum:

özlem dedi ki...

HARİKA BİR KEK OLMUŞ CANIM ELLERİNE KOLLARINA SAĞLIK..
SEVGİLER-ÖZLEM

ebruakin dedi ki...

Canım Özlem'cim,

Tadı da çok güzel gerçekten. :)
Çok teşekkür ederim.

Öptüm canım.
Sevgiler...