10 Ağustos 2007

Sandviç Ekmekleri


Almanya'da Brötchen denilen bu ekmeklerin tarifi, canım Yenitadlar Nurcan'cığıma ait.

Amerika'da okumuş bir arkadaşım, orada yiyip çok sevdiği Pretzel'lerden bahsetmişti. Biz de ingilizce tarifler bulup, bir deneme yapmıştık. Ama çok kötü olmuştu. Pretzel ile Brötchen'in aynı şeyler olduğunu sanıyordum, ancak değillermiş. :) Almanya'daki adı Brezel'miş meğer. Aklıma yatan bir tarif bulursam onu da tekrar deneyeceğim. Sonuçtan sizleri haberdar ederim. :)

Bu güzel ekmek tarifi için tekrar teşekkürler Nurcan'cım.

Bu arada, bloğumu ziyaret eden herkese "İyi Kandiller" diliyorum. Bu mübarek gecede hepinizin hayırlı duaları kabul olur inşallah.

Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaş maya (21 gr)
Aldığı kadar un

Üzeri için; su, susam, çörek otu, haşhaş tohumu veya ayçekirdeği içi

Yapılışı:
-1 bardak ılık suyu bir kaseye alın, içine, elinizle ufaladığınız yaş mayayı koyun. Karıştırın. 5 dakika bekletin. Mayayı eritirken kullandığınız sıvının sıcaklığı elinizin dayanacağı kadar sıcak olmalıdır. Daha az ısılarda mayanız erimeyebilir.

-Daha sonra bekleyen mayanızı tekrar karıştırıp, yoğurma kabınıza alıp, diğer malzemeleri ekleyin. Unu azar azar ve kontrollü ilave edin. Ele fazla yapışmayan, toparlanan yumuşak bir hamur elde edin. Ben 3,5 su bardağı un koydum.

-Hamur yoğurma kabınızın üzerini, nemli bir kurulama bezi ile veya birkaç yerinden deldiğiniz streç film ile kapatın. Yoğurduğunuzdaki büyüklüğünün iki katına çıkana kadar, yaklaşık 1 saat sıcakça bir yerde mayalandırın.
















-Sürenin sonunda hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin.
















-Tepside de 10-15 dakika kadar daha mayalandırın.

















-Sonra üzerlerine yumurta fırçasıyla su sürün. Bıçakla + şeklinde kesikler atın. Ben daha önce kursta öğrendiğim zeytinli ekmekleri kestiğim gibi, kabarınca açılacağını düşünerek ufak kesikler attım. Ama siz Nurcan gibi uzunca kesin. Öyle daha güzeller. :)

En üstüne de benim gibi haşhaş tohumu veya Nurcan gibi çörek otu, susam veya ayçekirdeği içi serpin.

Tepsinizin bir kenarına fırına dayanıklı bir kasede su koyun.


















-Daha önce 200 dereceye ısıttığınız fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca da, üzerlerine elinizle su serpin.

Yumuşacık sandviç ekmekleriniz hazır. Şimdi ağız tadınıza göre içine istediğiniz kahvaltılıkları koymanız kalıyor.

Deneyenlere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Karbonhidrat Diyeti (Ye+İç=Zayıfla)

Karbonhidrat diyeti listesinin oldukça silik bir kopyasını yaklaşık 8 yıl önce canım ablam Sevil Üstündağ'dan almıştım. Kuzenlerle birli...