14 Mart 2008

#32 Çorba Ye - Süzme Mercimek Çorbası











Sevgili Lama Mutfakta'nın ev sahipliğini yaptığı #32 Çorba Ye Etkinliği'ne, benim çok sevdiğim süzme mercimek çorbası ile katılmak istedim.

Yeni anne olan arkadaşımıza etkinlikte başarılar diliyorum. Minik Zeynep'i güle güle büyütürsünüz inşallah.





Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı kimyon
Su, tuz
Dilerseniz, kruton (kızarmış ekmek küpleri)

Sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:
-Mercimekleri ayıklayıp, yıkayın. Daha sonra süzün ve bir kenarda bekletin.
-Un ve tereyağını tencerenize alın. Yağ eriyip, kavrulmuş un kokusu duyuluncaya kadar 1-2 dakika kavurun.
-Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak, 6 su bardağı sıcak suyu ekleyin.
-Kaynamaya başladığında, kabuklarını soyduğunuz bir adet soğanı bütün olarak tencereye koyun ve altını kısın. (Soğanı, çorbanız piştikten sonra çıkarıp atacağımız için bütün halinde koyuyoruz.)
-Süzülmüş mercimeği, kimyonu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Arada karıştırarak, mercimekler iyice dağılıncaya kadar pişirin.
-Soğanı çıkarıp atın.
-Çorbanızı blenderdan geçirin, yoksa tel süzgeç ile süzün. Tuzunu ve kıvamını kontrol edip, gerekiyorsa su ve tuz ekleyin. 1-2 dakika daha kısık ateşte kaynatıp, altını kapatın.
-Bir tavada sos için gerekli 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Acı veya tatlı kırmızı toz biberi ekleyip, birkaç saniye karıştırın. (Yağın yanmamasına dikkat edin.)
-Çorbanızı tabaklara servis edip, üzerine hazırladığınız sostan gezdirin. (Sosu tencereye de ekleyebilirsiniz.)
-Tercihen kızarmış ekmek küpleri (kruton) ile de servis edebilirsiniz.

Kruton hazırlamak için; Birinci yöntem; 6 dilim bayat ekmeği küp küp doğrayın. Tavada 3 yemek kaşığı margarini eritin. Ekmekleri tavaya alın, karıştırarak kızartın.
İkinci yöntem; dilediğiniz kadar ekmeği küp küp doğrayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize alın. Üzerine çok az sıvı yağ gezdirin, karıştırın. 200 dereceye ısıttığınız fırında ekmekler kıtır kıtır oluncaya kadar, arada bir veya iki kez karıştırarak pişirin.

Afiyet Olsun.

5 yorum:

LAVANTİN dedi ki...

Ellerine sağlık Ebru, en güzel çorba. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden.
Selametle...

disal dedi ki...

ne kadarda severim....

harika görünüyor canım...ellerine sağlık....

kocaman öpüyorum seni...

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

bende çok severim mercimek çorbasını harika olmuş canım ellerine sağlık..öpüyorum sıcacık sevgiler

Adsız dedi ki...

Etkinlikte cok güzelmis tam bana göre corbalara bayilirim..
Mercimegin süzmeliside zaten cok sahane oluyor, elinize saglik.
Sevgiyle
KeLeBeKk
www.kelebekk.blogcu.com

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mmmm nefis görünüyor, ellerine sağlık, süzme mercimek çorbası müthiş bir lezzettir.. Evliliğimizin ilk aylarındaki denememde kırmızı mercimekleri tencereye yapıştırmayı başarmıştım, neyse ki şimdi bu dönemleri atlattım sayılır :)