30 Mart 2008

Pastakolik Etkinliği

pastakolikbanner_3

Sevgili Özlem arkadaşımızın ev sahipliğini yaptığı Pastakolik Etkinliği'ne eski bir pastamla katılmak istiyorum.

Kendisine başarılar dilerim.



















Pandispanya İçin:
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağı
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı kakao
3/4 su bardağı süt (1 su bardağından 2 parmak az)
Yapılışı:
-Yumurtaları ve şekeri 3 dakika kadar çırpın.
-Oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
-Ayrı bir kaba bütün kuru malzemeyi eleyin.
-Unlu karışımı, azar azar yumurtalı karışıma kaşıkla yedirin.
-Sütü ekleyin ve iyice homojen bir hamur elde edene kadar kaşıkla karıştırmaya devam edin. (Fazla karıştırmayın. Sadece kenarlarda un kalmadığına emin olana kadar.)
-Küçük kare kalıbınızın iç kenarlarını margarin ile yağlayın. Altına yağlı kağıt koyup, kek hamurunun tepsiye taşmaması için kenarlarını kıvırıp, sıkıştırın. (Altına yağlı kağıt kesip koyduğunuz ve kenarlarını yağladığınız kelepçeli kalıp da kullanabilirsiniz.)

-Daha sonra kekinizi, 180 derecede ısınmış fırınınıza verin.
-Yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar pişirin.
-Kekin pişip pişmediğini anlamak için; tam ortasına kuru bir bıçak batırın. Çektiğinizde bıcak temizse kekiniz pişmiştir. Kek harcı bulaşmış görünüyorsa pişmemiştir. Pişirme esnasında ilk 40-50 dakika fırınınızın kapağını açmayın. Açarsanız, kabarmaya çalışan kekiniz sönecektir.

Pastanın hazırlanması:
1-
Kekimiz ılındığında kalıptan çıkarıp, oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz.























2-Kekimizi, metal plaka ile döner tablamızın üzerine ters çevirerek alıyoruz.Yağlı kağıdı çıkardığımızda düzgün bir üst yüzey elde ediyoruz. Kekimizin sivri hatlarını dikkatlice yuvalaklaştırıyoruz. Bu esnada çıkan kek kırıntılarını atmıyoruz. Daha sonra ihtiyacımız olacak.

















3-Bıçak veya misina yardımıyla kekimizi üçe veya istediğimiz sayıda kata bölüyoruz. En alt katı döner tablada bırakıp, diğer katları dikkatlice, teker teker metal plakalarla başka bir yere alıyoruz.
























4-Döner tabladaki keki, şerbet, meyve suyu, şekerli süt, komposto suyu gibi dilediğimiz tatlı bir sıvıyla ıslatıyoruz. Ben ıslatmak için, pastacılık malzemeleri satan yerden bulabileceğiniz özel kaplarından kullanıyorum. Ama siz kontrollü kapakları olan limon şişelerinden kullanabilirsiniz.

Keki ıslattığınız sıvıya, içkiyle derdiniz yoksa rom veya likör de katabilirsiniz



















5-Kekimizin kırıntılarını, buzdolabında beklettiğiniz ve çırparak yoğunlaştırdığımız krema ile karıştırarak hamur haline getiriyoruz.
Islattığınız katın üzerine, krema sıkma pompasının en geniş ucu ile bu hamuru çerçeve gibi sıkıyoruz.




















6-Çerçevenin içine hazır satılan pastacı kremalarından hazırlayıp, döküyoruz. Kremaya damla çikolata veya istediğiniz meyveleri küçük küçük keserek de katabilirsiniz. Kremanın çerçeveden yüksek olmamasına dikkat edin.






















7-Daha sonra diğer katı üzerine yerleştiriyoruz. Onu da ıslatıyoruz. Çerçeve sıkıp, içine krema koyuyoruz.























8-Son katı üzerine ekleyip, keki ıslatıyoruz.
























9-En üstüne tereyağı kreması veya yine soğukken çırpıp koyulaştırdığınız krema sürerek, streç filme sarıp, şeker hamuru hazır olana kadar bekletiyoruz. Bu işlem hem şeker hamurunun pastaya yapışmasını sağlıyor, hem de katlandırma işlemi sırasında oluşan yumuruları düzeltmenizi sağlıyor.

Pastanızı hemen kaplamak istemiyorsanız, bu şekilde streç film ile sarılıyken buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak çıkardıktan sonra, kaplamadan önce pastanızın oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Eğer pasta soğukken üzerine şeker hamuru kaplarsanız, içindeki soğukluk, şeker hamurundaki pudra şekerini eritecek ve renk verdiyseniz renklerinin akmasına ve görüntüsünün sulu sulu, parlak olmasına neden olacaktır. Pastanızın dış yüzeyi yapış yapış olacaktır.



















10-Tezgaha bolca pudra şekeri veya mısır nişastası eleyin. Ben bu sefer pudra şekeri kullandım. Pastayı kapladığım fotoğrafta da hamurun biraz kuru olduğunu görebilirsiniz. (Kursta mısır nişastası ile açıyorduk hamurlarımızı, ancak Emel Başdoğan'ın kitabında pudra şekeri ile de açılabileceğini gördüm. Nişasta ile açarsanız hamurunuzu daha az kuruttuğundan, kullanımı daha kolay ve daha elastik bir hamurunuz oluyor. Ancak bu şekilde, kenarlarından artan hamura nişasta karıştığından, basit parçalar kesmek dışında, bu hamuru bir daha kullanamıyorsunuz. Pudra şekeri ile açarsanız da, birkaç damla su ekleyerek, tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Ama ben yine de hamurla daha kolay başedebilmeniz için, ilk denemelerinizi nişasta ile açmanızı tavsiye ederim.)



















11-Ortasına hamurunuzu koyup, onun üzerine de çok az pudra şekeri eleyin.



















12-Hamuru kaldırmadan, merdanenizi hareket ettirerek, hamuru açın. Arada merdaneyi de pudra şekeri ile ovalayın. Şeker hamuru açarken, zeminin, merdanenin ve elinizin kuruluğu çok önemlidir. Dikkat edin.



















13-Kenarlara taşan pudra şekerlerini, büyükçe bir yumurta fırçasıyla uzaklaştırın.




















14-Hamurunuzu kaplayacağınız şekle uygun bir şekilde açın. Yuvarlak, kare veya daire şeklinde.
Açtığınız hamurun çapı veya kenar uzunlukları, en az, kaplayacağınız pastanın kenar yükseklikleri çarpı 2, artı pastanın genişliği kadar olmalıdır. Ki tamamen pastanızı kaplasın.



















15-Açtığınız hamurunuzu dikkatlice ve süratlice, merdanenize sararak, aynı zamanda yumurta fırçasıyla altındaki pudra şekerlerini fırçalayarak, pastanın üzerine yerleştirin. Bu kısım biraz ustalık gerektirebilir. Zamanla alışırsınız.























16-Daha sonra kenarlarını pastanıza oturtun ve en altını pizza kestiğiniz ruletle kesin. Bıçakla da kesebilirsiniz. Ama hamurun yere değdiği noktadan kesmeye dikkat edin.



















17-Hazır olan pastanızı büyük bir plaka yardımıyla servis edeceğiniz tabağa veya karton altlıkların üzerine alın. Değişik renklerdeki modelleme hamurundan kestiğiniz parçalarla etrafını süsleyin. Bu parçaları pastanıza yapıştırmak için, küçük resim fırçasını ıslatıp, üstten görünmeyecek yerlerine sürmelisiniz.
Ben bu pastanın kenarlarına çimen görüntüsü vermek için, rendenin ince tarafıyla rendelediğim yeşil modelleme hamurunu kullandım.

Şeker hamuru yapımı için buraya tıklayabilirsiniz.

Sevgiler...

5 yorum:

sadiye dedi ki...

gerçekten çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

ebruakin dedi ki...

Selamlar Sadiye'cim,
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler...

Aslihan Mermer dedi ki...

Ebru Hanım selam,
Süper açıklayıcı çalışmalarınızla dün şeker hamuru yaptım, bu akşam kullanacağım. Daha önce hep jelatinsiz versiyonunu yumurta akı tozu ile deniyordum ama bunun kıvamı da çok harika oldu. Çok teşekkürler.
Kurstan bahsetmişsiniz hangi kursa gittiğinizi öğrenebilir miyim?
Ben bir tane workshop'a katıldım ancak çok memnun kalmadım, yine gidesim var.
Sevgiler,

Elif dedi ki...

Merhabalar Ebru Hanım, ben bu güne kadar hiç pasta yapmadım, ama sizlerin yaptığı pastaları görünce çok heveslendim. Ancak bu konuda çok ama çok bilgisizim ve yardıma ihtiyacım var, umarım bana da yardımcı olursunuz. Zaman içerisinde sizi sorularımla sıkarsam şimdiden özür dilerim. İlk sorum, pandispanyanın yeterince kabardığını anlamanının ölçütü nedir, örneğin pandispanya pişdiğinde, hamur halinin iki katı kadarmı kabarmalı yoksa üç katı kadarmı ? cevabınız için şimdiden çok teşekkürler, sevgiler

ebruakin dedi ki...

Selamlar Elif Hanım,
Dilerim istediğiniz pastaları yapabilirsiniz. Bana her istediğiniz konuda soru sorabilirsiniz. Bilgim dahilindeyse seve seve cevaplarım. Lütfen çekinmeyin.

Pandispanya hazırlarken, hamuru koyduğunuz fırın kabının üçte ikisini doldurmalısınız. Kalanı kabarma payı olmalı.

O kadar çok çeşit pandispanya var ki, ideal kabarma miktarı diye bir şeyden söz etmek maalesef mümkün değil. Hamurda margarin kullanıyorsanız daha sıkı kıvamlı ve fazla kabarmayan bir pandispanya elde edersiniz. Sıvı yağ kullanırsanız daha fazla kabaran yumuşak kıvamlı bir pandispanyanız olur. Ama şeker hamuru kaplamak istiyorsanız sıkı kıvamlı, krema ile buluştuğunda kendini salmayan bir pandispanyaya ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca kıvamı yumurtaları kabartmanızla da çok alakalı. Hiç yağ konulmayan pandispanyalar da var.

Pastacılık işi deneme yanılma yoluyla ilerleyen bir iş bence. Siz de deneyerek ideal tariflerinizi bulacaksınız mutlaka.
Dilerim açıklayıcı olmuştur.
Sevgiler...

Karbonhidrat Diyeti (Ye+İç=Zayıfla)

Karbonhidrat diyeti listesinin oldukça silik bir kopyasını yaklaşık 8 yıl önce canım ablam Sevil Üstündağ'dan almıştım. Kuzenlerle birli...