12 Mart 2009

Mercimek Köftesi



Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
5 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tepeleme yemek kaşığı salça
Yarım demet kadar maydanoz
6-7 dal taze soğan
Kırmızı biber, kimyon, karabiber, nane, tuz, su
Zeytinyağı

Yapılışı:
-Kırmızı mercimekleri ayıklayıp yıkayın. Bir tencereye alıp, üzerine 4 su bardağı su ekleyerek, iyice ezilinceye kadar, arada bir karıştırarak haşlayın. Ocağı kapatın.
-Sonra ayıkladığınız ince bulgurları tencereye ekleyip, bir kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. 15 dakika bulgurların şişmesi için böylece bekletin.
-Bu arada olabildiğince ince doğradığınız kuru soğanları, sıvı yağ ile sararıncaya kadar kavurun. Sarardıklarında salçasını ekleyip 2 dakika kadar karıştırarak pişirin.
-15 dakika beklettiğiniz mercimek-bulgur karışımını yoğurma kabınıza alın. Üzerine sıcak sıcak soğan-salça karışımını dökün. Her yeri kırmızı olana kadar kaşıkla karıştırın.
-Daha sonra baharatları ve zeytinyağını ekleyip, ağız tadınıza göre acılı veya acısız olacak şekilde tadını ayarlayın. (Ben yarım çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı nane, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ve tadına bakarak tuz ekliyorum.)
-Baharatlarının kıvamının tam olduğuna karar verdikten sonra, yıkayıp ince ince doğradığınız maydanoz ve taze soğanları ekleyin. Yoğurun.
-Daha sonra köftelerinize elinizin içinde sıkarak fotoğraftaki gibi şekil verin.
Dilimlenmiş limon ve kıvırcık marul ile servis edin.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

birdilimdus dedi ki...

Olsa da yesek:))

Sevgiler
Evren

zuhal dedi ki...

HIM BAYLIRIM BENN BUNA ELINE SAGLIK ABLACIMM

14 Mart Pi Günü, Pi Kurabiyeleri

Geçen yıl bugün sevgili Ferhancığımın öğrencileri için yaptığımız pi kurabiyeleri... Pi Gününüz kutlu olsun!