12 Mart 2009

Mercimek Köftesi



Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
5 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tepeleme yemek kaşığı salça
Yarım demet kadar maydanoz
6-7 dal taze soğan
Kırmızı biber, kimyon, karabiber, nane, tuz, su
Zeytinyağı

Yapılışı:
-Kırmızı mercimekleri ayıklayıp yıkayın. Bir tencereye alıp, üzerine 4 su bardağı su ekleyerek, iyice ezilinceye kadar, arada bir karıştırarak haşlayın. Ocağı kapatın.
-Sonra ayıkladığınız ince bulgurları tencereye ekleyip, bir kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. 15 dakika bulgurların şişmesi için böylece bekletin.
-Bu arada olabildiğince ince doğradığınız kuru soğanları, sıvı yağ ile sararıncaya kadar kavurun. Sarardıklarında salçasını ekleyip 2 dakika kadar karıştırarak pişirin.
-15 dakika beklettiğiniz mercimek-bulgur karışımını yoğurma kabınıza alın. Üzerine sıcak sıcak soğan-salça karışımını dökün. Her yeri kırmızı olana kadar kaşıkla karıştırın.
-Daha sonra baharatları ve zeytinyağını ekleyip, ağız tadınıza göre acılı veya acısız olacak şekilde tadını ayarlayın. (Ben yarım çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı nane, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ve tadına bakarak tuz ekliyorum.)
-Baharatlarının kıvamının tam olduğuna karar verdikten sonra, yıkayıp ince ince doğradığınız maydanoz ve taze soğanları ekleyin. Yoğurun.
-Daha sonra köftelerinize elinizin içinde sıkarak fotoğraftaki gibi şekil verin.
Dilimlenmiş limon ve kıvırcık marul ile servis edin.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Olsa da yesek:))

Sevgiler
Evren

Mutfakname-Zuhal dedi ki...

HIM BAYLIRIM BENN BUNA ELINE SAGLIK ABLACIMM

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...