17 Ağustos 2007

Bamya


Bamya'nın, eklem sıvılarını artırıcı etkisi olduğunu duymuştum bir akrabamdan. Ama internette biraz bakındım, halsizliğe ve sindirim sorunlarına iyi geldiği yazıyor.

Hangisi doğru olursa olsun, faydalı bir sebze olduğu kesin. Şu sıralarda da, pazar ve marketlerde bol bol var. Fiyatı anlamadığım kadar pahalı olsa da, ilaç niyetine yemek lazım. :)

Malzemeler:
500 gr bamya
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet soğan
3 adet domates
Yarım limonun suyu
Tuz, su

Yapılışı:
-Bamyalarınızı, üstlerinden koni şeklinde, incecik kesip temizleyin. (Kesiklerinizin çok derin olmamasına dikkat edin. Derin kesikler, içindeki sıvının akmasına ve yemeğinizin kıvamının bozulmasına neden olur.) Bamyalarınızı yıkamadan, yemek harcınız hazır oluncaya kadar bir kenarda bekletin.
-Soğanları ince ince doğrayın. Sıvı yağ ile birlikte tencerenize alıp, iyice yumuşayıp, sararana kadar kavurun.
-Domateslerinizi rendeleyin, kabuklarını atın. Kavrulan soğanların üzerine ekleyip, 5 dakika kadar orta hararetli ocakta pişirin.
-Daha sonra 3 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım limon suyunuzu ekleyin. Kaynatın. (Limon suyu ile pişirdiğiniz bamyalarınız, yapışkan görünümlü olmayacaklardır.)
-Bu arada bamyalarınızı yıkayıp, hemen kaynayan yemek harcına atın.
-50-60 dakika, bamyalarınız iyice yumuşayıncaya kadar, kısık ateşte pişirin. Pişme sırasında tuzunu ve suyunu kontrol edin. Bamyaların dağılmaması için, kaşıkla karıştırmamaya, gerekiyorsa tencerenizi sallayarak karıştırmaya özen gösterin.
-Eğer bamyanızı zeytinyağlı olarak soğuk tüketmek istiyorsanız, sıvı yağ tercihinizi zeytin yağı olarak yapmanız ve 2 adet kesme şeker eklemeniz yeterlidir.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

Nalan Ünal dedi ki...

En sevdiğim sebzeyi pişirmişsin Ebru'cum, pek de güzel gözüküyor.

Bamya'yı güzel pişirebilen pek çok yemeği güzel yapar, herkes bamya pişiremez. Senin zaten iyi yapamayacağın bir yemek yok gibi, ellerine sağlık:)
Sevgiler,
Nalan

ebruakin dedi ki...

Canım Nalan'cım,
Çok naziksin. Öğrenmeye çalışıyorum. :)
Çok çok teşekkür ederim.
Öpüyorum kocaman.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...