30 Mart 2008

Ahtapot


Bir önceki yazımda tarifini verdiğim basit şeker hamuru ile oğlumun oyuncaklarını kalıp olarak kullanıp fotoğraftaki figürleri elde ettim. (Kalıpları iyice yıkadım tabii.)

Size de fikir vermesi açısından, paylaşmak istedim. :)

Ahtapotun üzerinde ve diğer kalıplarında, su altı temalı bir pasta yapmak için herşey var. Ne dersiniz?

Çok Kolay Şeker Hamuru Tarifi

Geçenlerde Carol Deacon'ın kitabında çok kolay bir şeker hamuru tarifine rastladım.










İçinde gliserin ve jelatin olmadığından, yapımı için evde normalde bulunabilecek malzemelere ek olarak sadece glikoza ihtiyacınız olacak.

Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, içinde çiğ yumurta akı olduğu için, hamuru kullanacağınız gün hazırlamak ve en geç 1 gün içinde pastayı tüketmek.

Zaman alan modellemeler gerekmiyorsa, bundan sonra yapacağım pastalarda bu hamuru kullanmaya karar verdim. Size de deneyin derim. Oldukça kolay şekil verilebiliyor.

Malzemeler:
500 gr ince çekilmiş pudra şekeri (Mutlaka pastacılık malzemeleri satan yerlerden almalısınız, piyasada paketlerde bulabileceğiniz markaların pudra şekerleri ile pürüzsüz bir şeker hamuru elde etmek oldukça zordur.)
1 yumurtanın beyazı
2 silme yemek kaşığı glikoz

Yapılışı:
-Bir kaba pudra şekerini eleyin.
-Ayrı bir kaba yarısını alın ve ortasını açın. Yumurta akını ve mikrodalga fırında 10-15 saniye ısıttığınız glikozu ekleyin. (Glikoz oda sıcaklığında oldukça katı bir malzeme olduğu için kolay ölçülebilmesi için hafif ısıtılmaya ihtiyacı olabilir. Mikrodalga fırınınız yoksa benmari usulü ile de glikozu ısıtabilirsiniz. Fazla ısıtmamaya özen göstermelisiniz.)
-Önce bir tahta kaşık yardımı ile malzemeleri karıştırın. Daha sonra pudra şekerinin kalan yarısından kaşık kaşık ekleyerek elinizle hamuru yoğurmaya devam edin. Ele fazla yapışmayan yoğun kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya ve pudra şekeri eklemeye devam edin. (Benim hamurum için 500 gr pudra şekeri biraz fazla geldi. Tamamını kullanmadım.)
-Hamurunuz ideal kıvama geldiğinde hemen streç film ile sarıp, hava almayan bir plastik kaba koyun.
-İçinde yumurta akı olduğundan, hamurunuzun hava ile temasında çok hızlı kuruyacağını unutmayın. Yapacağınız işlemler için seri olmaya çalışın. :)

Carol Deacon - Perfect Party Cakes



Eğer eğlenceli, şeker hamurlu parti pastaları hazırlamak istiyorsanız Remzi Kitabevi'nde bulabileceğiniz Carol Deacon'ın Perfect Party Cakes kitabını tavsiye ederim. İçinde temel tarifler, çok sevimli modeller ve nasıl yapıldıklarına dair detaylı anlatımlar var.

Kitap ingilizce. Ancak ingilizce bilmiyorsanız bile fotoğrafları oldukça yardımcı oluyor.

Pastakolik Etkinliği

pastakolikbanner_3

Sevgili Özlem arkadaşımızın ev sahipliğini yaptığı Pastakolik Etkinliği'ne eski bir pastamla katılmak istiyorum.

Kendisine başarılar dilerim.



















Pandispanya İçin:
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağı
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı kakao
3/4 su bardağı süt (1 su bardağından 2 parmak az)
Yapılışı:
-Yumurtaları ve şekeri 3 dakika kadar çırpın.
-Oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
-Ayrı bir kaba bütün kuru malzemeyi eleyin.
-Unlu karışımı, azar azar yumurtalı karışıma kaşıkla yedirin.
-Sütü ekleyin ve iyice homojen bir hamur elde edene kadar kaşıkla karıştırmaya devam edin. (Fazla karıştırmayın. Sadece kenarlarda un kalmadığına emin olana kadar.)
-Küçük kare kalıbınızın iç kenarlarını margarin ile yağlayın. Altına yağlı kağıt koyup, kek hamurunun tepsiye taşmaması için kenarlarını kıvırıp, sıkıştırın. (Altına yağlı kağıt kesip koyduğunuz ve kenarlarını yağladığınız kelepçeli kalıp da kullanabilirsiniz.)

-Daha sonra kekinizi, 180 derecede ısınmış fırınınıza verin.
-Yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar pişirin.
-Kekin pişip pişmediğini anlamak için; tam ortasına kuru bir bıçak batırın. Çektiğinizde bıcak temizse kekiniz pişmiştir. Kek harcı bulaşmış görünüyorsa pişmemiştir. Pişirme esnasında ilk 40-50 dakika fırınınızın kapağını açmayın. Açarsanız, kabarmaya çalışan kekiniz sönecektir.

Pastanın hazırlanması:
1-
Kekimiz ılındığında kalıptan çıkarıp, oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz.























2-Kekimizi, metal plaka ile döner tablamızın üzerine ters çevirerek alıyoruz.Yağlı kağıdı çıkardığımızda düzgün bir üst yüzey elde ediyoruz. Kekimizin sivri hatlarını dikkatlice yuvalaklaştırıyoruz. Bu esnada çıkan kek kırıntılarını atmıyoruz. Daha sonra ihtiyacımız olacak.

















3-Bıçak veya misina yardımıyla kekimizi üçe veya istediğimiz sayıda kata bölüyoruz. En alt katı döner tablada bırakıp, diğer katları dikkatlice, teker teker metal plakalarla başka bir yere alıyoruz.
























4-Döner tabladaki keki, şerbet, meyve suyu, şekerli süt, komposto suyu gibi dilediğimiz tatlı bir sıvıyla ıslatıyoruz. Ben ıslatmak için, pastacılık malzemeleri satan yerden bulabileceğiniz özel kaplarından kullanıyorum. Ama siz kontrollü kapakları olan limon şişelerinden kullanabilirsiniz.

Keki ıslattığınız sıvıya, içkiyle derdiniz yoksa rom veya likör de katabilirsiniz



















5-Kekimizin kırıntılarını, buzdolabında beklettiğiniz ve çırparak yoğunlaştırdığımız krema ile karıştırarak hamur haline getiriyoruz.
Islattığınız katın üzerine, krema sıkma pompasının en geniş ucu ile bu hamuru çerçeve gibi sıkıyoruz.




















6-Çerçevenin içine hazır satılan pastacı kremalarından hazırlayıp, döküyoruz. Kremaya damla çikolata veya istediğiniz meyveleri küçük küçük keserek de katabilirsiniz. Kremanın çerçeveden yüksek olmamasına dikkat edin.






















7-Daha sonra diğer katı üzerine yerleştiriyoruz. Onu da ıslatıyoruz. Çerçeve sıkıp, içine krema koyuyoruz.























8-Son katı üzerine ekleyip, keki ıslatıyoruz.
























9-En üstüne tereyağı kreması veya yine soğukken çırpıp koyulaştırdığınız krema sürerek, streç filme sarıp, şeker hamuru hazır olana kadar bekletiyoruz. Bu işlem hem şeker hamurunun pastaya yapışmasını sağlıyor, hem de katlandırma işlemi sırasında oluşan yumuruları düzeltmenizi sağlıyor.

Pastanızı hemen kaplamak istemiyorsanız, bu şekilde streç film ile sarılıyken buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak çıkardıktan sonra, kaplamadan önce pastanızın oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Eğer pasta soğukken üzerine şeker hamuru kaplarsanız, içindeki soğukluk, şeker hamurundaki pudra şekerini eritecek ve renk verdiyseniz renklerinin akmasına ve görüntüsünün sulu sulu, parlak olmasına neden olacaktır. Pastanızın dış yüzeyi yapış yapış olacaktır.



















10-Tezgaha bolca pudra şekeri veya mısır nişastası eleyin. Ben bu sefer pudra şekeri kullandım. Pastayı kapladığım fotoğrafta da hamurun biraz kuru olduğunu görebilirsiniz. (Kursta mısır nişastası ile açıyorduk hamurlarımızı, ancak Emel Başdoğan'ın kitabında pudra şekeri ile de açılabileceğini gördüm. Nişasta ile açarsanız hamurunuzu daha az kuruttuğundan, kullanımı daha kolay ve daha elastik bir hamurunuz oluyor. Ancak bu şekilde, kenarlarından artan hamura nişasta karıştığından, basit parçalar kesmek dışında, bu hamuru bir daha kullanamıyorsunuz. Pudra şekeri ile açarsanız da, birkaç damla su ekleyerek, tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Ama ben yine de hamurla daha kolay başedebilmeniz için, ilk denemelerinizi nişasta ile açmanızı tavsiye ederim.)



















11-Ortasına hamurunuzu koyup, onun üzerine de çok az pudra şekeri eleyin.



















12-Hamuru kaldırmadan, merdanenizi hareket ettirerek, hamuru açın. Arada merdaneyi de pudra şekeri ile ovalayın. Şeker hamuru açarken, zeminin, merdanenin ve elinizin kuruluğu çok önemlidir. Dikkat edin.



















13-Kenarlara taşan pudra şekerlerini, büyükçe bir yumurta fırçasıyla uzaklaştırın.




















14-Hamurunuzu kaplayacağınız şekle uygun bir şekilde açın. Yuvarlak, kare veya daire şeklinde.
Açtığınız hamurun çapı veya kenar uzunlukları, en az, kaplayacağınız pastanın kenar yükseklikleri çarpı 2, artı pastanın genişliği kadar olmalıdır. Ki tamamen pastanızı kaplasın.



















15-Açtığınız hamurunuzu dikkatlice ve süratlice, merdanenize sararak, aynı zamanda yumurta fırçasıyla altındaki pudra şekerlerini fırçalayarak, pastanın üzerine yerleştirin. Bu kısım biraz ustalık gerektirebilir. Zamanla alışırsınız.























16-Daha sonra kenarlarını pastanıza oturtun ve en altını pizza kestiğiniz ruletle kesin. Bıçakla da kesebilirsiniz. Ama hamurun yere değdiği noktadan kesmeye dikkat edin.



















17-Hazır olan pastanızı büyük bir plaka yardımıyla servis edeceğiniz tabağa veya karton altlıkların üzerine alın. Değişik renklerdeki modelleme hamurundan kestiğiniz parçalarla etrafını süsleyin. Bu parçaları pastanıza yapıştırmak için, küçük resim fırçasını ıslatıp, üstten görünmeyecek yerlerine sürmelisiniz.
Ben bu pastanın kenarlarına çimen görüntüsü vermek için, rendenin ince tarafıyla rendelediğim yeşil modelleme hamurunu kullandım.

Şeker hamuru yapımı için buraya tıklayabilirsiniz.

Sevgiler...

En Güzel Pasta Yarışması 1


Sevgili Bir Demlik Sohbet arkadaşımızın organize ettiği "En Güzel Pasta Yarışması'na" ben de katılmak istedim.

Sevgili arkadaşımıza başarılar diliyorum.


bir Demlik Sohbet

Pandispanya İçin:
Malzemeler:
6 yumurta
2 su bardağı toz şeker
250 gr tereyağı
3 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
1 su bardağı kakao
1,5 su bardağı süt
Yapılışı:
-Yumurtaları ve şekeri 3 dakika kadar çırpın.
-Oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
-Ayrı bir kaba bütün kuru malzemeyi eleyin.
-Unlu karışımı, azar azar yumurtalı karışıma kaşıkla yedirin.
-Sütü ekleyin ve iyice homojen bir hamur elde edene kadar kaşıkla karıştırmaya devam edin. (Fazla karıştırmayın. Sadece kenarlarda un kalmadığına emin olana kadar.)
-Tabanına yağlı kağıt kesip, serdiğiniz, 26 cm çaplı kelepçeli kalıba kek hamurunuzu dökün. Kenarlarını yağlamayın.
Bu tür kekler için, Emel Başdoğan'a göre (ve bana göre de :)), kalıbın kenarlarını yağlamazsanız, kek kenarlarına tutunarak daha fazla kabarırmış. Ama altı için bu söz konusu değil tabii.
-Daha sonra kekinizi, 180 derecede ısınmış fırınınıza verin.
-Yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar pişirin.
-Kekin pişip pişmediğini anlamak için; tam ortasına kuru bir bıçak batırın. Çektiğinizde bıcak temizse kekiniz pişmiştir. Kek harcı bulaşmış görünüyorsa pişmemiştir. Pişirme esnasında ilk 40-50 dakika fırınınızın kapağını açmayın. Açarsanız, kabarmaya çalışan kekiniz sönecektir.
-Kekiniz ılındığında kalıptan çıkarın. İster kalp şeklindeki çember ile kekinizi kesin, isterseniz de yağlı kağıtın üzerine kalp şekli çizip, kenarlarından keki kesmek suretiyle, kekinize kalp şekli verin.

Diğer Malzemeler:
2 Paket Dr Oetker Dolgu Kreması
Dolgu kreması için; 6 çay bardağı süt

Yarım su bardağı damla çikolata

1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt

1 su bardağı krema

750 gr beyaz şeker hamuru
Yarım su bardağı kadar mısır nişastası

Pastanın Katlandırılması:
-Dolgu kremasını üzerindeki tarife göre hazırlayın. Damla çikolataları ekleyin, karıştırın.

-1,5 su bardağı süt ile 1,5 su bardağı toz şekeri karıştırıp ocağın üzerine alın ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamasına gerek yoktur. Ilık olarak kullanacağız.

-Kekinizi, metal plaka ile varsa döner tablanızın üzerine koyun.
-Uzunca bir bıçak yardımı ile eşit üç kata ayırın. Her katı ayrı bir metal plaka üzerine alın.
-En altta kalan katı ılık süt-şeker karışımı ile hafifçe ıslatın.
-Kekinizi kalp şeklinde keserken kenarlarından artan parçaları incecik şeritler halinde keserek, krema üst katlar konulduğunda dışarı taşmasın diye, kekinizin üst kenarlarında ince bir çeper oluşturun.
-Ortasına dolgu kreması koyup, diğer kata da aynı işlemi uygulayın.
-En üst katı da pastanın üzerine yerleştirip, süt-şeker karışımı ile ıslatın.
-Katlandırma işlemimiz bitti.
-Pastanızın dışına, iyice soğutup, mikser ile çırptığınız kremayı spatula yardımı ile sürün.
-Streç film ile kaplayın.
-Pastamız şeker hamuru ile kaplanmaya hazır.

Pastanın Şeker Hamuru ile Kaplanması:
-750 gr beyaz şeker hamurunu, mısır nişastası elediğiniz, mümkünse mermer tezgah üzerinde merdane ile yerinden kaldırmadan 5 mm kalınlığında açın.
-Kenarlarından taşan mısır nişastalarını bir yumurta fırçası yardımı ile hamurdan uzaklaştırın.
-Pastanızın üzerinden streç filmi çıkarıp, spatula ile tekrar düzeltin.
-Hamuru dikkatlice merdaneye sarıp, pastanın üzerine yerleştirin. Kenarlarını oturtup, fazla hamuru bir bıçak yardımı ile temizleyin. Üzerini ister kendi yaptığınız çiçeklerle, isterseniz kalıplarla kestiğiniz renkli şeker hamurlarıyla süsleyebilirsiniz.

Pasta katlandırma ve kaplama aşamalarını fotoğrafları ile görmek isterseniz, benzer başka bir pastam için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu pastamın küçük güllerinin yapımı için buraya, büyük güllerinin yapımı için buraya, yapraklarının yapımı için buraya ve şeker hamuru yapımı için de buraya tıklayabilirsiniz.

Deneyenlere kolay gelsin. :)

29 Mart 2008

Meyve Şekerlemeli Nemli Kek - PDCS 19 Etkinliği


Sevgili Yemek Güncesi Yeliz arkadaşımız beni Porselen Demlik Çay Saati 19 Etkinliği'ne davet etmişti.

Ben de çok sık yaptığım ve tadına bakan herkesin beğendiği meyve şekerlemeli kekim ile etkinliğe katılmak istedim.

Sevgili Yeliz nazik davetin için tekrar teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı mısırözü yağı
1 su bardağı yoğurt (ne çok katı, ne de sulu olacak)
1 çay bardağı portakal suyu (taze sıkılmış ve tel süzgeç ile süzülmüş)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Ayrıca;
1 su bardağı kurutulmuş meyve
2 dolu dolu yemek kaşığı un

Yapılışı:
-Öncelikle kuru meyveleri, bir kaseye alıp üzerini geçecek kadar kaynamış su dökün. Bu şekilde 10 dakika bekletip, süzgeçe alın. Bir kenarda, süzülmesi için bekletin.
-Derince bir kek karıştırma kabında yumurtaları ve toz şekeri 10 dakika yüksek ayarda çırpın.
-Daha sonra yoğurt, taze sıkılmış ve süzülmüş portakal suyu, sıvı yağı ekleyin. Tekrar çırpın.
-Ayrı bir kaba unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyip, karıştırın. Bu karışımı mikserin düşük ayarıyla çırparak, yumurtalı karışıma ekleyin.
-Ayrı bir yerde süzülen kuru meyvelerinize, 2 dolu dolu yemek kaşığı unu ekleyin karıştırın.
-Kek harcını tahta kaşıkla karıştırarak, kuru meyvelerinizi ekleyin. Margarin ile iyice yağladığınız kalıbınıza dökün.
-Bekletmeden, daha önceden 180 dereceye ısıttığınız fırınınıza verin. 40-50 dakika pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için, kekinize kuru bir bıçak batırın. Bıçak temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş, üzerine kek harcı bulaşmış çıkıyorsa, pişmemiştir. Pişme süresi fırınınıza göre değişebileceğinden ilk 40. dakikada kontrol edin. Eğer pişmemişse 5 dakikada bir bıçak testi ile kontrol etmeye devam edin.
-Kekinizi fırından çıkardıktan sonra, kalıbının içinde soğumasını bekleyin.
-Soğuyunca servis tabağınıza ters çevirip, üzerine pudra şekeri veya hindistan cevizi serperek servis edin.

Afiyet Olsun.

28 Mart 2008

Karbonhidrat Diyeti (Ye+İç=Zayıfla)

Karbonhidrat diyeti listesinin oldukça silik bir kopyası yaklaşık 8 yıl önce elimize geçmiş, ben ve kuzenlerim denemiştik. Hepimiz de fazlalıklarımız oranında değişik miktarlarda kilolar vermiştik.

Sonra, bu şekilde beslenmeye tahammül edemeyip, normal yeme düzenimize döndük ve tahmin edebileceğiniz gibi eski kilolarımıza da geri döndük.

Geçtiğimiz yıl, oldukça zayıf bir iş arkadaşımdan, listenin tam halini buldum. Ne kadar sevindim anlatamam. Çünkü önceki kopya çok silik olduğundan bazı ufak tefek yanlışlıklar yapmışız. :)

Bu diyetin en büyük handikapı uzun süre uygulanmasının zorluğu ve kolestrol, trigliserid yüksekliği gibi dertlere yol açabilme olasılığı.

Proteine ağırlık verilen diyetlerin babası diyebileceğimiz Atkins'in kalp hastalığından öldüğü yönünde haberler olduğu, daha sonra eşinin bu haberleri yalanladığı kulağınızın bir köşesinde olsun. Aklınıza yatmayan hiçbir şeyi de uygulamayın ne olur.


Eski bir arkadaşım sık sık, çok az yemek yediğinden ve kilo veremediğinden yakınırdı. Biz de tabi tabi diyerek pek de ciddiye almazdık. Sonra kendisinde tiroit yetmezliği rahatsızlığı olduğunu öğrendik. Meğer söylediklerinin hepsi doğruymuş. Tiroit beziniz yeterince çalışmadığı için de kilo alıyor olabilirsiniz unutmayın. Herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka doktorunuzun önereceği testleri yaptırın.

Elimdeki listeler fotokopi olduğundan ve dökümanların herhangi bir yerinde kitap adı geçmediğinden, aşağıda tüm detaylarını yazdığım diyetin nereden alındığına dair bir bilgiye sahip değilim maalesef. Sadece ilk paragrafın altında F.G.Pasquali adı var. Ama internette arattığımda bu isme ait bir bilgiye rastlayamadım.


Karbonhidrat Diyeti

Fazla kilolarımızı vermek veya kilomuzu muhafaza etmek, sadece aldığımız besinlerdeki karbonhidrat miktarını ayarlamakla mümkündür.

Yiyeceklerdeki kalori değerinin bu diyetle hiçbir ilgisi yoktur. Bünye ihtiyacı olan kaloriyi alır ve yakar. Ancak ihtiyaçtan fazla karbonhidrat lüzumsuz bir yağ tabakası halinde vücudumuzda kalır ve şişmanlamamıza sebep olur.

Örneğin bir parça et bol kalori ihtiva ettiği halde, karbonhidrat değeri bakımından sıfırdır. Yani istenilen miktarda yenilebilir. Buna karşılık, bir elma çok az kalori ihtiva etmesine rağmen karbonhidrat bakımından çok zengindir. Bu nedenle dikkatle yenmesi gereken bir besindir.

Bu diyet yöntemini çok dikkatle okuyup hassasiyetle tatbik ettiğiniz takdirde kısa bir süre sonra dilediğimiz formu bulabileceğimizden emin olabilirsiniz.

Niçin Normal Kilomuzdan Fazlayız?
Çünkü fazla yiyoruz.
Ama hangi gıdaları fazla yiyoruz?
Asıl önemli olan bu! Şişmanlamamıza sebep olan şey aşırı miktarda karbonhidrat almamızdır.

Karbonhidrat Nedir?
Karbonhidrat, bünyemizin vitamin, protein, yağ gibi ihtiyacı olduğu bir maddedir. Ancak bu maddenin aşırı derecede vücutta birikmesi zamanla organizmada yağa dönüşmesine ve dolayısı ile şişmanlamamıza sebep olmaktadır.

Karbonhidrat Diyeti Nedir?
Her gıda maddesinin ne kadar karbonhidrat değeri taşıdığını size uzun bir liste halinde sunuyoruz.
Vücudumuzun günlük karbonhidrat ihtiyacı 70-75 ünitedir. Bu miktarı her gün aldığımız takdirde kilomuzu muhafaza etmiş oluruz. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için bu miktarın 40 ile 60 ünite arasında tutulması gerekmektedir. Hergün 40-60 ünite karbonhidrattan fazla almadığımızda ilk hafta 2-3 kg, müteakip haftalar, yani 5 ve 6 hafta sonunda 5-7 kg verdiğimizi göreceğiz. 15-20 kg vermek isteyenler için diyet süresi 6 aydır.

Bu Diyetin Faydaları Nelerdir?
Bu diyette aç kalmak bahis konusu olmadığı için rejim süresince vücudumuzun zayıf düşme ve sinir sistemimizin yıpranma ihtimali ortadan kalkmış olmaktadır.
Listemizde karbonhidrat değeri çok az olan bütün gıdalardan doyuncaya kadar her öğün yiyebilirsiniz. Yeter ki günde 40-60 karbonhidrat ünitesini geçmeyin. Nelerden ne miktarda yiyebileceğimizi göstermek üzere aşağıda görebileceğiniz gibi örnek günlük menüler hazırladık. Bu menüler sadece bir örnek olup, mutlaka aynen tatbik edilmesi şart değildir. Buna benzer bir menüyü listemizden seçeceğiniz ve günlük ünite değeri 40 ile 60 üniteyi geçmeyen, sevdiğiniz yiyeceklerle, kendiniz de yapabilirsiniz. Zaten bu diyetin temelinde esas olan aç kalmak ve dolayısıyla vücudumuzu vitamin, protein ve diğer besinleriden mahrum etmek yoktur. İştah kesici ilaçlarla veya hiçbir şey yemeyerek zayıflamanız sağlıklı olmayacaktır. Bütün hayatınız boyunca ilaç almayı veya aç kalmayı mı düşünüyorsunuz? Zayıflamak için bünyemizin ihtiyacı olan şeyleri almamazlık edemeyiz. Devamlı aç durarak sinir sistemimizi yıpratamayız. Doyuncaya kadar yiyecek fakat seçerek yiyeceğiz, daima tok ve sağlıklı olarak normal kilomuzda kalmayı başaracağız.

Şeker
Diyet süresince karbonhidrat değeri çok yüksek olan bu gıdadan kaçınmanız gerekmektedir. Örnek: 1 kesme şeker 12 ünite karbonhidrat ihtiva eder. Hiçbir şey yemesek dahi, günde 2'şer şekerli 3 bardak çay içmek diyetin bozulması için yeterlidir. Çünkü 3 bardak çayda 6 kesme şekeri kullanmış ve 6x12 ünite = 72 ünite karbonhidrat almış oluyoruz. (Şeker yerine sakarin tercih edebilirsiniz.)

Alkol
Bu diyette alkol alabilirsiniz. Tercihen damıtılma yoluyla elde edilmiş içkileri seçiniz. (Rakı, Votka, Cin, Konyak, Viski)

Hamurlar
Bilumum hamur işlerinden kaçınmalısınız. Bu besinlerin listemizde göreceğiniz gibi karbonhidrat değerleri çok yüksektir. Mecburiyet halinde çok ölçülü miktarlarda yemenizi tavsiye ederiz.
Et, balık, yumurta, peynir gibi gıdaları arzu ettiğiniz kadar rahatça yiyebilirsiniz. (Yağlı et dahil)
Not: Bu diyeti uygulayacak olanların herhangi bir hastalıktan şikayetçi olmamaları veya tedavi altında bulunmamaları gerekmektedir. Bu gibi hallerde bir hekime danışılması gereklidir.

Ünite
Besinlerin ihtiva ettikleri karbonhidrat miktarı için kullandığımız ölçü birimidir.



Porsiyon Ünite



Mezeler






Ançuez 100 gr 1




Ringa Füme 100 gr 1




Balık Yumurtası 100 gr 1




Salam, Jambon, Sosis 100 gr 1




Pastırma (Çiğ) 100 gr 1




Turşular 100 gr 6




Beyaz Peynir 100 gr 1




Rus Salatası 100 gr 8




Fava 100 gr 47




Kuru Fasülye 100 gr 52




Sardalya (Z.Yağında) 3 Adet 0




Midye Tava 8 Adet 10




Yumurta Katı 1 Adet 0




Patates Cips 10 Adet 10




Domates (Orta boy) 1 Adet 6




Ton Balığı (Z.Yağında) 1 Porsiyon 0




Marul 4 Yaprak 2




Hardal 1 Tatlı Kaşığı 2




Çiroz 100 gr 1




Lakerda 100 gr 1




Havyar 100 gr 1




Ciğer Ezme 100 gr 3




Sucuk (Çiğ) 100 gr 1




Patlıcan Salata 100 gr 6




Kaşar Peyniri 100 gr 1




Tarama 100 gr 10




Barbunya Fasülye 100 gr 45




Yoğurt 250 gr 12




Midye Dolma 2 Adet 4




Midye Haşlama 8 Adet 1




Yeşil Zeytin 10 Adet 2




Kızarmış Patates 10 Adet 20




Salatalık (Orta boy) 1 Adet 4




Ton Balığı Sebzeli 1 Porsiyon 3




Mayonez 1 Y.Kaşığı 1












Çorbalar






Tavuk Suyu Sade 1 Porsiyon 0




Konsome 1 Porsiyon 0




Et Suyu Sade 1 Porsiyon 0




Mantar Çorbası 1 Porsiyon 15




Kereviz Çorbası 1 Porsiyon 16




İşkembe Çorbası 1 Porsiyon 10




Sebze Çorbası 1 Porsiyon 12




Tarhana Çorbası 1 Porsiyon 17




Domates Çorbası 1 Porsiyon 16




Kuşkonmaz Çorbası 1 Porsiyon 16




Paça Çorbası 1 Porsiyon 12




Şehriye Çorbası 1 Porsiyon 17




Mercimek Çorbası 1 Porsiyon 18




Bezelye Çorbası 1 Porsiyon 20




*Sade unsuz hazırlanmış et sularını tercih ediniz.











Balıklar






Barbunya Izgara 250 gr 0




Barbunya Tava 250 gr 12




Çipura 250 gr 0




Dil Izgara 250 gr 0




Dil Tava 250 gr 12




Istakoz (Haşlanmış) 1 Porsiyon 0




Istakoz Kokteyli 1 Porsiyon 1




İstiridye (Çiğ) 6 Adet 4




Kalamar Tava 1 Porsiyon 10




Kalkan Tava 250 gr 12




Karides (Haşlanmış) 6 Adet 0




Karides Kokteyl 1 Porsiyon 1




Karides Tava 6 Adet 8




Kefal Izgara 250 gr 0




Kefal Tava 250 gr 12




Kılıç Izgara 250 gr 0




Levrek Izgara 250 gr 0




Midye Haşlama 8 Adet 1




Midye Tava 8 Adet 10




Sardalya, Hamsi Tava 250 gr 15




Tranca Izgara 250 gr 0




*Balıkları rahatça yiyebilirsiniz.





Izgara ve haşlamaları tercih ediniz.













ETLER (Porsiyon 150-200 gr)





Dana Etleri






Biftek 1 Porsiyon 0




Bonfile Izgara 1 Porsiyon 0




Böbrek Sote 1 Porsiyon 1




Ciğer Izgara 1 Porsiyon 3




Ciğer Tava 1 Porsiyon 6




Hamburger (Ekmeksiz) 1 Porsiyon 1




Köfte Izgara 1 Porsiyon 1




Köfte Tava 1 Porsiyon 8




Kuşbaşı Sade 1 Porsiyon 1




Kuşbaşı Sebzeli 1 Porsiyon 6




Pirzola Izgara 1 Porsiyon 0




Şinitzel Pane 1 Porsiyon 12




Şiş Izgara 1 Porsiyon 0




Yürek Izgara 1 Porsiyon 1












Kuzu ve Koyun Etleri






Böbrek Izgara 1 Porsiyon 1




But-Kol Izgara 1 Porsiyon 0




Ciğer Izgara 1 Porsiyon 1




Döner Pideli 1 Porsiyon 25




Döner Pideli Domatesli 1 Porsiyon 28




Döner Pideli Yoğurtlu 1 Porsiyon 27




Döner Sade 1 Porsiyon 0




Kelle 1 Porsiyon 0




Köfte Izgara 1 Porsiyon 3




Pirzola Izgara 1 Porsiyon 0




Pirzola Pane 1 Porsiyon 10




Şiş Izgara 1 Porsiyon 0




Yürek Izgara 1 Porsiyon 1












Domuz Etleri






Bonfile Izgara 1 Porsiyon 0




But-Kol Izgara 1 Porsiyon 0




Kuşbaşı Sade 1 Porsiyon 1




Kuşbaşı Sebzeli 1 Porsiyon 6




Pirzola Izgara 1 Porsiyon 0




Şinitzel Pane 1 Porsiyon 12












Tavuk Etleri (Porsiyon 300-500 gr)





Haşlanmış 1 Porsiyon 0




Tavada 1 Porsiyon 8




Izgara 1 Porsiyon 0




Hindi Izgara 1 Porsiyon 0












Av Etleri (Porsiyon 300-500 gr)





Ördek 1 Porsiyon 0




Lökoşe 1 Porsiyon 0




Yabani Domuz 1 Porsiyon 0




Muhtelik Kç.Kuşlar 1 Porsiyon 0




Keklik 1 Porsiyon 0




Tavşan 1 Porsiyon 0




Geyik 1 Porsiyon 0




*Bu etler pişmiş olarak değerlendirilmiştir.













Şarküteri






Sosisler 100 gr 1




Salamlar 100 gr 1




Jambon 100 gr 1




Pastırma 100 gr 1




Bacon 100 gr 1




Dil 100 gr 1




Sucuk 100 gr 1




Ciğer Ezmesi 100 gr 3




Beyin Tavası 100 gr 10




Beyin Haşlaması 100 gr 1












SEBZELER (Porsiyon 150-200 gr)





Haşlama veya Zeytinyağlı





Bamya 1 Porsiyon 10




Dolmalık Taze Biber 1 Adet 4




Enginar 1 Adet 6




Havuç 1 Porsiyon 9




Ispanak Kıymalı 1 Porsiyon 6




Ispanak Pirinçli 1 Porsiyon 20




Ispanak Püresi 1 Porsiyon 8




Kabak 1 Porsiyon 4




Karnabahar 1 Porsiyon 6




Kereviz 1 Porsiyon 6




Kuşkonmaz 1 Porsiyon 5




Lahana Dolması Etli 1 Porsiyon 8




Lahana Dolması Z.Yağlı 1 Porsiyon 18




Lahana Salatası 1 Porsiyon 7




Mantar Sote 1 Porsiyon 7




Mısır 1 Porsiyon 18




Patlıcan 1 Adet 4




Pırasa 1 Porsiyon 8




Taze Bezelye 1 Porsiyon 20




Taze Fasülye 1 Porsiyon 7




*Sebze porsiyonlarınızı uygun olarak ayarlayınız.
Aşırısı tavsiye edilmez.










Çiğ ve Salata






Salatalık Orta Boy 1 Adet 4




Marul Orta Boy 1 Adet 8




Kırmızı Turp 4 Adet 2




Taze Soğan 1 Adet 1




Lahana 100 gr 7




Havuç Orta Boy 1 Adet 4




Yeşil Biber 1 Adet 3




Kuru Soğan 1 Adet 10




Domates Orta Boy 1 Adet 6




Maydanoz 10 gr 2












Patatesler






Haşlama Orta Boy 1 Adet 20




Parmak Patates 10 Adet 24




Sütlü Püre 150 gr 30




Cips 10 Adet 10












Kuru Baklagiller






Mercimek 100 gr 48




Bakla 100 gr 47




Nohut 100 gr 50




Bezelye 100 gr 45




Fasülye 100 gr 52




Pirinç 100 gr 20




*Kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Ancak çok ölçülü miktarlarda alınmalı.










Meyveler






Ananas 100 gr 19




Karpuz 500 gr 20




Kavun 500 gr 18




Kiraz 100 gr 8




Çilek 100 gr 8




Kayısı 1 Adet 5




Elma Orta Boy 1 Adet 16




Taze İncir 1 Adet 4




Mandalina 1 Adet 9




Şeftali 1 Adet 12




Limon Orta Boy 1 Adet 6




Taze Üzüm 250 gr 22




Yeşil Erik 100 gr 6




Tatlı Erik 1 Adet 4




Hurma 100 gr 70




Muz 1 Adet 22




Armut Orta Boy 1 Adet 18




Greyfurt 1 Adet 16




Portakal 1 Adet 17




*Meyveleri de ölçülü yemelisiniz.













Kuru Yemişler






Badem 100 gr 24




Fındık 50 gr 13




Leblebi 50 gr 16




Kestane 50 gr 35




Ceviz 50 gr 10




Fıstık 50 gr 12




Kuru Üzüm 50 gr 38




Kuru Kayısı 1 Adet 6




Kuru İncir 1 Adet 6




Kuru Erik 1 Adet 5




Patlamış Mısır 50 gr 10












Ekmekler - Hamurlar - Tatlılar





Francala Ekmek 500 gr 220




1 Dilim Francala Ekmek 20 gr 11




Köy Ekmeği 500 gr 250




1 Dilim Köy Ekmeği 20 gr 12




Kızarmış Ekmek 20 gr 8




Un 250 gr 90




Un 1 Tatlı Kaşığı 5




Bisküvi 1 Adet 4




Pilav 100 gr 20




Makarna 100 gr 35




Muhtelif Börekler 100 gr 65




Sandviç 50 gr 25




Simit 1 Adet 25




Kesme Şeker 1 Adet 12




Çikolatalı Pastalar 1 Porsiyon 65




Sade Pastalar 1 Porsiyon 30




Kremalı Pastalar 1 Porsiyon 62




Meyveli Pastalar 1 Porsiyon 50




Krem Karamel 1 Porsiyon 26




Karameller 100 gr 68




Baklava - Kadayıf 100 gr 70




Muhallebi - Keşkül 1 Porsiyon 30




Bitter Çikolata 100 gr 24




Sütlü Çikolata 100 gr 55




Bal 1 Tatlı Kaşığı 16




Reçeller 1 Tatlı Kaşığı 14




Dondurma 1 Porsiyon 20




Bon Bon 100 gr 72












Yumurtalar






Omlet 2 Adet 1




Haşlanmış Rafadan 1 Adet 0




Haşlanmış Katı 1 Adet 0




Pastırmalı 2 Adet 1




Sahanda 1 Adet 0




Sebzeli Omlet 2 Adet 5




Jambonlu 2 Adet 1




Sucuklu 2 Adet 1












Süt ve Süt Mamulleri






İnek Sütü 1 Litre 24




Keçi Sütü 1 Litre 52




Ayran 1 Litre 20




Krem Şanti 1 Y.Kaşığı 1




Yoğurt 250 gr 12




Kaymak 1 Y.Kaşığı 1




Milk Shake 1 Bardak 28




Kondanse Süt 1 Tatlı Kaşığı 8




Kakaolu Süt 1 Bardak 25




Ovomaltin 1 Bardak 30












Peynirler






Beyaz Peynir 100 gr 1




Kaşar 100 gr 1




Rokfor 100 gr 1




Parmesan 100 gr 2




Tuzsuz Tulum 100 gr 1




Gravyer 100 gr 1




Kamamber 100 gr 1




Swiss 100 gr 1












Yağlar






Tereyağı 50 gr 0




Margarinler 50 gr 0




Zeytinyağı 50 gr 0




Çiçek Yağı 50 gr 0




Sirke 1 Y.Kaşığı 1




Ketçap 1 Y.Kaşığı 4




Mayonez 1 Y.Kaşığı 1












Meyve Suları (Saf)






Greyfurt 1/8 Litre 12




Domates 1/8 Litre 5




Üzüm 1/8 Litre 21




Vişne 1/8 Litre 17




Çilek 1/8 Litre 12




Mandalina 1/8 Litre 12




Portakal 1/8 Litre 14




Elma 1/8 Litre 16




Şeftali 1/8 Litre 15




Kayısı 1/8 Litre 17




Armut 1/8 Litre 18




Şerbetler 1/8 Litre 30




Kola Cinsi 1/4 Litre 23




Gazoz Cinsi 1/4 Litre 21




Soda 1/4 Litre 0




Limon 1 Tatlı Kaşığı 1




Su 1/2 Litre 0




Kahve (Şekersiz) 1/8 Litre 0




Çay (Şekersiz) 1/8 Litre 0




Çay + 1 Kesme Şeker 1/4 Litre 12




*Meyve sularını, ölçüye dikkat ederek,
tercihen kahvaltıdan önce içmelisiniz.










Alkol






Kırmızı Sek Şarap 1/4 Litre 2




Beyaz Sek Şarap 1/4 Litre 2




Tatlı Şaraplar 1/4 Litre 10




Roze Şarap 1/4 Litre 3




Şampanya Sek 1/4 Litre 2




Tatlı Şampanya 1/4 Litre 12




Bira 1/4 Litre 12




Pernod Rakısı 1/16 Litre 6




Cin 1/16 Litre 0




Konyak 1/16 Litre 0




Likörler 1/16 Litre 10




Tatlı Vermut 1/8 Litre 10




Rakı 1/16 Litre 0




Viski 1/16 Litre 0




Votka 1/16 Litre 0




Rom Sek 1/16 Litre 0




Martini Dry Sek 1/8 Litre 1




*Damıtılma yoluyla hazırlanmış içkileri tercih ediniz.
Likör ve benzeri tatlı içkiler tavsiye edilmez.




Örnek Menü 1
Kahvaltı
1/8 Litre Greyfurt Suyu 12
Şekersiz Çay ya da Kahve 0
1 Dilim Kızarmış Ekmek 8
20 gr Tereyağı 0


Öğle
1 Porsiyon Et Suyu 0
1 Porsiyon Bonfile 0
Garnitür Sebze 8
1 Elma 16


Akşam
1 Kadeh Rakı 0
6 Karides Haşlama 0
1/2 Piliç Izgara 0
1 Söğüş Domates 6


Günlük Ünite Toplamı 50






Örnek Menü 2
Kahvaltı
Şekersiz Çay ya da Kahve 0
1 Adet Rafadan Yumurta 0
1 Dilim Kızarmış Ekmek 8
20 gr Tereyağı 0


Öğle
1/8 Lt Martini Dry 1
1 Porsiyon Balık Izgara 0
1 Porsiyon Karışık Salata 8
1 Kola veya Gazoz 23
1 Şekersiz Kahve 0


Akşam
1 Kadeh Rakı 0
50 gr Balık Yumurtası 1
1 Porsiyon Karışık Izgara Et 0
1 Porsiyon Çilek Şanti 9


Günlük Ünite Toplamı 50






Örnek Menü 3
Kahvaltı
1/8 Litre Portakal Suyu 14
1 Şekersiz Kahve 0
1 Dilim Kızarmış Ekmek 8


Öğle
1 Porsiyon Domates Çorbası 16
1 Porsiyon Sebzeli Kuşbaşı 6
1 Porsiyon Karışık Salata 8
1 Şekersiz Kahve 0


Akşam
1 Porsiyon Et Suyu 0
1 Porsiyon Balık Izgara 0
1 Söğüş Domates 6


Günlük Ünite Toplamı 58






Örnek Menü 4
Kahvaltı
Şekersiz Çay ya da Kahve 0
1 Adet Katı Yumurta 0
10 Adet Yeşil Zeytin 2


Öğle
1/4 Lt Sek Beyaz Şarap 2
1 Porsiyon Sade Döner 0
1 Porsiyon Yoğurt 12
1 Portakal 17


Akşam
1 Porsiyon Levrek Tava 12
1 Yemek Kaşığı Mayonez 1
4 Yaprak Marul 2
1 Şekersiz Kahve 0


Günlük Ünite Toplamı 48