Mail ile gelen bir bilgi bu da arkadaşlar. Aklınızda olsun...
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği birçoğumuzun zevkle yediği bir kuruyemiş. Aslında yine bir çoğumuzun da bilmediği bir sağlık kaynağı.
Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklarda 40g büyüklerde 100g tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.
Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Şu an kabak çekirdeğinin BPH'ı azalttığı hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine BPH'la bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı. Bu mekanizma phystosterin denen bir madde sayesinde oluyor.
Kabak çekirdeği karotenoid içeriyor. Yapılan araştırmalar karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH riskinin düşük olduğunu gösteriyor.
Kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği E vitamini ile hücre zarının oxide olarak bozulmasını önlüyor. Sağlıklı hücreler kanserde önemli rol oynuyor. Yine E vitamini geç yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi sağlıyor.
Lif içeriği de kanserle işlikli. Lifli gıdalar kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Su tutup şişerek tokluk hissi veriyor. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışıp sıkıntı yaratmıyor hem de diet yapmış oluyorsunuz. Ama en önemlisi kabızlık önlenince antioksidan yani, kanser yapan maddeler bağırsaklarda daha az kalıyor bu da kanser riskini azaltıyor.
Kabak çekirdeği mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler bakımından zengin. Ayrıca içinde kemikler ve iştah için önemli bir madde çinko var. Bir bardak kabak çekirdeği günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyor..
Omega 3 ve omega 6 içeriği beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Zihinsel gelişimi olumlu yönde etkiliyor. Arjinin adlı amino asit sayesinde nitrit oksik oluşumu ile damarların esnemesi ile ereksiyon ve kalp problemlerinde kullanılma potansiyeli yüksek olduğundan bu alanla ilaç yapım çalışmaları sürüyor.
Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Sağlıklı kemikler kemik kanseri riskinin azalması anlamına geliyor.
Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik erimesini önlüyor yahut azaltıyor.
Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor yani kolesterol sıkıntısının çözülmesine yardımcı oluyor. Yine bu mantıkla ve phystosterin maddesinin de yardımıyla damar kanserine iyi geliyor.
Sağlıklı günler.
8 yorum:
kabak çekirdeginin faydalarını bildigim için efe küçükken çorbalarına ezer koyardım ama şimdilerde daha güzelini yaşıyorum efe artık kabak çekirdeginin içini kendi yiyiyor.
merhaba, tariflerinizi beğenerek okuyorum. hafta sonu kızıma yapacağım doğumgünü pastasında gıdoyası kullanıcam ama gıda boyasını direk kremaya karıştırarak mı yoksa suyla açarak mı yapmalıyım diye size yani bir bilene sormak istedim. cevabınızı dört gözle bekliyorum. şimdiden teşekkirler...
Selam Eylem'cim,
Yedirebilmen süper gerçekten.
Efe'ye de maaşallah. :)))
Öpüyorum ikinizi de...
Selam Lupi'nin Annesi, :)
Tariflerimi beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler ediyorum.
Gıda boyaları toz, jel ve sıvı olarak var piyasada.
Neyi renklendirdiğinize göre değişir, ama sanırım siz toz boya ile kremşanti gibi bir kremayı renklendireceksiniz.
Toz boyanızı çay kaşığının ucuyla azar azar kremanıza ekleyebilirsiniz. Sulandırmanıza gerek yoktur. Ama istediğiniz rengin bir ton koyusunu bulana kadar küçük bir kasede renklendirme işlemini yapın. Daha sonra tüm kremaya karıştırın.
Kolay gelsin.
Sevgiler...
çok teşekkürler, hemen cevap vermeniz ne büyük incelik...
ya bu arada birşey daha. siz hangi gıda boyasını kullanıyorsunuz, aldığım toz boya acaba zrlı mıdır emin olamadım. doğrusu herhangi bir aktardan aldım. şimdi de şüphe duyuyorum. önereceğiniz bir yer ya da marka varsa tavsiyelerinini bekliyorum. başınızı ağrıtıyorum, üzgünüm, kızım için :)
Tekrar selamlar,
Bildiğim yerlerden sorduğunuz sürece sorun yok. :)))
Dilediğiniz herşeyi rahatlıkla sorabilirsiniz. Lütfen çekinmeyin. Ufak da olsa bir yardımım olabilmesi beni çok mutlu eder. :)
Ben hep şeker hamuru kullandığım için, kullanımı daha kolay olduğundan jel olanlarını tercih ediyorum.
Toz boyalar, aslında tüm gıda boyalarının zararlı olabileceği konusunda çok yazı okudum. Ama zararsız olduğuna dair de yazılar var.
Siz ne kadar kullanmayayım deseniz de aldığınız tüm renkli şeker, bisküvi, dondurma vs.de gıda boyası kullanılıyor. Onları da tüketmiyor olmanız gerekir.
Ben kendi yaptığım şeker hamurlu pastaları servis ederken özellikle çocukların kenarlarını yememelerini tavsiye ediyorum. Zaten ana maddesi pudra şekeri, bir hayrı yok onlara yani. :)
Siz de boyanıza güvenmiyorsanız ve renkli bir pasta yapacaksanız içindeki kremayı renklendirmeyin, sadece süsleme için kullanacağınız kremayı renklendirin. Çocuklara servis ederken o kısmı sıyırıp tabaklara koyun bence.
Boyaları nereden aldığıma gelince.
Ben hep pasta malzemeleri satan toptancılardan ve üzerinde son kullanma tarihi yazan kutulardan alıyorum. Onlarda sirkülasyon fazla olduğundan eski boya olmuyor.
Belirttiğim gibi bunlar kendimce aldığım önlemler. Yoksa yararlı mıdır, zararlı mıdır kesin bir bilgim yok.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgiler...
çoook teşekkürler, çok makbule geçti...
canım ebrum,nasılsın.oğluşun nasıl.
yoktum uzun zamandır ziyaret edemedim seni. neyse kavuştuk sık sık gelirim artık:)))
çok öpüyorum canımmmmm .görüşmek üzere balım:)
Yorum Gönder