Şimdi size şeker hamuru ile pasta kaplamanın inceliklerinden bahsedeceğim.
Öncelikle belirtmek isterim ki, bütün malzemeleri hazır olan bu pastayı bile, sırf biraraya getirmek 2 saatimi aldı. Hem de, acele ettiğimden, çok da düzgün yüzeyli olmasına özen göstermedim.
Pastacılık kursuna başladığımda, en basit şeker hamurlu pasta için bile 6 saatlik uğraşı gerektiğini duyduğumda çok şaşırmıştım. Bir kek, 2 krema nasıl oluyor da bu kadar uğraştırıyor demiştim içimden. :) Şimdi yakinen görüyorum nasıl uğraştırdığını!
Şeker hamuru ile pasta yapmaya meraklı olanlar varsa, ne kadar zor olduğu konusunda başından uyarmak isterim. Beni kurstan önce uyaran olmamıştı. Bu kadar zor olduğunu bilseydim de hiç bulaşmazdım, söylemeden edemeyeceğim. Bir de kursa ödediğim ücretin, yaklaşık 3 katı kadar tutarı, gerekli malzemeleri için ödemem gerektiğini...
Şimdi başlayalım;
1-Öncelikle yoğun bir kek pişirmekle işe başlıyoruz. Bunun için benim
tarifimi kullanabilirsiniz.
Kekimizi, altına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kalıpta pişiriyoruz. Üst kısmında kabaran yerlerini bıçakla, düzgün şekilde alıyoruz.

2-Kekimiz oda sıcaklığındayken, metal plaka ile döner tablamızın üzerine ters çevirerek alıyoruz.Yağlı kağıdı çıkardığımızda düzgün bir üst yüzey elde ediyoruz. Kekimizin sivri hatlarını dikkatlice yuvalaklaştırıyoruz. Bu esnada çıkan kek kırıntılarını atmıyoruz. Daha sonra ihtiyacımız olacak.

3-Bıçak veya misina yardımıyla kekimizi üçe veya istediğimiz sayıda kata bölüyoruz. En alt katı döner tablada bırakıp, diğer katları dikkatlice, teker teker metal plakalarla başka bir yere alıyoruz.

4-Döner tabladaki keki, şerbet, meyve suyu, şekerli süt, komposto suyu gibi dilediğimiz tatlı bir sıvıyla ıslatıyoruz. Ben ıslatmak için, pastacılık malzemeleri satan yerden bulabileceğiniz özel kaplarından kullanıyorum. Ama siz kontrollü kapakları olan limon şişelerinden kullanabilirsiniz.
Keki ıslattığınız sıvıya, içkiyle derdiniz yoksa rom veya likör de katabilirsiniz

5-Kekimizin kırıntılarını, buzdolabında beklettiğiniz ve çırparak yoğunlaştırdığımız krema ile karıştırarak hamur haline getiriyoruz.
Islattığınız katın üzerine, krema sıkma pompasının en geniş ucu ile bu hamuru çerçeve gibi sıkıyoruz.

6-Çerçevenin içine hazır satılan pastacı kremalarından hazırlayıp, döküyoruz. Kremaya damla çikolata veya istediğiniz meyveleri küçük küçük keserek de katabilirsiniz. Kremanın çerçeveden yüksek olmamasına dikkat edin.
7-Daha sonra diğer katı üzerine yerleştiriyoruz. Onu da ıslatıyoruz. Çerçeve sıkıp, içine krema koyuyoruz.
8-Son katı üzerine ekleyip, keki ıslatıyoruz.

9-En üstüne tereyağı kreması veya yine soğukken çırpıp koyulaştırdığınız krema sürerek, streç filme sarıp, şeker hamuru hazır olana kadar bekletiyoruz. Bu işlem hem şeker hamurunun pastaya yapışmasını sağlıyor, hem de katlandırma işlemi sırasında oluşan yumuruları düzeltmenizi sağlıyor.
Pastanızı hemen kaplamak istemiyorsanız, bu şekilde streç film ile sarılıyken buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak çıkardıktan sonra, kaplamadan önce pastanızın oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Eğer pasta soğukken üzerine şeker hamuru kaplarsanız, içindeki soğukluk, şeker hamurundaki pudra şekerini eritecek ve renk verdiyseniz renklerinin akmasına ve görüntüsünün sulu sulu, parlak olmasına neden olacaktır. Pastanızın dış yüzeyi yapış yapış olacaktır.

10-Tezgaha bolca pudra şekeri veya mısır nişastası eleyin. Ben bu sefer pudra şekeri kullandım. Pastayı kapladığım fotoğrafta da hamurun biraz kuru olduğunu görebilirsiniz. (Kursta mısır nişastası ile açıyorduk hamurlarımızı, ancak Emel Başdoğan'ın kitabında pudra şekeri ile de açılabileceğini gördüm. Nişasta ile açarsanız hamurunuzu daha az kuruttuğundan, kullanımı daha kolay ve daha elastik bir hamurunuz oluyor. Ancak bu şekilde, kenarlarından artan hamura nişasta karıştığından, basit parçalar kesmek dışında, bu hamuru bir daha kullanamıyorsunuz. Pudra şekeri ile açarsanız da, birkaç damla su ekleyerek, tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Ama ben yine de hamurla daha kolay başedebilmeniz için, ilk denemelerinizi nişasta ile açmanızı tavsiye ederim.)

11-Ortasına hamurunuzu koyup, onun üzerine de çok az pudra şekeri eleyin.

12-Hamuru kaldırmadan, merdanenizi hareket ettirerek, hamuru açın. Arada merdaneyi de pudra şekeri ile ovalayın. Şeker hamuru açarken, zeminin, merdanenin ve elinizin kuruluğu çok önemlidir. Dikkat edin.

13-Kenarlara taşan pudra şekerlerini, büyükçe bir yumurta fırçasıyla uzaklaştırın.

14-Hamurunuzu kaplayacağınız şekle uygun bir şekilde açın. Yuvarlak, kare veya daire şeklinde.
Açtığınız hamurun çapı veya kenar uzunlukları, en az, kaplayacağınız pastanın kenar yükseklikleri çarpı 2, artı pastanın genişliği kadar olmalıdır. Ki tamamen pastanızı kaplasın.

15-Açtığınız hamurunuzu dikkatlice ve süratlice, merdanenize sararak, aynı zamanda yumurta fırçasıyla altındaki pudra şekerlerini fırçalayarak, pastanın üzerine yerleştirin. Bu kısım biraz ustalık gerektirebilir. Zamanla alışırsınız.

16-Daha sonra kenarlarını pastanıza oturtun ve en altını pizza kestiğiniz ruletle kesin. Bıçakla da kesebilirsiniz. Ama hamurun yere değdiği noktadan kesmeye dikkat edin.

17-Hazır olan pastanızı büyük bir plaka yardımıyla servis edeceğiniz tabağa veya karton altlıkların üzerine alın. Değişik renklerdeki modelleme hamurundan kestiğiniz parçalarla etrafını süsleyin. Bu parçaları pastanıza yapıştırmak için, küçük resim fırçasını ıslatıp, üstten görünmeyecek yerlerine sürmelisiniz.
Ben bu pastanın kenarlarına çimen görüntüsü vermek için, rendenin ince tarafıyla rendelediğim yeşil modelleme hamurunu kullandım.
Denemek isteyen herkese kolay gelsin.
Sevgiler...