11 Ağustos 2007

Şeker Hamuru ile Küçük Gül Yapımı

Ben evde diz üstü bilgisayar kullanıyorum. Ve geçen hafta, üzerine, az da olsa, su döktüm. :)
Şimdi bazı tuşları çalışmıyor.
Back-up alıp, tamirciye göndermeyi düşünüyorum. Ama göndermeden de, elimde fotoğrafı olan bütün tariflerimi yayınlayayım istiyorum.

Küçük gül yapmak için, daha önce fotoğraflarla anlattığım büyük gül yapımı ile aynı yollar izleniyor aslında. Tek fark daha küçük kalıplar ve çiçek teli kullanılıyor olması.

Şeker hamuru ile gül yaparken hamur olarak, modelleme hamuruna (gumpaste), malzeme olarak da, pasta malzemeleri satan yerlerden bulabileceğiniz, gül yaprağı kalıplarına, modelleme aparatlarına, çiçek teline ve yaprakları volanlayabilmeniz için de kalın ve yoğun bir süngere ihtiyacınız olacaktır.



















Önce orta yaprağınızın boyunda, gül tomurcuğunu yapmanız, çiçek telinin ucunu küçücük kıvırarak, tomucuğun geniş kısmından ortasına kadar itmeniz ve en az bir gün boyunca kurutmanız gerekir. Kurutma işlemini strafor (köpük) üzerinde yapabilirsiniz.

Tomurcuklarınız kuruyup sertleştiğinde, gumpaste'i, margarin ile yağladığınız mermer tezgah üzerinde merdane ile açıp, en küçük boy gül yaprağı kalıbı ile 4 parça kesin. Yaprakları, kalın sünger üzerinde, modelleme aparatını hafifçe kenarlarında hareket ettirerek volanlayın.

Küçük yapraklardan bir tanesini, tomurcuğunuzun üzerine şekildeki gibi sarın. Yaprağın tomurcuğa yapışabilmesi için, yaprağın iç kısmına ince resim fırçası ile çok az su sürün. Yaprağın görünen kısımlarına su gelmemesine dikkat edin. Görüntüsünü bozacaktır.







































En küçük boyda kestiğiniz diğer 3 yaprağı da tomucuğun etrafına su yardımıyla yapıştırın. Yaprakların birbirlerinin içine geçecek şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Her yaprağın bir kenarı üstte, diğer kenarı yan yaprağın aldında kalmalıdır ki, yapraklar birbirlerini tutsun.




















Daha sonra orta boy yaprak kalıbı ile 5 adet yaprak kesin, volanlayın ve aynı şekilde yerleştirin.



















Ve en büyük kalıp ile de 7 adet yaprak kesip, volanlayıp, gülünüzü tamamlayın.

Çiçekleriniz son halini aldıktan sonra yine strafor üzerinde kurumasını sağlayın. Bunun için de en az bir güne ihtiyacınız olacaktır.

12 yorum:

serinmavi dedi ki...

Eline emeğine sağlık,çok güzel görünüyorlar....Selamlar.....

ebruakin dedi ki...

Çok teşekkürler Serin Mavi.
Sevgiler...

yaban mersini dedi ki...

harika olmuş bu güller..en kısa zamanda yapmaya çalışacağım ama malzemelerim eksik..selamlar

Adsız dedi ki...

Güller çok güzel olmuşlar Ebru'cum. Aşağıdaki sandviçleride çok beğendim. Nefis görünüyorlar. Ellerine sağlık. Sevgiler..

etki alanı dedi ki...

Kullandığınız malzemeden dükkanda satılıyor,ama böyle ,hem anlatımı güzel,hem de görüntünün bu kadar güzel olabileceğini düşünmemiştim.Eğer bu üçlüden böyle sanat eseri çıkarabiliyorsanız,sizin Bake Shop'a mutlaka gelmeniz lazım.Kimbilir ne harikalar yaratırsınız.
Bekliyoruz
Tütü

ebruakin dedi ki...

Selam Ebru'cum,
Çok teşekkürler canım.
Öpüyorum.
Görüşmek üzere.
Sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Selamlar Tülay Hanım,
Mesajınız için çok teşekkür ederim.

Bake Shop'un varlığından pek çok blogcu arkadaş sayesinde haberdardım.

Hatta bugün nikah dairesinin önünden geçerken kafamı uzattım ve güzel yeşil tentenizi gördüm. :)

İlk fırsatta uğramaya çalışacağım.

Görüşmek dileğiyle.
Saygılar...

Adsız dedi ki...

Mrb
demek bu kadar kolaymış ama bana genede çok uzak ve zor geliyor bu şeker hamuru keşke anllatığın kadar kolay olsa ama yazdım bir kenara mutlaka deneyeceğim.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık güller çok güzel olmuşlar. Sevgiler.

ebruakin dedi ki...

Canım Yeşim'cim,
Yapımı çok zor olmasa da malzemelerini bir araya getirmek kolay değil. Ama uğraşmayı seviyorsan dene derim. :)
Kendi yaptığın çiçeklerle sunduğun herşey çok daha kıymetli oluyor.
Öpüyorum.
Sevgiler...

Sevgili Pembeli,
Çok teşekkür ederim.
Öpüyorum. Sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

merhaba Ebru ellerine sağlık çok güzel yapmış ve anlatmışsın.Bu da bir sanat bence...
sevgilerimle...

ebruakin dedi ki...

Sevgili Serpil,
Çok çok teşekkür ederim.
Çok sanatçı ruhlu değilimdir ama uğraşmayı seviyorum.
Ziyaretin ve güzel mesajın için teşekkür ederim.
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...