6 Mart 2008

Atık Bitkisel Yağların Geri Kazanımı Kampanyası






















Oturduğum ev, her ne kadar Şişli'ye çok uzak olsa da ilginç bir şekilde Şişli Belediyesi'ne bağlı. :)

Belediyemiz, çevre konusunda gerçekleştirmek istediği tüm kampanyalarını önce bizim sitemizde uyguluyor. İlk uygulamaları "Katı Atık Toplama" projeleriydi ve gözlemlediğim kadarıyla başarıyla sürüyor. Ben de evimdeki plastik, kağıt, cam ve alüminyum atıklarımı itinayla saklayıp gününde toplama aracına ulaştırıyorum. Tekrar kullanılabilecek olmaları bana ayrı bir huzur veriyor.

2000-2002 yılları arasında oturduğum Kadıköy'de de, Belediye bu uygulamayı yapılmıştı ama, bina görevlimizin söylediği kadarıyla, biriktirdiğimiz atıklar binadan düzenli alınmıyor ve depolama sorunu yaşanıyordu. Kadıköy Belediyesi bu kampanyasına hala devam ediyor mu bilmiyorum ama Kadıköy'de oturan tanıdıklarım, dönüştürülebilir çöplerini ayırmıyorlar.

Diliyorum ki bu uygulama tüm ülkemizde yaygınlaşsın, vatandaşlarımızın da çevre bilinci artsın.

Birkaç aydır Şişli Belediyesi'nin bir kampanyası daha sürüyor. Amacı, evdeki kullanılmış bitkisel yağların toplanıp, biodizel olarak geri kazanımı.

Sitemizdeki her eve 5'er litrelik bidonlar dağıttılar. Bu bidonlar doldukça, bina görevlileri tarafından büyükçe bir varilde saklanmasını ve toplama araçlarına teslim edilmesini istiyorlar. (Varili de onlar temin ediyor.)

Lavabodan döktüğümüz her 1 lt bitkisel atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmekte ve yer altı su kaynaklarına sızarak doğal yaşamın dengesini bozmaktaymış. Ayrıca kanalizasyonda tıkanmalara, denizlerde deniz anası oluşumunu artırarak da, çevre kirlenmesinin hızlanmasına neden olmaktalarmış.

Biriktirdiğiniz 5 litre ve üzeri kullanılmış bitkisel yağınızı 444 28 45 nolu telefonu arayarak, evinizden aldırabiliyormuşsunuz. Daha detaylı bilgi için www.ezici.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kampanyanın sloganında dendiği gibi;
Temiz bir çevre, yaşanılır bir dünya için, yaşam mucizesi suyumuzu kirletmeyelim!

8 yorum:

duyuşen... dedi ki...

şişli belediyesini tebrik etmek lazım umarım diğer belediyelere ve şehirlere örnek olur.
tekirdağ da bu ve benzeri bir geri dönüşüm projesi olmasını çok isterdim.bazen ben evde kendim çöp ayırma sisteminiuyguluyorum ancak belediyenin henüz doğru düzgün bir çöp depolama sistemi olmadığı düşünülünce boşa gidiyor çabam..
neyse uzattım.. :)
terik ediyorum ve destekliyorum:)

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

gerçekten çok güzel bir uygulama..
inşallah bütün belediyelere yayılır..
bunu bizlere iletmende ayrıca çok büyük sağduyarlılık..teşekkürler cnm.

cincinsfikirli dedi ki...

hiç duymamış olmam çok ilginç, çok güzel bir proje..İzmirde de sorunlu ve düzensiz de olsa atıkları toplıyorlar ve ben bu projeye can-ı gönülden katkıda bulunuyorum...bu bitkisel yağ projesi müthiş,,,destekleyelim...

cincinsfikirli dedi ki...

bu arada bence siz İstanbullular belediyeyi teşvik amacıyla bu projeye severek destek verdiğinizi eğer bir web siteleri varsa 2 satır yazarak katılım yapın...her zaman eleştiri şikayet değil biraz da teşvik ve teşekkür!!!

SOFRAM dedi ki...

Canım ne güzel bir uygulama, keşke bizim buralarda da uygulansa böyle birşey. Hep yabancı tv lerde bu tür proğramları izler, neden bizde de olmuyor diye üzülürdüm. İnanın bu yazınızı okuyunca çok sevindim. Belki bu bir başlangıç olur ve ülkemizin her tarafına yayılır. Bizmle de paylaştığınız için çok teşekkürler canım.Sevgilerimle öpüyor, dünya kadınlar gününüzü kutluyorum...

ebruakin dedi ki...

Selamlar Duyuşen,
Şişli Belediyesi'ne bağlı bir semtte oturduğum için çok mutluyum gerçekten. Pek çok belediyeden iyi çalıştıklarını söyleyebilirim.
Senin bu bilinçte olman bile çok önemli. Belediyeye yeterli başvuru yapılsa, onlar da duyarsız kalmaz sanırım.
Ben her türlü problemimi mail yolu ile iletiyorum ve mutlaka cevap veriliyor.
Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler...

Canım Özlem'cim, dileğine katılıyorum. İnşallah her belediye çevre çalışmalarına daha fazla önem verir.
Öpüyorum. Sevgiler...

Canım Banummm, yeni bir uygulama olduğundan duymamışsındır belki. Eve broşür ve bidon dağıtmasalar muhtemelen ben de öğrenemeyecektim.
Bir de mail geldi. Onu sana göndereyim, haberdar etmek istediğin arkadaşlarına gönderebilmen için.
Belediyeye hemen her konuda mail atıyorum. Takdiri de ihmal etmiyorum yani.
Öptüm canımcım.
Sevgiler...

Selamlar Fatma Hanım'cım,
Dilerim en kısa zamanda Samsun'da da, diğer illerde de bu tür kampanyalar yürütülür.
Çok teşekkür ederim. Sizin de Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.
Öpüyorum sizi.
Kucak dolusu sevgiler...

NiNo dedi ki...

kadinlar gunun kutlu olsun
yeni adresim
http://ninomutfakta.blogspot.com/

ebruakin dedi ki...

Selam Nihan'cım,
Çok teşekkür ederim. Senin de kadınlar günün kutlu olsun.
Yeni bloğun da hayırlı olsun aynı zamanda. :)
Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...